Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kulde og mekanisk hjerteklaff

Hei. Min samboer har byttet hjerteklaff og har nå en mekanisk klaff. Dette ble gjort høsten 2012. Det ble en gang sagt at han måtte unngå å være ute når det var under minus 10 grader. Og dette har han overholdt. Men nå lurer vi på om dette er riktig? Satt inne en dag hvor han gjerne skulle vært med å måke snø, men det var da minus 12 grader. Håper å få en forklaring på dette. Har søkt på nett og ikke funnet noe om denne begrensningen. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å gi et konkret svar på dette da det ikke finnes noe forskning på det. Rådene fra ulike leger er gjerne basert på hva de mener og tror, og en blanding av sunn fornuft og føre var-prinsippet. Det er ikke slik at det ved en viss temperatur blir farlig for hjerteopererte pasienter. Slikt er veldig individuelt. Jeg vet om pasienter som går skiturer også i minus 20 grader og jeg kjenner pasienter som helst ikke går ut når gradestokken er under null. Mange leger setter en grense på rundt minus 15 grader, men dette er ikke basert på noe sterk vitenskap. Til syvende og sist må man bare prøve seg litt frem og finne sin egen grense. Det er lurt å kle seg riktig og varme opp kroppen gradvis. Hvis man kjenner at kroppen fungerer fint er det greit å holde på. Får man derimot symptomer som tungpust, slitenhet, svimmelhet eller brystsmerter, er det et tegn på at man bør roe ned og gå inn igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redusert stilling før angiografi?

Hei Skal inn til undersøkelse av koronar angiografi/hjertekateterisering. Er i full jobb men ser at jeg blir fort sliten, vært innlagt 2 ganger på sykehuset med høyt blodtrykk. Første gangen ble det målt 150/250, men har nå fått medisiner som holder dette i sjakk til jeg skal på utredning. Kjenner at jeg for ubehag i bryst regionen når jeg jobber ute, spesielt når det er kaldt og det er store temperatur forskjeller. Bør jeg gå ned i en redusert stilling frem til jeg for gjennomført undersøkelsen hos Feiring klinikken, kjenner at det går greit i noen dager men så kommer det smerter igjen innemellom. Det er mistanke om trange kranseårer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis legene din mistenker trange kransårer og du får smerter i brystet selv av små anstrengelser, synes jeg det er riktig at du unngår for tunge belastninger inntil dette er avklart. Hvis det innebærer å redusere arbeidsmengden med en sykemelding, så kan det være lurt. Snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hodepine

Hei, dame 59. Bruker blodtrykksmedisiner. Under små gåturer får jeg ringer av «puls» i øynene, tungt og puste. De siste dagene har jeg fått en veldig kraftig hodepine, i nakke/hodet. Det er så kraftig at jeg bare må stå stille for å senke pulsen. Det forsvinner nesten etter 5 minutter. Tok blodtrykket i dag for å sjekke, 5 minutter etter jeg kom inn var det 143/117 puls 83. Etter et par timer var trykket normalt igjen. Det skal ikke mye til før hodepinen setter inn så jeg går på silketøfler. Spørsmålet er: Kan blodtrykket forårsake hodepinen, eventuelt bør det sjekkes fort eller kan det ha noe med klem i nakken og gjøre (har skoliose og forkalkninger i nakken) ? Jeg har migrene, men denne hodepinen er værre enn et kraftig migreneanfall. M.v.h. Dame59

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Selv om de fleste personene ikke har noen symptomer av høyt blodtrykk, kan enkelte oppleve hodepine. Det kan hende at du er en av disse. Men hodepine kan også komme av mange andre ting. Et blodtrykk på 143/117 er i utgangspunktet ikke så høyt at det bør gi smerter i hodet. Jeg synes du skal bli henvist til 24-timers blodtrykksmåling og et arbeids-EKG. Den første testen vil vise hvordan blodtrykket ditt ligger gjennom et helt døgn. Den andre vil vise hvordan blodtrykket ditt stiger i forbindelse med fysisk anstrengelse, og også om du får hodepine eller ikke. Dette vil kunne klargjøre om blodtrykket har noe med hodepinen å gjøre eller ikke.

