Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Reaksjon på melk gutt 5 år

Hei Sønnen min på fem har fått påvist lite utslag på melkeprotein ved blodprøven. Grunnen for prøven var at han hadde en forstoppelse som endte på sykehuset. Siden han var spedbarn har jeg reagert på at han har vært oppblåst og ganske hard i magen når han fikk i seg mye melk. Men han virket ikke veldig plaget av det så derfor ble ikke det undersøkt mere. Legen anbefaler nå at vi skal kutte ut kumelk men ikke produktene som er framstilt eller inneholder melk, som feks joghurt, ost osv. For å se om det har noe effekt. Nå har jeg hørt fra flere bekjente og fra barnehagen at dette bare er tull. At man skal kutte alt melk og så prøve seg fram etter han har gått uten melk en stund for å se hva det er han faktisk reagerer på. Jeg er veldig usikker hva som er det mest hensiktsmessige her siden han bare hadde «litt» utslag på prøven. Jeg vil jo ikke «utsette» han for noe som kanskje ikke er nødvendig. På forhånd tusrn takk for svar :)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er to måter å reagere på melk, melkeallergi og laktoseintoleranse Ved melkeallergi må melk og alle produkter av og med melk unngås. Melkeproteinallergi er vanligst hos små barn under 1 år. Dersom din sønn har melkeallergi har han sikker hatt det sidn han var nokså liten men ikke vært veldig plaget. Ved laktoseintoleranse er det melkesukker som må fjernes. Da kan han som legen har foreslått spise en del melkeprodukter, bla ost og laktoseredusert melk. Men laktoseintoleranse slår ikke ut på allergitest for melkeprotein. På melk.no finnes oversikt over laktoseinnhold i alle meieriprodukter i Norge.  

Dietten, dvs en laktoseredusert diett, som legen foreslår kan dere prøve i noen uker  for å se om han blir bedre. Hvis ikke bør dere be om henvisningtil barnelege med allergikompetanse for nærmere utredning.

Allergi

Allergi og hund

Hei. Jeg er 37 år. For snart tre år siden fikk vår familie en hund. Jeg har tidligere reagert på katt, og har brukt ventolin ved behov. De siste to årene har jeg begynt å reagere på hunden også. Barna er blitt så glad i hunden så det sitter langt inne å kvitte seg med den. Jeg plages mest med tette luftveier og tett nese, noe som også gjør at jeg snorker om natta. Jeg bruker ventoline ved behov og har aerius. Er det Ok å ha det sånn? Kan det skade luftveiene mine på noen måte? Hunden kan jo fort leve i 10år til for alt vi vet. Ellers har vi ingen teppegulv, og vi støvsuger sofaer og madrasser hver 14 dag. Takk for svar. Mvh allergikern

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Skjønner godt ditt dilemma.

Ved allergi er det beste å unngå det man ikke tåler - i ditt tilfelle hund. Dersom det ikke går må omgang med hund begrenses mest mulig. Det kan gjøres ved at du ikke har nærkontakt med hunden og at den ikke har tilgang til felles rom og spesielt ikke polstredemøbler, soverom osv. Du kan også dempe symptomene med allergitabletter og behandle astma med ventoline.

Om ikke lenge vil allergivaksine mot kund og katt bli et tilbud ved LHL sykehuset på Gardermoen. Dersom du vil vurdere dette kan du ta kontakt med meg på helle.grottum@lhl.no i mars-april.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi gutt 4,5 måned

