Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Sopp i munnen ved bruk av kortison til inhalasjon

Hei!
Har astma/kols og fått viruslungebetennelse. Ingenting jeg kan gjøre?
Bruker inuxair. Sliter veldig med tilbakevendende sopp i munnen .
Er det noen spray som kan brukes isteden?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Inuxair inneholder to forskjellige legemiddelgrupper. Den ene er kotikosteroider(kortison)som har en betennelsesdempende virkning som demper hevelsen og irritasjonene i lungene dine. Den andre er en langtdisvirkende bronkodilator(formoterolfumaratdihydrat)som virker avslappende på musklene i luftveiene og gjør det letter for deg å puste. Ved infeksjon som f.eks viruslungebetennelse vil hevelsen i slimhinnen i luftveiene bli verre. Da kan det ha effekt å øke på med astmamedisin som Inuxair. Om du bruker Inuxair 200 microgram/6 microgram er maks dose fire inhalasjoner daglig( 2 morgen og 2 kveld).
Ved bruk av kortison til inhalasjon er sopp i munn og hals en vanlig bivirkning. For å forebygge sopp, er det viktig å skylle munnen/pusse tenner etter hver gang du tar Inuxair. Det er også et mindretall som behersker teknikken med å ta spray på riktig måte. Det anbefales derfor å ta slik spray på et kammer som AeroChamber. Se film om hvordan man bruker spray på kammer.
Bruk av kammer kan også redusere risikoen for å få sopp. Kammeret får du på apoteket og de kan også gi deg veiledning. Om disse tiltakene ikke hjelper, må du kontakte legen din. Hvis du ikke har en egenbehandlingsplan, spør også legen om dere sammen kan sette opp en slik plan.

Her kan du lese mer om astma og egenbehandlingsplan.

God bedring!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Lunge

Rekkefølge på astmamedisiner til inhalasjon

Bruker ventoline på forstøverapparat , bruker også seretide Hvor lenge skal jeg vente med å ta seretide etter jeg har tatt ventoline?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det anbefales ikke Ventoline før fast preparat lenger. Ventoline skal brukes som anfallsmedisin ved plutselig tung pust. Om du er mye tett i pusten på den behandlingen du bruker, kan det være at du trengere en annen behandling.
Hør med legen din om du kan få en ny gjennomgang av behandlingen din. Inntil videre spiller det ingen rolle hvor lenge du venter om du ikke er veldig tett i pusten. Da bør du vente noen minutter før du tar Seretide.

Har du behov for et rehabiliteringsopphold, har flere av LHL klinikkene et slikt tilbud.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Alvorlig kols og medisiner

Hei! Jeg er alvorlig syk av kols. Jeg har nesten ikke pust ut. Startet med Prednisolon på fredag 20 MG økt til 30 MG i dag. Bruker Trelegy morgen og Airomir ved behov. Trener hos fysio 2 g PR uke. Noe jeg kan gjøre for å bedre utpusten min? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som du har fått riktig medisintype som jo er blanding av 3 effektive preparater. Men hvis du er veldig tett er det ikke helt sikkert at du får pustet inn medisinen godt nok, og da blir effekten ikke så god som forventet. Kanskje du burde forhøre deg med legen om du i en dårlig periode kunne forsøke medisin på forstøverapparat eller spray inhalert via kammer. Ønsker deg god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Eldre mann med kols og slimproduksjon

Mann født 1929. Diagnose KOLS for ca. 20 år siden. Sluttet å røyke i 1995. Har brukt Symbicort siden KOLS ble oppdaget. Har noen få ganger under sterk forkjølelse benyttet "forstøvningsapparat" med en tokomponent medisin for å bedre pustemuligheten. Etter en lungebetennelse (i september) har jeg hatt stor slimproduksjon med veldig seigt slim som er vanskelig å hoste opp. Type KOLS og grad er ikke nærmere undersøkt. Hvilken behandling kan tilrås?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I forbindelse med en slik forverring er det nok ikke uvanlig at det kommer slimplager i en periode etterpå. Hvis slimet er veldig seigt, kan man få kjøpt slimløsende medisin på apoteket uten resept. Det kan hjelpe i mange tilfeller. Ellers kan det kanskje være at det er tid for ny gjennomgang av medisinene dine hos legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Varierende tung pust uten effekt av medisin

Hei. Jeg fikk for et år siden påvist en fortetning i lungen (røntg) Nå viser bildene (CT) en vedvarende betennelse i lungevevet. Spirometri viser normale verdier. Sympt. varierer mye, fra veldig tung pust, svie og piping, til helt normal. Har også mye slim, spes om morgenen. Utover dagen kan jeg bli hes og miste smakssansen. Har prøvd ventolin, men föler ikke det hjelper. Dette er mer plagsomt nå enn for 6m siden. Er det trolig at jeg kan ha fått astma? 37år, ikke-röyker, men stresser mye.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å vite hva lungefortetningen er, men varierende tung pust og piping i brystet kan likne på astma. Lungefunksjonen er gjerne normal i god fase. Ventoline alene trenger ikke gi effekt, men må kanskje kombineres med annen medisin. Men hvis ikke medisiner har effekt er det nok lurt å få dette undersøkt nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Alvorlig kolsforverring og vaksinering

Hei. Jeg har en mor med alvorlig grad av kols. Hun er nå innlagt for 2. gang med forverring på 6 uker. Hun bruker O2 24/7. Hun retinerer på 1 liter. Hun er veldig sliten. Det jeg lurer på er om hun burde tatt vaksine for influensa og pnemokokk. Eller er dette en stor risiko å ta?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Alvorlig lungesykdom er indikasjon for vaksinering slik du nevner. Men vaksiner bør nok gis i en fase hvor hun er i bedre og stabil form. Det er oftest lite bivirkninger av vaksinering, men det er lurt å ikke ta noen sjanser i en dårlig fase. Det vikigste nå er kanskje å unngå at hun blir smittet, blant annet med god håndhygiene og hostehygiene. Du må ønske henne god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Plutselige pusteproblemer, ingen funn på undersøkelser

Jeg er en kvinne 65 år, kjent astma og sarkoidose, påvist noe fibrose,  for 2 år siden. Sist mandag plutselig store pusteproblemer etter gåtur gjennom byen. Problemet ga seg ikke, til tross for høy doser Prednisolon over flere dager - forverres av aktivitet. Sendt til akuttmottaket - flere utredn og us for lunge og hjerte, CT lunge, spirometri, ultralyd hjerte. Godt O2-opptak og BT.  Ikke hovne legger. Legen fant ikke svar - seponerte Prednisolon (5mg vedlikeh). Hva kan mine pusteproblemer skyldes?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De akutte pusteproblemene har neppe noe å gjøre med din sarkoidose. Astma kan jo gi akutte problemer, likeså lungeembolier, dessuten hjerterytmeforstyrrelser og lungekollaps. Dette virker det som de har tenkt på og undersøkt på sykehuset. Jeg tør ikke gjette noe nærmere om dette. Håper du er kommet deg nå!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Arrdannelser på lungene

Hei! Etter strålebehandling i kappefeltet ( brystregion) fikk jeg beskjed om arrdannelser på deler av lungene. Vil cellevevet fornye seg og redusere arrområdene med tiden, og vil fysisk aktivitet kunne gjøre arrvevet mer tøyelig/ gi bedre lungekapasitet? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Arrdannelse etter strålebehandling mot brystkassen er nok ganske vanlig. Men vanligvis vil ikke dette være særlig utbredt. Arrdannelsen vil nok bli værende, men ofte vil det ikke gi spesielle plager. Litt skrumpning kan komme i området etterhvert. Det er uansett lurt med fysisk aktivitet for å holde deg i form, for det vil bidra godt til bedring i pusten og opprettholdelse av god fysisk kapasitet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Mye tørrhoste

Hei. Jeg har over lengre tid hatt en ekkel tørrhoste flere ganger daglig. Blir også lett tung i pusten enkelte ganger når jeg ute og går. Går så og si daglig, ca 1 time. Har også en del smerter i rygg og bryst som kommer og går. Alle disse plagene er ikke konstant, men ille enkelte dager. Pusten er som regel helt grei når jeg har gått meg varm, men ofte veldig slitsom i starten. Hosten kan være skikkelig slitsom noen dager. Hørte akkurat om kronprinsessen og kjente meg veldig igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste har svært mange årsaker. Men det er lurt å undersøke nærmere når det varer over tid. Det kan like gjerne være noe astmatisk og irritasjon i luftveiene som hører til dette, særlig fordi du nevner at det blir bedre når du er blitt varm i kroppen. Men det er lurt å få undersøkt nærmere med pusteprøve hos legen først. Ytterligere undersøkelser med mer spesielle lungetester og rtg. bilde av lungene kan eventuelt bli aktuelt etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Forstøver mot hoste og seigt slim

Jeg har Sarkoidose i lungene og astma. I 10 mnd har jeg hatt hoste og seigt slim i lungene. For 1 mnd siden fikk jeg forstøver som jeg bruker til saltvannsoppl. Bruker den 2-3 ganger daglig. Men kan ikke si at det har hjulpet på slim og hoste. Kan jeg forvente bedring ved lengre tids bruk? Må også si at jeg bruker Alvesco, Seritide og Prednisolon. Jeg var på Glittre for noen år siden, og lurer på om det ville være lurt å søke opphold igjen. Blir sliten av å være tungpusten og hoste.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du burde ha opplevd effekt etter en måneds bruk av saltvann på forstøver. Hvis du drikker litt lite så kan det også bidra til at det blir vanskelig å få opp slimet. Glittre er nå flyttet inn i LHLs nye sykehus på Jessheim, men tilbudet er det samme.
Send søknad om opphold via fastlegen.

Vennlig hilsen Grethe