Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vondt i hodet og blodtrykk

Hei, jeg har vondt i hodet og blodtrykket er på 148/84, er det farlig må jeg søke legevakt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk har som regel ingen symptomer. Dette er grunnen til at folk kan gå rundt med for høyt trykk i åresvis uten å være klare over det.

I ekstreme tilfeller med svært høyt blodtrykk kan pasienten få vondt i hodet. Men da snakker man gjerne om verdier på opp mot 200 og over det også. Et blodtrykk på 148/84 vil som regel ikke gi hodepine.

Hodepinen din kan derfor ha mange andre årsaker, og jeg synes du skal ta det opp med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger fra blodtrykksmedisiner

Hvilken blodtrykksmedisin har minst bivirkninger ? Hva med Kosar blodtrykksmedisin ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle blodtrykksmedisinene som finnes på markedet i dag har god effekt og lite bivirkninger. Likevel kan man ikke komme seg helt unna bivirkninger. Hvilke bivirkninger en pasient opplever fra hvilket medikament varierer veldig. Noen tåler ett medikament og reagerer på et annet, mens for andre kan det være omvendt. Ofte må legen og pasienten prøve seg litt frem med ulike midler for å finne den beste kombinasjonen for pasienten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Er blodtrykk på 180/100 alvorlig?

Jeg har blodtrykk på 180 over 100. Er det alvorlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Grensen for høyt blodtrykk settes ved 140/90. Hvorvidt en pasient med blodtrykk over dette skal behandles med medisiner eller ikke avgjøres utifra en helhetlig vurdering av pasientens helse. Men når trykket er på 180/100 (og dette bekreftes med gjentatte undersøkelser) regnes det som betydelig forhøyet og skadelig dersom det får stå sånn i lengre tid. Det skal derfor behandles. Du bør snakke med fastlegen din for videre håndtering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sluttet med Xarelto

Jeg har sluttet med xarelto, og lurer på hvor lang tid det tar før medisinen er ute av kroppen? Er plaget med blodutredelse på armene .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Oppstart og slutt av hjertemedisiner skal alltid gjøres i samråd med lege og jeg antar at du har klarert dette med legen din.

Når du tar en tablett med Xarelto, oppnås det maks konsentrasjon i blodet etter 2-4 timer. Deretter har middelet en halveringstid på 5-10 timer. Grovt sett kan vi si at etter et døgn er det under 1/4 del igjen i kroppen. Etter ytterligere et døgn skal medisinen være ute av kroppen. Likevel ser vi at effekten kan sitte i ytterligere et par dager hos enkelte pasienter. Endel kirurger foretrekker at pasienten skal være uten slik medisin i fem dager før man opererer. Dette for å sikre seg mot farlige blødninger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerneblødning og risiko for ny blødning

Hei, jeg er nå 72 år. For omlag 3 år siden ble jeg rammet av hjerneblødning...dette gikk merkelig nok bra, da jeg kjørte lastebil i omlag 35- 40 mil med hjerneblødning. !!? På sykehuset ble det kun iverksatt konservativ behandling, og jeg ble utskrevet etter ca. en uke. Jeg var, og er i meget bra fysikk form. Trener med vekter på gym hver dag, og avslutter med minst en times spa. Har mikroskopiske følgeskader etter blødningen, som fremkommer ved stress, noe som også var årsaken til blødningen. Nå lurer jeg på, hva muligheten til event. tilbakeslag og tidsaspektet -.Kanskje vanskelig å gi svar på, men har dere noe erfaring på dette ? Har fått tilbake førerkort kl. C1E , med fornyelse av legeattest hver år. På forhånd Takk

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei Bengt!

Så fint å høre at du lever et godt og aktivt liv på tross av at du har gjennomgått hjerneblødning!

Vi vet at risiko for ny blødning/nytt hjerneinfarkt er størst de første dagene og ukene etter gjennomgått slag. Når den akutte situasjonen er stabilisert, er det viktig å forsøke og kartlegge årsaken til slaget, og igangsette tiltak for å forebygge nye episoder. Har man høyt blodtrykk, må dette reduseres. Røyken bør kastes. Risikofaktorer som atrieflimmer, høyt kolesterol og diabetes må kartlegges og behandles. Livsstilendringer må vurderes: kosthold, stress, overforbruk av alkohol er alle faktorer som kan påvirke risikoen for nye slag.

