Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kjevesmerter

Smerter i kjeven (mann); tannlegen finner ingenting. Kan det være hjertet? Personen har en historikk med hjerteinfarkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan jo skyldes hjertet, men det kan skyldes andre ting også. Men siden personen har historikk med hjerteinfarkt, må man være spesielt obs på hjertet. Jeg synes han skal ta dette opp med legen sin snarlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos hjertepasient

Hei. Takk for godt svar sist gang. Hjert/bypass( ACB) operert for 2,5 år siden. Har nå hatt 24 timers måling av blodtrykk,fikk brev fra fastlegen at jeg skal starte med Atacand 8mg 1 tablett daglig. Jeg vet ikke svaret av 24 timer testen,men tatt blodtrykket her hjemme,og det er alt fra 140/80 til 160/95. Kan dette vere et tegn på at jeg har fått nye fortettninger i årene til hjerte,er engstlig for dette. Bør jeg nå utredes for dette,eventuelt belastnings ekg,eller på annen måte? Veldig takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å behandle høyt blodtrykk da det øker faren for hjerte- og karsykdom. Spesielt viktig er det hos pasienter med eksisterende hjertesykdom, slik du har. At trykket er høyere nå betyr dog ikke nødvendigvis at kransårene har blitt trange igjen. Dette virker på meg mer som et forebyggende tiltak for å hindre fremtidige problemer.

Hvis årene blir trange får man plager i form av angina ved anstrengelse (smerter i brystet eller tungpustenhet).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slutte med Albyl og Plavix før operasjon?

Hei skal inn og opereres i rygg/mage går fortiden på albyl-e og plavix 75 mg etter PCI i november 2017.Hvor lenge før operasjon må man slutte med disse ? Når skal man starte med disse etter operasjon igjen ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette varierer fra pasient til pasient og er avhengig av ulike faktorer. Dette må legene som skal operere deg bestemme. Du må ikke stoppe medisinene på egenhånd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter av levaxin

Hei. Jeg har Alopecia og jeg plages med stoffskiftet. Bruker jeg ikke Levaxin synker den til farlig lav og bruker jeg medisiner går den opp til svært høyt. Jeg har prøvd alle mulige doser men utfallet er det samme. Jeg plages med tung pust og hoste samt brystsmerter. Samler vann i bena. Jeg har fått utredet både hjerter og lunger grundig, men det finnes ingenting. Jeg gjorde en test selv og oppdaget at når jeg har vært uten Levaxin en stund stopper brystsmertene. Når jeg bruker Levaxin er de tilbake, blant annet når jeg er i fysisk aktivitet starter de opp og noen dager varer de hele dagen. Den tunge pusten og hosten er der hele tiden og har vart i over 4 år. Spørsmålet er da, hva er det med Levaxin som gir brystsmerter? Det står som bivirkning på pakningsvedlegget, men ikke forklaring på hvorfor. Jeg har også vært hos psykolog for å sjekke om det er psykisk, men det er det ikke. Heller er det ikke muskulært for jeg har vært hos fysioterapaut. Jeg er 53 år og kvinne. Både på mor og far siden i familien skyldes dødsfall hjertesykdommer og hjerneslag i relativt ung alder. Fastlegen min sier at hun kan ikke gjøre mer for meg og at jeg må leve med dette. Problemet er bare at jeg er blitt så slapp nå at jeg ikke klarer å jobbe mer. Er stadig sykemeldt. Jeg er svært interessert i å bli frisk å komme i gang med hverdag og jobb for dette er frustrerende. Jeg er villig til å gå på privat sykehus og betale selv hadde jeg bare vist hva de kan tilby meg av hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Levaxin kan iblant gi høyere puls. Det betyr at hjertet banker raskere per minutt. Hos pasienter som allerede har trange hjertekransårer, kan det føre til brystsmerter. Du skriver du er godt utredet for hjertet, men ikke noe om hva denne utredningen bestod i. Er det hjerte belastnings-EKG? Ekkokardiografi?

Jeg synes du skal be fastlegen om en henvsining til hjertespesialist for vurdering av brystsmertene, samt henvisning til hormonspesialist for bedre behandling av stoffskiftet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Undertrykk på 100 til 124

Hei! Jeg hadde for 2 uker siden et døgn med blodtrykksregistrering, hvor det ble målt hver halvtime på dag og hver time på natt. Jeg sjekket selv på displayet 4 ganger iløpet av det døgnet jeg hadde registreringen på meg og undertrykket var ikke under 100. Det høyeste undertrykket jeg så var 124. Nå husker jeg ikke hva overtrykket var de fire gangene. I alle fall, mitt spørsmål er om et undertrykk som ikke er under 100 og opptil 124 (iløpet av de fire gangene jeg sjekket) for høyt? Jeg er en dame på 52 år, ikke røyker og drikker sjelden alkohol, men er noe overvektig. Jeg hadde også holter-registrering i 72 timer 2 dager etter blodtrykksregistreringen. Jeg har hatt/har trykk i brystet ved belastning siden i desember og har siden i februar vært ekstremt mye svimmel, er konstant kvalm og uggen og når svimmelheten er på det værste så kaster jeg opp. Jeg har ikke enda fått noe time på sykehuset for svar etter disse 2 registreringene. Derfor mitt spørsmål her inne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et undertrykk på mellom 100 og 124 er høyt og skal behandles dersom det lå så høyt resten av døgnet også. Jeg synes du skal kontakte sykehuset og purre på resultatene og evt. oppfølging.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet, hjerneinfarkt

