Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungefibrose og hostestillende

Har diagnose lungefibrose og kronisk hypersensivitetsphenumi. Jeg hoster ved den minste anstrengelse, dette gjør at jeg blir svært stiv i brystkassen og sliten. Har nå fått cosylan av fastlegen, den hjelper meg. Er det farlig å gå på dette over lengre tid? ( Bruker ellers prednisolon 10 mg. daglig )

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Der ikke uvanlig at man får hoste ved lungefibrose. Prednisolon i angitt dose er vanlig å gi, og dette er en dose som man kan stå på over lengre tid. Når det gjelder Cosylan er dette en medisin som inneholder etylmorfin som nok gir den sterkeste hostedempende effekten. Vanligvis gis hostestillende over få dager. Ved en vedvarende plagsom hoste vil man prøve med den lavest mulige dose som hjelper på hosten. Brukt i anbefalte doser bør ikke dette gi noen problemer på sikt ut over de bivirkninger man eventuelt merker til daglig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Tyngre pust etter lungeoperasjon

Jeg er kvinne, 63 år gammel- aldri røykt. Et tilfeldig funn avslørte en svulst i lungen, og jeg ble operert for lungekreft for 5 uker siden. Jeg var i god fysisk form før operasjonen, og 2-3 uker etter operasjonen var jeg ute og gikk stadig lengre turer- nå ca 10000 skritt daglig i godt tempo. Men jeg puster tungt i bakker/trapper. På etterkontroll igår fikk jeg høre at jeg slipper cellegift, og det var fritt frem for tøffere trening. Men pusteprøvene viste at jeg hadde fått litt kols etter operasjonen, sa legen. Er dette noe som vil forsvinne etter som tiden går og formen blir bedre? ( For meg ble det litt uklart hva legen sa/mente). Jeg hadde ingen symtomer fra lungene før operasjonen Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er heldigvis sjelden at det oppstår lungekreft uten at man har røkt. Og det er jo veldig positivt at dette ser så bra ut etter operasjonen. Når det gjelder kols blir jeg også usikker, ettersom du ikke hadde noen symptomer før operasjonen. Imidlertid er det vanlig å fjerne en del av en lunge når man fjerner en svulst. Ikke sjelden fjerner man en hel lungelapp for å sikre at alt sykt vev blir fjernet. Da vil pusten også bli dårligere, men dette vil merkes spesielt i forbindelse med fysiske anstrengelser. Særlig i form av kort pust. I tillegg vil lungefunksjonen normalt også reduseres gradvis litt etterhvert som man blir eldre. Dette fallet blir tydeligere når man dessuten fjerner en del av lungen.

På denne bakgrunnen er det nok en viss begrensning på hvor sprek du kan bli, men det er grunn til å tro at det vil gå langsomt fremover etterhvert som muskulaturen blir sterkere og bedre trent, slik at de benytter seg mest mulig effektivt av surstoffet som kommer inn gjennom lungene.

Håper dette svaret var til litt nytte!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer/ indremedisin

Lunge

Kols og behandling hos fysioterapeut

Har mennesker med kols fri fysioterapi? Hvis "ja/nei", vet dere om noen dyktige fysioterapeuter på dette i Stavanger?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 25. august 2014
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Det stemmer at personer som har diagnosen kols kan få såkalt "fri" behandling hos fysioterapeut. I lovteksten står det som følger " det ytes stønad etter honorartakst dersom det er en klar sammenheng mellom sykdommen og den behandling det søkes refusjon for". En av de lidelsene som det ytes stønad til er "kroniske lidelser med nedsatt respirasjonskapasitet", herunder kols.   

For å få fri behandling hos fysioterapeut må du få henvisning til fysioterapi fra lege, og gå til behandling hos en fysioterapeut med driftsavtale eller som er ansatt i kommunen. Jeg har dessverre ingen oversikt over hvilke fysioterapeuter i Stavanger som har en slik avtale, men hvis du kontakter LHL lokalt, i dette tilfellet LHL Stavanger, kan de sikkert gi deg anbefalinger. 

 

Vennlig hilsen Margrethe

Lunge

Hvordan skaffe oksygen ved flyreiser

Hvordan anskaffe, kjøpe eller leie oksygenutstyr som skal brukes ved flyreiser? Har hatt flere hendelser ved flyreiser med "høydesyke" og blitt gitt hjelp om bord, men dette er begrenset.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. august 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En lege må avgjøre at du har behov for oksygen ved feks flyreiser og rekvirere dette. Ulike kommuner løser utdeling på ulike måter. Noen steder er det sykehus som leverer ut oksygenet, andre steder hjelpemiddelsentraler. Snakk med fastlegen først. 