Norsk hjerneslagregister la nylig frem rapport fra 2016 som viser at 22% av de som får slag, også har hatt slag tidligere. Det betyr at man aldri kan sikre seg mot å få nye slag, men man kan redusere risikoen med å gjøre nødvendige tiltak som nevnt over.

Helsemyndighetene anbefaler minst 30 minutters av moderat til høy aktivitet om dagen. Her høres det ut som du følger anbefalingene på en god måte, fortsett med dette!

Her kan du lese mer om hvordan du forebygger nye slag. Abonnerer du på vårt nyhetsbrev vil du få jevnlig oppdatert informasjon om hjerneslag, helse og livsstil. Du kan melde deg på her

Lykke til med både trening og videre bilkjøring!

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Blåmerker og marevan

Er det farlig å slå seg svart og blå når en bruker Marevan?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanligvis vil blødninger i huden stoppe ganske raskt når du går på Marevan (blodfortynnende medisin). Det er vanligvis ikke forbundet med noen fare, men det er viktig å følge INR-målingene, slik at ikke blodet blir "for tynt". Det er vanligvis tilrådelig å ikke utsette seg for situasjoner som kan medføre kraftige slag eller skrammer når man går på blodfortynnende medisin.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisin og magnesium

Blodtrykkmedisin, kan man og ta magnesium tabl ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

I utgangspunktet ser det ut som de vanligste blodtrykksmedisinene kan kombineres med magnesium. Om du står på blodtrykksmedisin som også har vanndrivende effekt, kan du tape magnesium gjennom urinutskillelsen, så da kan det være behov for tilskudd. Uansett vil jeg drøfte det med egen lege før bruk, og eventuelt ta en blodprøve på forhånd.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Kvalme av Monoket

kvalm av monoket

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Monoket er en type langtidsvirkende nitroglycerin. Den utvider blodårene og kan få blodtrykket til å gå ned. Endel pasienter kan oppleve bivirkninger som hodepine, svimmelhet og kvalme pga dette. Hvis du gjør det, bør du ta det opp med legen din. Det kan hende at du har for høy dose og at den kanskje må reduseres litt. Det finnes også andre alternativer til monoket som du kanskje ikke reagerer like mye på. Dette må du avgjøre i samråd med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet ved bruk av blodfortynnende medisin

Hei! Jeg går på blodfortynnende medisin (Xarelto), er glad i trening og er i god fysisk form. Jeg skjønner at man bør være forsiktig med kontaktsport, men ellers? Jeg er glad i friluftsliv og lurer på om fjellturer, inkludert klatring (med hjelm) og eksempelvis hundkjøring byr på problemer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodfortynnende medisiner gir en viss økning av risiko for blødninger. Aktiviteter som innebærer slag mot kroppen kan derfor gi både indre og ytre blødninger. Likevel synes jeg ikke det er grunn til å legge begrensinger på folks aktivitetsnivå. Kampsport er selvfølgelig ikke å anbefale, men det meste av andre ting går greit så lenge man bruker korrekt sikring og beskyttelsesutstyr. Skulle du likevel få tegn til skader eller blødninger, er det viktig at du oppsøker lege raskt for undersøkelse og evt. behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sykdom i slekten, teste hjertet?

Hei. Jeg er en dame i midten av 30 årene som trener regelmessig og er i ok form. Min far døde tidlig av hjertesvikt og min bror har også fått påvist hjertesvikt. Hos både far og bror er det påvist feil med hjerteklaff. Bør jeg teste meg for samme feil, og hvordan får man gjort dette i såfall?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Unge mennesker som kan trene uten problemer har som regel ikke noe galt med hjertet. Men familiehistorikken din gjør at man bør tenke seg om et par ganger. Hjertesvikt er en sykdom som vanligvis rammer eldre mennesker. At både faren din og broren din fikk det tidlig, kan være et tegn på at det er et arvelig/genetisk aspekt her.

Jeg synes du skal snakke med fastlegen din. Hen bør kartlegge formen din og evt. symptomer. Dette kan gjøres gjennom intervju. Så bør det tas noen blodprøver. Både generelle og hjertespesifikke (troponin, proBNP, kolesterol). Et EKG på legekontoret hører også med. Så kan det hende at det blir behov for mer spesielle hjerteundersøkelser som utføres hos spesialister (enten må du henvises via din fastlege, eller så må du oppsøke privat spesialist selv). Arbeids-EKG og ekkokardiografi (ultralyd av hjertet) kan vurderes.

Mvh

Wasim Zahid