Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blir plutselig borte

Hei. Har flere ganger i det siste opplevd å få en følelse av å falle vekk. Det varer i tre fire sekunder. Det føles som om alt stopper opp. Ingen hodepine i forbindelse med dette, og har normalt bt. Er femti år og har konstatert en cyste på h eggstokk, men gynekologen mener den er ufarlig. Siste tilfellet var i dag da jeg satt ved spisebord i lunsjbesøk hos venner og spiste suppe. Ikke hatt dette problemet tidligere men har opplevd dette nå ca fire fem ganger de siste ukene. Hatt økende og ganske intens hodepine det siste året som jeg har linket opp mot overgangsalder. Er redd at det kommer tilbake med større styrke . Hilsen M50

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke normalt å bli plutselig borte på denne måten, og jeg synes det er grunn til å utrede det videre. Det kan ha ulike årsaker; hjerterytmefeil, blodtrykksfall, eller også enkelte former for telemetri.

Som hjertespesialist er jeg spesielt opptatt av hjerteårsaker. Derfor synes jeg du skal oppsøke legen din og få tatt et EKG. Hvis denne ikke viser noen feil, bør du henvises til 24 timers EKG for å se om det er en rytmefeil som kunn opptrer innimellom. Et arbeids-EKG kan også være aktuelt for å se hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelse. Så bør du selvsagt også snakke med legen din for å vurdere andre mulige årsaker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Funnet noen SVES. Stoppe eller utrede videre.

Angående SVES og SVT (løp av sekunders varighet med frekvens 120-150). Jeg fikk ta Holter og arbeids-EKG denne uken og har fått resultatene. Holter: Sinusrytme, max 148 (under lett jogging) min. 42 (ved søvn) snitt 64, dagsnitt 66 nattsnitt 58. 7 supraventrikulære ekstraslag, ingen bredkomplekset ekstrasystoli. Ingen pauser eller blokk. EKG i hvile: Normalt. Spirometri: Normal Arbeids-EKG: Puls fra 60 til 180, blodtrykk fra 120/80 til 200/80. Belastning 240w. Ingen arytmier eller EKG-forandringer.

Legen konkluderte med at arytmien jeg har kun er noen SVES som kommer etter hverandre. Siden den er kortvarig og avsluttes bare ved å snu meg i sengen eller sette meg opp, tvilte han sterkt på at jeg hadde noen re-entrytakykardi. Behandling (som i ablasjon eller antiarytmika) var helt utelukket, og det var opp til meg om jeg ville fortsette med betablokker, det gjorde ingenting siden det ikke så ut til å påvirke arbeidskapasitet eller puls nevneverdig negativt. Han så ingen indikasjon for videre testing, men hvis jeg absolutt ville til bunns i dette, kunne jeg godt spørre fastlegen min om en R-test. Jeg står helt midt i mellom å gi meg med dette og heller fokusere på å glemme hjerterytmen min (evt. få litt hjelp til det), og videre utredning. Skal ved anledning drøfte dette med fastlegen, men hva tenker du? Skal jeg gi meg her, eller anser du det hensiktsmessig å fortsette med langtids-EKG fram til jeg får konkrete symptomer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først av alt, tusen takk for svært presis informasjon, det gjøre arbeidet mitt med å svare mye enklere.

Når det er sagt, er spørsmålet du stiller ikke lett å svare på. Det handler mye om hva du selv føler. Det er klart at du er svært godt utredet og alle funnene peker i retning av at dette ikke er noe farlig. Personlig ville jeg ha gitt meg her, men dette oppleves jo ulikt fra person til person. Noen trenger mer betryggelse, andre mindre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hull i hjertet av kolesterol

Kan du få hull i hjertet som følge av høyt kolesterol ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei du kan ikke få hull i hjertet av høyt kolesterol. Høyt kolesterol fører til avleringer og forkalkning i årene, blant annet hjertets kransårer. Blir en åre veldig trang eller går plutselig tett oppstår et hjerteinfarkt som skader hjertet. En sjelden gang blir skaden så kraftig at hjerteveggen sprekker og det blir et hull. Men det er en sjelden og alvorlig tilstand som nesten alltid medfører død.

