Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Symptomer ved trabekel i venstre ventrikkel

Hei, Jeg lurer på om 1 ekstra trabekel i venstre ventrikkel kan gi påfølgende symptomer i muskel/nervesystemet? Kan slike trabekler forandre seg over tid gjennom oppvekst og voksen alder dersom det er medfødt? .Jeg har ingen fast kardiolog. Burde jeg få en ny oppdatering med ultralyd fra forrige gang for 4 år siden da et trabekel ble påvist ved et enkelttilfelle? Medisin: 100 mg metoprolol sandoz for tachykardi. Takker så mye for svar

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ekstra trabekel  kan tenkes over tid å påvirke hjertets pumpefunksjon, og jeg synes du bør ta en ny ultralydundersøkelse nå som det er gått fire år siden forrige undersøkelse. Man kan da vurdere om tilstanden påvirker hjertets pumpefunksjon.

Hjerte/kar

Behandling av spasmeangina

Hei. Har fått påvist anginaspasme med positiv test på Rikshospitalet. Hva er korrekt behandling ved akutte anfall og hvilke medisiner er mest effektive utover de ordinære som nitro, Ispotin , Adalat osv? Hvilke behandlingsmuligheter er det forøvrig? I utlandet fx?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ved spasmeangina har det i mange år vært standard behandling å bruke calciumblokkerbehandling. Både Isoptin og Adalat er calciumblokkere, og der er også andre calciumblokkere som kan prøves. I tillegg vil man ofte prøve nitroglycerinpreparater. Så langt jeg kjenner til er dette standard behandlingsopplegg også i utlandet.

Hjerte/kar

Flyreise og ekstraslag

Hei. Har en diagnose som sier "mulig perikarditt". Har fortsatt noe ekstraslag/urytme et år etter, men tar bare unntaksvis betablokker, 50 mg. Nå skal jeg ut på en lengre flyreise, 10 timer, og lurer på om det kan være lurt å ta en betablokker forebyggende. Tenker å ta en reisesykemedisin i tillegg for avslapning. Ekstraslagene kan ikke kontrolleres og er derfor noe engstelig og usikker på hvordan kroppen takler den lange flyreisen. Noen betenkeligheter? Gode råd mottas med takk. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ikke ut som om du lenger har særlig uttalte symptomer med uregelmessig hjerterytme, og jeg tenker ikke det er nødvendig med betablokker før flyturen. Hos enkelte pasienter med hjertesykdom vil man anbefale engangssprøyte med medisin som hindrer blodproppdannelser ved så lang flyreise

Hjerte/kar

Blodtrykk

62 år, 1.85 og 86 kg, ikke røk, målt blodtrykk på 158/94 og med hvilepuls 37. Ok?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 158/94 er moderat forhøyet, og dersom du ved flere målinger viser seg å ligge litt høyt er det aktuelt med blodtrykkssenkende medisiner. Ellers har du fine verdier.

Hjerte/kar

Høy puls, lammelser og hodepine

Hei! Jeg har siden 2014 slitt med lammelser, hodepine, spasmer og stjernesyn, blant flere symptomer. I dag sliter jeg med tilbakefall. Har blitt sjekket for feks. borrelia. Har per i dag ingen diagnose, noe som jeg syns er utrolig frustrerende, da jeg ikke vet hvor langt jeg kan "pushe" meg selv i forhold til studier og arbeid. Jeg har lang historie med hjertefeil i familien, også dødsfall av nevnte årsak. Jeg har siden sykdomsstart slitt med høy hvilepuls >120. Er det noe jeg kan sjekke i forhold til dette? Er det noe jeg burde sjekke? Føler meg litt rådvill, og litt forlatt av helseapparatet rundt meg. Mvh studine, 25 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Med hjertesykdom i familien så tenker jeg at det viktigste er at du sjekkes ut i forhold til hjertesykdom. Jeg tilrår henvisning til hjertespesialist, og både ultralyd av hjertet, EKG-taking  og eventuel døgnregistrering av hjerterytmen bør gjøres.

Hjerte/kar

kolesterol

Har hatt for høyt kolesterol, men fått normalt med lipitor. Er det lurt å fortsette med hypocol for å la det være stabilt . Det er jo ikke bra å ha for lav kolesterol heller .

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Hvis du skifter fra Lipitor til hypocol så vil nok dine kolesterolverdier gå betydelig opp igjen, fordi hypocol er vesentlig mindre effektivt enn Lipitor.

Det er ingen holdepunkter for at lave verdier for kolesterol innebærer noen risiko. Nyfødte har kolesterolverdier på 2-2.5 mmol/l.

Hjerte/kar

hudkløe på medisiner

Jeg er en mann 74 år og er medisinerte for flere sykdomsprosesser.Nu for tiden sliter jeg med konstant hodekløe med sår og blødninger.Har vært hos hudlege flere ganger med periodevis hjemløse over hele kroppen inkl.hodebunn.Konklusjon antagelig fra mitt medisinbruk.Bruker atacand.eliquis isoptin retard omacor Finasterid (proscar) rosuvasstatin allopur imdur og relvar inhalator.Har Dere noget kjennskap til noen av disse medisiner skaper uholdbar hodekløe.På forhand takk. Mvh.håpefull pasient.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Du bruker svært mange medisiner, og bivirkninger i huden er noe av de hyppigst forekommende bivirkninger på en lang rekke medisiner. Sammen med fastlegen din bør du gå igjennom alle medisinene du bruker. Kanskje blir det nødvendig at du i kortere perioder prøver å gå uten en og en av de medisinene du bruker, for slik å se om du kan finne ut eventuelt hvilken medisin som er hovedårsak til hudkløen.

Hjerte/kar

høyt blodtrykk

Jeg har i ca 2 år hat høyt blodtrykk og er medisinert for det. Det ligger vanligvis mellom 150 og 170, og 90 - 110. Puls 85 - 100. I tillegg er jeg medisinert for astma, lavt stoffskifte, grønn stær, diabetes, Parkinson, IBS. Blodtrykket er høyest om morgenen, og faller etter aktivitet. Jeg er ofte på toalettet om natten. Siste halve året har jeg klødd på hele kroppen. Mer og mindre intenst. Og jeg er trøtt stort sett hele tiden. For et år siden var jeg til utredning med mistanke om binyresvikt uten at det kunne påvises med sikkerhet. Jeg har rimelig kontroll på diabetes og Parkinson. Jeg har trent og gått hele livet, men siste året har jeg ikke orket det heller. Hvordan kommer jeg videre med blodtrykket.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Siden du har diabetes er det vilktig at blodtrykket er godt regulert. De verdiene for blodtrykket du nevner viser at du neppe ligger godt nok regulert. Jeg antar du bruker kombinasjoner av blodtrykksmedisiner, og du synes jo i tillegg å være utredet i forhold til om der er tilstander ved nyrere eller binyrer som medvirker til at trykket er vanskelig å regulere. Du må følge opp dette videre i samarbeide med fastlegen og eventuelle spesialister på diabetes og blodtrykk.

Hjerte/kar

Høyt Lp(a)

Hei, jeg er en dame på 59år og har Lp(a) på 2070mg/L og LDL 2,5mmol/L til tross for at jeg har tatt Lipitor i 9 mnd etter en bypas operasjon i juli-17. Bør jeg være bekymret? Skal til fastlege neste mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Høy Lp(a) virker mye på samme måte som høye verdier av LDL-kolesterol ved å øke avleiringene i blodåreveggen. Dessverre senker ikke statiner nivået av Lp(a). Der er kommet en helt ny type av kolesterolsenkende medisiner, de såkalte PCSK9-hemmerne, og disse senker både LDL-kolesterol og Lp(a). Så langt har det vært svært strenge regler for å få disse medisinene på blå resept fordi de er kostbare. Siden du er bypassoperert og har LDL-kolesterol på 2.5 mmol/l så kan det hende du får godkjennelse for å få disse medisinene på blå resept.