Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Reise før operasjon av hjerteklaff

Jeg har planlagt og bestilt en reise til Malaga-regionen til sommeren. Med planlagt operasjon av mekanisk hjerteklaff ca. august er naturlig nok tankene kommet dit hen at jeg vurderer om det er lurt å reise siden jeg har aorta stenose i tillegg til bicuspid aorta valve. Jeg har fått beskjed fra kardiologen min at så fremt symptomene mine ikke forverrer seg skal det ikke være farlig å reise på en 2 ukers tur til Spania. Dette forutsetter selvsagt at jeg ikke løper maraton eller driver fjellklatring osv mens jeg er på ferie... Jeg har begynt å bli redd for at jeg skal falle om på ferie og, og lurer dermed på hva som ville ha skjedd hvis noe i verste fall skulle skje med meg der slik at jeg måtte opereres øyeblikkelig? Ville jeg ha blitt flydd til Norge igjen, eller ville jeg blitt lagt inn på nærmeste sykehus i Spania? Og hvis siste alternativ blir aktuelt; hva kan jeg forvente av sykehusene der mtp operasjon av hjerteklaff og aorta stenose? Er det andre hensyn jeg må ta hvis jeg bestemmer meg for å ta sjansen på å reise? Hva med varmen, kan den framprovosere noe? Jeg har kommet så langt at jeg vurderer å kansellere hele reisen, men siden jeg ikke skal operere før til høsten (hvis noe ikke skulle skje før den tid) så har jeg veldig lyst å ta denne ferien med familien og slappe av og samle krefter før operasjonen skal skje. ..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er jo ikke lett å gi deg konkrete råd her dessverre. Jeg skjønner at du gjerne vil ta turen, men at du samtidig er engstelig. Hvis kardiologen din (som jo kjenner deg best) har sagt at det er ok å reise, ville jeg stolt på dette.

En aortastenose utvikler seg over mange år og tiår og noen forverring  av selve forsnevringen vil nok ikke skje under turen. Du kan selvfølgelig bli rammet av annen akutt sykdom, men det kan skje der som alle andre steder. En person med alvorlig aorta stenose takler jeg andre akutt sykdommer som lungebetennelse eller dehydrering dårligere enn folk ellers. Hvis du får noe sånt noe i Spania kan det hende du blir innlagt på sykehus. Men legene der vil nok konsentrere seg om å behandle den akutte sykdommen og ikke aortastenosen. De vil enten prøve å få deg frisk og ut av sykehuset, eller stabilisere deg såpass at du etterhvert kan flys tilbake til Norge for videre behandling, dersom det skulle være aktuelt.

Om det likevel skulle komme til at du må opereres der nede for aortastenose (noe jeg anser som veldig usannsynlig), så har jeg ingen grunn til å tro at spanske kirurger er noe dårligere enn de norske.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aneurismer etter coarctatio-operasjon

Hei Wasim! Det er en ting jeg ikke blir klok på. Sønnen vår er operert for cortatio aorte og vi har av en kardiolog fått høre at aneurismer kan dannes i det lange løp, mens de andre nærmest har utelukket det da det trange partiet er fjernet og endene sydd sammen uten noen form for kunstig materiale og operasjonen ble utført tidlig. Kirurgen avviste også muligheten som nærmest ikke-eksisterende. De synes å mene at risikoen for aneurismer er tilnærmet lik de hos friske, men at risikoen øker hvis han utvikler høyt blodtrykk og det ikke behandles, som hos de fleste andre mennesker. Søk på nettet blir jeg ikke klok av. Vet du mer om akkurat dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at man kan være litt i villfarelse her. Jeg har også sjekket forskningslitteraturen, og det er ikke så lett å finne spesifikke data om dette. Jeg fant denne artikkelen fra 2002:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109701017843

Det er en liten studie og den er nå 16 år gammel. Mye har skjedd på kirurgisk utstyr siden. Så man får ta den med en liten klype salt.

