Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Blir tett av å jobbe

Eg er i vaskeriet,og der er det ganske mykje støv,då vert eg ganske tett av allergi og astma.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uventet at man blir tett i rom som det er mye støv i. Ved allergi og astma er slimhinnene mer ømfindtlige.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan man trene opp lungefunksjonen?

Hei! Jeg skriver bacheloroppgave om pusteteknikk og astmasymptomer og lurer på om det er bevist at lungefunksjon ikke kan trenes opp? Hvor finner man evnt en valid kilde på dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er en utbredt oppfatning at lungefunksjonen ikke kan trenes opp. Man mener at  trening hjelper på pusten fordi musklene blir mer effektive og omsetter oksygenet mer økonomisk. Men 100% sikker er man nok ikke, og kanskje er alderen man trener i avgjørende for hva som skjer. Når det gjelder trening ved astma ville jeg ha prøvd å lete på pubmed.com. Alternativt ville jeg tro at du kunne få gode råd hvis du henvender deg til Norges Idrettshøyskole. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tuberkulose og undersøkelse av nær familie.

Min mor har fått diagnosen aktiv tuberkolose. Kan jeg sjekke meg nå, eller bør jeg vent?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det har neppe noen hast, og du skal bli innkalt til sjekk i henhold til de forskriftene som gjelder for denne sykdommen. Da vil personer som har hatt nær kontakt med den syke bli innkalt til rutinemessig undersøkelse. Hvis du mot formodning ikke skulle høre noe bør du kontakte fastlegen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Erytrocyttnivå

Jeg har erytrocytter nivå på 10,5. Er det normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 28. mai 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Erytrocyttnivået er lett forhøyet, men det sier ingenting uten at man har andre parametre å forholde seg til. (kvinne/mann, symptomer, sykdommer fra før, hvorfor er prøvene tatt, svar på andre prøver osv.)

mvh
Marita

Fysisk aktivitet

Musikk til trening

Jeg fant ett treningsopplegg her inne om Fysisk aktivitet Nivå 1, som jeg kunne tenkt meg å prøve på egen hånd. Jeg ser at det har blitt gitt ut en tilhørende CD med musikken som følger opplegget. Jeg tror det ville vært motiverende å fått musikk til de ulike øvelsene. Så spørsmålet mitt er; finnes denne CD-en til salgs ? Eventuelt kan det lastes ned noen steder ? Eller finnes det noe annet som kan brukes privat ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 28. mai 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, du kan kjøpe LHLs "Hjemmetrim" med CD gjennom vår nettbutikk: https://nettbutikk.lhl.no/boker-og-brosjyrer/lhls-hjemmetrim-2124.html 

 

Rettigheter

Stønad til bil

Hei. Jeg har trygdebil 1998 mod. Jeg har hatt den siden 1998. Nå vil denne bilen bli avskiltet om 3 mnd på grunn av at det er mye rust på den og den vil ikke bli EU godkjent. Jeg vil ikke kunne søke på ny trygdebil siden jeg ikke er syk nok. Jeg er ikke handikappet slik de må være i dag for å få trygdebil. Da mister jeg kr. 1928 pr. mnd.

Da er mitt spørsmål: Om jeg kjøper meg en bil til under 10 000 kr, kan jeg da få stønad til bil? Jeg kan ikke bruke buss eller taxi på grunn av min sykdom.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. mai 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ikke endringer i de medisinske vilkårene for å få tilskudd til kjøp av personbil. Men i 2015 ble reglene endret slik at du må være i arbeid eller under utdanning for å få tilskudd til kjøp av personbil.

Du kan fortsatt ha rett til grunnstønad til drift av egen bil. Hva bilen koster har ingen betydning.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosthold

Kjøttprodukter

Hei Jeg er 48 år og har gjennomgått et hjerteinfarkt for 3 mnd siden. Jeg levde forholdsvis sunt før hjerteinfarktet. Nå har mitt forhold til kost blitt enda mere bevisst. Jeg lurer på om alle matvarene som er nøkkelhullsmerket er greit for meg å spise. Det sies jo at man skal begrenese inntaket av f,eks pølser og kjøttdeig. Det finns jo pølser som er nøkkelhullsmerket og karbonadedeigen er jo og det. Er det greit å spise disse produktene?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. mai 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Bearbeidete kjøttprodukter, som pølser, farsemat, spekemat og bacon, er som du sier noe man bør begrense. Vi anbefaler generelt å spise dette sjeldent. Noe av problemet med slike produkter er det høye innholdet av salt, men saltinnholdet er betydelig redusert i de nøkkelhullsmerkede alternativene. Dersom du erstatter de kjøttproduktene du bruker i dag med nøkkelhullsmerkede, vil det ha en positiv effekt.

Med andre ord: om du først skal spise for eksempel pølser eller kjøttpålegg, anbefaler vi derfor at du bruker de med Nøkkelhullet.

Når det gjelder karbonadedeig anbefaler vi de som ikke er tilsatt salt. Det er uansett et bedre valg enn vanlig kjøttdeig.

Kosthold

Kosthold for lavere vekt og blodtrykk

Hva slags kosthold/diett bør man velge for å effektivt gå ned i vekt, for på den måten å senke blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. mai 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Et kosthold som er bra for blodtrykket er også bra for vekta - og motsatt. Vi har nylig publisert en artikkel om et blodtrykkssenkende kosthold her: Det beste kostholdet mot høyt blodtrykk. Dersom du i tillegg går ned i vekt blir blodtrykksreduksjonen noe større. Et slikt kosthold er rikt på blant annet fiber og protein, og lite sukker, noe som er gunstig for metthetsfølelsen og i sin tur vekta. 

Kosthold

Hjelp til vektreduksjon

Hei. Jeg er en voksen dame med astma. Jeg vet at det at jeg veier 25 kg for mye, ikke er bra for pusten min. Jeg er likevel i relativt god form, går mye tur og er aktiv. Har hvilepuls på 53 og blodtrykk på 120/70. Men jeg sliter med å gå ned i vekt. Finns det noe hjelp å få fra f.eks sykehus, uten at jeg må tenke slankeoperasjon? Det ønsker jeg ikke, men innser at jeg ikke klarer å gå ned helt alene. Har dere noen tips til meg?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. mai 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er dessverre vanskelig å få tilgang til klinisk ernæringsfysiolog gjennom helsevesenet, uten f.eks. henvisning fra spesialist. Du kan allikevel høre med fastlegen din om hvilke muligheter som finnes, kanskje det er en frisklivssentral der du bor? Det finnes også tilbud utenom operasjoner til personer med sykelig overvekt, blant annet ved LHLs klinikker, noe du kan lese om her: https://www.lhl.no/fedme-og-overvekt/konservativ-behandling/. Ikke alle kvalifiserer til det.

Når det er sagt er det også mulig å gå ned i vekt på egen hånd eller i grupper, for eksempel gjennom Grete Roede, som gir faglig forsvarlige råd. Du finner mye informasjon om kosthold og vekt på våre nettsider:

- Fedme og overvekt

- Ernæring, mat og helse

- Hvor mye energi trenger kroppen?

Hjerte/kar

Antidepressiva og flimmermedisiner

Er diagnostisert med atrieflimmer. Har fått angst og er deprimert. Bruker Atenolol 100 + 50 mg Digoxin 0,185 mg Eliquis 5mg × 2. Spørsmålet er om jeg kan ta antidepr.og i tilfelle hvordan.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Interaksjoner mellom medisiner er dessverre alltid et problem. På denne nettsiden kan du sjekke om medisinene du bruker "kolliderer" med hverandre eller ikke:

http://interaksjoner.azurewebsites.net/

Du skriver navnet og på alle medisinene dine i feltet og trykker sjekk.

Her finner du en liste over de ulike typene antidepressiva. Sjekk en og en mot de tre medisinene du bruker og se om du får opp noen varsler:

https://www.lommelegen.no/medisiner/artikkel/antidepressiva/69001132

Jeg fant ut at i hvert fall disse medisinene ikke kræsjer med de flimmermedisinene du bruker fra før. Men dette er altså kun et hjelpemiddel og den endelige vurderingen må legen din gjøre:

Remeron
Sarotex
Tolvon

Mvh

Wasim Zahid