Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ekstraslag eller noe annet?

Hei! Jeg har ekstraslag på hjertet som er bekreftet med EKG. Ultralyd og arbeids-EKG viste ingen andre funn. Kan det jeg opplever som ekstraslag i noen tilfelle være noe annet? Jeg syns ikke de kjennes like ut alltid, og er redd for at jeg kan ha en annen farlig arytmi i tillegg. Hvorfor utløser følgende ting ekstraslag? Overfladisk pust, ligge på siden, engasjement - ivrig samtale, en god latter, noen ganger sex? Jeg har lavt blodtrykk, og legen vil ikke gi meg betablokker. Finnes det noe annet jeg kan gjøre for å prøve å redusere ekstraslagene? Jeg har en enormt redusert livskvalitet på grunn av dem.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det ser ut til at du har fått god utredning og det er betryggende.

Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de, kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det. Har man slik mistanke utfører man ultralyd, langtids-EKG og arbeids-EKG. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.

Jeg synes du bør få utført 24-timers EKG. Da vil både få svar på hvor mange ekstraslag du har og om det evt. er en annen arytmi i tillegg.

Det må sies at ekstraslag kan variere i karakter. Så at du opplever litt ulik kvalitet på dem, betyr ikke nødvendigvis at det må være noe annet enn ekstraslag også.

Pasienter som har mye ekstraslag kan ha ulike "triggere". For er sterk mat utløsende, for andre kaffe og alkohol, og for andre kun hvile. Det henger nok sammen med hva slags hormoner kroppen produserer og hva du er sensitiv for.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økt medisindose mot flimmer?

Hei! Er det mulig å øker dose ved flimmer? Kommer de til å forsvinne hvis jeg tar en dobbel dose i et par dager? Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Ved forkammerflimmer(atrieflimmer) brukes hos mange både medisiner som senker hjertfrekvensen, og i tillegg brukes blodfortynnende medisiner(antikoagulerende) for å beskytte mot blodpropp til hjernen.

Jeg regner med at det du spør om er om du i noen dager kan øke dosen av medisiner som senker hjertefrekvensen.Det er svært lite sannsynlig at en økning av dosen vil øke sjansen for at du blir kvitt din flimmer. Den dosen du er satt på er etter all sannsynlighet basert på at man i store studier har vist at dette er den dosen som har best effekt, samtidig som man ikke risikerer alvorlige bivirkninger som følge av for høy dose.

Hjerte/kar

Røyk og blodtrykk

Vil et høyt blodtrykk ( 150/85 ) normalisere seg hvis jeg slutter å røyke? Statiner siste 20 år ( 10 mg ) 64 år, frisk, fysisk aktiv, normal BMI.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Det at du røyker har svært liten innvirkning på blodtrykket ditt. Når du tar en røyk vil kransårene rundt hjertet trekke seg sammen, men dette påvirker ikke blodtrykket i vesentlig grad. Røyk øker risiko for hjerte/karsykdom først og fremst ved at blodplatene blir mer klebrige, og dette øker risiko for blodpropp i et trangt blodkar.

Blodtrykket ditt ligger i grenseområdet for hva man vil velge å behandle med medisiner.Det som kan bidra til å senke blodtrykket er å prøve å redusere inntaket av salt i kosten. Det er ofte ganske vanskelig å redusere saltinntaket fordi det er relativt mye salt i vanlige matvarer som brødet vi kjøper osv. Regelmessig fysisk aktivitet av typen kondisjonstrening kan og være med å senke blodtrykket.

Hjerte/kar

Hormonbehandling ved prostatakreft

Tar hormotabletter, i forbindelse med prostatastråling, bør jeg ta albyl e for å motvirke trombose?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Ved kreftsykdom og kreftbehandling foreligger ofte en viss økt risiko for trombose. De fleste som får aktiv behandling med medisiner mot kreft må sette en daglig sprøyte under huden med et stoff vi kaller heparin.Dette motvirker tenendesen til trombedannelse(blodproppdannelse) ved å hemme koagulasjonen. Albyl E påvirker ikke koagulasjonen, men i stedet påvirker det blodplatenes klebrighet.

Hvis det hadde vært behov for det hadde du blitt satt på sprøytebehandling med heparin når du tar hormonkuren, men jeg tror ikke dette er nødvendig ved denne formen for kreftbehandling. Albyl E er ikke indisert, så langt jeg kjenner til, ved slik hormonbehandling.

 

Hjerte/kar

Blodtrykksbehandling hos eldre

Er 72 år ,og føler meg frisk og rask . Har forstått det slik av dine svar ,at det er vanlig at blodtrykket stiger litt med alder, men at man nå også behandler det med medisiner. Dersom blodtrykket stabiliserer seg på 80-150 , vil du da tilråde blodtrykksreduserende medisin? Du svarer at det kan forkomme bivirkninger. Hva slags bivirkninger er det snakk om. Kan de skade andre organer, eller er det mer at man føler seg uvel.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 19. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 150/80 ligger i grensen for hva man vil velge å behandle med medisiner. 80 er et helt normalt undertrykk, mens 150 er moderat for høyt overtrykk. Hvis man velger å behandle så er det all grunn til å anta at du vil klare deg med en enkelt blodtrykkssenkende medisin, og i en moderat dose.