Det står der at rundt 9% av de som opereres for coartatio, utvikler aneurysmer senere i livet. I følge funnene deres er det følgende risikofaktorer for å utvikle aneurysmer:

Sen operasjon (dvs høyere alder)
Patch-graft teknikk (at det settes inn en lapp i skjøten)

Håper du blir litt klokere av dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter høyre side bryst og rygg

hei! jeg har smerter på høyre side bak brystet. sliter med ryggsmerter og lurer på om dette kan ha en samenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Smerter i bryst og rygg er ikke uvanlig og de kan skyldes mye ulikt. Det vanligste er muskelsmerter. Ut i fra den korte beskrivelsen din er det ikke mulig å si hva som er årsaken til plagene, eller om brystsmertene og ryggsmertene har sammenheng med hverandre. Jeg synes du skal oppsøke legen din og snakke om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt eller ikke?

Hei. For 5 dager siden ble jeg innlagt på sykehus med brystsmerter, og etter 2 dager forsøkt å blokke opp på rikshospitalet, men min åre var for tynn til at de kunne sette inn en stent. Det samme skjedde i okt. 2016, med samme resultat, det var i den samme åren. Det ble konstatert hjerteinfarkt. Så, før jeg skulle sendes hjem, gjennomgikk jeg en ultralyd undersøkelse av en spesialist på dette feltet, som sa at jeg ikke hadde hatt noe infarkt, hverken nå eller i 2016, men at jeg hadde angina pectoris. Både denne og forrige gang forsøkte jeg nitroglyserin spray flere ganger, uten at det hjalp på smertene, og sånn jeg forstår ved å lese om a.p., så skal nitroglyserin hjelpe mot anfallet ganske raskt, mens jeg hadde sterke smerter i flere timer, og morfin var det eneste som fjernet smertene. Jeg ble glad da legen sa jeg ikke hadde hatt infarkt, men nå er jeg mer usikker enn noen gang. Jeg er kortpustet og føler meg fort sliten og kvalm, og jeg kom hjem fra sykehuset i går! Takk for at dere tar dere tid til å lese mitt innlegg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner godt at du blir forvirret når du får så motstridende beskjeder. Litt av grunnen til at du får ulike svar er at moderne blodprøver har blitt så sensitive at skillet mellom angina og infarkt iblant kan være vanskelig.

Definisjonen på hjerteinfarkt er at du har forhøyede hjerteinfarkt-blodprøver (troponin) og typiske symptomer: Vedvarende brysmerter. Normalgrensen for en infarkt-blodprøve kan variere avhengig av hvilken troponin-test sykehuset bruker. For noen typer tester er normalgrensen 14, for andre er den 30.

Har du typiske brystsmerter og forhøyet troponin, får du diagnosen hjerteinfarkt. Er troponin ikke forhøyet, blir diagnosen angina pektoris eller ustabil angina pektoris.

Jo høyere troponin er, jo større er infarktet. Ved et stort infarkt kan troponin være på mange tusen. Da kan man ofte se infarktet på ultralyd også. Men hvis du kun har litt forhøyet troponin og liten hjerteskade, vil det ikke synes på ultralyd. I begge tilfellene har du et hjerteinfarkt, men det er opplagt et stort infarkt er mye verre enn en lite infarkt som ikke er synlig på ultralyd.

Et annet viktig poeng er at grensene for normale verdier er jo bare satt av praktiske årsaker. Ett sted må man bare sette grensen. Da sier det seg selv at en som har troponin på 13 (normal) og en som har troponin på 16 (definisjonsmessig hjerteinfarkt) ikke er særlig forskjellige fra hverandre. Den ene får diagnosen infarkt, men den andre får det ikke. Forskjellen blir bare formell.

Derfor er det viktigste ikke om du formelt sett hadde infarkt eller ikke, men hva ultralyden viste i etterkant. Hvis den viser at du har god hjertefunksjon, og man ikke ser noe spor etter gjennomgått infarkt, er det svært gode nyheter. Enten har du ikke hatt noe infarkt, eller så har det vært så lite at det ikke har spilt noen rolle for hjertepumpekraften din. Det er gode nyheter uansett.

Dessuten blir den medisinske den samme uansett. Du må sannsynligvis gå på blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner.

Mvh

Wasim Zahid

 

Rettigheter

Særaldersgrense for alderspensjon og sykmelding før uttak

Kan eg gå sykemeldt heilt til eg går av med særaldersgrense? Er 61 år,jordmor,hofteoperert og klarer ikkje gå tilbake i jobben min. Har prøvt tirettelegging med redusert arb.tid etc. Fungerer ikkje pga smerter ved ståing,sitting og gåiing.var sykmeldt etter opr til 24/7.17. Jobba 80 prosent fram til 1/3.18. Gjekk då ut i ny sykemelding,og går fortsatt sykemeldt. Kan eg gå sykemeldt fram til eg kan gå av med særaldersgrense? Mvh Margareth

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. mai 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det skal være greit å gå sykemeldt frem til du kan ta ut alderspensjon etter regler om særaldersgrense. Men for ordens skyld kan du høre med NAV/tjenestepensjonsordningen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Anpusten, astma?

