Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

lavt blodtrykk

Hei, jeg er en jente på 21 år, har siden 12 års alderen slitt med lavt blodtrykk, når jeg har ligget lenge eller skal strekke meg hender det at jeg blir skikkelig svimmel, men det som er litt rart at når jeg blir svimmel er at det begynner å riste skikkelig i kroppen er det normalt ved blodtrykksfall? Det er i hvertfall veldig ubehagelig , det skjer også at jeg blir svimmel når jeg for eks skal løfte ting som er tungt. Er det noe som kan hjelpe mot lavt blodtrykk eller er det verdt å undersøke hos lege?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Yngre mennesker har ofte relativt lave blodtrykk. Det kan hos noen gi ubehag, og det vanligste er at man blir svimmel hvis man reiser seg brått opp. Særlig høye, slanke personer opplever ofte dette. Dette er en ufarlig tilstand, men kan oppleves plagsomt. Hos deg høres det mer ut som du opplever det lave blodtrykket når du ligger. At det begynner å riste i kroppen når du har lavt blodtrykk er ikke et vanlig fenomen, og du bør snakke med fastlegen din om dette. Hun/han kan og måle blodtrykket ditt i både liggende og stående stilling.

Det er ellers ingen spesielle medisiner eller annet som gir høyere blodtrykk som vi kan anbefale å bruke.

 

 

Hjerte/kar

håravfall på statin

Kan simvastatin føre til håravfall

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

I pakningsvedlegget som ligger med medisinene når du henter de på apoteket står det oppført både vanlige og svært sjeldne bivirkninger av medisinen du får utlevert. Jeg har behandlet svært mange pasienter med simvastatin, men kan ikke huske at pasienter har tatt opp problemstillingen med håravfall som mulig bivirkning. Hvis håravfall forekommer som følge av simvastatinbruk så er det nok en svært sjelden bivirkning.

I dag har vi flere statiner med tilsvarende effekt som simvastatin, så kanskje du skulle be om resept på en av de andre statinmedisinene.

Hjerte/kar

Hjerteklapp

Hei! Jeg er enn gutt på 21 år, har vært plaget med hjerteklapp i ca 2 uker. Det varer hele dagen men kun 2-3 "feil-slag" Har du noen tips evt. Aning om hva dette kan være? Jeg har tidligere vært aktiv med både jakt og turer samt fysisk jobb. Nå har jeg nesten nokk energi til og klare enn hel dag på jobb og er helt utslitt når jeg kommer hjem.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerteklapp kan være så mangt. Alt fra helt uskyldige ekstraslag til plagsomme hjerterytmeforstyrrelser. Det er derfor avgjørende at man får klarlagt hva det er du har. Du må derfor få tatt et EKG mens du har "feil-slagene". Det er selvsagt ikke enkelt hvis du har svært sjeldne feil-slag. Et alternativ kan derfor være å gjøre en 24-timers EKG-registrering. Da er det bedre sjansjer for å fange opp hva det er du har, og du kan får mer konkrete svar.  

Ut i fra beskrivelsen din vil jeg generelt si at det høres ut som du har såkalte ekstraslag. Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det. Har man slik mistanke utfører man ekkoardiografi, langtids-EKG og sykkeltest. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank

Plagsom hjertebank Jeg har den siste tiden slitt med mye hjertebank.Siste døgn har det virkelig kjentes ut som om hjertet har vært helt på utur .Er ikke kvalm og har ikke smerter.Føler sterkt ubehag . Det ble en runde på legevakten i går og da tok de EKG ,rytmeregistrering og kunne fange opp noen ekstraslag.Legen kjente st pulsen var uregelmessig. Det ble også tatt blodprøver og blodgass og de var helt fine. Jeg ble sendt hjem og blir henvist EKG døgnmåling. Er dette farlig? Og kan hjerte bare stoppe? Får også høy puls 101 når det er slik. Har høyt bt og medisineres med ibersartan 150 (aprovel) jeg har fått det for meg at kanskje det er en bivirkning an den.(stått på denne i ca 7 uker. Jeg har også startet med metropolol 25 men det hjelper ingenting. Så hva gjør jeg? Nå er jeg blitt veldig engstelig for jeg er redd det er noe galt.Tok i 2014 UL av hjertet og det var helt fint der. Jeg har lavt stoffskifte fra før og er medisinert og har fine prøver. Bør jeg være bekymret? Må også si at da jeg var på legevakten (mottaket)lå jeg på scoop i 3 timeruten at de fanget opp noe for da var det rolig. Jeg er en dame på 44 år og trener og prøver å leve relativt sunt. Nå er jeg veldig sliten av hele greiene.Kan det slå over i atrieflimmer eller stans? Takk for svar. Mvh MA

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Svært mange mennesker opplever i perioder hjertebank, og mange blir veldig engstelige av dette. Så langt har man hos deg sannsynligvis bare funnet ekstraslag som ikke vurderes å være farlige eller som gir mistanke om at du i tillegg har farligere hjerterytmeforstyrrelser. Allikevel vil man i tillegg gjøre en registrering gjennom et helt døgn. Hvis den nye blodtrykksmedisinen du er satt på har virket slik hos deg at blodtrykket har gått raskt og mye ned så kan det utløse hjertebank og/eller ekstraslag.

