Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

"Lungevask"

Vasking av lunger

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. desember 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Vasking av lunger kan brukes ved spesielle tilstander hvor det over tid samles opp mye proteinrik væske i lungene. Pulmonal alveolær proteinose (PAP) er en sjelden sykdom der lungenes minste enhet - alveolene (lungesekkene) - gradvis fylles opp med melkehvitt kornet materiale. Materialet inneholder fett og protein. Ved å skylle lungene med en spesiell teknikk, ofte med 30-40 liter saltvann, i narkose, kan man ved en slik tilstand oppnå en betydelig bedring i lungefunksjonen som kan holde seg i lengre tid. Dette er en sjelden tilstand, og det kreves spesialkompetanse til utredning og behandling.

"Skylling" av lungene, for eksempel i forbindelse med bronkoskopi, gjøre noen ganger for å få suget opp slim for dyrkning på bakterier eller undersøkelse på celler. Det kan også foretas for å rense opp i bronkiene ved mye slim hos pasienter som ligger på respirator, for eksempel etter en større operasjon. Her brukes beskjedne mengder med væske.

 

Lunge

Er det bare astma?

Hvorfor har jeg pusteproblemer ved den minste anstrengelse som gir økt puls?

Hei, jeg er en 41 år gammel kvinne som sliter med pusten. Jeg fikk diagsnose anstrengelses astma da jeg var yngre i tenårene og drev aktiv med håndball.I mange år har jeg ikke hatt noen symptomer og har ikke brukt astmamedisin.Jeg har hatt stemmebåndsknuter og har etter 2 fødsler har jeg fått problemer med rectus diastase. Etter en episode i fjor sommer fikk jeg pusteproblemer og stemmen uteble i 2 uker. Dette etter å ha vært i et lokale med mye damp og røyk. Jeg trodde jeg hadde fått lungebetennelse, men ingen prøver gav utslag. Etter dette hostet jeg hver dag i 3-4 mnd og jeg hadde kvelingsfornemelser flere ganger om natten/dagen.

Jeg fikk astmamedisiner (flutide,ventoline)noe som resulterte i vann på lungene og hyperventilering. Det ble tatt røntgen av torax og EKG av hjerte (dog uten anstrengelse) uten noe funn .

Problemet er at jeg forsatt har jeg daglig problemer ved den minste anstrengelse og når jeg får høy puls. Jeg føler meg trang i halsen ved strupen feks hvis jeg prøver å gå hurtig opp en bakke, gå opp trapper hurtig /eksplosivt( jeg har alltid trent .).

Jeg føler en kvelingsfornemelse,blir svimmel og da får jeg panikk men bruker triksene jeg har lært! Allikevel klarer jeg ikke å dra pusten ned i lungene og føler meg tett rundt i brystbeinet og opp mot strupen.Jeg er slimete og tett hver eneste dag.

Dersom jeg har varmet opp kroppen f.eks på trening innendørs klarer jeg å prestere bedre og det tar lengre tid før jeg opplever ubehag.Utendørs er det alltid problematisk å anstrenge seg bare jeg får pulsen opp sliter jeg.

Jeg sliter også med å sove på ryggen og i trange tette rom. og tar en type nesespray morgen og en annen type om kvelden,pluss neseplaster noe jeg føler hjelper litt, i allefall om natten. Allikevel opplever jeg at jeg ikke sover ordentlig om natten fordi jeg kan plutselig kan våkne i panikk over at jeg ikke får puste . Jeg våkner av at jeg hiver etter pusten og ligger som en astmapasient m(høyt og luftig rom). Jeg er veldig trøtt på dagen og har ofte hodepine.

Denne sommeren har jeg også funnet ut at jeg blir verre når noen klipper gresset eller når bjørken blomstrer m.m men allergiprøver viser ingen tegn på allergier(prikktest/blodprøver.)

Jeg har blitt utredet hos lungelege med spirometri som sa at lungekapasitetet hadde synket med 20%, jeg fikk ingen endring etter inntak av gass og diagnose er sensitive lunger. Jeg har en mor med mye allergier,eksem og har en sønn med astma.

I tillegg er jeg født 2 mnd for tidlig og jeg en far fra en hjertesyk familie.Jeg har aldri røykt,har et sunt kosthold og er nesten avholds med alkohol samt har trent hele mitt liv.Jeg har ikke tatt løpetest hos lungelege da jeg har en utalt kneskade men bare at jeg skal løpe og få opp pulsen gir meg panikk!)

Hva er problemet mitt er det diagfragma som ikke gjør jobben sin eller har har jeg astma eller kols eller noe annet?

Jeg føler at ingen forstår meg og relaterer det til psykisk . Dette fordi jeg tidligere har hatt en svært traumatisk opplevelse, noe kan nok være psykisk men jeg har også utalte fysiske plager så jeg er uenig! Jeg går i tillegg jevnlig til osteopat/fysioterapi så det er ikke muskulært betinget.Har du noen råd til meg om hva jeg bør gjøre videre for å forbedre min helse .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for omfattende og god beskrivelse.

Jeg synes det er god grunn til å undersøke deg nærmere, for å finne ut av hva plagene skyldes. Det kan selvfølgelig være bare astma, men all den tid du fortsatt har symptomer og er plaget, må man også se etter andre forklaringer. 

Det er viktig å få undersøkt hjertet ditt skikkelig. Plagene du beskriver, kan også skyldes hjerterytmeplager, eller annen hjertesykdom. Jeg vil foreslå at det først gjøres et AEKG. Da får man et objektivt mål på hvor mye du tåler av anstrengelse, og hvor alvorlige symptomer du utvikler. I tillegg kan man få noe informasjon om hvordan hjertet oppfører seg under anstrengelse. Avhengig av funnene på denne testen, kan man gå videre med andre undersøkelser. Det kan være aktuelt å få gjort et 24-timers EKG for å se hvordan hjerterytmen er i løpet av et helt døgn. Videre må det også gjøres en ekkokardiografi (ultralyd av hjertet) for å se hvordan hjertet ditt pumper, og om det er noen klaffefeil som kan forklare plagene dine. Be legen din om henvisning til kardiolog for disse undersøkelsene. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Kan man forveksle sarkoidose og kreft?

Hvor stor er sannsynligheten for at man tar feil av sarkoidose og kreft etter sarkoidosediagnose fra radiolog og lege? Har fått den diagnosen, men er livredd for at de tar feil.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. desember 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose er en tilstand som gir en helt spesiell betennelsesreaksjon. Dette kan man avklare sikkert ved mikroskopi av biopsi fra vev som er affisert. Oftest er det lungene som er angrepet. Røntgenbildet har ofte så typisk utseende at man ikke alltid går til det skrittet at man foretar biopsi. Det kan ofte samtidig måles forhøyet ACE (et enzym) i blod. Er man i tvil vil legen foreta en biopsi, men ofte er røntgenbildet, eventuelt supplert med CT-røntgen av lungene, ganske entydelig. Det skal veldig mye til å forveksle denne diagnosen med kreft. Som regel vil en krefttilstand med samme utbredelse medføre en uttalt sykdomsfølelse forskjellig fra det man finner ved sarkoidose.

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til trening

Hei. Jeg er en mann på 30 år som har hatt sterk astma hele livet, og har tatt medisiner som ventoline, pulmicort (nå symbicort), singulair veldig lenge. Begynte med ventoline før jeg startet på barneskolen. I tillegg til det har jeg djevelsk mye allergi (som legen kalte det) og atopisk eksem. Jeg føler meg ofte mye bedre når jeg får trent noen dager i løpet av uken, og lurte i den forbindelse på om det finnes noen ordning/stønad hvor lungesyke personer som meg kan få dekket hele eller deler av avgiften som man betaler for å trene på f.eks. SATS ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. november 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen ordning som dekker utgifter til trening på treningssentre som SATS. Men som lungesyk har du rett til gratis fysikalsk behandling og trening hos fysioterapeut med driftstilskudd fra kommunen. Du må da få en rekvisisjon fra din lege.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Lunge

Smerter etter lungebetennelse og blodpropp til lungene.

Heisann :) For 4 uker siden ble jeg innlagt på sykehus med vatn i begge lungene, lungebetennelse og 4 lungeemboli i høgre lunga . Fikk med meg hjem blodfortynnende tabletter som jeg skal ta i 1 år til å begynne med.
Spørsmål mitt er: Etter dette har jeg problem med å trekke pusten dypt inn fordi det gjør så vondt og det svir krafting i nedre deler av lungene der lungeemboliene var. Hvor lenge vil dette vedvare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Både lungebetennelser og lungeembolier vil gi reaksjoner i lungevevet omkring. Det kan nok også være årsak til vannet i lungen. Alternativt kunne det være væske grunnet hjertesvikt utløst i samme omgang. Etter en såpass kraftig omgang du gjennomgikk er det nok satt i gang ganske omfattende reaksjoner i vevet og i hinnen utenpå lungen som derved blir irritert. Dette er svært følsomme strukturer som ofte gir tildels sterke smerter ved dyp innpust. Noen ganger kan også lungen klebe seg fast til brysthinnen på innsiden av brystkassen, hvilket også kan gi ubehag ved pustingen. Du må nok regne med at dette er symptomer som kan vare i flere uker ennå. Det tar nemlig ganske lang tid før slike prosesser får roet seg helt ned.

Lunge

Lungefibrose og uførhet

På mandag fikk jeg diagnosen ILF. Jobber som Emisjonsingeniør, med målinger i sterkt forurenset miljø, både på metaller, gasser og org.miljøforurensning. Mener at Idiopatisk stopper en eventuell søknad om uførhetssøknad, og yrkesskade. Det burde heller vært definert som Lunge Fibrose. Har dere noe formening om dette? mvh Arild

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege


Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose kan ha flere årsaker. Idiopatisk er bare en betegnelse som sier at man ikke har funnet årsaken. Det er likevel fullt mulig å søke om uføretrygd. Denne vurderes på bakgrunn av lungefunksjonsnedsettelse og dens betydning for funksjonen i arbeidslivet. Ved søknad om uførhet vil det stilles spørsmål om dette kan være yrkesrelatert. Dette bør eventuelt vurderes av spesielt kompetent lege på området. Betegnelsen ILF (eller IPF) er bare en av flere som skiller mellom flere forskjellige former for lungefibrose. Det er nok ikke så mye å gjøre med akkurat det.

 

 

Lunge

Varmepumper og inneklima

Hva mener lhl om kols/astma pasienter og bruk av varmepumper? Kan det forårsake hoste og økt slim produksjon. Og hva mener dere om avfukter?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Varmepumper er blitt stadig mer vanlig som følge av energiøkonomiseringen.

De vanligste i norske hjem er luft-til-luft varmepumper. De varmer opp romluften som suges gjennom et filter og blåses ut i rommet igjen. Det hender at mennesker med astma og kols reagerer negativt på dette. Det kan skyldes at det spres finere støvpartikler som ikke fanges opp av filteret. Hos noen kan nok det gi irritasjon i luftveiene, mens de fleste nok ikke affiseres av det. Det har å gjøre med hvor ømfindtlig slimhinnen i bronkier og nese er. Ømfindtligheten er som kjent økt, men i varierende grad, ved astma og ved kols. Dette gir en mulighet for at det hos disponerte individer kan forårsake økt hoste og sliming.

Avfuktere er sjelden brukt i vanlige hjem. Noen bruker det ved etter vannlekkasjer eller i rom uten tilstrekkelig lufting. Andre bruker det på vaskerommet i forbindelse med tørking av tøy. Det er trolig sjelden behov for dette i et vanlig godt hus. Luftfuktigheten kan variere mye avhengig av årstid og værforandringer. Det kan være ubehangelig med både for tørr og for fuktig luft. Noen luftavfuktere vil i likhet med varmepumper trekke luften gjennom slik at det kan bli noe svevestøv i rommet.

 

Lunge

Tuberkulosesmitte og behandling

Jeg har et barn som har fått påvist smitte av lungetuberkulose med blodprøve, og vi venter på svar på røngtenbilder av lungene for å finne ut om hun har utviklet lungetuberkulose. Hva blir gjort om hun kun er smittet, men sykdommen ikke er utviklet? Må vi bare vente å se om hun kanskje blir syk?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det finnes spesielle retningslinjer for oppfølging av barn som har fått smitte med tuberkulose. Jeg regner med at man vil starte behandling med medisiner hvis man mener det er aktivitet i tuberkulosen.  I noen tilfeller velger man å behandle for sikkerhets skyld. De som har ansvaret for barn som er smittet vil måtte følge dette nøye opp for å sikre at sykdom ikke utvikler seg.

Lunge

Medisiner og bivirkninger

Fått byttet til Spiriva 1 ggr om dagen og Symbicort 2 ggr per dag. Har blivit hes og fått ont i halsen, inte förkyld. Tyckte jag svullnade i tungan, fick ont på vä sida av tungan längst in, som en klump. Har detta med ngn av medicinerna att göra? Är mycket trött också.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hesheten har trolig sammenheng med kortisondelen i Symbicort, men kan i noen tilfeller også komme av Spiriva. Ubehaget i svelget kan også skyldes medisinen. Du bør la legen din kikke på det, eventuelt prøve uten Symbicort noen dager for å se om det blir bedre.

Lunge

Rask forverring ved lungefibrose

Kan fibrose endre seg totalt over natten, slik at man trenger oxygen 24 timer i døgnet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det tar som regel tid fra en stabil tilstand ved lungefibrose til en betydelig forverring. Imidlertid kan det skje hvis det tilkommer en lungebetennelse eller akutt kraftig virusinfeksjon/influensa. Ellers kan det enkelte ganger skje en rask forverrelse i løpet av relativt kort tid uten at man har noen forklaring på årsaken til den økte sykdomsaktiviteten. Det er intensiteten i betennelsesreaksjonen som øker og affiserer lungeblærene slik at oksygenopptaket reduseres ytterligere. Noen ganger kan dette behandles og bli bedre, men effekten er oftest usikker.