Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Mistenker kronisk perikarditt

Hei. Jeg mistenker sterkt at jeg har kronisk pericarditt. Har vært syk i et års tid. Kraftig nattesvette,vondt i brystet veldig ofte,vondt i brystet når jeg hoster eller nyser, hjerterytmeforstyrrelser med tung pust og veldig uvel( litt nå og da) koker i brystet, trykk og press i brystet med tung pust, hevelser i abdomen,litt vann i føttene(hevelse) trykk i halsen og hevelser på halsen, holder meg stort sett i senga og på sofaen,orker ingenting, veldig mye tung pustet (aldri røkt)

På mr viste det at hjertet tar borti leveren på hvert hjerteslag, når jeg ligger på ryggen og puster dypt inn får jeg vondt i brystet, aldri slått ut på ekg eller crp, skal det gjøre det?? Hadde luft i hjerteposen sommeren 1994.

Jeg er meget svak og er desperat etter å få hjelp og bli tatt seriøst. Ingen leger har mistenkt pericarditt pga normal ekg og normal crp. blir jeg stående oppreist blir jeg svimmel og kan få brystsmerter. Hva bør jeg gjøre videre?? Har vært til ganske mange leger og tatt mr av hjertet (stod det var normalt, var en del fett rundt pericard). Vært tidligere veldig godt trent. Ikke spesielt overvektig heller. Angiografi viste fine årer. Mistenker dette er 3 pericarditten jeg har. Første hadde jeg i 2012 og etter den begynte det å bli trykk i brystet. Hilsen mann 43 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er i en fortvilet situasjon og det er dessverre ikke sikkert jeg kan skrive så mange gode råd.

At du har vært gjennom omfattende utredning som ikke viser noe galt, er jo egentlig en veldig positiv ting. Det betyr at det i hvert fall ikke er noen farlig tilstand. Men likevel har du plager som forringer livskvaliteten din og som gir deg mye plager. Det er frustrerende å ikke vite hva som er årsaken.

Du mistenker selv kronisk perikarditt. Dette er en diagnose som vanligvis stilles på bakgrunn av typisk sykehistorie, symptomer og funn. Årsaken er oftest virus, nyresvikt eller en autoimmune eller reumatisk lidelse. Derfor tar vi gjerne prøver for å sjekke for disse tingene. Videre kan perikarditt iblant sees på EKG (ST-elevasjoner) og på ekkokardiografi i form av økt væske rundt hjertet. 

Hvis den akutte betennelsen har "brent ut" og man gjenstår med irritasjon og smerter i hjerteposen kan det være vanskelig å stille diagnosen sikkert. Da har man ikke lenger noen objektive funn å lene seg på. Et alternativ da kan være å gjøre et behandlingsforsøk som ved perikarditt og se om plagene blir borte. Blir de det, kan det tyde på at det virkelig var pericarditt som var årsaken. Snakk med legen din om denne muligheten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank

Etter arbeid legger jeg meg på ryggen og slapper av og hjerte galopperer selv om jeg ligger rolig, det har skjedd flere ganger alltid når jeg ligger, må puste ekstra

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 23. januar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Hjertebank kan man bli oppmerksom på hvis hjertet har en annen aktivitet enn det har til vanlig. Mange typer hjertebank er helt ufarlig, og kan forekomme hvis man opplever angst, stress, at hjertet slår ekstraslag, uregelmessig hjerterytme. Noen mennesker er mere oppmerksom på dette enn andre. Nyoppståtte uregmessigheter i hjertets aktivitet bør registreres, og dette kan gjøres hos egen lege ved hjelp av EKG. Det er ikke mulig å si noe om din "galopperende" hjerterytme uten en slik undersøkelse, og det gjør du enkelt hos fastlegen din.

mvh
Marita L. Bjerke

 

