Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Stramming i kjeven, høy puls.

Kjeven begynner å stramme seg,pulsen øker kraftig. Må tisse flere ganger under dette og dette kan vare fra 30 min. til 2timer. Har på på følelsen at det presser i bryste.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For meg som er hjertespesialist høres dette ut som alvorlige symptomer som kan skyldes hjertesykdom. Jeg synes du skal kontakte legevakt eller ambulanse neste gang det skjer, eller bestille time hos fastlegen før det kommer igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter stent

Var i desember i fjor og fikk satt inn stent i en av de store årene. Det gikk veldig bra. For en tid tilbake har eg fått vondt i venstre side i brystet, det kommer og går. Nå er det et par uker siden sist. Denne vondten hadde eg ikke før stenten. Eg har også begynt å få smerter i armene slik som før stenten. En annen ting, som eg ikke har hatt før i senere tid, er at i brystet kjennes det ut som om eg har løpt et godt stykke. Og eg føler meg andpusten. Er dette noe eg bør fortelle legen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes absolutt du skal ta opp dette med legen din. Brystsmerter etter gjennomgått stentbehandling kan ha ulike årsaker. Hos noen er årsaken bare selve stenten. Det kalles stent-smerter og er ufarlig. Men hos andre kan det mer alvorlige årsaker. En stent kan gå tett, og da får pasienten gjerne kraftige plager som ved et hjerteinfarkt. En annen mulighet er at det finnes andre årer som også er trange og som ikke ble behandlet. Kanskje er det de som gir smertene nå? Det kan selvfølgelig også være helt andre årsaker til brystsmerter, som feks muskelsmerter, spiserørsplager, lunger osv. Som du skjønner er det viktig å få dette avklart. Snakk derfor med legen din!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium ved hjerterytmeforstyrrelser

Hei! Kvinne 45 år. Jeg bruker daglig 50mg selozok. Brukt det gjennom 7 år, mot ekstraslag og urolig hjerterytme. Har blitt undersøkt av hjertespesialist, og har blitt fortalt de er ufarlige. Bruker også daglig bio-magnesium 200mg hver kveld. Det hjelper mot dirrende hjerte på kvelden. Har nå lest at magnesium ikke skal brukes mot rytmeforstyrrelser? Dermed er jeg usikker nå. Er det farlig og ta magnesium sammen med selozok? Kan jeg øke mengde magnesium?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mot ekstraslag og urolig hjerte har mangesiumtilskudd ingen plass i behandlingen. Det er neppe farlig å ta magnesium, men det gjør nok ingen ting mot ekstraslagene.

Magnesium brukes i behandling av en helt spesifikk hjerterytmefeil; ventrikkeltakykardi (VT). Men VT er en akutt og alvorlig rytmefeil som kan potensielt være livsfarlig. Magnesium kan brukes for å bryte et pågående anfall med VT.

Magnesiumtabletter skal kun brukes ved magnesiummangel. Anbefalt dose i en slik setting er totalt 360 mg i døgnet.

Jeg synes ikke du bør øke dosen uten å snakke med legen din først.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter hos ung kvinne

Hei Jeg er en jente på 31år har vært plaget med brystsmerter som går og går i flere uker , de kommer som etter tungpustet , men har nå de siste 2 dagene endret seg ved at de kommer og går ikke vekk. Jeg har ingen i min familie som har hjerteproblemer Kan dette tyde på noe med hjertet eller kan det være noe annet? jeg har tidligere hatt angstanfall men ikke konstante brystsmerter. Blir bekymret Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært uvanlig med hjertesykdom hos en ung kvinne, så det virker ikke sannsynlig at plagene dine skyldes noe galt med hjertet.

Når det er sagt, skal smerter i brystet alltid tas på alvor og du bør kontakte lege. Det betyr selvsagt ikke at brystsmerter alltid skyldes noe alvorlig. De fleste gangene er det som regel ikke noe annet muskelsmerter som er årsaken. Men likevel kan det være greit med en sjekk for å utelukke alvorlig sykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pulsbelte og pacemaker

Hei, Har dere noe kunnskap/erfaring med om man kan bruke Pulsklokke fra for eksempel POLAR, når man har Pacemaker? Vi vurderer å kjøpe en pulsklokke til en som har pacemaker. Pacemakeren jobber hele tiden, og er sånn sett den som holder hjertet i gang. Dessverre har pasienten det gjelder stadige utfordringer som sykehuset ikke finner ut av, men har nå bedt pasienten om å loggføre tid, sted og aktivitet for hendelsene. Vi tenker at en bra pulsklokke hvor man kan lese av all aktivitet via en app, kanskje kan bidra til å gi pasienten og sykehuset større kunnskap om hva som skjer - og hvor ofte?! Det som er viktig for oss er at det ikke er noen som helst fare forbundet med å la pasienten bruke en pulsklokke, i forhold til pacemakerens funksjon. Ser frem til å høre fra dere!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De signalene som et pulsbelte sender ut er så svake at det er ganske usannsynlig at de påvirker pacemakeren. Dere kan derfor trygt bruke pulsbelte og klokke. For sikkerhets skyld anbefales det at beltet ikke settes rett oppå pacemakeren.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Albyl-E og forebyggende behandling

Hei, jeg har gått på Albyl-E i mange år som forebyggende behandling. Men nå sa legen at det var kommet nye rapporter som tilsier at dette har flere ulemper enn fordeler. Kan du henvise til nyere forskning? Dere behandlet det i 2014 https://www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/Albyl-E-og-forebygging-av-hjerneslag/

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forebygging av hjerte- og karsykdom hos de som er frisk og forebygging av ytterligere hjerte- og karsykdom hos de som allerede har hatt hjerteinfarkt eller slag er to ulike ting. I sistnevnte gruppe er det veldig god grunn til å bruke Albyl.