Har en gutt på 4,5 måned hvor vi mistenker melkeallergi. Fått morsmelkerstatning fra fødsel av. Hatt en del mageknip og vært surklete fra 3-4 ukers alder. Dette er jo forsåvidt vanlig for så små. Våknet med tett nese (ikke snørrete) hver morgen fra 6-7 uker. Gjør det fortsatt. Hostet og vært slimete siden 12 uker. Piping og hvesing fra brystet. Virker ikke forkjølet. Nyser også mye. Treg og hard avføring fra 16 uker. Ettersom han har hostet, surklet og vært slimete så lenge så begynte jeg å mistenke astma eller allergi. Forrige uke fikk han atopisk eksem i ansikt og hode. Da bestilte jeg time hos legen, men det er litt ventetid. Har derfor valgt å teste ut Althera erstatning i mellomtiden. Har gjort dette i 3 dager nå. Merker ikke så stor forandring enda annet enn at slimet er borte. Mine spørsmål til deg: 1. Er dette symptomer som kan ligne på melkeallergi? 2. Hvor lenge bør vi prøve melkefri erstatning før vi ser evt bedring? 3. Kan det være astma? 4. Kan han være allergisk mot annet? Vi har katt og hund. Legger til at han er som regel blid og fornøyd, legger godt på seg og sover godt (sover litt urolig i perioder, men ikke gråt). Kan virke litt stresset innimellom, som om han har noe ubehag, men er enkel å distrahere. Innom barneavdelingen da han var 3 uker med mistanke om bronkiolitt. Var ikke veldig syk.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålene.

1   Symptomene kan skyldes melkeallergi, men også ha andre årsaker. Mageknipe hos så småbarn er som du påpeker vanlig hos barn i den alderen. Nesetetthet og hoste kan ogås ha andre årsaker så det alene er ikke nok til å diagnostisere melkeallergi. Den vanligste årsak til magetrøbbel hos små barn er forstoppelse. Dersom du mistenker melkeallergi bør du snakke med fastlegen ev be om henvisning tilbarnelege for utredning. Les mer om melkeallergi og her http://www.kumelkallergi.no/ 

2 - 4   Bedring i magen bør komme etter en ukes tid med melkefri kost. Når det gjelder luftveissymptomene bør han utredes for dyrehårsallergi og astma dersom det vedvarer. Han har tydligvis mye slim, hoster en del med pipinig i brystet så det kan være greit å få sjekket. Så små barne har små luftveier så det skal ikke så mye til før de blir tette.

Godt at legger på seg og trives :)

Lykke til

 

Allergi

Pollenallergi og nøtter, gutt 5 år

Hei! Min sønn på 5 år har trolig reagert på bjørkepollen fra han var 3 år (konstant forkjøla i vårsesong, nysing, slapphet, fuktige øyne, magesmerter) og startet derfor med Aerius mikstur noen uker før pollensesongen i fjor. Merket da svært lite/ingenting -og sluttet etter et par måneder, noe som gikk veldig fint. Han hadde muligens også en reaksjon på hasselnøtt som 3-åring, hvor han ble veldig hes, og litt tungpustet umiddelbart etter inntak av minimale mengder hasselnøtt. Fikk behandling med forstøver, prednisolon og zyrtec på legevakt. Har holdt oss unna alle nøtter siden dette. Plages med mye magesmerter/kvalme, uavhengig av måltider, tid på dagen, aktivitetsnivå, tid på året. Fikk omsider nylig tatt blodprøver uten utslag på noe allergi overhodet. Hva anbefaler du videre? Videre utredning hos lege? Prikktest? Avvente Aerius før pollensesongen for å se? Prøve nøtter? Har på en måte fått beskjed om at det ikke er noe galt da alle allergiprøvene var fine...

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 31. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Det du beskriver høres ut som allergisymptomer. Symptombskrivelse  er en viktig del av allergiutredningen. Laboratorieprøver alene er ikke nok til å bekrefte eller avkrefte en diagnose.

Hans symptomer er nokså typiske allergisymptomer, allergimedisiner har effekt, nøtter kryssreagerer med pollen. Alt dette støtter mistanken om allergi selv om blodprøver ikke slår ut.

Siden din sønn er 5 år bør dere be om henvisning til barnelege for nærmere utredning, ev til avdeling Voksentoppen ved Rikshospitalet.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge, Allergi

Forkjølet jente, kan det være allergi?