Hvis disse testene er normale, bør legen din se etter andre årsaker til hodepinen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

P-pillebruk og risiko for hjerneslag

Hei, jeg er 15 år og vurderer å starte på p-piller pga. sterke menssmerter. Bestemoren min fikk hjerneslag da hun var rundt 50-60, er det trygt for meg å ta p-piller da?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 01. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Takk for spørsmålet!

Blodpropp er en sjelden bivirkning av p-pillebruk. Hvis du har 10 000 unge kvinner, vil to av disse få blodpropp selv om de ikke bruker p-piller. Om disse 10 000 bruker p-piller, så øker risikoen for at 5-12 av dem kan få blodpropp. Av disse er de fleste venøse blodpropper, altså blodpropper som kan oppstå i beinet.

Før du begynner med p-piller, bør du drøfte med legen din eller helsesøster/jordmor hvilken type som er best egnet. Du må huske å fortelle at din bestemor har hatt hjerneslag og at hun fikk det i forholdsvis ung alder. Legen vil vurdere risikofaktorer opp mot om du røyker, er overvektig, om du eller andre i familien din har andre sykdommer og hvordan blodtrykket ditt er.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar, Rettigheter

Krav på erstatning for hjerteproblemer av medisiner

Hei. Har etter jeg har brukt hjertemedisiner for hodepine, fått masse bivirkninger og endt opp med pacemaker og har fortsatt endel smerter etter dette. Er dette noe jeg kan få erstatning på mtp at det har blitt som det er blitt? Isoptin retard har blitt brukt på høye doser for clusterhodepine.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Om bivirkningene er en kjent komplikasjon ved bruk av de aktuelle medisinene og indikasjonen for bruken var god, er utgangspunktet at det ikke foreligger en svikt ved helsetjenesten. Svikt er hovedkravet for å få erstatning. Unntaksvis kan det ytes erstatning når det har skjedd en pasientskade som er særlig stor eller særlig uventet, og som ikke kan anses som utslag av en risiko som du må akseptere. Dette unntaket praktiseres svært strengt.

I saker som dette er det ofte kompliserte medisinske vurderinger. Mitt råd er at du får Norsk Pasientskadeerstatning til å vudere dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Langvarig hoste

Har nå i ett år gått med kostant hoste uten opphold. Etterfølget av smerter midt i brystet, fikk smerter/ømhet når jeg skulle spise og hikket i 4dager hver gang etter måltid. Allergi tester ok Gastro ok Colon ok Spirometri ok Lungerønken ok i april i fjord Hoster mye i liggende, først tørrhoste så slim. Også når jeg åpner melis esker, produkter med pulverisert innhold. Har gått opp fra 55 til 65kg på ett år. Har alltid hatt stabil vekt Disse kg har lagt seg på magen og jeg ser gravid ut. Slimet er brunlig eller helt lyst sover mer enn før. Og lite tiltak, hete tokter Jeg er 42 år, kvinne. Røyker. Håper på svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vedvarende hoste skal utredes skikkelig. Jeg synes du skal gå til fastlegen igjen. Det bør tas grunnleggende blodprøver og ny røntgen av lungene. Deretter bør du henvises til lungespesialist for å ta pusteprøver. Det kan også bli aktuelt med CT av lungene. Bronkoskopi, hvor lungelegen fører et skop ned i lungene for å titte, kan også bli nødvendig.

Så bør du absolutt prøve å slutte å røyke. Røyking er svært skadelig for lungene. KOLS og kreft er de store farene, men røykning kan også skape kronisk irritasjon og ødelegge lungenes selvrensing. Dessuten kan lungene bli hypersensitive og reagere ekstra på støv.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Myokardscintigrafi, T.I.D. og hypoperfusjon

Hei Wasim, jeg er en mann 56 år, 112 kg/174 cm, hjerteinfarkt i 2014 (okkludert RCA). Bedring i formen et års tid etter infarktet, deretter redusert/synkende yteevne, tendenser til dyspnoe og svimmel/ustø ved belastning, spesielt ved belastning som øker raskt (mindre fremtredende ved rolig økning i belasting). 1 mm ST-depresjon i V4-V6 siden 2014, bruker 75 mg Albyl-E, 2,5 mg Triatec x 2, 50 mg Selo-Zok, 40 mg Lipitor. BT 206/117 og 142 i puls under belastning, 116/74 i hvile. I forbindelse med behov for narkose ble jeg henvist til Arbeids EKG, som så henviste videre til myocardscintigrafi for avklaring av eventuell reversibel ischemi. Funn i disse er: Grensesignifikant belastningsindusert hypoperfusjon inferiørt (RCA området), 2% av venstre ventrikkel (10% av RCA området), SSS2, SRS0, SDS2, Ingen T.I.D. under stress (hva er det?) Ingen tegn til fibrose/hibernering, normalt stor venstre ventrikkel med normal EF. Venstre ventrikkel EF 56% (både etter stress og hvile), venstre ventrikkel endediastoliske volum 88 ml etter stress, 93 ml i hvile. Skal volum gå ned ved belastning? Trening er på et vis en vond sirkel, vet jeg skulle trent mer, oftere og hardere, men er nesten «redd» for å drive meg hardt (alene), blir ustø, svimmel og forferdelig sliten. Oppleves som umotiverende og et slitt…… Lege (lokalt sykehus) fra A-EKG som henviste til myocard. scint. henviser nå videre til angiografi ved Rikshospitalet, jeg lurer på hvorfor. Forstår at Rikshospitalet vil gjøre en egen vurdering, men er også klar over hva en angiografi er og risikoen ved det. Er jeg i ferd med å få et nytt infarkt, eller er det kun for å forsikre seg om at jeg ikke er det? Opplevde forrige PCI som litt for "spennende" (okkludert RCA og disseksjon) til at jeg ser frem til neste! Samtidig velger jeg å stole på legenes anbefalinger og vurdering og følte meg trygg i Rikshospitalets hender, men jeg forsto også at jeg var farlig nær et annet utfall. Er også hos fastlege for en sjekk ca. hver 3-4 mnd. er dette virkelig nødvendig? Håper på din vurdering av dette, vennlig hilsen mann 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert info.

TID står for "transient ischemic dilatation", dvs forbigående utvidelse av venstre ventrikkel (hovedkammeret som pumper blod ut til hele kroppen) som følge av dårlig blodtilførsel (pga trange årer). TID kan tyde på at en eller flere årer er trange igjen. Men det er ikke noe sikkert funn, bare en antydning. Den må evt bekfreftes eller avkreftes med angiografi. Du hadde ikke TID, noe som er et godt tegn.

"Belastningsindusert hypoperfusjon inferiørt (RCA området)" betyr at området for RCA ser ut til å få mindre blodforsyning under belastning. Dette kan også tyde på at åren kanskje er trang. Men igjen, kun en antydning.

Endedisatolisk volum endrer seg lite ved trening. Forandringen på 88 og 93 ml er ikke av betydning, og de verdiene regnes som like. Det er derfor det står at du ikke har TID.

Jeg tror legene dine mistenker at du er i ferd med å få en trang åre igjen og vil gjerne ha dette sjekket på Rikshospitalet. Dette betyr ikke at du er i ferd med å få et infarkt. Jeg synes vurderingene til legene dine høres fornuftige ut.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dykking etter stenting

Hei. for 1 uke siden fikk jeg påvist 90-99% insnevring på alle tre kransarterier på hjertet. Det ble satt inn 3 stenter og alt gikk normalt for seg og etter planen. Jeg har drevet med sportsdykking siden 1996 og lurer på om dette er en aktivitet jeg kan forsette med.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

På sikt skal du kunne fortsette med samme aktivitetsnivå som før. Men de første 5-6 ukene etter stenting bør du ikke gjøre større anstrengelser. Gå gjerne turer og gå etterhvert så fort at du blir varm. Men større anstrengelser som løping, sykling, vektløfting eller svømming og dykking bør du vente med. Før du gjenopptar hardere fysisk aktivitet er det også lurt å få gjort et arbeids-EKG. Da kan man se hvordan du tåler en hard økt under kontrollerte omgivelser.

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kulde og hjerteklaffer

Kan man være ute når det er kaldt når man har forkalkning på hjerteklaffene?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Forkalkning på hjerteklaffer i moderat grad påvirker ikke hjertet. Ved uttalte forkalkninger kan klaffenes funksjon skades(forsnevring og/eller lekkasje), og det kan gi tilstanden hjertesvikt. Kulde forverrer ikke hjerteklaffers funksjon. Hvis man i tillegg har trange kransårer(angina) kan sterk kulde utløse anginaanfall.