Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Elquis, Medox og Sedix

Kan Jeg ta Sedix Som sovemedisin og en ss Tran hver dag når jeg går på ELIQUIS? Bør jeg slutte ned Medox?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Såvidt jeg kan se, går det greit å bruke Eliquis, Sedix og Medox samtidig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls og hjertesykdom

Hei! Jeg er 30 år og har i det siste oppdaga at jeg har ganske lav puls. Går med aktivitetsklokke på armen, og den sier at jeg nå ligger på 54 i hvilepuls. Jeg sliter psykisk, og tenker at den gjerne burde være høyere...? Jeg er litt trent, men har mer en gjennomsnittlig kondisjon.. Det jeg lurer på er at de fleste i mammas familie dør før de er 60. Mamma døde brått av hjerteinfarkt når hun var 41 år. Tror de sa at det var et massivt infarkt og at det ikke var så mye å gjøre. Hun var alkoholiker og åt ikke sånn veldig godt, men.. Kan denne pulsen ha noe å si der, med historien? Mormor og morfar døde av hjerneslag, men veldig tidlig, så det er jo noe annet. Jeg var i 2011 veldig overvektig (BMI 34) og da merka de dobbeltslag og veldig høy hvilepuls. Da var jeg utrent og dårlig, men de satte raskt igang med døgnmåling av puls og ultralyd osv, med mammas historie som kjent, og jeg fikk Verakard en periode for å prøve roe ned. Gikk på de en stund, så et opphold, før jeg nå ble satt på Atacand, men denne gangen for å minske migrenen (fungerer veldig bra). Kun 4mg, veit ikke om den har noe å si sånn? Nå har jeg BMI på 21 og går litt tur og trener litt korte økter innimellom, men altså ikke den godt trente lave pulsen vil jeg tro. På nettene er den nede i 45, jeg selv merker ikke egentlig at pulsen er lav før jeg ser på klokka, men er i de periodene her ganske svimmel når jeg reiser meg fort opp feks. Leser at det ikke nødvendigvis er farlig, men om det er noe viktig å ta opp med legen? Jeg står på Microgynon, men han mener at det er trygt mtp blodpropp, så ja, om de tingene her gir noe slags indikator på at det bør sjekkes?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver at du har lav hvilepuls på rundt 50 og gjerne lavere på natten. Du er slank (tidligere overvekt), har grei kondisjon, men forekomst av hjerte- og karsykdom i familien. Du lurer på om pulsen din er indikator på hjertesykdom.

Det er den nok ikke. Det er snarere sånn av lav hvilepuls er forbundet med bedre hjertehelse. Det at du er slank og greit trent gjør også at din hjerterisiko er lav. Du hadde en mor som fikk infarkt tidlig, og det kan bety at du har en viss arvelig belastning. Men det er dog ikke sikkert og kanskje skyldes din mors død mest hennes livsstil.

Utifra det du skriver her, blir jeg ikke veldig bekymret. Men jeg synes det er greit at du tar en tur til legen din og får beregnet din hjerterisiko skikkelig. Legen vil gjøre en helhetlig vurdering og fortelle deg om det er grunn til å iverksette tiltak eller ikke.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Knyter seg i brystet i motbakker

Hei. Jeg har det siste året kjent at det knyter seg i brystet når jeg går motbakker, jeg får klart spytt i munnen, strålinger ut armene og må stoppe opp til det roer seg. Samtidig er jeg ikke tungpustet. På flat mark og i nedoverbakker går det greit.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det du beskriver er klassiske symptomer på hjertesykdom (trange kransårer) og jeg synes du skal oppsøke fastlegen din så snart som mulig.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk hos 80-åring

Jer er mann, 80 år, trener på institutt (vekttrening) to dager i uken, fin for. Blodtrykk ca 154/80 . Er det normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott av du trener og er aktiv!

