Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

USA-Norge operasjonskostnad

A friend got a new kidney in a private USA clinic. She got a kidney with a level in Creatinine 356 and she remains a chronic kidney patient level 4. She has a bicuspid heart with a leaky valve. She is half Norwegian and wonders if this is a normal procedure? She feels that after paying 200.000USD to get a kidney on its last leg she was undertreated. Her mother wants her to relocate and wonders if things are any better in Norway. She is soon to begin dialysis again at a local USA hospital.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

With a bicusoid aortic valve it can in the future be need for replacing her aortic valve with a new valve - either a mechanic or a biologic valve(depends on age and the patients wishes). For Norwegians(persons who are members of the Norwegian State insurance called Folketrygden) there is no costs for this when she or he is in need of this. She should therefore clear out if she can have Norwegian citizenship. If she is not  Norwegian citizen she can anyway do this in Norway. I do not know the price for surgery like this, but I expect it to be less than 25000 USD.

Hjerte/kar

Mentalt sliten etter hjerneslag

Hei! Jeg har opplevd blodpropp med påfølgende hjerneslag. Jeg fikk slag 27/4 og var på sykehuset ei uke. Jeg er 42 år gammel og i god fysisk form. Ikkerøyker, normalvektig, brukte ingen medisiner til vanlig. Jeg fikk afasi etter slaget. Jeg var lam i høyre arm i kort tid etterpå, men det forsvant i løpet av første dag.

Jeg opplever nå at jeg fort blir mentalt sliten, jeg føler jeg må hvile hjernen mye. F eks når jeg har vært ute og gått en tur må jeg ta hvilepauser underveis og også legge meg nedpå etterpå. Jeg opplever at trening med logoped og annen lesetrening hjemme er utmattende. Jeg føler at høye lyder og mye støy/stemmer sliter meg ut. Jeg klarer f eks ikke å se tv i lengre perioder. Jeg klarer ikke å lese bok/avis/nett i lengre tider av gangen. Jeg er klar over at hjernen min trenger hvile, men når vil jeg kunne bli mer utholdende? Dette er et viktig spørsmål for meg i forbindelse med å kunne returnere til jobb.

Jeg lurer også på HVORFOR det er slik, hvorfor opplever jeg denne mentale trettheten i så stor grad? Er det fordi hjernen min er skadet? Vil den i tilfelle kunne repareres? Og hvordan reparerer jeg hjernen selv på best mulig måte? Tålmodighet må til - det vet jeg, og jeg vet at min tålmodighet vil rekke lengre hvis jeg kan få forklaring på hvorfor og hvordan dette skjer med meg . Håper du har tid og anledning å svare meg. Ha en fin dag videre!

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 14. mai 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Du beskriver akkurat situasjonen som mange andre slagrammede opplever, og særlig de yngre slagrammede har mange utfordringer knyttet til de usynlige vanskene. Utmattethet er svært vanlig å oppleve, kanskje så mange som 70% av de slagrammede får det. Nå er det jo knapt tre uker siden du hadde slag, så du har heldigvis store muligheter til å bli bedre, og merke at den slitenheten du nå opplever ikke er like omfattende om noen uker.

Grunnen til at du opplever denne mentale trettheten, er at du har fått en skade i hjernen som nå bruker mer enn full energi på å repareres. Noen hjerneceller er ødelagt av skaden, og det jobbes nå på høygir for å skape nye kontaktnett, slik at andre områder i hjernen kan ta over arbeidsoppgavene. Da du var frisk, brukte nervecellene "motorveien" i kommunikasjon med hverandre, det gikk raskt og du brukte lite energi på en vanlig dagligdags oppgave. I dag strever hjernecellene med kontakten mellom hverandre. "Motorveien" er borte, og i stedet leter nervecelle-beskjedene på alle de kronglete omveiene. Det er både energikrevende, tidkrevende og belastende, og til slutt krever cellene HVILE for å klare og hente seg inn igjen.

Denne tida er krevende, og særlig for en utålmodig sjel som sikkert tidligere ikke har hatt behov for å legge inn store pauser i hverdagen. Den beste jobben du gjør i dag, er nettopp å legge inn hvilepauser. Det bedrer forholdet i hjernen din og gjør den bedre rustet til å håndtere utfordingene som oppstår. Evnen til reparasjon bedres. Det er også nå du legger grunnlaget for hvordan du vil få det fremover. Klarer du å lytte til kroppens behov for variasjon mellom aktivitet og hvile, så er du med på å skape gode rehabiliteringsforhold - og bedring. I forhold til språkskader, så se man at det er potensiale for bedring i måneder og år fremover.

Jeg legger ved et par linker for mere informasjon:

fatigue
LHL Hjerneslag Ung

Fortsatt god bedring!

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Trange blodårer i hjertet

har fått diagonisert trange blodårer i venstre hjertekammer, hvor viktig er det med inngrep?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 14. mai 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Hvis du har trange blodårer i hjertets muskulatur, vil du kunne oppleve anginasmerter som etterhvert vil utvikle seg til å kreve operativt inngrep. Etter hvert vil blodårene bli trangere og trangere, og hjertemuskelen får mindre oksygen enn den trenger. Her er det symptomer og hjertes funksjon som vil avgjøre om når det er behov for å behandle, eller hvorvidt symptomene kan holdes i sjakk med medisiner.

Hvis du har innsnevring av åren og hjerteklaffen inn til hjertet (aortastenose), så vil du etter hvert oppleve økt slitenhet og tungpustethet ved anstrengelse. Svimmelhet og besvimelse kan også oppstå.  Dette kontrolleres årlig, og utviklingen følges opp av hjertelege. Han vil avgjøre når det er nødvendig å gjøre inngrep og sette inn ny klaff, men også dette avgjøres av hvor mye symptomer og plager du har. Noen kan leve godt i mange år før det er nødvendig med inngrep.