Det vanlige uttrykket "hull i hjertet" er noe helt annet. Det handler om medfødte defekter i hjertet og forløper på en helt annen måte. Det har heller ikke noe med kolesterol å gjøre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Panikkangst eller hjertesykdom

Hei! Jeg har siste ukene slitt med det som mest sannsynlig bare er panikkangst. Begynte med episode med trykk i bryst og slitsomt å puste, etterfulgt av legevakt og sykehus pga noe små forandringer på EKG. Viste seg at EKG forandringene var "normale avvik" så ble sendt hjem. Hatt mye angst og uro etter denne episoden. For noen dager siden fikk jeg en plutselig episode med varmefølelse i brystet og oppover halsen og ut i tungen, men kribling i tungen. Var svært ubehagelig så jeg gikk til legevakten igjen. Det gikk relativt fort over, og de fant ikke noe galt på legevakten. I ettertid har jeg hatt flere mindre episoder med dette.. Ene gangen i kombinasjon med det som kjentes som 2 kraftige ekstraslag. Og noe prikking i tungen siste dagene litt utover hele dagen. Merker det best med innpust. Veldig ubehagelig følelse med de episodene med varme og "strømmende" følelse midt i brystet, og regner jo med det ikke er hjertet. Kanskje pga spente muskler som presser på nerver el. ? Uansett. Kjenner jeg trenger litt mer bekreftelse og ro rundt dette så spør derfor her.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spørsmålet er om dette er panikkangst eller hjertesykdom. At du har vært undersøkt på legevakt og sykehus uten å finne noe galt med hjerte må være betryggende. Det betyr at risikoen for at det er noe uoppdaget med hjertet er ganske liten.

Hvis du likevel ikke føler at det er gjort nok undersøkelser til at du skal føle deg trygg, kan du be om videre henvisning til utredning. Jeg ville anbefalt et arbeids-EKG (for å se hvordan hjertet ditt tåler belastning) og et 24-timers EKG for å se hvordan pulsen din ligger gjennom døgnet. Hvis disse testene også er normale er det svært liten grunn til å tro at det skulle være noe galt med hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Allergi mot atorvastatin

Hei, jeg har hatt Diabetes type 1 i snart 30 år, og har begynt å ta Atorvastatin forebyggende. Jeg har ikke trodd at jeg har hatt noen bivirkninger av medisinen, men jeg har mer og oftere elveblest nå enn tidligere. Hvis jeg bytter statin hvor lenge sitter virkningen av Atorvastatin i kroppen? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan hende du har allergi mot virkningsstoffet atorvastatin eller noen av hjelpestoffene i pillen. Det er lurt å bytte til et annet merke.

Effekten av atorvastatin er nok ute av kroppen etter et par dager men en elveblestreaksjon kan fortsette i noen dager etterpå også.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trabekler i venstre ventrikkel

Hei Jeg prøver å finne ut av mine plager og i den anledning så lurte jeg på om du kan si litt om det å ha ekstra trabekler i venstre ventrikkel i hjertet. Jeg har 1 påvist. Jeg kan sitere fra Ekkokardiografi: "I venstre ventrikkel finner man en trabekulering utgående fra basale deler av septums fremre del og i samme område en litt tynnere vegg omtrent der septum og fri vegg møtes fortil. Det er gode kontraksjoner og ingen tegn til defekt". Kan det gi plager i voksen alder for eksempel i muskel og skjelettsystemet?. Jeg fant en artikkel på nett som satt et navn på det, kaltes for DTLH av hjerte av barn, I artikkelen omhandlet det barn som kunne få dette under svangerskapet til mor slik jeg tolket det, hovedsakelig på bakgrunn av arvelighet.Har du hørt om denne tilstanden? Jeg synes ikke det var en god artikkel. Vet du om noen nettsteder eller bøker hvor informasjonen er litt bedre. Her er artikkelen: http://childrensis.com/no/pages/800378 Takker så mye for svar og hjelp. Hilsen Anonym jente.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke helt enkelte å forstå hva legen kan ha ment utifra den beskrivelsen du har skrevet her. Det eneste jeg kommer på er såkalt non-compaction cardiomyopathy som er en sjelden og medfødt tilstand. Tilstanden disponerer for utvikling av hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelser og blodpropper i hjertet.