Hva som er normalt blodtrykk varierer litt med alderen. Hos eldre mennesker aksepterer man nok litt høyere verdier en for yngre. Dessuten må blodtrykket alltid vurderes i sammenheng med den generell helsesituasjonen. Hvis en 80 år gammel pasient av meg, som er sunn og frisk ellers, hadde hatt et blodtrykk på 154/84, så hadde jeg nok regnet det som normalt. Men denne vurderingen må gjøres på individuelt basis hver gang.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjernestammeinfarkt

Slag i hjernestammen.
Min mor på 71 år har hatt et slag i hjernestammen som er oppdaget i etterkant. Vi vet ikke når. Hun har hatt perioder med enormt lavt energinivå, men er i utgangspunktet i god fysisk form med daglige turer på 1 mil. Hun har ingen motoriske eller verbale skader av slaget, men har fått sterk reduksjon i korttidshukommelsen. Hun har også hatt dager hvor hun oppleves som deprimert/uvanlig trist, tar fort til tårene etc. Hun får ingen oppfølging fra fastlegen annet enn «ordinær» halvårlig kontroll av allmentilstand. Er det noen annen hjelp å få? Evt opptrening av hukommelse, møtepunkt for å dele erfaringer? Hun assosierer ikke seg selv med en typisk slagpasient og er skeptisk til å ta kontakt med evt slagforeninger. Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 11. juni 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Er slag i hjernestammen kan gi store konsekvenser, avhengig av beliggenhet og størrelse. Hjernestammen består av en "kabelbunt" av nervetråder fra begge hjernehalvdeler som samles sammen og går videre over i ryggmargen og ned i kroppen. Et slag i dette området kan føre til utfall som lammelser og sensibilitetsutfall i begge hjernehalvdeler. Også respirasjonssenteret og området som styrer hjertets aktivitet ligger i hjernestammen. Det å få utfordringer i forhold til regulering av følelser/ta lett til tårene er vanlig etter en skade i hjernestammen. Overfølsomhet/sensibilitetsforstyrrelser er heller ikke uvanlig.

Hukommelsen kan trenes, og det er viktig å gjøre "hjernetrening" hver dag. Mange tiltak kan gjøres for å fungere i det daglige på tross av hukommelsesvansker: gule beskjedlapper, alarm på telefonen som sier om når medisiner skal tas eller at du skal til legen om en time. Viktig å ha struktur og oversikt på omgivelsene. Unngå "for mange baller i luften" på en gang. Unngå at ting distraherer i et gjøremål. Noter i dagbok hva som blir gjort.
Legger ved en link på noen tips for god hjernehelse.

Jeg forstår at din mor kan ha være skeptisk til å ta kontakt med foreninger, men man trenger slett ikke å sitte rundt et bord og snnke om hvordan man har det. Finnes det et lokalt LHL-lag der din mor bor? Hun kan ta kontakt med dette og være med på trimaktiviteter sammen med dem. Mange steder har de turgrupper, bassenggrupper, trimaktiviteter inne, medlemsmøter med faglig innhold osv. Dette kan være en mulighet for å møte likesinnede i hjemkommunen. Det er forøvrig viktig at hun fortsetter med den daglige aktiviteten, og å holde på med noe som føles lystbetont.

Om du sender meg adressen hennes på mail til marita.lysstad.bjerke@lhl.no så kan jeg sende henne noen brosjyrer som dere kan se på sammen.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

Hjerte/kar

Smerter etter hjerneblødning

Jeg hadde hjerneblødning i 2011. Etter lammelse i høgre side har nervesmertene bare økt. Disse blir behandlet med "piller". Finnes det noen annen behandlingsmåte, evt operasjon i hjernen?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 11. juni 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet.

Jeg har ikke hørt at operasjon har vært utprøvd på denne typen smerte som kan komme hos opp mot 50% av de slagrammede. Det er viktig at andre årsaker til smerter, som skulderluksasjon (skulder helt eller delvis ut av ledd), kontakturer (feilstillinger) eller spastisitet (økte muskelstramminger/tonus) blir behandlet på riktig måte. Beliggenheten på hjerneslaget betyr ofte mye, og mange slagrammede erfarer at hjerneslag i thalamus kan gi slike "nervesmerter". Som du selv sier så er "piller" det vanligste alternativet, for eksempel Neurontin eller Lyrica.