Du bør nok i tillegg ta enda en prøve for å se at du ikke  har for høy dose av medisinene(levaxin?) som du bruker mot lavt stoffskifte. For høy dosering av slik medisin kan utløse de symptomene du har opplevd.

Hjerte/kar

AVSD og aktivitet

AVSD og fysisk trening: hva er farevarsler ved for stor belastning? Hvor høy puls kan et barn på 5 år ha under trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

AVSD er en medfødt hjertefeil som innebærer at det er defekt i veggen mellom høyre og venstre side av hjertet. Det finnes ulike grader av feilen. Siden det ikke er en tett vegg mellom de to sidene vil blodet blandes. Dette kan føre til ekstra belastning på ulike deler av hjertet og lungene. Pasienter med AVSD merker ofte tungpust, både ved fysisk aktivitet og etterhvert også av vanlig daglig aktivitet. Behandling er operasjon, hvor man tetter defekten.

Ved større fysisk aktivitet vil pasienter med AVSD merke problemer med pusten og at de ikke har samme kapasitet som andre. Det er selvfølgelig vanskelig å sette en fysisk begrensing på aktivitetsnivået til små barn. Men ofte vil dette regulere seg selv, og de minker på aktiviteten utifra plagene og symptomene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkninger i lyskearterier

Tatt diagnostisk ultralyd av stoffskiftekjertel, lymfeknuter, halspulsårer ( 0,60 mm), bryst og armhuler, lever,milt, bukspyttkjertel, nyrebekken, aorta, urinblære, tarm. Alt er normalt. Men 1,7 mm forkalkete påleiringer i begge lyskearterier. Normal sirkulasjon, ingen forstørrede lymfeknuter i lysken. Har stått på statiner i mange år. Siste 10 år Crestor 10 mg dgl. Mosjonerer ca. 3 - 4 mil i uka ( gåturer )

Hvordan unngå at påleiringer øker ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg kan ikke svare deg med sikkerhet hvilke tykkelser av forkalkede påleiringer i lyskearteriene som anses å være innenfor det normale sett i forhold til alder. Jeg antar imidlertid at den som har tilbudt deg disse undersøkelsene har satt seg inn i når vedkommende bør gi deg som pasient beskjed om å følge opp eller kontrollere dette. Jeg synes du bør spørre etter et slikt svar.

Crestor som du bruker for å senke kolesterol i blodet er en meget effektiv kolesterolsenkende medisin. Lave verdier av det farlige LDL-kolesterolnivået er det eneste vi i dag vet kan bidra til å forhindre at slike avleiringer øker på. I tilegg er det utvilsomt gunstig at du mosjonerer regelmessig.

 

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt i utlandet

Hei Jeg ble hjerte kateterisert i september 2017 etter et hjerteinfarkt. Jeg gjennomgår nå rehabiliteringsprogrammet ved Haukeland Sykehus. Min kone og jeg har de senere år hatt lange sykkelturer sydover i Europa. Vi planlegger også en måneds tur i 2018. Tanken om å få et nytt hjerteinfarkt ligger litt og lurer. Kan dere si meg noe om hva som vil skje hvis jeg skulle få et nytt infarkt i sydeuropa, f.eks i Italia, Frankrike eller Østerrike?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For det første er det viktig at du har reiseforsikring som dekker behandling i utlandet. Dernest bør du også kjenne til nødnumrene til ambulanse i de ulike landene, slik at dere vet hva dere skal gjøre om det blir behov for hjelp. Du bør også være sikker på at du har med deg tilstrekkelig med medisiner når du reiser. Du bør også få fastlegen din her i Norge til å skrive en kort attest på engelsk som beskriver hva du har av sykdommer, hvilken behandling du har fått og hvilke medisiner du står på. Dette vil være til stor hjelp på for leger i andre land i fall du blir innlagt på sykehus der.

Behandlingen av hjerteinfarkt er standardisert i europa. Det betyr at legene i Italia, Frankrike eller Østerrike gjøre omtrent det samme som her i Norge. Du får derfor den samme gode behandlingen ved hjerteinfarkt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Anfall med ekstraslag bare om natten

Hei, Jeg har i noen år vært plaget med ekstraslag og episoder med rask puls. Episodene kommer som oftest om kvelden, eller etter jeg har sovnet - i 01-02 tiden om natten. Disse anfalla er svært plagsomme, og holder meg vaken i lang tid. I begynnelsen trodde legen min at det var snakk om panikkanfall, og jeg tok vival under et slikt anfall uten effekt. Jeg har blitt sjekket med EKG, sykkeltest og ultralyd - og alt så bra ut. Hadde en liten lekkasje på ene hjerteklaffen, men det skulle vist ikke være noe farlig.

Jeg har prøvd å finne noe mønster, og jeg har sett at de dagene jeg ikke spiser sein kveldsmat har det stort sett gått fint. Tror også jeg reagerer på mye sukker, da jeg merker mer til ekstraslag da jeg har spist noe søtt. Men jeg vakner også opp om natten med rask puls hvis jeg har vært i aktivitet på dagen, dvs hvis jeg går en liten tur der jeg får litt puls, eller gjør enkle styrkeøvelser. Dette er svært hemmende for hverdagen, da det skal så lite til. Så nå unngår jeg fysisk aktivitet og mat seint på kvelden, for da går det bra.

Jeg har ingen aning om hvorfor det er slik, og håper derfor på å få noe svar fra dere. Jeg har snakket med en lege som mente at jeg mest sannsynlig har en ekstra ledning inn til hjertet, og har henvist meg til radiofrekvensablasjon. Jeg synes det høres rart ut, for hvis jeg har en ekstra ledning - hvorfor kommer disse anfalla om natta og ikke om dagen? Og som sagt, hvis jeg har spist sein kveldsmat eller trent noe før om dagen. Jeg ønsker ikke å gjøre en slik operasjon viss det ikke har noe for seg. Tror dere at dette kan ha en sammenheng - og at disse plagene kan forsvinne etter et slikt inngrep? Og kan en få narkose under inngrepet? Er det stor sjanse for komplikasjoner? Og er det vanlig å bli sykmeldt etter et slikt inngrep?

Jeg er ellers frisk, bruker ikke noe medisiner, hverken røyker eller bruker alkohol (får forresten slike anfall viss jeg har tatt meg ett glass rødvin, så har kuttet det ut), drikker ikke noe med koffein og har normal BMI.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er avgjørende hva som skjer med hjertet ditt når du har anfallene med rask puls eller ekstraslag. Dette betyr at det må tas et EKG som kan dokumentere hendelsen mens den står på. Da kan vi se nøyaktig hva det dreier seg om og hva slags behandling som er riktig. Derfor vil jeg anbefale at du får gjennomført langtids-EKG-registrering. Enten 24-timers eller lengre. Da er det gode sjanser for at plagene kan fanges opp og analyseres nærmere.

Generelt vil jeg si at hjerterytmeforstyrrelser (arytmier) kan påvirkes av mange ting. Søvn, aktivitet, kosthold, røyking, alkohol, hormoner etc kan alle spille inn. Når du ligger rolig på natten er det andre hormoner som er aktive i kroppen enn når du er våken. Dette kan tenkes å påvirke hjertet i den eller andre retningen. Det samme gjelder etter måltider og i forbindelse med fysisk aktivitet. Jeg synes derfor ikke at det er spesielt rart at du får symptomene på natten. Kroppen din kan rett og slett bare være sånn.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av medisiner

Hvis høyt blodtrykk kommer som følge av medisiner, betyr det da at det ikke er farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Det er riktig som du skriver at noen medisiner kan ha som bivirkning at de øker blodtrykket. Dessverre er det like uheldig å få blodtrykksstigning av medisiner som hvis du utvikler høyt blodtrykk uten at det har sammenheng med medisiner. Hvis dette er medisiner av en type du absolutt ikke kan unnvære så bør man samtidig behandle blodtrykket.

Hjerte/kar

Lav puls og smerter

Hei! Kvinne i 30-åra som oppdaget for et par år siden at jeg har bradykardi (tatt 24 timers EKG). Har ingen store symptomer, men stusser veldig over at til tross for å ha hatt STERKE smerter et par ganger, er pulsen målt til 45-48. Blodtrykket er rundt 110/60. Burde ikke pulsen gå opp ved smerter, til tross for at den vanligvis er lav? Er ellers frisk og bruker ingen medisiner. Trent styrke i flere år, så og si aldri kardio.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Puls og blodtrykk kan gå opp i stressende situasjoner, som feks ved sterke smerter, men gjør ikke nødvendigvis det. Hvordan kroppen reagerer på smerte er veldig individuelt. Noen får rask stigning av puls og BT, mens andre (som deg) ikke får noen effekt i det hele tatt.

Mvh

Wasim Zahid