Vedrørende forebygging hos de som ikke har hatt hjertesykdom eller slag er ikke den vitenskapelige dokumentasjonen veldig sterk og ofte blir pasientens ønsker og legens preferanser avgjørende.

I 2016 kom det nye anbefalinger i USA. De sier følgende:
Albyl bør gis forebyggende til personer mellom 50-59 år som har over 10% risiko for å få hjerte- og karsykdom i løpet av de neste 10 årene. Det er også en forutsetning at personen ikke har økt blødningsrisiko av andre grunner, og har forventet levealder på minst 10 år til.

For personer i gruppen 60-69 år gjelder det stort sett det samme som over, men gevinsten er sannsynligvis ikke like stor. Dessuten er risikoen for komplikasjoner som indre blødning noe høyere.

For personer under 50 år og over 70 år er det ikke gode nok data til å gi anbefaling den ene eller andre veien.

Det finnes egne tabeller og kalkulatorer på nettet som beregner 10-årsrisikoen.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Plutselig høy puls

Hei! Jeg kan av og til få veldig høy puls. Pulsen kan gå fra normal ( ca 60 per minutt) til over 200 uten at jeg gjør noe dom helst! Kan sitte helt stille i en stol og bli takykard. Hva beror det på og framfor alt er det farlig? Jeg er 51 år med normal vekt og veldig fysisk aktiv.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

At pulsen spretter plutselig opp til 200 selv når du er i ro, er ikke normalt. Det høres ut som om du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse. Det finnes ulike typer, med ulik alvorlighetsgrad, og ulik behandling. Jeg synes det er viktig at du kommer deg til legen og får utredet dette nærmere.

Det er viktig å få tatt et EKG mens den høye pulsen står på. Hvis du rekker til en legevakt under et anfall er det veldig nyttig. En annen måte kan være å få gjennomført et 24 timers EKG. Da går du med registrering i ett eller flere døgn, og anfallet kan fanges opp og leses av senere. Fastlegen din kan henvise deg til slik undersøkelse.

Det er viktig å få klarhet i hvilken type rytmefeil du eventuelt har slik at korrekt behandling kan gis.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

"Lipitor-pause"

Bruker Lipitor (eller astorvatin?). Har en klaffeoperasjon (2016), ingen infarkt eller stenting. Kolestrol har vært lik / under anbefalt verdi. Merker økende krampeproblem / musklestølhet siste år. Mistenker kolestrolmedisin. Kan jeg ta en 1-2 ukers "lipitorpause" for å teste ut effekten?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Noen pasienter får bivirkninger av lipitor og andre statiner i form av muskelkramper og smerter. Ofte hjelper det å bytte statin, men enkelte må slutte helt.

Å ta en pause kan være en god måte å teste på om det virkelig er lipitor som er årsaken. Men ikke gjør dette uten å snakke med legen din først.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt hos barn og voksne

Hei, Hva er det som er ulikt ved hjertesvikt hos barn og voksne?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok ganske mange forskjeller og det blir for omfattende og skrive om det i detalj her. Den største forskjellen er nok årsaker. Hos voksne er det ofte kransåresykdom (med hjerteinfarkt), klaffesykdommer, høyt blodtrykk og rytmeforstyrrelser som er årsakene. Hos barn er det oftest medfødte hjertedefekter og genetiske sykdommer som er årsakene.

Det som er spesielt med barn er at de kan gå ganske lenge med et dårlig hjerte uten å få noen særlige symptomer. Dette fordi de har mange kompensasjonsmekanismer som maskerer symptomene.

Ved hjertesvikt opplever man tretthet, tungpust ved anstrengelse, hjertebank, svimmelhet og hevelse i kroppen. Symptomer kan også oppleves litt ulikt mellom voksne og barn. Barn opplever tungpust, men også problemer med å innta næring og vokse. Økt svette kan være et annet tegn hos barn.  

Hos barn vil operasjon oftere være en del av behandlingen, da årsakene oftere er medfødte hjertefeil som kan korrigeres. Hos voksne vil medisiner være vanligere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og diabetes type 1

Hei! Kvinne, 41 år, har hatt diabetes 1 i 24 år. Har alltid hatt fint blodtrykk, men har nå forhøyet: 143/90 og høy puls. Er alltid sliten, blodsukkernivået har i det siste begynt å være høyt om morgenen, er ofte begynt å bli svimmel og ofte uvel/småkvalm. Har lyst til å få sjekket dette skikkelig, så hva anbefaler du?

Min far fikk hjerneslag da han var 50 år, og døde av plutselig stort hjerteinfarkt med hjertestans 65 år. Hans far fikk også tidlig hjerteinfarkt. Er ganske redd for at dette som nå har begynt med meg er starten på noe med blodårene og hjertet..

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg er helt enig med deg i at du bør undersøkes for disse symptomene siden dette er noe som har tilkommet hos deg den siste tiden. Først og fremst tenker jeg at du må undersøkes i forhold til om du kan ha begynnende hjertesykdom. Det er ikke alltid symptomene på begynnende angina er de klassiske brystsmertene.Mange diabetikere kjenner ikke typiske brystsmerter selv om de har angina, og vi tror dette har sammenheng med at mangeårig diabetes kan svekke følenervenes funksjon. Det gjelder også de følenervene som registrerer brystsmerter. Svimmelhet, kvalme og uvelhet kan være symptomer på kransåresykdom. Du bør henvises til hjertespesialist, og denne vil undersøke deg både med belastningstest(sykkel/tredemølle) og med ultralyd av hjertet.