Forøvrig kan det noen ganger være nyttig å prøve med TNS-behandling (transkutan nervestimulering). Dette gjøres av fysioterapeut, og hvis det virker kan du selv få apparat med hjem å bruke selv. Fysioterapi og/eller avspenningsøvelser kan noen ganger være til hjelp.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

Hjerte/kar

Flytur etter hjerneblødning

Min mann fikk hjerneblødning tidlig i år og vi hadde tenkt å ta en lang flytur til Asia, ca 18 timer (9 timer per fly med 2-3 timer mellomlanding) men er ikke sikker på om dette kan bli farlig for han, med tanke på ny blødning eller blodpropp under flyreisen. Han er lammet på halvsiden av kroppen sin. Han står på fragmin og blodtrykkssenkende medisin. Er det noe andre ting som vi bør ta hensyn til når det gjelder flyturen? takk

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 11. juni 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

I utgangspunktet skal det ikke være noe i veien for å reise med fly, selv når det gjelder lengre flyreiser. Likevel ville jeg diskutert dette med din manns fastlege og bedt om råd. Du sier han står på Fragmin og har hatt hjerneblødning, det kan kanskje tyde på at han har hatt en større hjerneblødning? Kan det i så fall ha skyldtes høyt blodtrykk ettersom han står på blodtrykkssenkende medisin? Er blodtrykket under kontroll nå? Du sa at hjerneblødningen var tidligere i år. Er det en-to måneder siden, eller er det et halvt år siden? Det kommer heller ikke frem om han har lette lammelser som gjør at han fortsatt kan gå, eller har så store lammelser at han er rullestolavhengig.

Vanlige, generelle flyråd er jo å bruke kompresjonsstrømper, drikke godt (ikke alkohol), opp å gå i midtgangen 2-3 ganger i løpet av flyturen, gjøre enkle øvelser i form av ankelbevegelser, kanskje så ofte som hver time om man sitter.

Jeg vil ikke si verken ja eller nei i deres tilfelle, dette ville jeg absolutt diskutert med fastlegen før dere tar beslutningen om å legge ut på tur.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

Kosthold

Kosthold og høyt LDL-kolesterol

Hei! Jeg tok blodprøver for en uke siden og fikk beskjed at kolesterolet var bra men LDL var litt høy. Legen skrev at jeg måtte være forsiktig med egg og at jeg skal være mer aktiv. Jeg vil si at jeg spiser variert mat (kanskje litt mye egg) og har normal vekt ,men trener ikke. Jeg går turer 1-2 ganger i uka og har små barn. Siden vi har høy kolesterol(og diabetes) i familien, blir jeg litt usikker på hva jeg bør endre .Jeg savner litt mer detaljert info om kosthold og matvarer generelt (Alt fra pålegg til kaffe).

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 09. juni 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, vi har en del informasjon om kosthold ved høyt kolesterol på våre nettsider, blant annet på vår side om Høyt kolesterol.

Egg inneholder mye kolesterol, men mange kan fint spise f.eks. noen egg i uka, eller ett egg om dagen, uten at det går utover kolesterolnivået i blodet. Det varierer mye fra person til person. 

Det som påvirker kolesterolet i blodet mest er balansen mellom mettet fett og umettet fett i kostholdet. Ved et høyt inntak av mettet fett blir mindre av kolesterolet i blodet brutt ned og skilt ut, slik at kolesterolnivåene i blodet blir høye. Flerumettet fett har motsatt effekt. Derfor er det gunstig å erstatte mat som har mye mettet fett - for eksempel fete kjøttvarer, meierismør, bakevarer med smør osv. - med kilder til flerumettet fett, som fisk, planteoljer, nøtter og frø. Nøtter i seg selv har også en gunstig effekt på kolesterolverdiene. Det finnes en type margarin (Vita pro.aktiv) som kan bidra til å senke LDL-kolesterolet. 

Les mer om fett her:

Velg fett med riktig kvalitet

Kostråd om fett

I tillegg har fiber i maten en kolesterolsenkende virkning, spesielt det fiberet som finnes i havre og bygg, men du bør også sørge for å spise mye grønnsaker, frukt og belgvekster (linser og bønner), som er rike på fiber. 