Mvh

Wasim

Lunge

Oksygen på reise

Min Mor skal til Florida i oktober og har tidligere fått levert tank med flytende oksygen i Sebring fra Lincare. Har fått beskjed om at det er vanskelig i år. Hva må til for å få dette til også i år?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 08. august 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Jeg synes det er rart at hun ikke får det i år når hun har fått det tidligere. Flytende oksygen brukes sjelden i Norge, kanskje dette er tilfelle i Florida også? Kan det være en løsning å bruke portabel oksygen konsentrator?

Jeg råder dere til å ta kontakt med Helfo på hjemstedet. I følge Folketrygdloven §5-24 har man rett til å få dekket utgifter til oksygenbehandling i utlandet.

Lykke til og god reise!

Hilsen Inger

 

 

Lunge, Kosthold, Fysisk aktivitet

Hva er årsaken til slappheten?

Jeg er en 53 år gammel kvinne med KOLS grad II, som jeg fikk diagnostisert for 11 år siden. Jeg hadde da , heldigvis – sluttet å røyke like før. I tillegg har jeg høyt blodtrykk, dette har jeg blitt behandlet for i ca 15 år. Også øsofagitt og hiatushernie. I 1998 snorkeoperert og samtidig tonsillectomert. 2006 cholesystectomert. Også fått påvist Alfa-1 antitrypsinmangel, etter at en søster fikk dette påvist (hun har aldri røkt).

Jeg har de siste 2-3 årene (etter ”tilbake til arbeid”-opphold på Røros Rehab.), forsøkt å være i aktivitet og har også gjort noen endringer i kostholdet. Nå i vinter har jeg gått til en dyktig kiropraktor som har gjort underverker med meg. Han har rettet på mye hva gjelder bevegelse og stivhet, så mange ”vondter” jeg har gått med er blitt betydelig bedre.

Så i vår ville jeg øke aktiviteten for gjerne å gå ned noen kilo (163 cm, 82 kg), men da skjedde det samme som før – kroppen vil liksom ikke. Jeg kan være i god form en periode, og tror at nå – NÅ blir alt bra, for så å våkne den neste morgenen med en kropp som er helt tømt for energi. Da nytter det bare ikke å trene – eller så mye annet. Jeg gjør mine daglige gjøremål, det jeg er nødt til – men ikke mer. Dette innebefatter også å gå på jobb, da jeg jobber 50 % som sekretær. Så sover jeg litt ekstra og må ”ta igjen” alle andre ting senere.

Det virker som om hele kroppen er betent på et vis. Den virker væskefylt (får litt hovne føtter utover dagen), og innimellom virker det som om væsken ”stopper opp” og det verker der det føles som et hinder. Slik er jeg noen dager, også slipper det liksom taket – og da begynner rundgangen på nytt.

Når jeg kontakter fastlegen min – og sier jeg sliten, så går han direkte på psyken. Ja, jeg er sliten mentalt, men det forhindrer vel ikke andre ting? De siste to-tre årene har han aldri spurt meg om mine sykdommer eller målt blodtrykk. Jeg har blodtrykksmåler selv, så jeg vet det har gått litt ned det siste halvåret, men likevel. Jeg har, for eksempel forsøkt å si at jeg får tilbakemeldinger på at jeg snorker noe fryktelig, men får ikke inntrykk av at det er noe å bry seg om. Siste gangen jeg var der fikk jeg beskjed om at jeg ikke ville få noe uføretrygd på dette(psykiske?) siden det ikke var noen ordentlig sykdom………………

Vel, spørsmålet mitt er om KOLS kan gi slike utfall som jeg beskriver? Totalt uten energi i perioder?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er flott at du sluttet å røyke. Da vil du bevare lungefunksjonen bedre. Det er mange årsaker til følelse av nedsatt energi. Kols kan være en forklaring, men man bør nok tenke på blant annet blodtrykk og stoffskifte. Det er også medisiner som kan gi de samme problemer, så det kan være lurt å starte med gjennomgang av disse.

Tretthet om morgenen og ut over dagen kan også skyldes søvnapnoe. Det er økt sjanse for dette hvis du snorker mye, men det er de lange pustestoppene som avgjør om det er normalt eller ikke. Dette kan man eventuelt utrede, og særlig hvis det er blitt observert at du tar lange pauser i pustingen når du sover. 

Hvis du er overvektig kan dette virke negativt på blodtrykk og pust, inkludert snorking og eventuelt søvnapnoe. Det er uansett viktig å prøve å trene noe regelmessig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge, Rettigheter

Aldersgrense ved lungetransplantasjon

Er snart 60 år og har fibrotiske lunger. Har god utdanning, jobb, familie og mange interesser, men sliter etter hvert med å henge med i de fleste daglige aktiviteter. Vil ha behov for nye lunger om ikke mange år, men hørere at det er aldersgrense på lungetransplantasjon i Norge og det til og med en grense på utrolige 60 år. Denne aldersgrensen gjelder ikke for noen andre organer en måtte ha behov for og ingen andre land har en slik aldersgrense. Er ikke dette norsk alders diskriminering? En er vel ikke gammel (medisinsk sett) når en er 60 år, er en det? Har ikke feilet meg noen ting ellers, bortsett fra lungene, i hele mitt liv og har en ellers godt fungerende kropp og andre organer fungerer godt. Kan en som norsk søke om transplantasjon i andre land? Skjønner godt at det ikke er organer nok til alle og at en derfor kan risikere å dø på venteliste, men å ikke få mulighet for å komme på en venteliste i det hele tatt fordi en er blitt 60 år virker for meg som å skulle tilhøre tidligere historiske tider. Skjønner at det handler om prioritering, men det er jo ikke nok av andre organer til alle heller, men det opereres ikke av den grunn med en slik aldersgrense. Er det rart at jeg undres og også føler meg litt støtt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er riktig at man i Norge opererer med denne aldersgrensen. Det er nok fordi man likevel vil prioritere et svært begrenset tilbud av lunger til de som fortsatt er blant de "yngre". Jeg er enig med deg i at 60 år ikke er gammelt og at mange fortsatt er spreke til de er langt eldre enn det. Jeg kan godt forstå din frustrasjon. Når det gjelder søknad til andre land er det nok ikke noe som den norske staten vil betale for, særlig ikke hvis dette er et tilbud som man ikke gir i Norge. Men det beste svaret her får du nok ved å henvende deg til Rikshospitalet direkte.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ultibro Breezhaler og annen medikasjon.

Jeg har fått fastlegen min til å gi meg Ultibro Breezhaler på resept. I dag bruker jeg Ventolin, Atrovent ,Symbicort og Prednisolon. Skal jeg ta de andre medisinene som før eller skal noen av dem sløyfes når jeg starter med den nye medisinen

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Ultibro Breezhaler er pulver som inneholder en kombinasjon av medikamenter som likner på Atrovent og Ventoline, dessuten på den ene bestandelen i Symbicort. Medisinen virker et helt døgn. I praksis bør Atrovent vanligvis ikke brukes eller reduseres i dosering sammen med dette medikamentet, og doseringen av Ventoline og av Symbicort bør ligge relativt lavt.  Men dette kan du ta opp med fastlegen før du endrer på medisinen du allerede bruker.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Betablokker og kols

Hei :) Min mor har kols, lavt stoffskifte,essensiell tremor og becthrew. Hun får pranolol for essensiell tremor. Når jeg leser på nett så står det at kols passienter ikke skal ha dette og at det er farlig. Hvor farlig er egentlig dette? Er det da riktig å gi henne det? Hvem har ansvar for hvis noe skulle skje? Tusen hjertelig takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Pranolol er en betablokker som brukes i forbindelse med hjertesykdom, høyt blodtrykk, migrene og essentiell tremor. Det oppgis at det er kontraindisert ved astma og obstruktiv lungesykdom. Dermed også ved kols. I realiteten brukes dette medikamentet og andre betablokkere også ved kols og astma, men må brukes med forsiktighet fordi det kan opptre forverrelse i lungesykdommen. Ofte går dette bra, men hvis pasienten opplever forverring i pusten når det startes opp med denne behandlingen, kan det bety at man bør slutte med medikamentet, eventuelt redusere dosen. Men noen absolutt kontraindikasjon praktiseres altså ikke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pustemaskin ved KOLS

Hei, er lungeemfysem og lungeartrose det samme? Kan en ha nytte av pustemaskin hvis en har diagnosen kols og lungeemfysem? Min far på 75 har denne diagnosen med ca 30 prosent lungekapasitet. Han har tidligere hatt et opphold på Glireklinikken. Jeg synes forferdelig å se hvordan dette sliter på ham døgnet rundt både fysisk og psykisk . Forferdelig å føle at en ikke får puste - hva kan vi gjøre for å hjelpe? Mvh fortvilet datter

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har stor forståelse for din fortvilelse. KOLS kan være en tøff sykdom og det er vanskelig å se sine nære og kjære lide. 

Behandling av KOLS består av ulike trinn/stadier. Hva en pasient skal bruke vil avhenge av alvorlighetsgraden av sykdommen. Røykeslutt og inhalasjonsmedisiner hjørnesteinen. Noen kan være så syke at de må ha kontinuerlig oksygentilførsel. Disse pasientene har oksygenmaskiner hjemme. 

De aller sykeste kan ha behov for pustemaskin hjemme (bipap). Dette må i så fall bestemmes av en lungespesialist. Jeg vil anbefale dere å oppsøke lungelegen til faren din og spørre spesifikt of dette kan være et alternativ for ham. 

Lykke til.