Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma og muggsopp

Hei.
Er blitt angrepet av astma på grunn av muggsopp i huset vi leier. Hvordan kan jeg best behandle det, til vi finner ny bolig? Ventoline og flutide fungerer lite. Har også forsøkt ventoline og atrovent på pari, uten bedre resultat. Var hos en kandidat i går, men hun kunne mindre enn meg om dette.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er fastlegen som må følge opp en slik behandling som vet hvilke symptomer du har. Om ikke legen din kan hjelpe deg, må du få en henvisning til lungelege. En annen mulighet er å benytte seg av helseforsikring om du har det, eller betale for en time hos en privat lungespesialist.

Det beste er om du kan bo en annen plass inntil dere finner ny bolig.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Pustebesvær

Hei! Jeg er en mann på 24 år som sliter med litt rar helse. Jeg våkner og begynner å svette på armer og ben. Noen ganger er det kaldsvetting også. Jeg har flere ganger vært på legevakten med pusteproblemer og låsninger i brystet sammen med spasmer eller kramper. Legene har ikke funnet noe galt på hjertet mitt ved EKG. Så har jeg tatt mr og røngten av kroppen også der ingenting har blitt funnet. Jeg sliter hver dag med å puste og føler hele tiden jeg mangler pust. Dette er så frustrerende når legevakten eller legen ikke finner noe som helst. Jeg har tidligere blitt operert mot hjerneblødning, da jeg var 18 år. Jeg kjenner hele tiden ubehag på venstre side av brystet og bak skulderbladene. Hva kan være symptomer på at jeg blir nummen på venstre arm og bein noenganger skulder også. Og på sitt verste låser brystkassa mi seg og det blir veldig vanskelig å puste.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Du nevner mange symptomer fra brystregionen, særlig synes pusteproblemer og annet ubehag fra denne regionen å plage deg. Med et så sammsnsatt bilde av symptomer er det vanskelig for meg å gir gode råd, og det riktige er å fortsette å undersøke dette i samarbeide med fastlegen din. Du skriver ikke noe om at det er gjort undersøkelser av lungekapasiteten din(spirometri eller annet), og dette synes å være relevant å få utført.

Lunge

Tungpust under gym

Sliter med å puste når jeg har gym og etter det på skoletiden. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Bestill en time hos legen din og snakk med han/henne om hvordan du har det når du har gym.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Effekt på spirometri av Flutide

Hei, Sønnen vår (5 år) hadde veldig gode verdier på spirometri, da han brukte Flutide 50 mikrog/dose x 2 morgen og kveld. Nå har vi nedjustert til kun én dose morgen og kveld over en lengre periode, og verdiene var betydelig lavere på spirometri ved forrige kontroll. Kan økt dose av Flutide gi kunstig høye verdier, eller har dette sammenheng med astmaen og at han trenger høyere dose? Han er en svært aktiv gutt, og legen vår mener derfor at det er de høyeste verdiene som er normalen hans.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det som er aller viktigst ved behandling av astma hos både voksne og barn er hvilke plager/symptomer man har. En astma vil svinge gjennom et år og derfor er det viktig å tilpasse medisinen etter symptomene og plagene. Når det gjelder referanseverdier på spirometri, så regnes de ut fra alder, kjønn, vekt og rase for et friskt barn. Så ja, de høyeste verdien er der han burde være. Lave spirometriverdier vil avspeile hvorvidt han er godt nok medisinert. Flutide gir ikke kunstige høye verdier, men gir verdier der han bør ligge med en god medisinsk behandling. Om han ikke sliter med mer astmaplager(orker mindre aktivitet?) med de lave verdiene, kan det også ha sammenheng med at testen ikke er utført riktig, noe som kan skje med de minste barna. Om dere ikke har et egenbehandlingsskjema, be om å få et hos legen. Det er et godt verktøy for hvordan man behandler astmaen når den svinger.
Her kan dere lese mer om astma hos barn og om egenbehandlinsskjema.

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

Når det gjelder referanseverdier, så har man ikke de i hodet. Det er avhengig av alder, høyde rase og kjønn

Lunge

Astmamedisin til 5-åring

Hei. Vi har en sønn på 5 år, som har gått på max dose av fluitide, og singulair, siden han var 1 år. For 1 år siden halverte vi dosen fluitide i samarbeid med lege, da lungelyd / kapasitet var god. Barnehagen har nå desverre glemt å gi han forebyggende medisin (singulair) i 1 uke, uten å gi oss beskjed, før i dag. Dog merker vi ingen endring i respirasjon. Mitt spørsmål er da: er det farlig å gå direkte av singulair, uten nedtrapping?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke farlig å stoppe med Singulair. Det som kan skje er at man blir verre i pusten, men det har ikke dere registrert. Den viktigste forebyggende medisinen er uansett Flutide.
Deres sønn er i en alder da mange barn med forkjølelsesutløst astma "vokser" den av seg. Når det er sagt så går vi nå inn i en årstid som ofte gir mer astmaplager. Få en ny legetime og diskuter med legen hvorvidt han skal begynne med Singulair igjen. Om dere ikke har et egenbehandlingsskjema(se nederst i teksten om astma), spør legen om dette. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Utvikling av kols

Jeg er 37 år og har fått kols. Vil min kols i framtiden forverre seg uansett hva jeg gjør (riktig medisinering, kosthold, trening, ingen røyk osv) slik at jeg til slutt får grad 4 og vil dø av kols?