Hjerte/kar

Buprenorfin og hjerterytme

Kan espranor bupenofrin ha en negativ virkning på hjertet slik som uregelmessig hjerterytme (hjertebank)? Hvis ikke, hva kan dette være og kan det være farlig å gå over lengre tid med?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har uregelmessig hjerterytme eller hjertebank er det viktig at du oppsøker legen din og får undersøkt dette. Det kan være mange årsaker til slik puls og det er viktig finne ut hva som er galt, og om det trenger behandling. Buprenorfin kan di hjertebank iblant, men om dette er årsaken hos deg må legen din vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk i høyden

Hei, Jeg kommer nettopp hjem fra ekspedisjon til Aconcagua Da jeg var kommet på ca.3000 m.o.h ble jeg mer og mer "utenfor" . De andre registrerte at jeg gjentok meg selv, snakket sakte og tok ikke med vann på tur. Selv husker jeg ingenting fra denne dagen ( vi gikk 14 km). Fikk nok drikke likevel. De andre sørget for at jeg drakk mye. Jeg ble evakuert med helikopter til medisinsk hjelp. De var redd for slag, hjerneødem etc. Det ble målt bra oksygenmetning på vei ned med helikopter. Da jeg kom ned til privat sykehus i Mendoza ble det tatt ekg og undersøkt for slag. Uten å vise noe utslag av dette, ble det registrert veldig lavt blodtrykk. Jeg går på blodtrykksmedisin Atacand 8 mg. og tok dette på turen. Hadde en døgnpumpe for å måle blodtrykket før turen. Da var blodtrykket ganske lavt, så jeg gikk ned fra 16 mg. til 8 m.g i samråd med vikarierende fastlege.

Har før vært på Kilimanjaro 5895m.o.h i mars 2016 og på Breithorn i Alpene 4165 m.o.h nå i sept. 2017 uten å merke noe slikt. Det som er forskjellig på denne turen her er at jeg første dagen glemte solbrillene der hvor vi hadde pause og måtte gå litt på for å nå dem igjen. Fikk nok høy puls (noe man ikke bør få i høyden). Kan høy puls i høyden gjøre at man får slike symptomer? Føler meg fortsatt litt slapp men har hukommelsen og det kognitive i orden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I forbindelse med stigning/nedgang på høyder skjer det endel forandringer i kroppen. Jeg kan nok ikke gjøre rede for alle de da det er utenfor mitt spesialfelt. Luften er tynnere i høyden og kroppen og hjernen får mindre oksygen. Dette kan nok gi forvirring og hukommelsesproblemer. Studier har også vist at det skjer endringer i hjernen etter en fjelltur.

Når det gjelder blodtrykket ditt kan det hende at du ble dehydrert og at effekten av Atacand sånn sett ble for sterk og ga det lavt blodtrykk.

Jeg anbefaler at du går til legen din og får gjort en generell sjekk av kroppen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner og lang QT-tid

Jeg har lang QT tid genet,, men bruker ikke medisiner. Dersom jeg trenger allergimedisiner, finnes det noen som kan brukes for bl.a. hoste? Fikk resept på Kestine, men apoteket sa jeg ikke kunne bruke de pga lang QT-tid.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes flere alternativer som kan brukes med lang QT-syndrom. Cetirizine skal være trygt. Hør med legen din for å få resept.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forvasler om hjerteinfarkt

Forvarsler om hjerteinfarkt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et hjerteinfarkt inntreffer når en trang hjertekransåre plutselig går tett pga en blodpropp. Det kjenner man gjerne i form av smerter i brystet, halsen og skuldrene. Noen blir tungpustne og kvalme også. Mange har ingen symptomer inntil de plutselig får infarktet. Men endel merker litt småsmerter i brystet til og fra i flere måneder i forveien. Smertene kommer gjerne med fysiske anstrengelser, men også i hvile. Har man slike plager bør man oppsøke lege for å få dem sjekket ut.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Er det diastoliske trykket bra?

Jeg er en aktiv 75 åring med blodtrykk 136/68. Er dette diastolisk trykket ok, eller litt for lavt. Tar blodtrykkssenkende medisin 1 tabl/dag Amlodipin 5 mg. Det

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 136/68 høres jo perfekt ut. Nei, det diastoliske trykket virker ikke for lavt. Behandlingen du får ser ut til å virke fint.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager etter infarkt og stent

Hei ble operert etter hjerte infarkt 6 NOV og de satt inn stent eller hva det heter men det jeg lurer på er att nå når jeg ligger på rygg da blir jeg kvalt på en måte og en veldig rar følelse i hals og venstre arm , og bryst nesten som en kul i halsen , har dette noe med saken og gjøre

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva plagene dine skyldes, men gitt din historie må man jo tenke på hjertet. Jeg ville lurt på om alle de trange årene ble behandlet eller ikke. Kanskje finnes det fortsatt trange årer som trenger behandling?

Det er også interessant å finne ut hvordan hjertet ditt har det etter infarktet. Er det blitt en stor skade og svekkelse? Dette må sjekkes med ultralyd av hjertet. Jeg vil anbefale deg at du snakker med fastlegen din og evt får en henvisning til hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atreitakykardi og radiofrekvensablasjon

Hei, Jeg er en 30 år gammel jente som har fått påvist paroksysmal atrietakykardi. Denne utløses lett, stort sett flere ganger hver dag, og da spesielt i forbindelse med raske stillingsendringer, gåing i trapper og når jeg står lenge i ro i oppreist stilling (feks. ved dusjing). Den utløses også ofte ifbm trening, slik at jeg ofte har høy puls under store deler av økten uavhengig av belastning/tempo. Jeg merker lite til arytmien, har lite eller ingen plagsomme symptomer. Har aldri registrert puls over 215-220. Jeg har imidlertid hatt en del treningsangst og generell bekymring/angst knyttet til tilstanden, men er nå blitt tryggere på at legene har funnet ut hva som er galt, og at dette ikke er farlig. Jeg har også begynt å trene igjen. Jeg har vert til flere kontroller på grunn av arytmien, gjennomført flere 24/48/72 timers EKGer, tatt to ultralyder av hjerte og tre sykkelbelastningstester. Det er ikke funnet noe annet galt med hjertet utover arytmien. Så til spørsmålene mine; - Kan den type arytmi som jeg har utvikle seg til noe mer alvorlig, eventuelt plutselig opphøre, eller er den "konstant"? - Jeg har blitt henvist til radiofrekvensablasjon, men er svært usikker på om jeg ønsker å gjennomføre et slikt inngrep. Jeg syns det virker omfattende og skremmende, og bekymrer meg for risikofaktorene. Ut fra min beskrivelse av min tilstand - er et slikt inngrep å anbefale? Vil det bli nødvendig en gang før eller siden uansett? - Lurte også på om du kan si litt om gjennomføringen av en radiofrekvensablasjon ved den type arytmi som jeg har. Har søkt etter informasjon på nettet, men det meste som er å finne er knyttet til ablasjon ved flimmer. Er risikofaktorene ved inngrepet de samme uavhengig av type arytmi som behandles?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Som du skriver selv så er ikke atrietakykardi (AT) i seg selv farlig. En fare kan være at høy puls over tid sliter ut og svekker hjertet, og fører til hjertesvikt. Men det er sjeldent.

Radiofrekenvsablasjon (RFA) av AT kan være en god behandling, og suksessraten ligger på 80% og oppover. Om man lykkes med å fjerne den avhenger av hvor i forkammeret den kommer fra. Komplikasjonsraten ligger på 1-2% og de fleste komplikasjonene er lettere og mindre farlige. En AT kan komme fra både høyre og venstre forkammer. Generelt er en RFA i høyre forkammer lettere og mindre komplisert enn en i venstre forkammer. Hvis RFA må gjøres i venstre forkammer ligner komplikasjonene mer på de ved RFA av atrieflimmer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hoste på utpust og urolige hjerteslag

Har hoste på utpust. Og urolige hjerteslag.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva dette skyldes, men det bør absolutt sjekkes hos legen. Her kan det være snakk om problemer med både lunger og hjertet. Ta kontakt med fastlegen for å komme i gang med utredning.

Wasim Zahid