Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Dunkende puls på halsen

Jeg ser tydelig dunkende puls på forsiden av halsen, det har jeg ikke sett før. BT var litt høyt, mest overtrykk, er sliten og overspent. Stiv i nakken på høyre side, sus i hodet, jeg har ikke opplevd disse symptomer tidligere Jeg har fått resept på Furix 40 mg. Det er tidlig å merke no bedring. Hva kan dette være? Jeg er 71 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig å kunne se dunkende puls på halsen. Hos tynne personer ligger blodårene like under huden og pulsasjonen kan godt være synlig. Hvis du i tillegg har handre symptomer som hjertebank, uro i brystet, svimmelhet, brystsmerter eller tungpust, bør du sjekkes videre med tanke på hjertesykdommer. Noen generelle blodprøver hos fastlegen, et EKG og røntgen av brystkassen kan være greit å starte med. Legen bør også lytte på hjertet ditt for å høre etter bildyder som tegn på klaffefeil. Videre utredning vil avhenge av funnene hos legen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter og hull i hjertet

Hei Jeg fikk slag i november 2015,og da fant de at jeg hadde hull i hjertet og at blodproppen kom igjennom der. Fikk tettet hullet i april 2016, og nå i det siste så får jeg stikkende smerter innimellom i eller ved hjertet. Det varer i alt fra 20 sekunder, til et par minutter, og så kan det gå flere dager før jeg får det igjen. Og innimellom føler jeg at det er vanskeligere å puste, og blir fortere andpusten. Kan det komme av arrvev fra den de satte inn i hullet i hjerte mitt? Har tatt EKG og sykkeltest og hjertet mitt var fint da, og ingen tette blodårer. Det tok jeg for 3 måneder siden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å vite sikkert hva plagene dine skyldes, men det er neppe en følge av inngrepet. Det at sykkeltesten var fin tyder også på at hjertet fungerer som det skal. Stikkende smerter kommer som regel ikke fra hjertet, men kanskje heller musklene på brystkasse. For sikkerhets skyld bør du få gjort en ultralyd av hjertet for å se at reparasjonen som ble gjort fortsatt er tett og at "paraplyen" som ble satt inn fortsatt sitter der.

Lykke til

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos 16-åring

Hei jeg har en sønn som fikk 230V strøm i seg ved jobb utplassering. Normal prosedyre reiste de til legevakten og tok en undersøkelse for å se om alt var i orden. Rapporten vi fikk fikk viste at blodtrykket var på BT 151/82 som er høyt for en gutt på 16 år. Legen skrev også at han anbefalte å kontakte fastlege, noe som vi skal har fått tid til på fredag denne uken. Kan høyt blodtrykk være årsaken til stress eller lignende?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ville ikke lagt noe særlig vekt på den målingen som ble gjort på legevakten. Han hadde nettopp fått strømstøt og kroppen var sikkert urolig og stresset. Da er blodtrykket naturligvis høyt. I første omgang skal dere ikke gjøre noe annet enn å kontrollere det i en rolig fase under rolige omstendigheter. Hvis det viser seg å være normalt da, er det ingen grunn til videre bekymring rundt dette. Hvis det derimot er vedvarende høyt da også, må han utredes med tanke på underliggende årsak. Dette har fastlegen et standard opplegg for.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls om natten

Hei. Fikk svar på spørsmål om stramming i kjeven og høy puls. Problemet mitt er at dette skjer rett som det er og ca . mellom 24-02 på kvelden/natten. Skal jeg da bestille time hos fastlegen og så få en henvisning til spesialist? Litt vanskelig å komme seg til lege når dette skjer da vi bor litt avsides. Må også si at etter disse "anfallene" så blir jeg veldig trøtt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Da synes jeg du skal få deg henvist til en spesialist/sykehus for å få utført 24-timers (evt lengre) EKG. Da vil pulsen din bli fanget opp EKG og man vil kunne se hva det har dreid seg om og gi riktig behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spørsmål om ekstraslag

Hei, for å gjøre en lang historie kort; jeg har hatt ekstrasystoler i ca 20 år. Det vil si både enkle ekstraslag OG noe som kjennes som serier med ekstraslag (med mine ord - hjertet henger seg opp i noen sekunder og skurrer). Til tross for MANGE besøk hos fastlege og legevakt, klarer jeg ikke å slå meg til ro med at dette ikke er farlig. Dermed har jeg en liten liste med spørsmål til deg..

1. Jeg har tatt EKG hos legen og på legevakten der, SELVFØLGELIG, hjertet slo helt normalt, og ingen av ekstraslagene ble fanget opp. Jeg har hatt 24-timers EKG med meg hjem der, SELVFØLGELIG, ingenting ble registrert. Jeg har også tatt ultralyd av hjertet, der heller ingenting galt ble registrert. Min bekymring er at når legen sier at det jeg har er ekstrasystoler, helt vanlig og helt ufarlig, så er det kun på bakgrunn av det jeg forklarer og beskriver, og ikke harde fakta - som hjertefrekvens på et papir. KAN disse ekstraslagene mine være tegn på noe annet? Hva kan egentlig legen se på en EKG der ingen ekstraslag eller serier med ekstraslag blir registrert?

2. Det er flere ting jeg ikke nevnte for hjertespesialisten jeg var hos sist. For det første at jeg har registrert at ekstraslagene kommer ved spesielle situasjoner: Når jeg sitter på huk, ligger på ryggen, ligger på siden, har latterkrampe o.l. Det som hjelper er ofte å ligge på magen, stå oppreist eller å sove. Hva kan dette bety?

3. I noen perioder har jeg så mange av disse ekstraslagene at jeg blir ganske så skremt. I dag f.eks. har de kommet ca hvert 10.-15. minutt absolutt hele dagen. Er dette normalt?

4. Jeg nevnte serier med ekstraslag. Det jeg mener med det er at det kjennes ut som at hjertet faktisk henger seg opp i inntil 5 sekunder, ja som om det virkelig sliter med å komme inn i riktig rytme igjen. Hva er det som skjer da?

5. Jeg har lest mye om dette på internett og i bøker og artikler. Noen steder står det at ekstrasystoler i noen tilfeller kan være et symptom på noe mer alvorlig. I hvilke tilfeller? Jeg har helt normale verdier på prøver når det gjelder alt fra blodtrykk til stoffskifte.

Jeg er en svært engstelig jente som kommer fra en far-side med svært engstelige personer. Pappa har hatt ekstraslag siden han var 20 år selv. Bortsett fra dette er det ingen hjertesykdom i nærmeste familie, men en onkel med hjerteflimmer. Jeg er ca 174 cm høy og veier 75 kg +/-, jeg er altså ikke spesielt overvektig heller. Ekstraslagene kommer hovedsakelig når jeg er i ro og virkelig slapper av - eller også i litt følsomme situasjoner.. Bare et par ganger har det skjedd under trening. Likevel har det skremt meg noe fra å trene.. Helt teit, jeg vet det.... Du har kanskje et godt råd her også? Jeg har vært sikkert 100 ganger hos legen av samme grunn de siste årene, og alle sier det samme. Men jeg klarer altså ikke å slå meg til ro med det. Har du noen råd? Mens jeg har skrevet denne teksten, har jeg hatt ca 6 ganger ekstraslag. Er dette virkelig ufarlig?!!

Og hvis svaret ditt konkluderer med at dette ER ufarlig. Har du noen gode tips til hvordan jeg kan redusere ekstraslagene? Jeg har sluttet med røyk, koffein og det meste som vanligvis fremprovoserer ekstraslag. Jeg drikker beroligende urte-teer som sitronmelisse, som skal være bra for urolig hjerte. Jeg tar magnesiumtilskudd i perioder, men syns ikke det hjelper noe særlig heller.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her kommer svarene mine:

1. Formelt sett kan man ikke kalle det ekstraslag før man har sett på EKG at det virkelig er ekstraslag. Mange ulike hjerterytmeforstyrrelser (arytmi) vil kunne oppleves som ganske likt for pasienten. Man kan derfor ikke basere diagnosen på kun det du forteller, og symptomene dine kan i prinsippet skyldes enhver arytmi (selv om jeg også må innrømme at det høres veldig ut som ekstrasystoler). Et EKG som er tatt mens du ikke har symptomer kan ikke si noe om hvilken arytmi du har (med visse unntak). Men normale ekg'er og 24-timers ekg-er er ikke helt uten verdi. Det sier i hvert fall at uansett hva du har, så har du det ikke så veldig ofte. Og det er en bra ting. At du har hatt en normal ultralyd av hjertet er en veldig positiv ting. Det viser at det ihvert fall ikke er noe alvorlig galt med hjertets struktur, pumpekraft eller klaffer.  

2. Det betyr nok ikke noe mer enn at det er i de situasjonene hjertet ditt får arytmien. Folk har litt ulike triggere, og hos deg er det disse.

La oss nå anta at det virkelig er ekstrasystoler du har.

3. Ja, det kan være normalt. Ekstraslag varierer i perioder. Iblant går det mange uker uten at man kjenner noe, mens andre ganger kan de komme flere i minuttet. Det er ofte vanskelig å finne noe bestemt mønster i dette.

4. Hvis man får flere ekstralag i serie, kan det oppleves som ubehagelig. Noen kan oppleve et sug i brystet, andre kan blir svimle eller andpustne. Ekstraslag som kommer i raske serier kan kalle ventrikkeltakykardi (forkortelse VT). Det er en form for arytmi som kan være  ekstra alvorlig og trenge spesiell behandling. Det er derfor viktig å dokumentere om du har VT eller ikke. Mer om dette lengre ned.

5. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom. Men noen ganger kan det være tegn på underliggende hjertesykdom, feks trange kransårer på hjertet, kronisk hjertesvikt, eller genetiske hjertetilstander som disponerer for ekstraslag og VT. Men hvis de er tegn på underliggende hjertesykdom, har man gjerne symptomer på sykdommen også. Feks vondt i brystet ved anstrengelse, tungpust, besvimeler etc. Du har som sagt tatt en normal ultralyd av hjertet og basert på det kan man utelukke mange tilstander. Ved underliggende hjertesykdom vil dessuten ekstraslagene øke med trening/anstrengelse. Det kan derfor være greit å gjøre et arbeids-EKG. Hvis du ikke får økende ekstraslag med økende belastning, kan man se bort fra underliggende hjertesykdom som årsak. Et arbeids-EKG vil også kunne gi deg tryggheten til å kunne trene igjen.

Jeg har følgende råd til deg:

A. Få det dokumentert at det virkelig er ekstraslag og ikke en annen arytmi. Får utført flere 24-timers eller lengre EKG-registreringer slik at man før eller senere fanger det opp.

B. Få utført arbeids-ekg, det vil være både nyttig med tanke på diagnosen, og gi deg deg roen og tryggheten som du trenger for å kunne trene.

C. Ekstraslag i seg selv er ikke farlige. Hvis man får svært mange, dvs over 10 000 i døgnet, kan det svekke hjertets pumpekraft. Det har ikke skjedd i ditt tilfelle, og du har vel heller ikke så mange ekstraslag.

D. Behandling er i første rekke betablokkere. Men kun halvparten av pasientene opplever bedring på dette.

Lykke til

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos ung veltrent kvinne

Hei! Jeg er ei ung kvinne på snart 27 år som har fått påvist høyt blodtrykk. Jeg er normalvektig og trener 3-4 ganger i uken (typisk løpeøkter og sirkeltrening) utenom annen normal aktivitet. Kostholdet er også helt normalt uten at det er fanatisk i verken den ene eller andre retningen. Ved trening tidligere har jeg alltid lagt merke til at pulsen har ligget svært høyt gjennomgående i økten, med resultat opp mot 203 på klokka, og typisk snitt på 180-190 ved løping. Jeg har måttet jobbe mye for å bli i akseptabel løpeform. Det høye blodtrykket ble oppdaget ved en tilfeldighet for rundt tre år siden da min mor fikk påvist binyresvulst/feokromocytom, og hun kjøpte blodtrykksapparat som jeg også testet. Hvor lenge det faktisk har vært høyt er vanskelig å si. Min lillesøster fikk også påvist høyt blodtrykk. Jeg tenkte kanskje det var en tilfeldighet den gangen, men tok initiativ og fikk utredet det dét siste halvåret. Jeg har gjennomgått 24-timers blodtrykkstest (som påviste høyt), diverse blodprøver, ultralyd av blodårene til nyrene, samt CT av binyrer. De tre sistnevnte viste ikke tegn til abnormalitet. Da blodtrykket åpenbart er høyt (en normal, tilfeldig test kunne være alt fra rundt 145-170/90-100), valgte sykehuset å sette meg på Adalat Oros 30 mg, én gang om dagen, før jeg skal bli kalt inn igjen om rundt tre måneder. Jeg har nettopp begynt på dem, men jeg har lest litt om bivirkninger, osv..., og er lett bekymret for hvordan det evt. vil gå ut over min fysiske yteevne og mulighet for å forbedre formen. Jeg er avhengig av kunne trene og må gjennom fysiske tester på jobben. Finnes det informasjon om hvordan denne medisinen evt. påvirker dette? Er det f.eks. ulike blodtrykksmedisiner som er bedre/verre på dette området? Er det noe hold i teorien om at mitt høye blodtrykk har begrenset min yteevne tidligere? Det er vanskelig å finne informasjon om høyt blodtrykk hos unge og friske personer (uten underliggende årsaker), og som går inn på disse temaene.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert informasjon. Jeg svarer i tur og orden.

1) Adalat (nifedipine) skal ikke påvirke/redusere yteevne på trening. Adalat er et ganske gammelt og velkjent medikament og vi har lang erfaring med bruken. Det er gjort noen studier på effekt på trening, men de fleste på hjertepasienter. Jeg fant én fra 1985 som testet middelet på friske mennesker og så på effekt på trening. Studien viste ingen negativ effekt på yteevne.

http://jap.physiology.org/content/58/3/702

Hvis du likevel føler yteevnen blir dårligere, kan du spørre fastlegen om å prøve noe annet. Et medikament fra gruppene ACE-hemmere og ARB kan være aktuelle.

2) Den medikamentgruppen som i størst grad reduserer yteevnen er betablokkere. Hvis du har et sterkt ønske om å trene hardt, bør legen din unngå denne gruppen.

3) Jeg tror ikke ditt høye blodtrykk kan ha begrenset yteevnen din. Det skal være betydelig høyere før formen påvirkes, og du hadde ikke så høye verdier.

Lykke til med behadling og trening,

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

INR og metallklaff

hei min inr har nu vert på 2..i 2 dager.den skal ligge på 2.5 -3. har tatt 2.5 tabletter marevan i går og i dag. den står stille.jeghar aortaklaff.må jeg kontakte lege i morgen på dag 3 om den ikke har begynt å bevege seg i rett retning?har måtte dobbel kolesterol medsin for nesten 2 uker siden.jeg måler inr selv..men hakke med meg sprøytene.om jeg må ta det..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar at det er en mekanisk klaff (metall) du har og at det er derfor du bruker Marevan. I en slik situasjon er det viktig at INR holdes over 2,5 (men ikke høyere enn 3). Ligger det lavere enn det for lenge, kan det danne seg blodpropper på klaffen, og disse kan igjen følge blodbanen opp til hodet og gi slag.

Når det er sagt så vil jeg generelt si at 2,0 ikke er noen dramatisk lav verdi, men du bør ikke ligge så lavt for lenge. Lurt om du kontakter legen din så snart du kan.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spiseforstyrrelse og hjerterytme

Hei! Er en ung kvinne på 21 år. Lider av atypisk spiseforstyrrelse dominert av bulemisk atferd (Oppkast), ADHD (ritalin kapsler 120 mg daglig 30 mg X 4) og PTSD. Det har begynt dette halvåret med at jeg har urrytimske hjerteslag og svingende blodtrykk fra høyt til lavt jevnt ut dagene. Jeg kan stå opp med puls på 47 og med en gang jeg står opp i stående stilling har jeg puls på 140 og kollapser nesten. Slik svinger det utover hele dagen, og i liggende posisjon er det målt helt opp i 157 hjerteslag. Jeg er normalvektig 57 - 60 kg 167 cm høy, og i forholdsvis normal god form, men kaster opp daglig på grunn av bulimi. Det skremmende var doseringen min på ritalin som har plaget meg. 120 mg, det gjorde ikke blodtrykket og hjerterytmen bedre. Vi forsøkte prazocin som ptsd medisin som også var ganske merkelig, men det førte til kun et besøk hos akutten da jeg fikk farlig høyt blodtrykk og besvimte. Da jeg tok medisinen gikk jeg på 90 mg til 120 mg ritalin. Forrige helg fikk jeg tåkesyn, følte at det strammet rundt halsen og venstre arm, ble nummen i tær og fingre og pustebesvær. Som jeg har løpt et maraton. Jeg har kuttet ut ritalin til 30 mg nå, men pulsen er svingende. Jeg har lidd av bulimi og anoreksi i 9 år. Jeg begynner å tro at kanskje dette er signalet fra kroppen at den ikke klarer mer. Jeg har nå tatt EKG men den ene elektroden på legesenteret fikk ikke helt gode signaler og vil trolig ikke få noen gyldige gode resultater. Hva bør jeg gjøre? Kan noen kanskje gi meg noen råd... Det er slitsomt å ha det sånn. Jeg kunne løpe 1t i 13 km/t før... Nå blir jeg sliten av å kun reise meg og hører hjertet banke i øret og opplever det hopper og danser til tider. Kjæresten lyttet og sa det var ujevn takt. Mvh Anonym 21 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du kaster opp mye kan det oppstå feil i elektrolyttbalansen i kroppen, eksempelvis lav kalium. Dette kan igjen føre til hjerterytmeforstyrrelser, iblant også svært farlige. Feilernæring som følge av spiseforstyrrelsene vil kunne forverre situasjonen.

Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din og få tatt generelle blodprøver, inkludert elektrolytter som natrium, kalium, calcium og magnesium. Hvis det er noen ubalanser, må disse korrigeres. Du bør også henvises til 24.timers-ekg. Dette vil gi et mer presist bilde av hva slags rytme du har når pulsen er høy. Hvis det er en hjerterytmeforstyrrelse (arytmi) må det behandles. (det finnes mange ulike typer arytmier, og man kan i prinsippet rammes av alle).

Medisinene du bruker kan også påvirke puls og blodtrykk. Jeg synes også det er grunn til at du går nøye gjennom disse sammen med behandleren din for å sjekke om det er noe som bør endres.

Jeg håper du får hjelp og at ting bedrer seg. Alt godt.

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Gåturer etter stent

Hei , fikk en stent på lørdag . Får jeg lov å gå små turer ?! Takknemlig for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du ikke har hatt hjerteinfarkt nå, kan du begynne å gå små turer allerede dagen etter stenten. Hvis du fikk stent i forbindelse med et hjerteinfarkt, bør du vente 4-5 dager før du begynner å gå turer.

I begge tilfeller gjelder følgende: Du kan begynne med rolige turer og gå deg litt varm. Du bør ikke ha så høy intensitet at at du blir svett og andpusten de første ukene. Hvis formen er fin etter 4-5 uker, kan du øke på og trene med høyere intensitet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Brukerstyrt personlig assistanse etter hjerneslag

Hva menes med dette? Personer under 67 år som har behov for minst 32 timer BPA i uken i minst to år fremover, har rett til å få dette. Hvis behovet er minst 25 timer kan kommunen kun nekte om dette vil medføre en vesentlig økt kostnad for dem. Kan kommunen nekte?

Har en onkel som har fått et stort hjerneslag, venstresidig lammelse. Forholdsvis klar i hodet og har språk. Han er 64 år. Kommunen har gjort minimalt for å finne en god løsning videre. Fikk hjerneslaget i feb 17. Kan de nekte ham BPA?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. desember 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis det legges til grunn at BPA, sammenlignet med andre helse- og omsorgstjenester fra kommunen, ikke vil medføre en vesentlig økt kostnad, kan de i utgangspunktet ikke nekte å innvilge BPA om behovet er på minst 25 timer i uka. Er behovet på minst 32 timer har heller ikke kostnaden ved BPA noen betydning. Så kan det tenkes tilfeller hvor det ikke er mulig å gi et forsvarlig tilbud gjennom BPA. Men det er det i så fall kommunen som må sannsynliggjøre.

Her finner du rundskrivet til BPA: BPA

Med vennlig hilsen Atle Larsen