Hei igjen! Jeg sendte nylig ett spørsmål ang høyt undertrykk og glemte i farten å nevne at jeg i begynnelsen av januar fikk nummenhet, prikking og stikking i høyre kinn samt at det rant sikkel fra høyre munnviken. Jeg kontakten legevakten og ble hentet av ambulanse og kjørt til akutt mottaket på sykehuset. Der ble det tatt diverse blodprøver og gjort enkelte kjappe undersøkelser uten at de fant noe galt. Jeg ble henvist til CT for hodet og var på CT undersøkelse uken etter denne hendelsen og der var det ingen funn. Jeg følte meg ikke særskilt mer plaget etter denne hendelsen, forutenom trykket jeg hade/har i brystet og tungpusthet (som startet i desember) ved lette anstrengelser (eks dusjing og vasking av kopper) som nevnt i mitt forrige spørsmål. Jeg ble henvist til UNN i Tromsø for å sjekke om jeg hadde tette årer til hjertet, hvilket jeg heldigvis ikke hadde. På grunn av den voldsomme svimmelheten som oppstod i begynnelsen av februar, så ble jeg henvist til MR for hodet, hvorpå svaret var at jeg hadde hatt et lite hjerneinfarkt (Lakunær infarkt). De ble da sagt at de ikke visste om det var ett nytt infarkt eller gammelt. Etterhvert som svimmelheten ble værre og værre, med kvalme, uggenhet og når svimmelheten er på sitt værste når jeg er i den minste anstrengelse, så kaster jeg opp. Livskvaliteten er lik null spesielt pga svimmelheten og også pga trykk i brystet og kortpusthet. Det ble ikke gjort noe mer utredninger etter jeg fikk påvist hjerneinfarktet, det på tross av mine voldsomme plager. Jeg fikk da mast meg til videre undersøkelser som bl.a holter-registrering og langtids blodtrykksmåling (som nevnt i mitt forrige spørsmål), som jeg ble ferdige med for ca 2 uker siden. Jeg har etter mye om og men også fått gehør for å bli henvist til nevrolog pga svimmelheten og venter og venter og venter på tilbud om time. Det jeg lurer på er om et lite hjerneinfarkt, voldsom svimmelhet, høyt undertrykk - kan ha en sammenheng? Og hvis i så fall, hva bør gjøres i forhold til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke alltid lett å få alt til å passe under samme hatt. Iblant har pasienten ulike ting samtidig.

En av årsakene til hjerneinfarkt kan være hjerteflimmer. Hjerteflimmer kan også gi trykk i brystet, andpustenhet og svimmelhet. Kanskje du innimellom har hjerteflimmer? En holter-undersøkelsen er lurt for å finne ut av dette.

Høyt blodtrykk øker også faren for hjerneinfarkt. Høyt blodtrykk kan også føre til hjerteflimmer. Det kan således finnes en teoretisk sammenheng mellom de ulike tilstandene dine, men det vet jeg jo ikke sikkert. Dette må legen dine vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ro etter pacemaker

Min svigermor har nettopp fått operert inn pacemaker. Hun fikk beskjed om å ta det med ro i 14 dager etter operasjonen, det har gått tre dager og ho holder seg ikke i ro.. Hun ordner og styrer som hun alltid gjør. Hennes sønn er nå bekymret for at alt hun gjør kan forårsake at pacemaker en ikke "setter" seg ordentlig. Kan hun gjøre forskjellige ting selv om hun er nyoperert? Eller skal hun være helt i ro? Hun er i bra form og vil klare seg selv. Hva kan vi som pårørende gjøre? Hilsen bekymret svigerdatter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det viktiste er at hun ikke hever armene over skulderhøyde, eller gjør tunge løft de første 2 ukene. Hun må også passe på at noe støter eller gnir borti operasjonssåret. Hun trenger ikke sitte i ro og kan godt gjøre dagligdagse oppgaver.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

LDL på 2,1

Jeg har LDL kolesterol 2’1 er høyt eller hvor mye er normalt LDL

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

LDL er det som kalles det farlige kolesterolet. Man bør derfor ha lave nivåer av LDL. En verdi på 2,1 er lavt, spesielt hvis du ikke har hjertesykdom. Hvis du har hjertesykdom (eksempelvis hatt infarkt eller har trange hjerteårer) bør LDL komme under 1,8.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Effekt av nitroglyserin

Når kan du forvente maksimal effekt etter inntak av Nitrolingual spray?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nitrolingual spray skal gi effekt i løpet av et par minutter og i hvert fall innen 10 minutter. Hvis smertene fortsetter etter det også, må du ringe etter ambulanse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Q10 og Albyl-E

Hei, kan man kombinere q10 med Albyl-E? Og hva med q10 og blodtrykksenkende- og kolesterolsenkende medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er uproblematisk å kombinere Q10 med Albyl-E og kolesterolsenkende medisiner. Når det gjelder  blodtrykkssenkende medisiner kan Q10 påvirke effekten av noen av disse. Resultatet kan bli at du får for lavt BT. Derfor bør du sjekke med legen din om Q10 lar seg kombinere med blodtrykksmedisinene dine.

Mvh

Wasim Zahid