Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kan bronkiektasier fjernes?

Takk for svar om protonterapi ved bronkiektasier. I utposningene er jo flimmerhårene skadet eller ødelagt.Jeg hadde et håp om at hvis utposningene kunne fjernes, ville slimet være lettere å hoste opp med intakte flimmerhår. Jeg sliter veldig med harde og langvarige hostekuler.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for oppfølgingsspørsmålet!

Spørsmålet ditt er svært relevant og har vært diskutert i mange år i medisinske kretser. For mange år siden var det vanlig å forsøke å fjerne bronkiektasier ved operasjon. Dette var når man mente at de var lokalisert bare til en bestemt del av en lunge. I dag vet man imidlertid at det ikke er så enkelt. Det er bare i sjeldne tilfeller at bronkiektasier er bare i ett begrenset område. Operasjonene var som regel ikke vellykkede på sikt, og det var operative inngrep med fare for komplikasjoner og andre plager etterpå. I dag har man fortsatt ikke funnet bedre metoder enn forebygging av infeksjoner med inhalasjonsmedisiner som ved astma, samt tidlig oppstart med antibiotikum ved infeksjonstendens. Fysioterapi og egenbehandling for å sikre best mulig drenasje av sekret fra bronkiene er grunnleggende. I tillegg er regelmessig daglig fysisk aktivitet effektivt. Enkelte bruker langtidsbehandling med antibiotikatabletter, andre inhalerer antibiotika daglig via forstøverapparat. Det er mange forskjellige måter å gjøre det på, men det krever utprøving av metode tilpasset den enkelte. Selve hosten er nyttig, men det blir svært slitsomt over tid. Det er mulig at denne kan dempes ved en god tilpasning av inhalasjonsmedisiner enten som pulver, spray via inhalasjonskammer eller forstøverapparat.

Jeg håper svaret er til litt hjelp!

Lunge, Fysisk aktivitet

Forkjølelse og astma

Hei. Jeg er en sprek dame med astma. Jeg er 42 år og trener vanligvis 4-5 dager i uka. Men for 6 uker siden ble jeg kraftig forkjølet og det varte i ca.4 uker. Da trodde jeg at jeg var frisk, hostet lite, men jeg tok feil. Prøvde å dra på trening å løpe, men klarte det ikke. Astmaen har vært aktiv i de to ukene etter. Har ikke hostet så mye, men har kjent meg tungpustet og tett og har måtter bruke ekstra med astmamedisin, også på pariapparat. Er det vanlig å være tett så lenge etter en forkjølelse? Når kan jeg begynne å trene igjen? Takker på forhånd for svar:-)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke uvanlig at man må regne med ganske lang tid før lungene er helt restituert etter en forkjølelse/bronkitt/lungebetnnelse, og særlig ved astma. Ved astma fører infeksjonen til oppblussing av betennelsestilstanden som er den viktigste faktoren ved astma. Man regner med at det normalt kan ta opptil et par måneder før dette har roet seg og man føler seg som før. Det er vanlig at man da må øke doseringen med inhalasjonssteroider i en periode og dessuten bruke økte doser med åpnende medisin, ikke minst før anstrengelser. Langsom oppvarming før anstrengelser kan være lurt, og ikke anstrenge seg maksimalt den første tiden. Hvis det er kaldt i været kan det være nyttig å bruke varmemaske. Det vil nok være lurt å ikke trene vanlig igjen før man merker at situasjonen i hvile er under kontroll. Men det går over!

Lunge

Lungebetennelsesvaksine

Hei, Diagnose lungefibrose. har tatt influensavaksine, men lurer på om det er lurt for meg å ta vaksine for lungebetennelse også. Da jeg har det nå for 2. gang på 3 mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Vaksinen som gis mot lungebetennelse er ment å virke mot de farligste komplikasjonene ved lungebetennelse forårsaket av pneumokokker. Det er her snakk om å forebygge betydelige komplikasjoner. Det er ikke godtgjort at vaksinen vil virke mot vanlige infeksjoner. Likevel er det anbefalt å la seg vaksinere hvis man er disponert for infeksjoner i lungene. Vaksinen tas bare en gang hvert 5.-8. år.

Lunge

Pusteproblemer og slim i lungene

Hei! Jeg har puste problemer og har slim i lunger. Hva jeg skal gjøre??

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 12. januar 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen.Pusteproblemer og slim i lungene kan tyde på at du har en lungesykdom som du trenger å bli behandlet for.Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din og få tatt en spirometriundersøkelse. Det er en pusteprøve som kan påvise lungesykdom. Det viktigste du kan gjøre selv er å slutte å røyke, hvis du gjør det. Hvis man oppdager og konstaterer at man har kols tidlig nok, kan symptomene påvirkes og sykdomsutviklingen bremses.

Hilsen

Inger Elling 

Lunge

Kols og kuldegrader

Hei ! jeg har KOLS ;( så lurer jeg på om det er bra at man er ute i 8-10 minus ...?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 12. januar 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Personer med kroniske luftveissykdommer, og spesielt astma og kols, tåler kulden dårligere enn andre. Det er imidlertid ingen bestemt nedre temperaturgrense for når man kan oppholde seg utendørs. Om luftkvaliteten er god og luftfuktigheten lav kan man med fordel være aktiv ute. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en bøff eller et annet plagg foran nese og munn,blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere. Man kan også kjøpe spesielle ansiktsmasker f.eks. Jonasmasken.Masken gir beskyttelse mot kald, tørr luft og kan virke forebyggende mot luftveisirritasjon, fordi den hindrer at den kalde luften trekkes direkte ned i luftveiene ved innånding.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Lunge

Tideligere tuberkulose og cellegiftkur

Hei. Jeg er en kvinne på 56 år som hadde kjerteltuberkulose som barn. Jeg ble operert og behandlet med medisiner i 2 år etterpå. Etter det ble jeg innkalt til skjermbilde i noen år, og det er ikke mange år siden jeg ble henvist til skjermbilde etter lengre tids hoste. Mitt spørsmål er om sykdommen ligger latent fortsatt, kan den blusse opp igjen? Årsaken til mitt spørsmål er at jeg skal gjennomgå cellegiftbehandling pga kreft, og at mitt immunforsvar vil bli svekket.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Normalt tenker man seg ikke at det vil være fare for tilbakefall hvis du har gjennomført medikamentell behandling slik du beskriver. Da regner man med at bakteriene er drept. Det er i de ubehandlede tilfellene at man har sett tilbakefall i forbindelse med høy alder eller svekkende sykdom. Da har man i noen tilfeller sett at tuberkelbakteriene har våknet opp av sin mangeårige Tornerose-søvn. Jeg regner med at det vil bli notert på sykehuset at du har gjennomgått tbc tidligere, slik at man er oppmerksom på det før oppstart av behandlingen.

 

Lunge

Problemer med kald luft etter lungeoperasjon.

Jeg er operert for lungekreft sist sommer. Fjernet en lungelapp, aldri røykt. Ukomplisert forløp. Nå som det er kuldegrader, merker jeg en stikkende smerte i lungen når jeg er ute. Jo kaldere, jo verre , og uteliv er vanskelig/umulig når det er kaldt. Noen forklaring på dette? Hilsen Kvinne 63 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dine symptomer er sannsynligvis koblet til en økt følsomhet for kulde i luftveiene etter operasjonen. Det inntrer en viss endring av luftstrømmen når en lungelapp er fjernet. Hvis du er blitt strålebehandlet etter operasjonen vil det også kunne bevirke endringer i slimhinnen i bronkiene. Det er neppe noe du kan gjøre for å endre dette, men håpe at det kan bli bedre over tid. Imidlertid er dette også noe som kan oppleves ved andre lungesykdommer som astma og kols. Da kan man bruke varmemaske/skjerf foran munnen når man går ut i kaldt vær. Mange opplever det som effektiv og god hjelp mot plagsomme symptomer pga kald luft. Varmemaske er et behandlingshjelpemiddel som legen kan bestille for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Lunge

Sydenopphold ved astma- og allergiplager?

Hei. Jeg har astma og mye allergi, pollen, mat, muggsopp, dyrehår. Vi tenker å reise til Gran Canaria i juni. Men jeg er veldig skeptisk. For 2 år siden reiste vi til England og jeg ble svært dårlig av muggsopp i huset vi bodde i og måtte reise hjem til Norge etter få dager. Hvordan vil du tro det er for meg å reise til Gran Canaria? Har faste medisiner for astma: Symbicort, Singulair og bruker Polaramin for allergien. Må ta Kenacort -T for å komme meg gjennom pollensesongen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er ikke sjelden at man reiser til Gran Canaria og føler seg bedre av astma og allergi. Det er nok ganske stor forskjell på England og Kanariøyene. Imidlertid har noe også her opplevet å bli dårlige, men de fleste er fornøyd. Det er viktig å få et bra sted å bo, uten vegg-til-vegg-teppe og selvfølgelig uten fuktskader. Forsiktighet med bruk av air-conditionanlegget er ofte en fordel for ikke å puste for tørr luft (irriterer slimhinnene) over tid, for eksempel når man sover. Det er lurt å bruke medisiner som du har fått forskrevet. Noen ganger kan man redusere dem under selve oppholdet, men man kan oppleve å bli verre straks man kommer tilbake til Norge igjen hvis man ikke bruker medisinene.

Hjerte/kar, Lunge

Sviktende fysisk og mental helse - hva skjer?

Hei. Min far (67) har fått diagnosen "Lungevev med fibrosering. Sannsynlig Usual Intestitiell Pneumoni" og har hatt dette i ett år eller to. I tillegg har han sykdommer som diabetes (usikker på hvilken type) og beinskjørhet. For å toppe det hele mistenker jeg at han er i ferd med å få demens. I løpet av denne perioden har han fort blitt veldig "gammel" i forhold til hans virkelige alder. Jeg lurer på: Hva vil skje videre? Vil han dø av sykdommen(e)? Hva gjør vi for å teste han for demens?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det virker som de viktigste tilstandene her er lungefibrosen og en mulig demensutvikling. Lungefibrosen kan gi pusteproblemer, men det er farten på sykdomsutviklingen som bestemmer graden av symptomer og om sykdommen blir så alvorlig at han vil få en redusert livslengde som følge av den. Diabetes kan som regel kontrolleres godt med kosthold og medikamenter, men gir økt sjanse for utvikling av hjerte- og karsykdom, eventuelt også gi økt fare for arteriosklerose også i blodkar til hjernen. Hvis hans oppførsel er klart endret, kan dette muligens være utslag av en begynnende demens. Det er jo ofte de nærmeste pårørende som vil merke dette først. For øvrig kan man også se at redusert surstoff til hjernen ved en betydelig redusert lungefunksjon kan medføre dårligere mental funksjon. Det er lurt å spørre hans lege om å vurdere dette ved relativt enkle undersøkelser/tester før eventuelt videre henvisning til spesialutredning.

Lunge

Varmepumpe og inneklima

Kan luft-til-luft varmepumpe gi astmaforverring?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Ved luft-til-luft varmepumpe blåses det oppvarmet luft ut i rommet. Det kan medføre at det virvles opp en del støv i luften. Dermed kan man også få slynget en del allergener og irritanter opp i luften man puster i. Enkelte kan være følsomme for dette, og noen astmatikere vil nok kunne reagere negativt og få en forverring i pusten. Men her er det individuelle forskjeller. Graden av slike problemer kan trolig reduseres ved å sjekke at det er god filtrering av luften gjennom systemet.