Men jeg må gjenta: jeg vet jo ikke om dette er noe du har. Du kan lese mer om det her og evt. ta opp det med kardiologen som undersøkte deg:

https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-10/Left-ventricular-noncompaction

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hyppig lungebetennelse

Hei, jeg har astma og nærmest konstant infeksjoner i øvre luftveier (bihuler, hals og lunger) - fastlegen min sier jeg har "stille lungebetennelse". Jeg går i gjennomsnitt på 4 antibiotikakurer pr. år. Normalt er jeg forholdsvis symptomfri i 14 dagers tid, før jeg igjen over lang tid "bygger opp" til infeksjoner i øvre luftveier. Har hatt astma og allergi siden fødsel og kroniske infeksjoner i øvre luftveier Jeg lurer på om å ha disse konstante infeksjonene kan føre tilmmer alvorlige tilstandet - eksempelvis hjerteinfarkt? Jeg lurer også på hvor farlig det er å trene hardt med konstant infeksjoner (slik jeg har gjort fram til ganske nylig)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med astma er mer utsatt for å få lungebetennelse. For å forebygge dette er det viktig med så god behandling av astmaen som mulig. Du bør også vurdere å ta vaksine mot lungebetennelse, og du bør i hvert fall ta vaksine mot influensa hvert år.

Hyppige infeksjoner kan også føre til arrdannelse i lungene som igjen vil kunne disponere ytterligere for nye infeksjoner. Det er nok ingen direkte eller sterk sammenheng mellom astma og hjerteinfarkt.

Hjertet ditt har godt av at du trener regelmessig, også hardt, så det kan du fortsette med. Men i perioder med kraftig infeksjon bør du nok la være.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redusere atorvastatin?

Jeg har i 20 år tatt kolesterolsenkende medisiner. For 5 år siden fikk jeg satt inn 3 stenter, pga anginaproblemer. Jeg har i lang tid brukt Atorvastatin 80 MG, Ezetrol 10 MG, Albyl E 75 MG. I tillegg tar jeg Losartor KrKa 50 MG. Mine blodprøver viser P-Hdl 1.6, P-Kolesterol 3.1, P-Ldl 1.5. Disse verdien har vært stabile. Jeg har følgende nyrevedier: Nyre-EGfr 1.73 m2 54.7, P-Kreatenin 114, P-Kalium 4.7. Nå vurdere min lege å redusere Atorvastatin til 40 MG. Jeg ønsker synspunkter på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du brukte kolesterolsenkende medisiner i 15 år, men fikk likevel så trange årer at du måtte ha tre stenter. Jeg ville tolket det som at du trenger så god medisinsk behandling som mulig. Hvis du ikke har noen bivirkninger eller skader av Atorvastatin, bør du fortsette med samme dose. Men hvis legen din mener at de litt økte nyreprøvene dine skyldes Atorvastatin kan jeg jo forstå at han vil forsøke å redusere. Men det trenger jo ikke være tilfelle. Det som er avgjørende i ditt tilfelle er om Atorvastatin har gitt noen bivirkninger eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Lav puls under trening

Hei. Er mann, 62. Bruker kolesteroldempende medisin, marevan og medisin (16 mg) mot for høyt blodtrykk. Trener moderat 2-3 ganger pr. uke.

Har det siste året og spesielt utover høsten og til nå opplevd å ikke få normal pulsøkning under trening. Eks. innebandy trening hvor puls normalt skal svinge mellom 120 og 150, men som legger seg plutselig konstant rundt 130. Blir samtidig meget sliten og matt i kropp/ben og svimmel hvis jeg presser meg som normalt. Har også opplevd en del økter hvor pulsen har oppført seg motsatt; altså plutselig steget mye med samme virkning (sliten og matt).

Dette inntreffer gjerne 5-10 minutter inn i økten og varer resten av økten. Skjer nå stort sett hver gang jeg trener. På skitur i går fikk jeg ikke pulsen høyere enn 120 og ble meget sliten/matt hvis jeg forsøkte å presse mere. Opplever at pulsen faktisk går noe ned ved ytterligere pressing. Takknemlig for en tilbakemelding på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her kan det foreligge enten slitasje i det eletriske ledningssystemet til hjertet eller påvirkning fra et medikament. Du bør oppsøke legen din for å få tatt et EKG og generelle blodprøver. Deretter bør du henvises til et arbeids-EKG hos spesialist som kan se nøyaktig hva som skjer med hjertet når du presser deg. Iblant kan det være behov for pacemaker for å bli bedre, men dette må vurderes av hjertespesialisten senere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Jente med høy puls og pustestans

Hei, jeg er ei jente på 22 som har hatt tre veldig rare anfall den siste måneden. Anfallene starter gjerne med at jeg får veldig høy puls (200 på det meste), før jeg får et pustestopp. Er usikker på hvor lenge de varer, men lenge nok til at metningen har falt til 60%. Når metningen faller, faller også pulsen ganske fort, helt fra 200 på det meste til 45 på det laveste. Jeg begynner alltid å puste igjen, men den første gangen når jeg var innlagt grunnet lungebetennelse, puttet de en slags tube ned i halsen for får å sikre luftveiene mine da det ikke holdt å holde haken oppe, de sugde også opp en del slim fra luftveiene.

Samboeren har tidligere hatt ett krampeanfall og vi har derfor en metnings-og pulsmåler hjemme som samboeren setter på meg hvis jeg får disse anfallene. Samboeren studerer medisin på fjerde året, så er jo betryggende at han har litt medisinsk kunnskap, og vet hvordan man sikrer luftveiene, men vi begge synes det er utrolig ubehagelig når dette skjer.

Jeg har alle gangene blitt blå på leppene og mistet fargen i ansiktet. Etter anfallene blir jeg utrolig sliten og får veldig vondt i hodet, men kommer meg greit. Aldri hatt noe vondt i brystet, og alle tester som har vært tatt etter anfall har vært normale. Ellers er jeg relativt frisk, utenom noen få migreneanfall når jeg stresser mye, men er ikke spesielt plaget. Syns kanskje jeg blir litt oftere syk, med hoste og slim enn det jeg tenker er normalt, men kan hende det bare er noe jeg innbiller meg. Jeg er 1.65m høy og veier 57 kg, trener hver uke, og spiser relativt sunt.

Har du noen tanker om hva dette kan være, og hva vi burde gjøre når dette skjer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du beskriver symptomer som må utredes hos spesialist. Plutselig puls på 200 og deretter fall til 45 er ikke normalt. Her kan det foreligge en anfallsvis hjerterytmeforstyrrelse som er årsaken. Det er svært viktig at du får tatt et EKG mens anfallet står på slik at man kan se hva det dreier seg om. Det er sikkert ikke lett å rekke frem til et legekontor når anfallet pågår og da kan det være aktuelt med 24-timers eller lengre EKG-registrering. Fastlegen din kan henvise deg til dette.

At metningen faller og du blir blå på leppene er ting som gjør at dette bør utredes forholdsvis raskt. En ultralyd av hjertet kan også være på sin plass. Neste gang du får anfallet bør du oppsøke legevakt.

Mvh

Wasim Zahid