Sliter å veldig med energien min, den kan forsvinne ganske rask og være fraværende noen timer eller dager, er dette vanlig? Får og sterke humørsvingninger når kroppen er skikkelig tom for energi, ofte som sinne over bagateller. Er dette fra kolsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Fordi du har fått påvist kols ganske tidlig er det stor mulighet å bremse utviklingen videre med det du nevner. Så jeg synes ikke du trenger å være fullt så pessimistisk. Men det er viktig å slutte helt med røyken og unngå å oppholde seg i støvete og røykfylte lokaler. Fysisk trening og et fornuftig kosthold er også viktig for å få bedre pust og holde kroppen i best mulig form. Det bidrar også til å redusere slitenheten du føler, da den ofte kan være en del av sykdommen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Brystsmerter og tung pust

Jeg er en 53 år gammel mann som nå i snart 3 år har hatt smerter i hals og bryst, samt pusteproblemer. Oftest ved fysiske anstrengelser, men også når jeg sitter og noen ganger når jeg ligger. Typisk utløsende faktorer er at jeg dytter ett fotballmål eller bærer tunge bæreposer. Blir tungpustet veldig fort når jeg går i motbakker.Det er en sviende smerte i brystet som kjennes ut som en betennelse.Får det omtrent hver uke, så det eskalerer. Har lagt en uke på hjerteavdeling uten at de fant noe.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis hjertesykdom er utelukket er det nok lurt å sjekke lungefunksjonen. Eventuelt med tillegg av røntgenbilde av lungene, kanskje også supplert med CT-undersøkelse. Muligheten for astma og annen lungesykdom bør nok vurderes.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Asbest og lungekreft

Hei. Sendte tidligere inn et spørsmål som dreide seg om bekymring rundt totalrenovering av bad og evt asbesteksponering. Det var ingenting som lignet på asbest i det som ble revet, men på internett står det at asbest også har blitt tilsatt i avrettingsmasse. Hvis det er tilfellet er det vanskelig å gjenkjenne. Selv om vi ikke rev selv var det mye støv i huset en periode til vi fikk vasket. Sett at det var asbest i badet er det stor grunn til å frykte lungehinnekreft av en slik eksponering?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange som kan få i seg litt asbest opp gjennomårene uten å vite om det. Imodlertid er det særlig de som eksponeres over tid i forbindelse med yrket som får problemer. Utviklingen går over ofte 20-30 år før det vises. Faren for kreftutvikling er størst hvis man i tillegg røyker. Hvis det er snakk om støv som har spredt seg ut i huset i noen dager er det usannsynlig at det skal gi kreftfare hos dere som bor der.

Vennlig hilsen 

Olav Kåre Refvem

Lunge

Leddgikt og lungefibrose

Har leddgikt og lurer på om jeg da kan være mer utsatt for lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose kan ha mange mulige årsaker, blant annet kan det ses ved de såkalte bindevevssykdommene. Kronisk leddgikt er en av disse sykdommene. Det kan utvikle seg lungefibrose hos 4-10% av tilfellene, hyppigst hos menn og røkere. Vanligvis kan dette eventuelt utvikle seg etter flere års sykdom, og det er en relativt liten andel som får det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Reinsdyrskinn og allergi

Vårt museum vurderer å ta inn en kunstutstilling. Installasjon av reinskinn er del av utstillingen. Besøkende skal sitte på reinskinn. Er dette et problem for de med pelsallergi? Hvis ja, må enten reinskinn utgå eller de må skjermes fra resten av utstillingen. Hilsen Ä´vv skoltesamisk museum

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vanligvis er pelsvarer så gjennompreparerte at de gir fra seg lite allergenaktivt materiale fra det aktuelle dyret. Likevel har vi erfart at det er noen som får plager fra øyne og luftveier ved kontakt med pelskåper og skinn. Ettersom det er lite dokumentasjon på dette, er det usikkert om plagene skyldes en allergisk reaksjon på allergener i støvet fra pelsen, reaksjoner på preparater som er brukt eller muligens betingede reflekser. Slike skinn kan også være tilholdssted for midd. Skinn av blant annet reindsdyr brukes ofte som pynt på veggen og mennesker som er allergiske mot reinsdyr opplever at de kan reagere på slike pynteskinn. I Troms og Finnmark er det ikke uvanlig med allergi mot reinsdyr. Det kan være en god løsning å skjerme installasjonene av reinsdyrskinn fra resten av utstillingen, eventuelt ha den i en monter om mulig.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe