Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Samtidig astma og kols

Hei. Har hatt moderat KOLS/emfysem (påvist på CT) i åtte år. Nå har jeg fått vite at jeg har astma også. Noe som ofte følger med KOLS sa de. Vil det si at jeg har fått astma når jeg fikk kols? Vil den forverre seg? At jeg blir dårligere av astmaen enn av KOLSEN?

Er stort sett frisk. Har hatt infeksjon 3 ganger siden jeg fikk KOLS. Aldri lungebetennelse eller influensa. Har jeg noen grunn til å stresse med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke uvanlig at man har astma i tillegg til kols. Ofte kommer astma først, og siden kols. Fordelen med astma er at den som regel er enklere å behandle. Behandlingen blir ofte omtrent den samme som ved kols, men kols er mindre påvirkelig.

Jeg tror ikke du bør bekymre deg spesielt for dette.

Lunge

Behandling ved emfysem

Når det gjelder emfysem, hvor spesiell må en være,og hvordan, for å få behandling?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Emfysem opptrer vanligvis som en del av kols. Det er i praksis henfall av lungevev i større eller mindre grad, særlig i lungetoppene, men også i andre deler av lungen. Vanligste årsaker er langvarig røyking, eventuelt langvarig eksponering for skadelige yrkesmessige forhold med pusting i sterkt forurenset luft. Mer sjelden skyldes det en arvelig mangel på alfa-1 antitrypsin i blod.

Behandling med vanlig kolsmedisin påvirker ikke emfysemet. Tilførsel av det manglende enzymet ved nevnte enzymmangel er i praksis ikke et bahandlingsalternativ i Norge. Behandling med nedsetting av ventiler i bronkiegrener kan hjelpe i noen tilfeller, men krever spesiell utredning, som regel på Rikshospitalet. Det er bare personer med betydelig nedsatt lungefunksjon som får tilbud om dette. Ellers blir ca.20-30 personer lungetransplantert i Norge hvert år. Det er siste utvei som gis til noen av de personer som man antar har bare 1-2 år igjen å leve pga sin lungesykdom.

I praksis er det relativt få personer som får et behandlingstilbud utover medisiner og rehabilitering. Det er de aller sykeste, og blant dem bare de som er spesielt egnet ut fra spesielle kriterier.

Lunge

Daxas ved kols

Ad. Daxas. Lurer på om dette legemiddelet er noe som kan erstatte for eksempel Ultibro eller er det bare noe a la Prednisolon? Kan det være forsøket verdt å utprøve for en som har Kols grad 3?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Daxas er forskjellig fra de medisiner som du nevner og kan nok ikke erstatte disse. Denne medisinen er til bruk som vedlikeholdsbehandling ved alvorlig kols, dvs ved lungefunksjon (FEV1) på under 50% av forventet med samtidig mye hoste og oppspytt samt tidligere gjentatte forverrelser i tilstanden. Daxas skal gis som tillegg til vanlig behandling for kols. I praksis kan behandlingen igangsettes hos pasienter med kols grad 3 og 4.

Hjerte/kar, Lunge

Sarkoidose og hjerterytmeforstyrrelser

Hei, jeg har lungesarkidose, samt har stort sett hele mitt liv hatt periodisk hurtigslående hjerte. Jeg er nå 74 år. Kan jeg få hjelp til å få klarlagt om disse to lidelser innvirker på hverandre? Ved små fysiske anstrengelser fungerer stortsett alt normalt. Men ved litt større anstrengelser (fysisk), så blir jeg kvalm, svimmel og bena blir stive.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hjerterytmeforstyrrelser kan ha mange årsaker. I enkelte tilfeller kan de være relatert til sarkoidose som kan være lokalisert i flere organer enn i lungene. I praksis vil det nok være vanskelig å få svar på om dette har sammenheng ved hverandre. Hvis man finner forandringer i hjertemuskelen som kan være forenelig med sarkoidose, er det absolutt en mulighet. Men det er ofte ikke verdt å undersøke, da det er komplisert og ikke alltid får noen konsekvenser. Hvis du har hatt hjerterytmeforstyrrelser gjennom nesten hele livet, er det kanskje ikke særlig sannsynlig heller. Jeg tror det lureste vil være å la en hjertelege undersøke deg og sjekke hva som skjer når du anstrenger deg. Lungefunksjonen kan også være nedsatt hvis lungene er mye affisert av sarkoidose. Det er også greit å se hva som skjer med surstoffmetningen og pusten under belastning.

Lunge

Blodig oppspytt

Jeg er fryktelig engstelig! Oppdaget tilfeldig at jeg hadde friskt blod (ikke mye) da jeg harket litt etter å ha pusset tennene en morgen. Dette var i juni mnd. Tok straks kontakt med fastlege og ble henvist til lungerøntgen. Røntgenbildene var helt bra!. I 2009 tok jeg også lungerøntgen og ble henvist videre til ct da røntgenbildene viste noe som av ct resultat var en liten forkalkning. Denne viste seg ikke på røntgen jeg tok i juli i år. Jeg har videre tatt koloskopi, gastrokopi, gynokolog samt altså lungerøntgen siste 2 mnd og ingen funn.

Nå er jeg henvist til øre-nese-hals samt en ct av lunger. Jeg er fryktelig engstelig da jeg fortsatt har friskt blod i oppspytt, ikke hele dagen og det virker ikke som det kommer fra lungene. Dette fordi jeg flere ganger pr. dag hoster kraftig for å se om dette er fra lunger.

Jeg føler meg frisk, har apetitt og ingen vekttap. Har ikke hovne lymfekjertler og ikke feber. Hoster litt om nettene når jeg blir varm - irritasjons hoste. Jeg røyker. Er det noen som kan gi meg litt informasjon om hva dette kan være? Jeg venter nå på ct innkalling og skal til øre-nese-hals om en uke. Ikke godt å gå rundt å være så engstelig og jeg tenker jo selvsagt lungekreft. Tusen takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Blodet kan komme fra flere lokalisasjoner. Neshulen, svelget og tannkjøttet er ikke uvanlig i tillegg til bronkiene. Jeg tror du har fått henvisning til de riktige undersøkelsene. I praksis er det ikke mulig på si noe mer før disse tingene er utredet. Blodig oppspytt er alltid skremmende og bør undersøkes, men er ikke alltid noe farlig.

Ønsker deg lykke til!

 

Lunge

Blod i oppspyttet

Kan det være lungekreft? Har siden juni mnd. hatt litt blod i oppspytt, ikke mye men friskt blod av og til. Noen dager er det kun små prikker. Dette merket jeg da jeg pusset tennene en morgen og harket. Jeg harker flere ganger om dagen for å sjekke og noen ganger er det litt blod og noen ganger helt rent. Når jeg forsøker hoste fra lungene så er det ikke noe blod men når jeg harker opp fra halsen så kommer det altså blod av og til. Har hørt at jeg snorker mye + skjærer tenner.

Sitter i kontorlandskap med tørr luft og jeg snyter meg flere ganger pr. dag da jeg blir tett i nesen av luften. Om morgenen nyser jeg mye og føler meg tett i nesen da jeg stort sett ligger på ryggen.

Tok røntgen av lungene i juli og disse var helt ok. Lungerøntgen + ct i 2009 viste en liten forkalkning/fortetning, men fikk vite at dette ikke var farlig og kunne bli borte av seg selv. Dette var ikke påvist på nye røntgen tatt nå.

Har videre tatt koloskopi og gastrokopi med gode reslutater. Alle blodprøver jeg har tatt er bra, men en liten forhøyet senkning. Føler meg frisk, har god appetitt og ikke vekttap. Heller ikke feber eller hovne kjertler. Hoster litt om nettene når jeg blir varm (irritasjonshoste). Kjenner meg allikevel urolig da jeg nå er henvist til ct av lunger. Trodde røntgen ville vise om det var lungekreft. I så fall har det vel ikke spredd seg da alle andre prøver er bra. Er veldig takknemlig for svar så jeg kanskje klarer roe meg litt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Blodig oppspytt kan ha flere årsaker. Det er viktig å finne ut hvor det kommer fra for å finne ut om det er noe som trenger videre behandling. Ofte kommer det fra nesen, fra svelget eller fra lungene. Noen ganger kan det være blødning fra tannkjøttet. Et vanlig røntgenbilde vil ikke alltid kunne påvise en svulst. Men et normalt vanlig røntgenbilde av lungene er et bra utgangspunkt. En CT-undersøkelse er imidlertid klart bedre. Inspeksjon av svelg og stemmebånd, munnhule og nese vil være nyttig. Bronkoskopi kan også være indisert. Men selv om blodet skulle komme fra bronkiene kan dette også skyldes andre tilstander enn lungekreft. Legen din må ta stilling til hva som skal gjøres i den videre oppfølgingen.

Lunge

Kols og dyrehold

Hei, blir det forverring av kols hvis man har hunder eller er mye i fjøs og stall?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols forverres ikke direkte av dyrekontakt. Det er eventuelt hvis man reagerer på lukten eller har allergi mor dyrehår. Da kan pusten bli forbigående dårligere. Imidlertid er det vist at mange bønder opplever utvikling av kols. Dette mener man har sammenheng med mange års eksponering for mye støv og gasser knyttet til arbeidet. I praksis kan det være lurt å bruke støvmaske hvis man skal oppholde seg lenge i fjøset og det er mye støv og dårlig utlufting.

Lunge

Astma med mye sekret fra bronkiene

Hei jeg har et spørsmål ang. mine lunger. De er "overaktive" og produserer slim. Astma og bronkitt. Lungelegen sier: jeg må ikke bli forkjølt... Dette er et problem, særlig høst og vintertid.. Har du et godt råd for hvordan jeg skal innrette meg med dette? Har denne situasjonen en diagnose? Hadde mye bronkitt og lungebetennelser som barn, fra ca. 2 år og frem til 5-6. Har hjerteproblemer og pacemaker i dag.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er en gruppe mennesker med astma som produserer mye slim. Det skyldes irritasjonstilstanden i bronkialslimhinnen som trigger slimkjertlenes produksjon. Da oppstår det en slags kronisk bronkitt. Noen ganger kontrolleres dette greit med vanlige astmamedisiner, men dessverre ikke alltid. Det er riktig at dette blir verre og kan vare lenge etter en forkjølelse eller akutt bronkitt. Noen ganger kan muskarinantagonister (pulver eller spray) redusere slimet, men det må forsøkes ut hos den enkelte, og er ikke alltid til hjelp. Riktig inhalasjon av medisin er avgjørende for god effekt. Jeg antar at legen din har sjekket dette. Eventuelt forsøkt astmamedisin i form av spray/aerosol inhalert gjennom inhalsjonskammer? Ellers har jeg dessverre ikke noen patentløsning som kan hjelpe deg.

Lunge

Kan medisiner bremse utviklingen av kols

Jeg har fått påvist kols grad 1-2, har ingen hoste eller slimplager. Merker bare at jeg blir mer andpusten enn normalt ved lette anstrengelser. Prøvde inhalator, men følte jeg ble dårligere av den, fikk hoste og ble hes. Hva kan jeg gjøre for å bremse sykdommen, må jeg bruke medisin. Jeg fungerer veldig godt i det daglige og merker bare sykdommen ved anstrengelser.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

For å bremse sykdommen er det aller viktigste å ikke røyke og ikke eksponere seg for mye støv i luften, for eksempel på arbeidsplassen. Bruk av medisiner ved kols grad 1-2 er ikke alltid nødvendig, og i praksis bare hvis det oppleves effekt av medisinen. I denne fasen er det i hovedsak bare to typer medisiner som kan være aktuelle, betaagonister eller muskarinantagonister. Det er likevel ikke sikkert at dette er effektivt ved din tilstand, og det er eventuelt heller ikke nødvendig av hensyn til sykdomsutviklingen. Det er alltd lurt å holde kroppen i god trim ved fornuftig fysisk aktivitet/trening. Forebygging av influensa ved årlig vaksinering anbefales også.

Lunge

Hoste som eneste symptom ved astma

Hei! Jeg er 24 og har hatt astma så si hele livet. Jeg begynte å røyke da jeg var rundt 11-12. Men sluttet for over ett år siden. Da jeg sluttet og røyke følte jeg at jeg hadde endel hoste,tørr hoste, og det virket litt som om det klødde og stakk litt i lungene. Jeg gikk til legen for å sjekke,men alt virket fint. Min tanke var at kanskje det er disse hårene som grodde ut igjen. Og har hatt astma anfall fra og til, men jeg følte kanskje det at jeg hadde begynt å bli mye bedre. Følte at jeg ikke trengte astmaspray så veldig mye lengre.

Helt til nå... For noen månder siden (kanskje rundt slutten av juli..) så begynte lungene å bli irriterte, det virket som om jeg hadde noe fast i lunga som hverken vil opp eller ned. Den følelsen av at du må hoste hele tiden, men det hjalp jo ikke det heller. Fortsatt like ubehagelig. Og at jeg kjente jeg ble redd hjalp jo heller ikke. Gikk til legen, men det var vel ikke noe å gjøre med siden jeg ikke var "syk" .

Så har det gått fra og til. Noen dager er det helt forferdelig, så kan det gå flere dager hvor jeg ikke merker noe til det. Kan kanskje gå uker også. Det virker som at det bytter ifra lunge til lunge også. Det er også den følelsen midt i brystet og litt i hals. Jeg syns det er vanskelig å beskrive det,men kan kanskje forklare det som at det føles ut som at jeg har pustet inn støv. Jeg føler ikke at pusten er noe tyngre av den grunn, men det er den ekle følelsen av at noe bare sitter i lunga/lungene/luftveiene..

Er dette astma? Jeg går på Ventoline, og tar den nå mer enn jeg har gjort. Litt usikker på om den har noen effekt siden det kommer og går litt.. Håper på svar !

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astma har tendens til å komme og gå i barne- og ungdomsårene. Noen ganger forsvinner den tilsynelatende, men kan gjerne dukke opp igjen før eller senere i livet. Det høres ut som du fortsatt har astma. Den kan ofte gi opphav til irritasjon i bronkiene, da astma jo egentlig er en irritasjonstilstand i slimhinnen i bronkiene. Dette kan ikke alltid påvises ved en vanlig pusteprøve (spirometri), fordi astma ikke gir pusteproblemer hele tiden, men ofte bare i perioder. Hoste er et underkjent problem ved astma. Noen ganger kan en NO-test (NO=nitrogenoksyd i luften du puster ut) gi et bedre svar. Men noen ganger viser det seg at behandling med et kombinasjonspreparat er virksomt. Du bruker Ventoline, men det er bare til å åpne og roe litt ned midlertidig. Du må nok ha inhalasjon med kortisonliknende pulver/spray i tillegg, gjerne kombinert med et langtidsvirkende medikament som gir lengre effekt enn Ventoline. Spør legen din om dette. Er det vanskelig å finne ut av bør du prøve å få time hos lungespesialist.