Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Utmattet etter fødsel

Hei! Jeg fikk mitt barn nr 3 i oktober 2017. Nesten siden fødsel har jeg vært ør og svimmel når jeg beveger meg. Jeg føler meg totalt utmattet hele tiden og er aldri uthvilt når jeg våkner. Hadde i svangerskapet lavt blodtrykk nede i 90/50 men det gikk litt opp i slutten. Men etter fødsel hadde jeg også lavt. I 2010 fikk jeg veldige brystsmerter og var en tur på sykehuset. Der ble det tatt vanlige blodprøver i forhold til hjertet og to vanlige ekg. Ble også lyttet på av hjertelege og han sa at alt var fint. I årene etterpå har disse smertene vært av og på og kommer som regel i hvile. Har tatt ekg flere ganger men alt fint. Har også i alle disse årene hatt av og på perioder med utmattelse. Det siste halvåret har jeg tatt ultralyd av abdomen, av halspulsårer, blodårer under armen og i lysken, lymfene, mr av hodet. Vanlige blodprøver som lever, nyre, stoffskifte, blodprosent, østrogen, infeksjoner, hematogram (røde, hvite), jern. Alt er helt fint. Har målt blodtrykk hjemme noen ganger i det siste og har ofte 95/58 eller 110/60 men pulsen er oftest 85 også når jeg slapper av. Tror du utmattelsen min skyldes noe galt med hjertet, legen tenker me. Men hva bør eventuelt gjøres av undersøkelselser i forhold til hjertet. Det skal sies at jeg av å føle meg så mye dårlig har utviklet helseangst. Føler ofte jeg har hjertebank.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter fødsel kan det være mange årsaker til at du føler deg utmattet. Blodtap og jernmangel kan foreligge. Dessuten er det ofte mye å gjøre og man sover  heller ikke så godt som normalt. Dette kan føre til utmattelse.

Når det gjelder hjertet så er det jo sjeldent at unge kvinner har problemer med det. Men en sjelden gang kan det foreligge såkalt post-partum kardiomyopati. Dette betyr at enkelte kvinner rett og slett utvikler en slags hjertesvikt under og etter svangerskapet. Symptomene kan være tretthet, andpustenhet og hjertebank. Dette er veldig sjelden tilstand, men siden du har de symptomene som du har, bør den vurderes. Be fastlegen om henvisning til hjertespesialist som kan undersøke hjertet ditt med ultralyd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk 127/54

Blodtrykk 127 over 54

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Denne verdien virker i seg selv å være normal. Så må det sies at blodtrykk aldri kan vurderes helt for seg selv, men må alltid sees i sammenheng med det totale bildet av helsen. Dette vurderer legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Sykemeldt før pensjon

Hei. Jeg jobber i 90% stilling og er nå sykemeldt i 20%. Jobber på sykehus. Blir 62 neste år og har tenkt å gå av med pensjon. Kan jeg gå sykemeldt fram til jeg tar ut pensjon i mai 2019?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du skriver ikke hvilken type pensjon du planlegger å ta ut. Er det afp i offentlig sektor, er kravet at du står i jobb dagen før uttak. Når det gjelder offentlig tjenestepensjon er det i utgangspunktet ingen regler som hindrer deg i å gå fra sykepenger til uttak av pensjon.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Behandling i utlandet

Har jeg mulighet for å søke behandling for min lungelidelse ved et svensk sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ville du fått tilsvarende behandling i Norge, kan du få dekket utgiftene til behandling i et annet EU/EØS-land med 80 % av den betalingen et norsk sykehus ville fått.

Du finner mer informasjon her: utlandet

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Påvist lav oksygenmetning i blodet.

I sammenheng med en forkjølelse fikk jeg beskjed av legen at jeg hadde et nivå på 79% surstoff. Jeg fikk aldri med meg hva dette betydde eller hva surstoff er for den slags skyld. Er dette normalt? G21

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at det menes en oksygenmetning på 79%. Det gir et uttrykk for hvor godt mettet blodet er med surstoff. Normalt skal metningen være på over 95%, men kan gå lavere ved nedsatt opptak av oksygen gjennom lungene. Det er sjelden dette skjer hos ellers friske mennesker. Så hvis du ikke har annen sykdom i hjerte eller lunger, og elllers føler deg i bra form, tror jeg at dette må være en feilmåling. Eventuelt bør den gjentas.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig etter traume mot brystkassen.