Hei. Jeg har en jente på 8 mnd som de siste 6 ukene har vært veldig tett/forkjølet. Influensaprøver er negative. Hun er veldig tett i nese og øvre luftveier, samt at hun har pipende pust. Hun nyser veldig mye, og hun gnir seg også mye i øynene. Vi har en hund som røyter veldig mye, og tanken slo meg om dette kan være allergi? Bør vi dra til lege og teste?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 29. januar 2018
LHL

Hei

Du bør ta din datter med til fastlegen slik at legen kan vurdere henne og eventuelt starte en allergiutredning. Fastlegen kan ta blodprøver som ledd i allergiutredningen. Hvis det er nødvendig med henvisning til spesialist / barnelege med allergi som spesialitet, så er det fastelegen som henviser henne videre.

Les mer:      www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergitester-og-diagnose/     www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Lykke til

Vennlig hilsen Rose L Otterbech

Allergi

Magevondt etter pannekaker

Hei. Jeg startet dagen med en strålende treningsøkt, med relativt høy puls. Startet dagen med havregrøt, smoothie med chiafrø, brokkoli, blomkål, bringebær, dadler og soyamelk. Har den siste perioden (siden januar) holdt meg unna ren hvetemel. I dag spiste jeg pannekaker hos min mor og ble svært dårlig. Kramper i magen, svette (litt feber) og oppkast! Smerten kom kjapt etter jeg spise pannekakene, men ble skjelven og mer og mer dårlig mot kvelden. I 19 tiden (rundt 4 timer siden måltidet) kastet jeg opp i vasken mens jeg satt på do. Ble ganske fort god i igjen (altså uggen, men ikknnoe

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Reaksjonen du beskriver kan ha mange årsaker, mageinfeksjon, noe du har spist eller om du spiste mye på tom mage, eller reaksjon på hvete.

Om du mistenker at det er hvete som er årsaken bør du få det utredet. Det er viktig å undersøke for cøliaki før gluten fjernes helt fra kosten. Det kan også være allergi eller intoleranse overfor hvete.

Det kan være tilfeldig at du fikk magevondt etter pannekakene, men dersom dette skjer hver gang du spiser noe med hvete i bør du oppsøke lege.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergi mot kanin

Hei! Hvordan har dere kommet frem til de dyrene som folk flest er allergiske mot? Er det mulig å se referansematerialet? På hvilken prosent finner man allergi mot kanin? Og hvordan er denne prosenten/antallet kontra allergi mot høy/hund/katt? Med vennlig hilsen, Kaninentusiast

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei,

Det er ingen forekomststudier som viser faktisk forekomst av ulike allergier i Norge.

Infomasjonen vi har på våre nettsider baserer seg på tall fra Folkehelseintstituttet over hvilke kjæledyr det er flest av i Norge. Dersom man er disponert for å få pelsdyrallergi utvikler allergi overfor det dyret man har. Hyppigst er nok hund og katt som det er flest av her i landet.

Allergi overfor kanin er ikke like vanlig ettersom færre har det. 

Lykke til, hilsen Helle  

Allergi

Mageproblemer av mange matvarer

hei, jeg er en jente på 15 år. jeg har hatt allergier hele livet mot mange typer frukt, grønnsaker og nøtter. ( jeg har bjørk, timotei, butrot allergi også.) jeg vet at de matallergiene er mest antageligvis av pollen/gress allergiene. men il øpet av dette siste halvåret har jeg slitt utrolig med magen (har hatt hard mage hele livet). jeg har slitt med forstoppelse og ubeskrivelige magesmerter. vi dro til legen og jeg fikk hvete, soya som "nye" allergier siden jeg tok det samme testen for 4-5 år siden. jeg kuttet ut hvete og soya og magen magesmertene bedret seg. men har jeg fått vondt i magen igjen av ukjente grunner og jeg går fortsatt på laktulose og jeg er hele tiden oppblåst også. skal til sykehuset for å ta prøver. men jeg lurte på om du vet hva det kan være med meg? Lidelser, sykdom, eller bare utrolig sårbar mot matvarer? Føler at matvarene jeg tåler bare minsker og minsker. kan jeg få medisin/tabletter eller må jeg bare leve med det. vet det var mange spørsmål, men er desperat.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Jeg skjønner godt at du syns det er utfordrende med så mange allergier, og at du ønsker å finne ut hva som gjør at dine symptomer ikke gir seg.

