Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lav puls hos eldre og veltrent mann

Jeg har vært til kontroll hos min fastlege av blodtrykket Det ble da tatt EKG. Dette var helt OK, men legen er bekymret fordi det ble målt en Hvilepuls på 44 Jeg er en mann på 79 år, trener regelmessig og føler meg generelt i god fysisk form. Har alltid hatt lav hvilepuls Kan den lave hvilepulsen skyldes noe alvorlig og er det i tilfelle noen hensiktsmessig behandling (utenom pace-maker el) Fint om jeg kunne få en tilbakemelding fra dere

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Noen har naturlig lav puls. Andre har lav puls fordi de er godt trent. Men noen kan ha "unaturlig" og veldig lav puls grunnet sykdom i hjertet. Feks noe feil i det elektriske ledningssystemet. En slik feil heter AV-blokk. Hvor vidt du har en slik feil kan legen enkelt se på EKG-et ditt.

Hvis EKG-et ikke viser en slik eller liknende feil, men at du kun har naturlig lav puls (sinusrytme med lav frekvens) er det ingen grunn til bekymring. Hvis du er aktiv og trener uten å få problemer (tungpust, tretthet, sur i bena, svimmel) han du ingen grunn til bekymring og trenger heller ikke behandling.

Noen ganger kan lav puls være et resultat av enkelte medisiner. Eksempler på slike medisiner er betablokkere, calciumblokkere og digoksin. Da kan det være aktuelt med reduksjon av dosen, eller kanskje bytte medikamentet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksapparat til hjemmebruk

Jeg har høyt blodtrykk og bruker Candesartan. Jeg har kjøpt meg et blodtrykksapperat på apoteket som Microlife. Blodtrykket mitt er normalt på dette apparatet 124/74. Etter at Forbrukerrådet testet blodtrykksapperater ble A&D Medical UA-767S-W og denne ble vinner, kjøpte jeg dette. Dette apparater viser at jeg har for høyt blodtrykk 140/87. Var til legen i dag og blodtrykket mitt ble målt til 120/74. Tok en liten test på mine to bl.apperater når jeg kom hjem. Microlife viste samme resultat so hos min lege, mens A&D apperatet viste for høyt blodtrykk. Skal ha en 24 timers måling om 14 dager. Det jeg håper på om dere kan gi meg et råd og anbefale meg et trygt blodtrykksapperat som jeg kan bruke å stole på i framtiden slik st verdiene på målingene blir riktige.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et veldig vanskelig spørsmål å svare på av flere årsaker:

Blodtrykket varierer stadig. Blodtrykket kan være helt annerledes når du er hos legen, og når du er hjemme 30 minutter senere. Spørsmålet blir om det er apparatet som viser feil, eller om blodtrykket virkelig har forandret seg. Dog, det at det gamle apparatet viser det samme som hos legen tyder jo på at det er det riktigste. I hvert fall hvis man antar at legens apparat er helt korrekt. Hvilket det kan godt hende at det ikke er.

Hvilket apparat som er best eller tryggest til hjemmebruk er vanskelig for meg å svare på da jeg ikke har erfaring med noen av de. Som lege bruker jeg kun profesjonelle apparater og har kun kjennskap til de.

Jeg tror den beste måten for deg å avgjøre dette på er å ta med begge apparatene dine med deg til legekontoret, og måle trykket med alle apparatene innen et par minutter. Gjerne gjenta eksperimentet noen ganger. Da vil du kanskje begynne å se et mønster i hvilke apparater som oftest viser riktige verdier.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aktivitet etter aortaoperasjon

Hei. Jeg har kun skiftet aorta ascendens, men gammel aorta er sydd igjen utenpå. Sykehuset har sagt at jeg kan gå rolige turer helt fra begynnelsen og når jeg kan gå en halv time, da kan jeg øke på. Det er nå tre uker siden operasjon og jeg har kunnet gå en halv time fra jeg kom hjem fra sykehuset. Det eneste er at jeg bli trøtt etterpå. Er det for mye eller er det bare bra?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Synes dette hørtes veldig fornuftig ut. Du har vært gjennom en stor operasjon og det er ikke uvanlig å bli sliten etter mindre anstrengelser. Etterhvert som du trener mer og mer, vil slitenheten også bli mindre. Det gjelder å være både tålmodig og ha pågangsmot. Du bør også ha jevnlig kontakt med legen under opptreningen.

Lykke til videre.

Mvh

Wasim Zahdi

Hjerte/kar

15 åring med klaffefeil

Jeg er 15 år og har hjeteklaffefeil. Burde jeg være bekymret for at skal bli verre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes totalt fire klaffer i hjertet og disse kan rammes av feil på både ulike måter og i ulike grader. De aller fleste av oss går rundt med små klaffefeil. Små klaffefeil er så vanlig at det knapt kan kalles feil. Slike feil er ingen grunn til bekymring.

Hvis man har en middels feil, vil man som regel ikke gjøre noe annet enn å kontrollere den jevnlig, feks årlig eller annethvert år, for å se om den blir verre eller ikke. Slik kan følge med og time evt behandling/opersjon til rett tid.

Det er først når en klaffefeil blir alvorlig/stor at den gir plager og krever behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk hos en 72-åring

Blodtrykk på 140/80, er 72 år Er dette ok?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket skal alltid vurderes i forhold til helsetilstanden generelt, og ikke helt isolert. Når det er sagt vil en verdi på 140/80 som regel regnes som normalt hos en ellers frisk 72-åring.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerneslag i familien

Hei. Svigerinnen min har hatt et lite hjerneslag i en alder av 36 år. Hun hadde en tett halsåre, som etterhvert åpnet seg igjen. De vet ennå ikke årsaken til hvorfor åren var tettet, selv etter en rekke undersøkelser. Jeg lurer på om mannen min (30) bør sjekke seg om også han står i fare for å få dette? Er normalvektig, aktiv og veldig sprek, ingen sykdommer annet enn migrene (uten aura). Ingen medisiner.

Jeg har også et spørsmål ang. min far på 54 år. Han har en svak fold på begge øreflippene. Jeg tenker på franks sign. Bør også han sjekke seg? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Din svigerinne bør spørre fastlegen om å få en kopi av den rapporten(epikrisen) som ble sendt fra sykehuset til fastlegen etter at hun hadde hjerneslag. Sammen med din mann kan de se om det i epikrisen er opplysninger som tyder på at man har funnet noen arvelig årsak til at din svigerinne fikk trang halspulsåre og hjernesalg i så ung alder.Hvis det er arvelig årsak bør din mann undersøkes.

Det såkalte Franks tegn er at man finner en fold/fure i øreflippen. Man tror at dette oppstår fordi man har redusert mengde av elastiske fibre i huden. Hos noen kan det samtidig være redusert mengde slike elastiske fibre i blodåreveggene, og det er dette man har forbundet med økt risiko for tidlig hjertesykdom. Franks tegn er nok det vi vil karakterisere som et veldig uspesifikt tegn, så man skal ikke legge veldig stor vekt på at det finnes. Siden din far er 54 år er det uansett Franks tegn eller ikke naturlig at han forespør fastlegen sin om en vurdering av sin hjerterisiko.

Hjerte/kar

Blodtrykk på 160 over 100

Blodtrykk 160 over 100. Er det altfor høyt ? 50 år

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Ja, både overtrykket på 160 og undertrykket på 100 er klart for høyt for en person på 50 år. Man bør ofte måle blodtrykk flere ganger før man bestemmer seg for å starte opp med blodtrykksmedisiner. Hvis imidlertid disse målingene bekrefter at du ligger så høyt bør du starter med blodtrykksmedisiner. I tillegg bør du sammen med fastlegen din gå igjennom om det er behov for å gjøre noen forandringer i livsstilen din(inntak av salt og alkohol, fysiske aktiviteter osv.)

Hjerte/kar

Høyt undertrykk, men normalt overtrykk

Har overtrykk på 139 og undertrykk på 105

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Blodtrykket ditt er altså 139/105. Ovbetrykket er under grensen på 140 , men undertrykket ditt på 105 er klart for høyt. Du bør gjenta målingene hos legen, kanskje flere ganger, og dersom det fortsatt ligger på disse nivåene bør legen din ta enkelte blodprøver i tillegg til å måle blodtrykket ditt. Kontroll på nyrefunksjon og andre målinger er naturlig å gjøre ved slike blodtrykksverdier.

Hjerte/kar

Albyl E, K-vitamin og urinveisinfeksjon

Hei, jeg har stort sett ganske OK kolesterolverdier (4-5), men etter et sykehusopphold i 2014 ble jeg satt på Albyl E som forebygging fordi jeg hadde noe åreforkalkninger og familiær risiko for hjertesykdom, min far hadde 5 infarkt før han døde. Jeg tar også K2-vitamin, som skal være bra for hjertet og motvirke forkalkninger. Samtidig har jeg lest at K2 også virker blodfortynnende. Jeg er imidlertid nokså plaget av gjentatte øvre urinveisinfeksjoner, og den siste infeksjonen medførte veldig smertefull urinering med mye blod, som varte 1 uke. Legen jeg oppsøkte mente at blødningen trolig skyldtes inntak av Albyl E. Nå tør jeg ikke ta Albyl E lenger, og kanskje bør jeg unngå K2-tilskudd også, i hvert fall ikke samtidig med Albyl E? Bør jeg unngå Albyl E?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

På bakgrunn av det du skriver er jeg litt usikker på hva de fant da du var innlagt på sykehus i 2014. Trolig fant de lette kalkavleiringer i kransårene rundt hjertet. Særlig når man blir litt eldre vil veldig mange ha slike kalkavleiringer i kransårene, men det betyr ikke nødvendigvis at man har trange kransårer. I tillegg har du familiær risiko for hjertesykdom, men ganske bra kolesterolverdier. På bakgrunn av dette kan man ikke si at du absolutt bør bruke Albyl E. Denne medisinen er det de som har påvist sikker hjerte/karsykdom som må bruke. Hvis Albyl E gir deg blødninger er mitt råd at du slutter med den.

K2-vitamin har vært markedsført som å være beskyttende mot hjerte/karsykdom. Så langt jeg kjenner til er dette imidlertid ikke dokumentert godt nok. Derfor er heller ikke bruk av K2-vitamin noe helsemyndigheter hverken i Norge eller i andre land tilråder som beskyttelse mot sykdom.

Hjerte/kar

Vanndrivende mot høyt blodtrykk

Min mor 88 år har et BT de to siste dagene på 211/111! Bruker Candesartan 32 mg og Eliquis2,5 mg ,Bisoprolol 5 mg. Legen forordner atacand plus, men er ikke det bare vanndrivende i tillegg? Hjelper dette for et såpass høyt BT? Hun er ikke spesiell ødematøs i underekstremiteter. Har store problemer med å gå, og det er derfor lite fordelaktig med vanndrivende

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Atacand plus er det samme som candesartan, men tilsatt en liten mengde av det vanndrivende stoffet hydroklortiazid. Vi kaller disse medisinene vanndrivende, men egentlig er effekten først og fremst at de skiller ut overskuddet av salt(natriumklorid) i kroppen. Dette saltoverskuddet er svært vanskelig å unngå, selv om man er forsiktig med inntaket av salt i kosten. Denne typen medisin er ofte nødvendig for å få ned blodtrykket, særlig hos eldre mennesker. Selv om hun ikke er ødematøs(har hevelser) i bena har hun nytte av denne medisinen. Dersom hun opplever at hun får mye vannlating i timene etter inntak av tabletten kan hun utsette å ta den på dager hun skal være mye ute av huset.