Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

kolesterol og hjerteflimmer

Er kolesterolverdien min på 5.1 for høy når jeg har kronisk hjerteflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Det er ingen dirket sammenheng mellom mengden av kolesterol i blodet og kronisk hjerteflimmer. Det er derfor ikke noe problem at du har 5.1 mmol/l i kolesterolverdi.

Dersom du i tillegg også har såkalt koronar hjertesykdom(angina pectoris eller gjennomgått hjerteinfarkt) kan imidlertid en kolesterolverdi på 5.1 mmol/l være for høy.

Hjerte/kar

Aorta-abdominalis

Overskrift: Aterosklerose i aorta. Jeg stilte spørsmål om aterosklerose i aorta-abdominalis (buk-aorta), men fikk et svar som jeg tolker som aterosklerose i aorta, og ikke i aorta-abdominalis. Jeg vet ikke om svaret jeg fikk gjaldt aorta-abdominalis eller kun aorta? Eller kan svarrt gjelde godt for begge. Håper på en oppklaring. Hilsen en noe forvirret.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aorta er navnet på hovedpulsåren. Den er gummiaktig i konsistens og litt større i dimensjon enn en hageslange. Aorta starter helt inne ved hjertet. Derfra går den rett opp mot halsen. Denne delen kalles aorta ascendens. Øverst i brystkassen snur bøyer den seg nesten 180 grader (aorta-buen), og beveger seg nedover. Den nedadgående delen kalles aorta descendens. I det aorta går ut av brysthulen og kommer til bukhulen, får den navnet aorta abdominalis. Hele aorta er derfor det samme organet, men de ulike "geografiske" delene har litt ulike betegnelser. Det er ingen prinsipielle forskjeller på de ulike delene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dame med vondt under ribbeina

Jeg er en dame på 46 år som i en 14 dagers periode har hatt vonde smerter venstre siden under ribbensbuen, har vært hos fastlege og tatt CT av lungene og av magen og finner ikke noe der. Jeg sover dårlig, våkner etter to/tre timer og har vondt samme sted på venstre side og får nesten ikke sove igjen, når jeg våkner igjen om to/tre timer er smertene der igjen. Når jeg reiser meg og går rundt er det bedre. Så fort jeg legger meg ned er smertene der igjen.

Jeg har dårlig matlyst og har gått ned noen kilo på to uker. Jeg er sykemeldt og venter nå på nye undersøkelser. Har påvist forskjellig blodtrykk i venstre kontra høyre arm, og prøvene viste noe okkult blod i avføring. Jeg er urolig for hva dette kan være, da jeg aldri har vært syk tidligere. Har du noen formening om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du bekskriver endel ulike symptomer og tegn: smerter under ribbena, dårlig søvn (pga smertene), redusert matlyst, vekttap, blod i avføringen, forskjell i blodtrykk.

Det er vanskelig å foreslå diagnoser da plagene kan skyldes veldig mye ulikt. Jeg vil anbefale deg å få en grundig utredning hos fastlegen din. Begynne med blodprøver og deretter kanskje henvisning til spesialundersøkelser. CT av lungene og magen kan utelukke endel ting, men ikke alt. Håper du får god hjelp og blir bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og ergometersykkel

Hei, Jeg er 65 år og skal bytte ut den gamle ergometer-/trimsykkelen med en ny. Jeg har bl.a. pacemaker og har tidligere hørt at en bør velge ergometersykkel uten magnetstyrte "bremser" og uten elektronisk pulsmåling, etc. Ville vært takknemlig for en konkretisering av hva en med pacemaker må ta hensyn til ved valg av ergometersykkel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Magnetstyrte bremser er ikke noe problem. Magnetfeltet fra disse er såpass svakt at det ikke påvirker pacemakeren.

Det samme gjelder pulsbelter elektronisk pulsmåling eller andre pulsbelter. De elektromagnetiske signalene fra slike målere er så svake at de ikke påvirker pacemakeren.

Nyt treningen.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Fiskeallergi

To episoder har jeg opplevd å få astmaanfall kombinert med fisk. Den ene gangen laget og spiste jeg fiskegrateng av lyr. Den andre gangen fikk nabo bordet, på Peppes pizza, servert pizza med skaldyr. Blodprøver viser ingen allergi. Tidligere har jeg fått hodepine av lukten rødfisk og makrell. Ved inntak av rødfisk har jeg fått lettere magesmerter. Hvordan bør jeg forholde meg til dette? Kan jeg spise torsk som jeg har tålt før? Hilsen Tone

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi mot fisk kan gi symptomer både fra mage-tarm og forverring av astma. Det er mulig å reagere på visse typer fisk og tåle andre. Dersom du tåler torsk skulle det ikke være grunn til å unngå det.

Skalldyr og fisk er to ulik allergier men noen reagerer på begge deler. Dersom du ikke har hatt andre reaksjoner på skalldyr enn den ene gangen på Peppes, bør du teste for skalldyr før du unngår dette.

Lykke til, hilsen Helle

Spørsmål i forhold til spirometri

oppfølging av svar den Besvart 02. oktober 2017 FEV1 1.2L (28%) FVC 3.3L (62%) Ratio 0.37 Hva betyr dette? Dette er korrekt gjengitt etter skjema fra overlegen som ga meg diagnosen Kols gold IV B Men dette er svar jeg sikkert kan få på Glitre, da jeg snart skal dit. Problemet er bare at det er mange spørsmål og ingen som har tid/vil til å svare, bare henvise videre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg forstår godt din frustrasjon i forhold til liten tid til å gi gode svar. På Glittre er det gode rutiner i forhold til faste legevisittter og innkomst samtale og utreise samtale med lege. Jeg vil råde deg til å ta dette opp med team legen slik at du får et godt svar.

Ønsker deg et fint opphold på Glittre!

Mvh Hilde

B-pap

Hei, har enormt stor positiv effekt av BPAP maskin, uten å ha utpreget mange pustestans, derimot registrerer jeg at brystkassen går mye lengre inn og ut ved bruk av BPAP enn uten BPAP, samt er oksygenivået i blodet er vesentlig høyere med BPAP, høres dette for deg ut som noen kjent lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er veldig fint at du har så god nytte av B-pap maskinen din. Jeg har ingen kompetanse i forhold til å spekulere i hvilke diagnoser du event kan ha. Råder deg til å ta spørsmålet opp med din fastlege.

Lykke til!

Mvh Hilde

Emfysem og forventet levetid

Hvor lenge kan man forvente å leve når man har moderat emfysem?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. oktober 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er et spørsmål det er helt umulig å svare på. Noen kan leve veldig lenge med sin lungesykdom, så det er vanskelig å forutsi. Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 80089 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

 

Hjerte/kar

Venstre ventrikkelfunksjon og EF-vurderinger

Jeg er mann 58 år med redusert venstre hjertekammer etter cellegiftbehandling med Adriamycin/Cytostatikum i 1991. Fått målt EFj/EF på 28% og 41% med 1 års mellomrom de siste 4 årene. Det er 4 kategorier for hjertets tilstand; Veldig bra, god, rimelig og dårlig. Hvor går EF grenseverdiene for disse kategoriene?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

En normal venstre ventrikkel ejeksjonsfraksjon (LVEF) varierer fra 50 til 70%, men den kan reduseres ved skade på hjertet eller andre problemer med hjertet. Kardiologer bruker ejeksjonsfraksjon å bestemme en prognose hos pasienter som lider av en rekke plager, ikke minst blant dem angina eller brystsmerter. Følgende tall er omtrentlige områder for LVEF og deres indikasjoner: 50-70% er normalt, 36-49% er under det normale, kan 35-40% indikerer systolisk hjertesvikt, og under 35% regnes som livstruende og uregelmessig. 

Husk at dette er nokså omtrentlige tall, og at det bare sier litt om hjertets funksjon og hjertesvikt. Det sier heller ikke noe om hvordan du faktisk har det når du er optimalt medisinert. Jeg forstår at du har fått målt bedret funskjon/bedret EF siste år, og det er jo positivt. Jeg regner med at du følges opp med regelmessige kontroller med ultralyd av hjertet.

mvh

Marita L. Bjerke