Du kan lese mer om angina og aortastenose på våre nettsider:

angina

aortastenose

mvh
Marita L. Bjerke

Lunge, Rettigheter

Skal minstepensjonister betale egenadel for medisiner på blå resept?

Hei. Jeg har hatt uføretrygd og har hatt Kols i 14 år .Fikk mine medisiner på blå resept og ingen egenandel. Ble pensjonist i januar. Da må jeg betale egenandel og har mindre utbetalt nå enn når jeg var uføretrygdet. Hva er reglene?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. mai 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står på helsenorge.no:Personer med minste pensjonsnivå (minstepensjonister) har fritak for å betale egenandel på blå resept. Dersom en minstepensjonist likevel må betale egenandelen på apotek/hos bandasjist, vil Helfo automatisk refundere egenandelen i etterkant. Når Helfo har mottatt informasjon fra apotek/bandasjist om egenandelen, tar det sju virkedager før beløpet blir utbetalt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Blåfarge på lepper og negler

Jeg har fått en blåfarge på leppene og neglene blåner. Har jeg dårlig oksygenopptak?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan virke som om det lavt oksygennivå i blodet. Du bør vel sjekke dette hos legen hvor det kan måles oksygenmetning, eventuelt sjekke Hb (blodprosenten) for å se om det er høyere Hb enn vanlig. Så må man eventuelt gå videre med andre undersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig lungebetennelse

Hei, jeg har hatt lungebetennelse siden medio februar og har prøvd forskjellige tabletter, men hoster fremdeles og får opp grønt slim. Er ikke-røyker og lever et helt normalt liv med en god del trim både sommer og vinter. Kva skal eg prøve ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som det fortsatt er bakterier i det du hoster opp. Da kan det være nødvendig å undersøke om bakteriene er følsomme for de medisiner du har brukt. Da må man sende prøve av det du hoster opp til dyrkning i laboratorium. Det kan også være aktuelt å ta et røntgenbilde av lungene, eventuelt CT-undersøkelse hvis det ikke gir seg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Forholdsregler ved lungebetennelse

Jeg er en 77 år gml kvinne som nettopp har startet behandling av en mild lungebetennelse. Det er første gang jeg har hatt sykdommen. Hvordan skal jeg leve mens behandlingen pågår? Vanligvis driver jeg en del fysiske aktiviteter, presser meg gjerne litt. Bør jeg avstå fra det nå? Event for hvor lenge? Bør jeg unngå solen? Er det å fryse farlig? Det ser ut til penicilinen hjelper fra første dag. Ser frem til svar fra eksperten. Mvh Laila

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved lungebetennelse er det lurt å gi kroppen litt ro til det er gått over. Å presse seg fysisk bør du nok vente med til du merker at kroppen begynner å fungere normalt igjen. Men forsiktig fysisk aktivitet er bra hvis du orker det. Soling under behandling med antibiotika kan i noen tilfeller gi uventet sterk reaksjon i huden, særlig hvis du bruker doxycyklin eller tilsvarende. Det er ingen fordel å fryse, så du bør nok kle deg slik at du unngår det. Man fryser ofte lettere i slike perioder, og ofte svetter men litt og blir lettere avkjølt etterpå.

Men det går jo over, så god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Behandlingsvalg ved lungefibrose

Hei, LHLs artikkel nevner flere alternative medisiner til kortison for behandling ved idiopatisk lungefibrose. Kun kortison er foreslått fra Ullevål sykehus. Er det gode grunner til å droppe de andre? Gjelder mann, 60 år, 50 % kapasitet (ned fra 75 på bare ett år), forøvrig i forholdsvis god form, ikke-røyker.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Man vil ofte forsøke kortison, for det kan gi bra effekt i flere tilfeller. Ellers fins det to registrerte preparater som også kan ha effekt ved idiopatisk lungefibrose (Ofev og Esbriet). Du må nok spørre legen på sykehuset om begrunnelsen for behandlingsvalget. Noen ganger kan det for eksempel være uønsket å bruke disse medisinene i kombinasjon med enkelte andre medisiner, eventuelt pga nedsatt nyrefunksjon eller leverfunksjon mm.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergitabletter og prikktest

Hei. Jeg var å testet meg for astma og allergier for ikke lenge siden. Jeg hadde da tatt allergitabletter over tid og også samme dag. Men reagerte fortsatt på prikketesten, vil dette ha gjort at det har slått ut mindre enn om jeg ikke hadde tatt allergitablett?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er sannsynlig at du ville slått ut kraftigere hvis du ikke hadde tatt allergimedisinen. Noen ganger demper medisinen utslagene så mye at det er vanskelig å si noe eksakt ut fra allergitesten. Det er vanlig å måtte slutte med allergimedisin ca. en uke før test.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Alfa-1-antitrypsinmangel

Alfa1 antitrypsin mangel. Under Diagnostikk her står det nevnt mageplager. https://nhi.no/sykdommer/lunger/kols/alfa1-antitrypsinmangel/.
Hvilke mage-/tarmplager kan oppstå for personer med Alfa-1-antitrypsin mangel?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

A1-at-mangel skyldes manglende produksjon av dette stoffet i leveren. Ved siden av nedsatt lungefunksjon kan man også få symptomer på leversykdom med utvikling av skrumplever. Man kan derfor også ha endel uspesifikt mageubehag og gulsot i enkelte tilfeller. Du kan nok finne mer utfyllende svar hvis du leter på nettet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem