Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hvilepuls på 78 til 80

Min hvilepuls ligger på 78 til 80, er det urovekkende høyt. Jeg 74 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En hvilepuls på rundt 80 er helt normalt for en 74-åring. Hvis du ikke har noen plager fra hjertet som hjertebank, tungpustenhet, svimmelhet, brystsmerter eller nedsatt arb.kapasitet, er det ingen grunn til å bekymre seg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager med ekstraslag

hei jeg er en kvinne på 27 år som sliter med en del plager jeg har for hjerte bank og ekstra slag jeg har hatt en lang tids ekg registrering der det ble oppservert at jeg har ekstra slag og rask hjerte frekvens. legen sier at dette er normal jeg har tatt masse blod prøver som viser alt normalt. men jeg sliter med hjertebank det kommer heletiden det plager meg jeg for også stram og kvelningsfølelse i brystkasse og halsen det føles som om noen trykker på meg med begge hendene på brystkasse legen har tatt ekg men sier at det er normal hva kan dette være jeg blir så redd for at dette kan være noe med hjerte. jeg har astma og helico bakterie jeg bruker astma medesin og trippelkur ellers frisk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei
 
Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de, kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det også. Har man slik mistanke utfører man ultralyd av hjertet, langtids-EKG og arbeids-EKG. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.
 
Hvis du har flere enn 10.000-15.000 ekstraslag i døgnet, kan det på sikt svekke hjertet. Hvor mange hadde du? Jeg synes du bør få utført de undersøkelsene jeg nevner over, inklusive en 24-timers EKG. Da vil både få svar på hvor mange ekstraslag du har og om det evt. påvirker hjertefunksjonen.
 
Noen pasienter har god effekt av betablokkere mot ekstraslag. Har du prøvd det?
 
Mvh
 
Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Stoffskiftet og blodtrykk

hei Jeg er en kvinne på 56 år. Jeg har hatt lavt stoffskifte en tid, og blitt medisinert for det. Nå har det begynt å røre på seg, må til stadighet justere tablettene. Hadde sist blodtrykk, der undertrykket var 95, i dag var det 111 og 113. Jeg er stomioperert, men det har vel ingenting med det å gjøre? Har det noe med stoffskiftet å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stoffskiftet kan påvirke blodtrykket. Hvis stoffskiftet ditt svinger kan blodtrykket også gjøre det. Det er viktig at du er i tett dialog med fastlegen din slik at han/hun kan følge nøye med på verdiene og justere behandlingen. Når stoffskiftet har stabilisert seg, vil blodtrykket også gjøre det. Så kan det også hende at stoffskiftet og blodtrykket ikke har noe å gjøre med hverandre i ditt tilfelle og at det er snakk om to ulike tilstander. Da må også behandlingen av de to gjøres hver for seg. Dette er nok noe legen din har i bakhodet.

Håper dette ordner seg snart.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hevelser i bena

Hei! Har nylig ligget på sykehus med lungebetennelse som ble behandlet med 10 dager intravenøs antibiotika. I den forbindelse skiftet de medisiner på forhøyet blodtrykk fra Zanidip 10mg. til Adlat Oros 20 mg. Da jeg har diagnose kronisk Pharakmysal hemakrani, som er klasehodepine av verste sort, så er jeg bekymret for helsesituasjon da hevelser rundt anklene har forverret seg. Er også usikker på om Indometacin passer sammen med Andalat Oros.

Har blitt skrevet ut av sykehuset og vært hos lege til etterkontroll, men hun var ikke fornøyd med blodtrykket mitt, men det kunne være at jeg nylig har skiftet medisiner så resultatet lot vente på seg. Kunne tatt kontakt med min nevrolog, men vil vente til etter nyttår. Reiser til Spania den 2. januar så jeg skal få tatt kontroll av blodtrykket der for da å ringe resultatet til fastlegen. Men hevelser i bena og forverring er jeg ikke fortrolig med. Hva vil du anbefale meg å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hevelser i bena kan ha flere ulike årsaker. Lungebetennelse og langvarig sykeleie med lite bevegelse kan i seg selv gi hevelser rundt anklene. Det kan også hende at du har fått for mye intravenøs væske mens du har vært innlagt og at dette har hopet seg opp i kroppen. I så fall vil helvelsene gå over når du igjen kommer tilbake til et normalt liv med fysisk aktivitet og normalt kosthold.

En annen årsak til hevelser i anklene kan være bivirkninger fra medisiner. Adalat oros kan gi slike hevelser. Hvis dette er årsaken, må man bytte over til en annen type blodtrykksmedisin. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med.

Så finnes det sjeldnere årsaker til hevelser som dårlig nyrefunksjon eller svekket hjertefunksjon. Snakk med legen din om dette.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Jente med smerter under brystet

Hei, jeg er en frisk jente på 13 år og i de siste månedene har jeg hatt noe smerter under høyre bryst. Det varer bare i noen sekunder, og jeg kan puste og bevege meg helt normalt. Det gjør vondt litt vondt hvis jeg trykker på punktet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært sjeldent at smerter i brystet hos en ung person skyldes noe alvorlig. Som regel er det snakk om noe med muskler eller skjellett. Hos en ung jente i pubertetsalderen kan det dessuten komme av at brystkjertler påvirkes av hormoner og utvikler seg. Dette er helt normalt. Det at smertene bare varer i et par sekunder og at du kan bevege deg fritt og puste normalt tyder også på at årsaken ikke er alvorlig. Det samme gjelder lokaliseringen av smertene og at du kan provosere frem smertene ved å trykket på et punkt. Sannsynligvis er dette helt ufarlig, men jeg synes det er best at du kontakter fastlegen din og får det undersøkt skikkelig. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Litt høyt blodtrykk, oppsøke lege?

Mann 70 år tatt blodtrykk hjemme, 170/100 puls 80. Vanlig lavere,knekt ribben etter fall, bør oppsøke lege ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du bør oppsøke lege. 170/100 er ikke dramatisk høyt, men hvis det viser seg at det virkelig er på dette nivået trykket ditt ligger, kan det være aktuelt med behandling. Dette må legen din vurdere og ta stilling til.

Du skriver at du vanligvis har lavere trykk og at du nylig har hatt et ribbensbrudd. Dette kan bety at du egentlig ikke har høyt blodtrykk, og at det kun er bruddet som gir litt forbigående høyt trykk. Men det synes jeg du skal la legen avgjøre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trombocytter og psoriasis

Hei. Kan man få lett forhøya trombocytter av psoriasis?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trombocytter er små celler som gjerne også kalles for blodplater. Deres viktigste funksjon er å stoppe blødninger. Dette gjør de ved å klumpe seg sammen over sår. Trombocytter er også involvert i hjertesykdom. Blodpropper som setter seg fast i blodårer er også formet av trombocytter. Hvis man har for lite trombocytter er man mer utsatt for blødninger, og har man for mange øker faren for blodpropper. Kroppen holder derfor antall trombocytter innenfor en passende mengde.

Det finnes sykdomstilstander som forstyrrer denne balansen og kan gi enten for mange eller for få trombocytter.

Tilstander som gir for få trombocytter er:
Blodkreft
Ulike typer blodfattighet
Virusinfeksjoner i leveren
Cellegift
Høyt alkoholinntak
Autoimmun sykdom hvor kroppen ødelegger sine egen trombocytter
Bakterier i blodet
Medikamenter

Tilstander som gir for mange trombocytter er:
Akutte blødninger
Allergier
Kreft
Nyresykdom
Hjerteinfarkt
Hjerteoperasjoner
Infeksjoner
Jernmangel
Vitaminmangler
Betennelsessykdommer som leddgikt og bindevevssykdommer
Skader
Medikamenter

Psoriasis forekommer ikke som årsak til høye trombocytter i lister og oppslagsverk. Men siden psoriasis er en slags betennelse kan det jo tenkes at trombocyttene hos enkelte blir litt høye. Dette betyr neppe noen ting for blødning eller blodpropper.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redd for hjertesykdom

Hei! Er en mann på 28 år, har problemer med pustebesvær, smerter i bryst og mye uro. Er veldig redd for Hjertesykdom spesielt hjerteinnfarkt som jeg har fobi for av en eller annen grunn. Dette har pågått i 9mnd nå. Er tatt syv EKG, og en 24t EKG, alt er normalt, bortsett fra puls som ble målt til 197 på 24t under angstanfallet. Men pulsfallet var på 40 slag pr min, så fikk beskjed om at det er angsten som er årsaken. Blodprøver viser normale verdier av kolesterol og blodsukker. Jeg er forholdsvis aktiv, driver mye med styrketrening, men er overvektig. Kostholdet har ikke vært optimalt, men har gått over til redusert inntak av karbo og null inntak av sukker. Blodtrykk er 116/97. Hvor sannsynelig er det for at jeg kan få et innfarkt i fremtiden? Er klar over at jeg ikke har hatt det nå for da hadde jeg vært død nå, men dette tar fullstendig overhånd og styrer livet mitt. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du blir engestelig for hjertesykdom, men ut i fra det du skriver her ser jeg ingen grunn til at du skulle rammes av det. Du er ung, røyker presumptivt ikke, er aktiv og har normalt blodtrykk. At du er litt overvektig betyr neppe så mye i denne sammenhengen. Totalt sett blir din risiko for å hjerteinfarkt de kommende årene svært lav. Jeg synes du skal fortsette med den gode livsstilen. Du har lagt om kostholdet og forhåpentligvis vil det ha gunstige effekter på både hjertet og vekten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisiner

Hei, jeg er 49 år, kvinne, normalvektig, røyker ikke, og har fått konstatert litt forhøyet blodtrykk (litt over 140/90) og høy puls. Dette ble målt hos legen på kontoret, og jeg tror jeg hadde litt "hvit frakk-angst" som påvirket målingen. Jeg hadde på forhånd tatt EKG, som var normal. Jeg er plaget med hjertebank, indre stress/ generalisert angst og bruker Venlix 150 mg daglig (som jeg har gjort i mange år). Jeg ble satt på 24 timers blodtrykksmåling, men underveis i måleperioden fikk jeg migrene og lurer på om det kan ha påvirket målingen negativt mht blodtrykket? Uansett ba legen min meg forsøke 4 mg Atacand for blodtrykket, og evnt også forebyggende for min månedlige migrene (i forbindelse med menstruasjon). Umiddelbart samme dag jeg tok Atacand fikk jeg vondt i magen, mye syre som kom opp i halsen, mye raping og gulping og uvelhet og det ble ikke bedre de påfølgende dagene. Det positive var at pulsen roet seg, men denne refluksen førte til at jeg måtte spise syrenøytraliserende tabletter hver 2. time, noe som var veldig ubehagelig. Jeg kontaktet derfor legen min, og hun skrev ut en ny medisin Enalapril Krka 10 mg. Når jeg leser pakningsvedlegget, blir jeg engstelig for å ta denne medisinen også- for der ble det nevnt mye flere bivirkninger og farer enn for Atacand (tåkesyn, svimmelhet, ødemer og kvalme). Vet ikke hva jeg skal gjøre? Finnes det noen medisiner som har færre alvorlige bivirkninger? Takk for svar :-)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er engstelig og bekymret, men jeg tror dette skal løse seg etterhvert. Vi er alle ulike og reagerer ulikt på ulike medisiner. Noen kan få kraftige bivirkninger av den ene, men ikke kjenne noe som helst fra en annen medisin. Det er ikke uvanlig at legen og pasienten må prøve seg litt frem for å finne riktig medisin. En som både gir god effekt og som gir lite bivirkninger. Selv om det står skrevet en del bivirkninger på pakken til Enalapril, så betyr det ikke at du kommer til å få de bivirkningene. Det er ikke noen annen måte å finne ut av det på enn å prøve.

Så vil jeg si at du har et godt poeng angående 24 timers målingen din. Det kan godt hende at migreneanfallet ga litt for høye målinger. Jeg ville tatt testen på nytt for å sjekke om du virkelig trenger medisiner mot høyt blodtrykk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Cardiologist in Oslo

I just had an heart infart December 4th, while I was abroad in Madrid. I am a new member and I would like some advise. Now I am in contact with my Family Dr, and waiting to get an appointment with a cardiologist. I have Vertikal insurance. Can you recommend who is the best in Oslo and which clinic? Thanks in advance for your support.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hi

Usually patients who have had a heart attack don't require follow-up from a cardiologist. After an infarct it is important to take the prescribed medication and try to live as healthy as possible, making good decisions about diet and exercise. You should also get your blood pressure and cholesterol checked regularly. All these things can be done at the family doctor's office. A cardiologist is only rarely needed after an infarct. For instance if you have suffered a large infarct and have developed heart failure. Or if there are issues with your heart rhythm etc.

Regards

Wasim Zahid