Bivirkninger på blodtrykkssenkende medisiner er i all hovedsak subjektive bivirkninger, som for eksempel økt vannlating ved vanndrivende medisiner og noe tretthet ved høyere doser av såkalte betablokkerende blodtrykksmedisiner. Man sjekker alltid nyrefunksjonen med en blodprøve før man starter blodtrykkssenkende behandling, og en sjelden gang kan enkelte typer av blodtrykkssenkende medisiner påvirke nyrenes funksjon.

Hjerte/kar, Kosthold

Konsekvenser for hjertet av anoreksi

Hvilke fysiske konsekvenser får kroppen av anoreksi? Vet om de generelle konsekvensene som lavere puls, hårtap, benskjørhet osv og ved de mer ekstreme tilfellene organsvikt og spesielt hjertesvikt, men hvorfor skjer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 18. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Mange av de negative konsekvensene av anoreksi er direkte knyttet til undervekt og mangel på næring/energi. Ved langvarig mangel på energigivende næringsstoffer må kroppen bryte ned eget fett og egne proteiner, noe som fører til tap av cellemasse og muskelsvinn, inklusive hjertemuskelen. Dette kan føre til flere strukturelle endringer av hjertet, slik som mindre volum og mitralklaffprolaps, og en forkorting av muskeltrådene i hjertet (fibrillene) som er ansvarlig for sammentrekninger. 

Dette fører igjen til blant annet svekket pumpefunksjon, som blant annet gir lavere puls. Lavere puls antas også å være et forsøk på å kompensere for et for lavt kaloriinntak. Dette normaliserer seg som regel med normalisering av vekta. 

Grunnen til at kroppen tærer på sitt eget vev, deriblant hjertet, er at den prøver å skaffe aminosyrer (byggestener til protein) den kan omdanne til glukose, noe kroppen er helt avhengig av. 

Hjerte/kar

Pre-eklamsi og hjertesykdom

Hei, Jeg har aldri blitt utredet ift hjerte/karsykdom, men lurer nå på om jeg bør dette ift at jeg har hatt preklampsi ved graviditet, og at jeg selv var født prematur. Har skjønt at begge disse faktorene kan disponere for senere hjerte/kar-sykdom? Hilsen kvinne, 41 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at kvinner som har hatt preeklamsi kan ha noe høyere risiko for å få hjertesykdom senere i livet. Man tror at dette i hovedsak går via høyt blodtrykk.

Dersom du ikke har noen hjerterelaterte plager nå (brystsmerter, tungpust, hjertebank, svimmelhet) trenger du vanligvis ikke en hjertesjekk.

Det anbefales at kvinner som har hatt pre-eklampsi sjekker blodtrykket sitt hos fastlegen jevnlig, feks en gang i året, og ellers tilstreber en sunn livsstils med fysisk aktivitet, sunn mat og ikke røyking.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter etter stenting

Hvorfor smerter i brystet etter innsetting av stent? Veldig sliten i kroppen. Føles som jeg bærer på alt for mange kg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du fortsatt har smerter i brystet etter stenting kan det ha litt ulike årsaker. Det kan hende at ikke alle de trange årene er behandlet og at det fortsatt er noen igjen som gir plager. Det kan  også hende at det er forsnevring på små årer som ikke er tilgjengelig for stenting. Da må de behandles med medisiner. Noen pasienter opplever også såkalte "stent-smerter". Det betyr at stenten kan "kjennes" og gir plager. Dette er som regel ikke farlig, og er forbigående. Jeg synes du skal høre litt nærmere med legen din om hva som kan være årsaken.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

HVHS - hypoplastisk venstre hjertesyndrom

Hei Er det noe grunn til at HVHS ikke er oppført som sykdom her på siden?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

HVHS er en svært alvorlig medfødt hjertefeil som krever rask kirurgisk behandling. Vi burde nok hatt mer informasjon om tilstanden på sidene. Du kan lese mer her foreløpig:

https://nhi.no/sykdommer/barn/hjertefeil-medfodte/hypoplastisk-venstre-hjertesyndrom/ 

http://www.ffhb.no/om-hjertefeil/diagnoser/hypoplastisk-ve/

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uregelmessig hjerterytme

Har problemer med uregelmessig hjerterytme og det varer ofte i 5-6 timer da må jeg ligge helt rolig og vente til anfallet går over. Dette kommer å går det kan gå 2 dager en uke eller 2 mnd meget ubehagelig. Var på hjerteklinikken og han mente det var Sves og ga meg 25 mg selo zok og nå har jeg det ca annenhver mnd like heftig er ikke noe serlig å gå med kan jeg bli kvitt dette? Blodtrykk og puls er normalt og går turer ver dag ca en time hurtig gange

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spørsmålet er om dette kun er SVES eller også noe mer som ikke har blitt fanget opp på undersøkelsene. Hvis det kun er SVES kan det være en ide å øke SeloZok-dosen. 25 mg er veldig lavt. Snakk med legen din om doseøkning.

Hvis det er noe mer enn bare SVES, må man først vite hva det er. Først da kan man gi riktig behandling og råd. Dette betyr at du må få tatt et EKG mens plagene står på. Enten hos fastlegen din, eller på legevakten.

Mvh

Wasim Zahid