Hei. Jeg blir veldig raskt andpusten når jeg løper, allerede etter 70-80 meter jogging. Driver med sprang og dressur ridning som krever en viss kondis, men opplever ikke kondisen som noe stor ulempe i forbindelse med ridningen. Har ikke trent veldig mye annet på en stund, men syns det er rart jeg blir så fort og veldig andpusten ved jogging. Lurer på om det kan være noe astma?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

At man blir anpusten av løping kan være at man er i dårlig form eller et tegn på astma. Det kan du finne ut om du blåser en spirometritest eller lungefunksjonstest hos legen. Den vil vise om lufveien i lungene blir tette ved anstrengelse. De kan også sjekke om du har effekt av astmamedisiner som åpner trange luftveier.

Astmamedisiner vil ikke ha effekt om du bare er sliten.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge, Allergi

Forkjølet eller astma?

Eg har vert forkjøla svært lenge . Har astma og allergi , men dette er grønt snørr . Noen god forklaring?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Vanskelig å si hva som er hva og hvilken årsak det er. Man kan godt ha en luftveisifneksjon og astma samtidig. Allergi kan forverre tilstanden og forlenge en forkjølelse.

Om du har feber, nedsatt almentilstand og fortsatt snørr bør du kontakte lege for å se om det er en infeksjon som skal behandles. Mulig astmamedisinene trenger å justeres opp i forbindelse med en infeksjon.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi og vond hals

Kan man få vond hals av allergi? Sønnen vår på 16 har fått påvist pollenallergi. Nå har han fått smerter i halsen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er slik at mange med pollenallergi reagerer på visse matvarer. Det kalles kryssallergi. Det kan bla gi kløe i halsen ved inntak av visse typer rå frukt, nøtter og grønnsaker. Dette avhenger av hvilken type pollenallergi han har.

Mulig han opplever symptomene som vondt i halsen. Han bør unngå de matvarene som gir ubehag.

Les mer om kryssallergi her.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Smertestillende og Marevan

Hei! Jeg har brukt Marevan i mange år. I en lang periode har jeg mye vont i armene og skuldre. Jeg har tabletter mot smerter som jeg fikk fra min lege men det hjelper veldig lite. Kan jeg bruke Ibuprom Max mot mine smerter? Tusen takk for svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ibuprom Max kjenner jeg ikke til. Er det et helsekostprodukt? Det høres på navnet ut som om det kan inneholde noe av stoffet ibuprofen, som er mye brukt ved ledd- og muskelsmerter. Ibuprofen advares det mot å bruke over lengre tid hos pasienter med hjertesykdom.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hjerneslag

Hei! Det sies at høyt blodtrykk er en risikofaktor for utvikling av hjerneslag. Slik jeg forstår det er hjerneslag en samlebetegnelse for både hjerneblødning og blodpropp i hjernen, som jeg forstår har vidt forskjellige mekanismer. Hvilken av de to er det størst forekomst av ved høyt blodtrykk? Kan man for eksempel ta en aspirin av og til for å redusere risiko for blodpropp, som man hører leger kommersielt anbefaler i USA - og er dette i så fall farlig? Og hvilke grep kan man ta selv for å redusere blodtrykk og hjerneslag, som gjelder ikke-medikamentelle grep?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det er riktig som du sier at hjerneslag er en samlebetegnelse for både blodpropp fra hjertet til hjernen(såkalt aterotrombotisk hjerneslag) og blødning i hjernen. Ni av ti hjerneslag skyldes blodpropp mens ett av ti skyldes blødning. Høyt blodtrykk øker risikoen for begge typer av hjerneslag. I mange land er lav dose Albyl E(75 mg) vanlig å gi til pasienter også før de har fått sikker hjertesykdom. Den økte risikoen for blødninger av forskjellig slag som følger med å ta Albyl E selv i lave doser gjør imidlertid at man ikke anbefaler å bruke dette dersom det ikke foreligger hjertesykdom.