Falt i fjellet for 2 1/2 uke siden mot hardt underlag. Smerter venstre side brystvegg. Rtg. thorax tatt 3 dager etter fallet viste ingen brudd eller pneumothorax. Men klinisk mistanke om ribbeinsbrudd. Fikk resept på 20 tbl tramadol og 1 g paracet, som hjalp noe. Ble uvel av tramadol så den tok jeg kun et par dager. Den siste uken tungpust når jeg er i bevegelse, hjertebank, smerter i magen, kvalme, svimmelhet og enormt trøtt og sliten. De siste par dager har jeg ikke orket stå opp . Sover mye. Faste medisiner; Crestor 10 mg dgl. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette bør vel legen din sjekke nærmere. Om det kan ha noe med fallet å gjøre er usikkert, men det bør uansett undersøkes nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blod i spyttet

Hei. Jeg har tatt bilde av lungene, og de viste seg fine. Men jeg har hatt blodig spytt i flere uker...ikke hver dag men kan ha opphold noen dager, og så kommer det igjen.
I dag hostet jeg så det kom blod. Litt nervøs... Er det farlig??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte vanskelig å si hva blod i oppspyttet skyldes. Men et normalt røntgenbilde alene er ikke en fullgod avklaring hvis dette vedvarer. CT-undersøkelse av lungene og eventuelt bronkoskopi kan være nødvendig for å avklare dette. Men ofte er dette ikke farlig og kan skyldes for eksempel slimhinneblødning etter langvarig hoste som irriterer slimhinnene. Andre ganger kan blodet komme fra nesen, eventuelt fra svelget. Men hvis det vedvarer kan det være grunn til å gå videre med det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

E-sigaretter og kols

Er det skadelig å bruk E sigarett når jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hittil vet vi ikke altfor mye om effekter av E-sigaretter. Det kan se ut som det er mindre skadelig enn vanlig tobakksrøyk. Men helt uskyldig er det nok ikke. Flere rapporter peker på muligheten for fortsatt skadelig effekt på bronkiene også av E-sigaretter. Så det er nok grunn til å være på vakt ennå. Det kan nok ta noe tid før vi vet dette helt sikkert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Klump i halsen - allergi

Det siste 1/2 året har jeg vært plaget med trykk/klump i halsen. Har nevnt det for fastlegen som ikke finner noe galt, hun har sett i halsen og ser ingen feil. Legen sier det er ganske vanlig å ha klump i halsen og at mange har det. For meg er det ganske unormalt og ubehagelig. Jeg føler at klumpen sitter ved/nedenfor strupehodet. Synes det lukter litt vont iblant, som sånne hvite propper gjør. Jeg har ikke vært forkjølet eller sår i halsen. Jeg ønsker å få en skikkelig undersøkelse av svelget. Jeg bruker allergi og blodtrykkmedisiner og Alendronat for benskjørhet. Alendronat har jeg brukt i 3/4 år, de andre i flere år.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Følelse av klump i halsen kan ha veldig mange ulike årsaker.

Hevelse i slimhinner i luftveiene kan skyldes allergi mot noe man puster inn, eks pollenstøv. Men klump i halsen alene er neppe et symptom på allergi.

Jeg foreslår at du ber om henvisning til spesialist i øre,- nese- og halssykdommer. Da vil du få en grundig undersøkelse.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi, Hud

Utslett av pollen

Hei! Jeg er allergisk mot bjørk og timotei(?) og i fjor og dette året har jeg fått røde utslett rundt øynene som klør og svir litt om jeg kommer i kontakt med det.. i fjor ble dette så ille og utviklet seg over hele ansiktet mitt og endte opp som mange stygge kviser som jeg måtte begynne på isotetretinin for å bli kvitt.. men nå har det kommet tilbake rundt øynene og på beina mine. Hvordan får jeg vekk dette problemet? Tar kenakort vaksiner hver 6-8uke i pollensesongen og zyrtek når det blir for ille. men superredd for at ansiktet mitt skal bli fullt av utslett og kviser igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Utslettet rundt øynene kan skyldes pollenallergien. det kan behandles med Hydrokortison øyesalve eller Ultracortinol øyesalve. Det vil dempe kløen og redusere rødheten.

Kortisonsprøyter er en behandling med en rekke bivirkninger så du bør snakke med legen din om du heller skal vurderes for allergivaksine behandling av pollenallergi eller trappe opp sden symptomatiske behandlingen.

Kvisene trenger ikke å ha sammenheng med eksem og allergi. Dersom problemet fortsetter bør du be om henvisning til hudlege for en helhetsvurdering.

Lykke til, hilsen Helle