Pollen og en rekker frukt og grønnsaker kryssreagerer. dvs at en med pollenallergi ofte reagerer på rå frukt og grønt og nøtter. Hvete er et gress som kryssreagerer med bla timotei. Mange tåler å spise hvete likevel men klør i øynene og nesen av støv fra hvete. Det er viktig å utelukke cøliaki før hvete tas ut av kosten.

En vanlig årsak til mageplager hos unge og voksne er laktoseintoleranse. Det betyr at man ikke tåler melkesukker som er i de søte meieriproduktene.

Med så sammensatte problemer som du har foreslår jeg at du ber fastlegen om henvisning til spesialist (kanskje det er det du skal på sykehuset?) En barnelege med allergierfaring er et godt valg.

AVhengig av hvor i landet du bor kan i videre henvises til det regionale kompetansesenter for allergi i den helseregion, (RAAO).

Har du flere spørsmål kan du mandag-torsdag ringe LHLs rådgivningstelefon å spørre etter meg.

Ønsker deg riktig masse lykke til.

Hilsen Helle

Allergi

Laktoseintoleranse og marevan

Ung mann som har hatt hjerneinfarkt i lillehjernen, har fått marevan mot dette. Har dessverre laktoseintoleranse og opplever løs mage relativt kort tid etter at jeg har tatt medisinen, kan dette ha innvirkning på medisinens virkning og finnes det alternativ uten laktose?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Marevan inneholder laktose så det kan være årsaken.Vanligvis tåler man medisiner med laktose selv om man har laktoseintoleranse.

Hør med legen om du kan bytte til et annet blodfortynnende medikament uten laktose. Mulig det vil hjelpe om du tar tablettene sammen med mat, da blir laktosen blandet med mat og vil kanskje ikke gi så store plager.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergisk mot reker?

Vi spiste reker hos noen venner i nitiden lørdag kveld. Drakk ett glass hvitvin. Satt oppe og pratet til ett-tiden. Ved firetiden våknet jeg og var uvel, kvalm og ville på do. Diaré, men jeg kastet ikke opp. Deretter begynte jeg å klø over hele kroppen, mest inne i hendene + i hodebunnen. Hovnet opp i ansiktet, spesielt øyelokk og lepper. Så tettet det seg helt i nesen, kunne ikke puste gjennom den. Peste som en hund og var redd for at det skulle tetne seg helt. Sto opp, og nå sitter jeg her og skriver dette. Situasjonen har bedret seg, føler jeg. Er ikke redd lenger. Kan dette være en allergisk reaksjon på reker? Jeg er en kvinne på snart 69 år og har aldri reagert på reker tidligere. Kan hende har jeg av og til opplevd litt kløe på hendene når jeg har spist reker.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi kan oppstå også i voksen alder.

De symptomene du beskriver ligner veldig på allergisymptomer. På den andre siden er skalldyr en av de matvarene som ofte er årsak til matforgiftning. For å finne ut hva som utløste reaksjon hos deg kan du be legen teste deg for reker. En allergitest alene er ikke nok men kan gi en pekepinn. Symptomer må alltid sees i sammenheng med en allergitest. Kløe i henden kan også være symptom på allergi så si det også til legen.

Dersom du ikke tåler reker er det mulig å tåle feks kreps, krabbe og hummer. Så med mindre du reagerer på det er det ingen grunn til å unngå dem.

Lykke til, hilsen Helle