Om du i dag drikker kokekaffe eller presskannekaffe bør du bytte den ut med filter- eller pulverkaffe. Noen typer kaffekapsler kan også inneholde fettstoffer som øker kolesterolet, men sannsynligvis ikke hvis du bare drikker 1-2 kopper om dagen. Se artikkelen Kaffe, hjertehelse og kolesterol.

Rettigheter

Sykepenger

Hei, vet ikke helt om dette er rette stedet og spørre, men jeg prøver. Jeg har vært ansatt i kommunen som pleieassistent på to ulike arbeidsplasser (A og B) men med samme arbeidsgiver. Jeg hadde min første vakt som vikar hos A 2. mai og har jobbet kontinuerlig hos A siden. Jeg har i denne perioden også hatt kontrakt som vikar hos B, men ikke fått noen vakter her. Fra og med 6. juni begynte jeg i en sommerturnus (06.06-05.08) hos B. Det vil si at jeg har jobbet i over 4 uker hos arbeidsgiveren i kommunen, men jeg har nettopp begynt i sommerturnusen hos B som jeg ikke har tatt noen vakter før 6.6. Jeg lurer på hvilke krav jeg har til sykepenger? Er det slik at jeg må jobbe nå 4 uker i sommerturnusen hos B for å ha rett på sykepenger? Eller har jeg rett på sykepenger ettersom det er samme arbeidsgiver hvis jeg blir sykemeldt allerede etter en uke eller to? Jeg har ca 80% stilling i sommerturnusen, så vil da dette evt være grunnlaget for sykepengene? eller vil det jeg har tjent frem til sykemeldingen være grunnlaget? Er det arbeidsgiver eller NAV som skal utbetale evt? Håper på raskt svar. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For å ha rett til sykepenger må du ha vært i arbeid minst fire uker umidddelbart før du blir arbeidsufør. For å få sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden, må du ha vært ansatt i minst fire uker. Jeg forstår det slik at du har to arbeidskontrakter. I rundskrivet til NAV står: Et arbeidsforhold anses som påbegynt fra og med ansettelsesdato, dvs. fra det tidspunkt lønn beregnes. Det er ikke avgjørende når arbeidet faktisk starter.

Det betyr at du må regne fire uker fra hver av ansettelsesdatoene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Pollenallergi, hoste og slim

Hei, jeg har i alle år hatt pollenallergi/høysnue. Gjennom flere år har jeg vært tilnærmet symptomfri når jeg har tatt medisiner, men i fjor opplevde jeg hoste og slim i forbindelse med utendørs fysisk aktivitet i pollensesongen. Det samme opplever jeg i år, i tillegg til at jeg har merket symptomer fra øyne og nese til tross for medisinbruk. Jeg oppsøkte derfor lege (vikar) for to dager siden, og fikk resept på nye medisiner (Aerius tabl. , Dymista nesespray, Spersallerg /Livostin øyedråper). Angående hoste/slim spurte legen bare om jeg tidligere hadde benyttet astmamedisiner (det har jeg ikke), og gjorde ingen videre undersøkelser. Mitt spørsmål er derfor om jeg kan forvente at det nye antihistaminet og nesesprayen vil hjelpe mot hosten/slimet, eller om jeg burde hatt andre medisiner mot det (eller eventuelt avstå fra fysisk aktivitet gjennom våren og sommeren.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Både Aerius og Dymista gir symptomlindring ved allergisk rhinitt. Typiske symptomer på allergisk rhinitt er tett nese, nyseanfall, rennende og kløe i nesen. Det er også vanlig med kløende og rennende øyne (konjunktivitt) og av og til kløe i gane, svelg og øregang. Spersallergi virker på øyeplager. Du kan derfor ikke forvente at de nye medisinene vil hjelpe på hoste og slim. Hoste og slim forbindes med astma. Du bør be om utredning i forhold til om du kan ha astma. Noen har astmasymptomer bare i pollensesongen, og bruker astmamedisiner kun i den perioden.
Nese og luftveier er knyttet tettere sammen enn mange tror.
Så mange som 40 % av alle personer med sesongallergi eller helårsallergi har også astma.

Lykke til!
Vennlig hilsen Grethe