Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi, Hud

Mistanke om allergi

Har slitt med allergi som kommer og går (Elveblest, Angioødem). Det er tatt utallige blodprøver uten at disse kan gi et spesifikt svar. Fastlegen mener jeg er allergisk mot noe i min egen kropp. Hva betyr dette og er det noe å gjøre med det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er ofte vanskelig å finne årsaken til elveblest. Kun i 10 % av tilfellene finner man en utløsende faktor. Elveblest kan utløses av plutselig temperaturendring, stress, sterk mat, andre sykdommer osv. Det er heller ikke slik at det er samme utløsende faktor hver gang.

Hos mange går det over av seg selv. Det beste rådet er å behandle det med allergitabletter.

Om du ønsker å gå videre for å lete etter utløsende årsaker bør du henvises til hudlege som kan hjelpe deg med behandling og ev finne hva det skyldes i ditt tilfelle.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi

Hei jeg har en gutt som er nesten 15 måneder. Fastlege tok prøve for ham fordi han er lite vekt. Han har allergi med kumelk 1,7 og hvete 3,5. Jeg lurer på den skal ble bedre etter hvert, eller den skal være hele livet.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mange barn med allergi mot melk vokser av allergien frem mot skolealder, det gjelder spesielt for melkeallergi. Også andre allergier kan gå over. Han er så liten at det er gode muligheter for at han vokser det av seg.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Sheaolje

Hei. Vi har et barn med nøtteallergi. Barnet er også allergisk mot peanøtter. Vi lurer på om shea olje,smør og lignende er en en nøtt? Bør vi unngå dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Sheasmør er utvunnet fra shea nøtter. Disse er ikke i så nær familie med nøtter at man reagerer på dem ved nøtteallergi. Peanøtt er en belgfruk i ikke i familie med shea eller trenøtt,

Så langt jeg har funnet ut er det ikke vanlig å reagere på sheanøtt.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Katteallergi

Jeg synes det er så rart. Blodprøve sier at jeg ikke er allergisk for katt. Hvorfor klør jeg i øynene da?,- tidligere når vi var på besøk hos katteeiere, nå også hjemme fordi vi har fått en voksen katt. Vi har fra før hund (10 år) og jeg har ikke vært plaget på denne måten av den. Jeg har derimot allergi mot bjørkepollen og noen andre vekster om våren og i sommeren.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei

Allergitester alene er ikke nok til å stille en diagnose. Hvilke symptomer du har og når du reagerer er minst like vikitg. Dersom du alltid klr i øynene når du er sammen med katt og ikke ellers er det en indikasjon på at du ikke tåler den. Om allergitabletter eller allergiøyedråper lindrer symptomene er det også en indikasjon på at du er allergisk. Da er rådet å ikke omgås katt.

Du kan godt være allergisk mot katt og ikke mot hund.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Reaksjoner på parfyme i jobben

Jeg er ei dame på 57 år som for 3 år siden måtte slutte i min jobb som salgssekretær i et bilfirma da jeg utviklet astma og parfymeallergi på jobb. Jeg jobbet i samme firma i forskjellige kontorjobber i 37 år og vil svært gjerne ha tips om hvor det kan være mulig for meg å jobbe når jeg også blir dårlig av parfyme, vaskemiddel og ellers parfymerte produkter. Er ganske så rådvill selv og håper på gode tips.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Det du beskriver er ingen enkel situasjon som det ikke finnes en enkel løsning på. Parfymerte produkter brukes overalt i det offentlige rom, også mer eller mindre på alle arbeidsplasser. Ideelt sett burde du ha en jobb der du satt for deg selv og ikke var i kontakt med andre, eventuelt jobbet hjemmefra. Hva slags type jobber dette kunne være, må NAV være behjelpelig med å finne.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal  

Allergi

Allergi mot reker

Hei! For noen år siden fikk jeg urtikaria, og reagerte i grunnen på alle slags matvarer utenom hvitt brød og kokte poteter... Jeg reagerte også på trykk mot huden, og fikk hevelser og røde områder på huden. I den forbindelse bestilte legen to ulike allergitester, og jeg fikk til svar at jeg ikke tålte reker. Denne urtikariaen gikk over, men jeg fikk fortsatt forbud mot reker, da jeg i værste fall kunne dø av det ifølge legen. Jeg fikk heller ikke lov å spise feks krabbe, selv om det ikke ga utslag på testen, siden det var så nært beslektet med reker. Jeg savner veldig å spise krabbe og reker. Er det noe jeg kan gjøre? Har ellers ingen allergier eller allergiske reaksjoner nå lenger.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål.

Allergi kan endre seg i løpt av livet. Det er mange år siden du hadde symptomer og allergitesten ble gjort.

Du bør belegen om ny allergitest for reker og krabbe, eks prikktest på reker og/eller blodprøve for reke og krabbe. Dersom de ikke gir utslag kan du i samråd med legen teste ut om du nå tåler det.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi

Vaksine mot hundeallergi

Hei. Er det mulighet for allergivaksine mot hundeallergi ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig. I løpet av våren vil vi på LHL sykehuset på Gardermoen tilby allergivaksine mot hund, katt, husstøvmidd, muggsopp og pollen. Det er en dråpevaksine som etter oppstart i poliklinikk gjennomføres hjemme.

Ikke alle har full effekt av vaksinen men får mildere symptomer enn tidligere. Målet med immunterapi dvs allergivaksine er å øke toleransen for det man reagerer på slik at man til en viss grad kan omgås hund og/eller katt. Det anbefales ikke å gjennomføre vaksine med det mål å skaffe seg et dyr.

Dersom dette er noe for deg kan du kontakte meg på mail helle.grottum@lhl.no eller ringe medisinsk poliklinikk (åpner nedste uke) på telefon 67 023 622.

Hilsen Helle Grøttum

 

Allergi

Allergisymptomer i hjemmet

Hei!
Jeg er en dame på 52 år som i lang tid har slitt med irritasjon i halsen. Det kommer en intens kløende/irriterende følelse flere ganger om dagen. Da begynner øyne å renne, og nese renner, for etterpå og bli helt tett. Har vært hos ønh lege, som har sett ned i halsen, uten å finne noe. Samt tatt allergi/prikktest, uten utslag. Synes disse problemene har forverret seg, mer og mer tett nese, har følelsen av og ikke få puste, og dermed blir veldig tungpustet. Må ha tilgang til frisk luft for å føle meg bedre. Når jeg kommer utenfra og inn hjemme, er det akkurat som jeg får problemer med pust og nese pga tett luft hjemme.
Har fuktmåler, som nå måler 32-33, og dette er vel greit nivå? Vi har flyttet i nytt hus, med balansert ventilasjon, og det er etter dette jeg har begynt å få disse symptomene med veldig tett nese. Irritasjon i halsen har jeg hatt tidligere også, men blitt verre nå. Har vært forkjølet 3 ganger på 2 mnd. Dette er så slitsomt, så vet ikke hva jeg skal gjøre. Kan det være allergi, overfølsomhet for noe? Legen min er litt rådvill nå. Håper dere kan svare, og evnt komme med et forslag til hva jeg skal gjøre. Takk på for forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Ut fra det du skriver, kan det tyde på at det er noe hjemme du reagerer på. Relativ luftfuktighet ligger på et greit nivå. Jeg har vært i kontakt med andre som har sensitive luftveier og som har reagert på balansert ventilasjon.
Er den ordentlig rengjort og riktig justert?
Hva er brukt av materialer på vegg, tak og gulv? Lim? Finn ut hva det inneholder og sjekk på nettsiden erdetfarlig om det inneholder helsefarlige stoffer.
Avgassing fra nye møbler?
Lukt?
Fukt under byggeperioden? Krev dokumentasjon på at boligen er prosjektert og utført med løsninger som tilfredstiller forskriftenes minstekrav til bestandighet og fuktsikkerhet. Dette er for eksempel dokumentasjon på at man har brukt løsninger som er anbefalt i Byggforskserien, en "norm" for byggkvalitet som hele byggebransjen skal kjenne godt til.
Du kan også vurdere å få utført en inneklimatest hos f.eks Mycoteam.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

  

 

 

 

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Lunge, Allergi

Gutt med allergisymptomer på hytta

Hei, Jeg har en gutt på 6 år som har fått påvist middallergi. Han er ikke veldig plaget, men ofte tett/nysete om morgenen. Det virker også som når han blir forkjølet at det sitter litt ekstra i luftveiene, og vi har brukt ventoline/flutide for å få bukt med det. Det har fungert bra. Men, vi har et problem vi ikke finner utav; hver gang han reiser på hytta, blir han tett i halsen og ber selv om å bruke «pustemedisin» (ventoline). Han blir «forkjøla» og har astmaplager, disse forsvinner igjen etter noen dager hjemme. Vi forstår ikke hva det kan være, og har nesten konkludert med at det må være noe i treverket i panelet på hytta han reagerer på (behandlet). Hytta er også relativt ny (7 år), så det er ikke mugg eller råte eller liknende. Alle flater er panel/parkett. Virker dette som en logisk forklaring og er det noe test vi kan ta av han som vil påvise en slik allergi? Vi er rimelig rådville her.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 26. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det virker som om det må være noe i inneklimaet på hytta som gjør at han blir verre der oppe. Oftest er det ikke snakk om ren allergi men en overfølsomhetsreaksjon/irritasjon som ikke kan påvises ved testing. Hvordan er det med ventilasjonen? Hvis det ikke er godt nok luftskifte i hytta eller soverommet hans, kan det forårsake tetthet. Har dere målt relativ luftfuktighet inne? Den skal helst ligge rundt 30-40 RF. Om dere opplever dugg på vinduer, er luftfuktigheten for høy. Er sengetøy og pute vasket på 60 grader med tanke på å fjerne midd? Vegg til veggteppe på hytta/soverom kan gi tetthet. Røyking innendørs?
Jeg ville også tenkt på fukt/råte som en mulig faktor. Hytta er ikke dårlig drenert eller hatt vannklekkasje? Kan det ha kommet fukt inn i byggeperioden? Mugglukt? Man skal ikke utelukke avgassing fra treverk selv etter lang tid selv om det er mindre sannsynlig. Her kan dere forsøke å finne ut hva slags treverk og behandling som er brukt og sjekke om de inneholder helseskadelige stoffer på nettsiden erdetfarlig.

Hvis gutten deres ofte er tett og nysete om morgenen, har han kanskje mer plager enn han gir uttrykk for? Han bruker astmamedisin med effekt. Har han blitt utredet for astma? Kan få inntrykk av at dere bruker både Ventoline og Flutide som behovsmedisin? Terapeutisk effekt av Flutide ses etter 4 -7 dager og Flutide skal brukes regelmessig hver dag for optimal effekt.

Det ble mange spørmål men inneklimaproblematikken favner så mange momenter. Det beste hadde vært om dere ringte oss på vår rådgivningstelefon for å få en mer spesifikk hjelp for å finne mulig årsak.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal