Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hva er minuttvolum?

Hei! Hva er minuttvolum? Noen sier det er blodmengden som hver av ventriklene pumper i minuttet, mens andre sier det er blodmengden som pumpes ut fra venstre hjertekammer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Minuttvolum er den mengden blod som en ventrikkel pumper ut i løpet av et minutt. Egentlig skal man være presis og angi hvilket minuttvolum man snakker om. Venstre hjertets minuttvolum skrives ofte som LVCO (left ventricle cardiac output). Høyre ventrikkels minuttvolum skrives ofte RVCO (right ventricle cardiac output). I hjerter som ikke har noen hull mellom høyre og venstre side skal minuttvolumet være likt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Grensen for høyt blodtrykk hos eldre

hva er normal og unormal blodtrykk hos eldre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er egentlig et vanskelig spørsmål som det er litt uenighet rundt. Vanligvis vis setter man grensen for høyt blodtrykk ved 140/90. Grunnen til denne grensen er at risikoen for slag og andre komplikasjoner øker hvis man går rundt med høyere verdier over flere år. Men dette er basert på forskning av stort sett litt yngre mennesker. Hva som er høyt blodtrykk for en 70-åring eller 80-åring, og når den bør behandles med medisiner er ikke helt sikkert. Likevel mener mange at et overtrykk på 160 kan være en fornuftig grense hos eldre, men her kan det komme forandringer i retningslinjene etterhvert.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lekkasje på hjerteklaff

Har vært på ultralyd med hjertet.Der fant de lekkasje på hjerteklaff.Hva innebærer det?De sa det ikke var grunn til bekymring.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Klaffer er som ventiler. De åpner seg for å slippe blodet i gjennom i en retning, og lukker seg for å hindre at det lekker bakover. Dette skjer ved hvert eneste hjerteslag. Vi har fire slike klaffer på ulike steder i hjertet. De sikrer at blodet flyter i riktig retning gjennom hjertet.

Det er svært vanlig å ha små lekkasjer på hjerteklaffene, og nesten alle har det i en eller annen form. Små lekkasjer gjør ingenting med hjertefunksjonen og du kan fungere helt normalt. Du kan trene og være aktiv akkurat som du vil.

Hvis man finner en middels stor lekkasje, gjør man heller ikke noe annet enn å kontrollere den jevnlig, feks med 1 års mellomrom. Middels store lekkasjer pleier heller ikke å påvirke funksjonen og gir som regel ikke plager.

Ved store lekkasjer får pasienter ofte symptomer. De fleste merker tungpust, spesielt ved aktivitet. Behandlingen på store lekkasjer er som regel operasjon, hvor man enten reparerer klaffen, eller erstatter den med en ventil.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nycoplus Ledd og Albyl-E

Kan jeg bruke Nyco/Plus Ledd. Har så vondt i bena, men jeg bruker Albyl E da jeg skal ha en undersøkelse av årer rundt hjerte. Mvh V.O

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

 

Nycoplus Ledd inneholder følgende stoffer:

  • OMEGA-3
  • KOBBER
  • MANGAN
  • VITAMIN D
  • VITAMIN C
  • VITAMIN K2
  • Det er uproblematisk å kombinere dette med Albyl-E.
  • Mvh
  • Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ezetrol

Hva er Ezetrol?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Ezetrol(virkestoffet heter ezetimibe) er en kolesterolsenkende medisin, men av en annen type enn de mer brukte medisinene som kalles statiner. Ezetrol reduserer opptaket av kolesterol fra tarmen. Den brukes vanligvis som tillegg til statin, dersom statin alene ikke senker kolesterol nok. Stoffene kan da fåes i kombinasjonstabletter, slik at man klarer seg med en tablett/dag.I tillegg brukes Ezetrol av pasienter som opplever bivirkninger på statiner som gjør at de ikke klarer å bruke disse.

Ezetrol senker "det farlige" LDL-kolesterolet med 15-18%. Statiner på sin side senker tilsvarende LDL-kolesterol med 25-30%.

Hjerte/kar

Bruke Marevan eller ta hjerteklaffoperasjon?

Er det bedre med 25 år på marevan eller å evnt skifte en biologisk klaff etter 15-20 år? Har hatt infeksjon tidligere i foten pga et rør i leggen og har diabetes 2 og spiser mye brokkoli og andre "fy" grønnsaker i forhold til Marevan. Og ikke minst vil jeg unngå all negativ risiko ved langtidsbruk av marevan. Er 55 år og står foran denne operasjonen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Hvis jeg forstår ditt spørsmål riktig så er det om du skal få en mekanisk hjerteklaff og bruke Marevan resten av livet eller om du skal få en biologisk klaff. Ved valg av biologisk klaff slipper du å bruke Marevan. Du synes å ha fått forespeilet at denne biologiske klaffen varer kortere enn den mekaniske, og at valg av denne derfor kan bety at du senere i livet kan måtte sette inn enda en biologisk klaff som erstatning for den første.

Jeg antar at hjertelegene og kirurgene gir deg god informasjon i forhold til fordeler/ulemper ved de forskjellige typer klaffer. Min erfaring er at disse fagfolkene ofte er ganske tydelige på hva de anbefaler. Når det gjelder Marevan så lever de fleste greitt med å slippe store justeringer i matvarer, men jeg skjønner jo at du opplever dette som en tilleggsbelastning i og med at du og har diabetes å ta hensyn til.

 

 

Hjerte/kar

Hvilke blodtrykksmålinger kan jeg stole på?

Hei , er ei dame på 47 som går til donorutredning . Ønsker å hjelpe min bror med nyre. Må gjennom ulike undersøkelser og falt igjennom på blodtrykk. Har hatt 24-t døgnmåling 2 ganger og begge på 146/88 med gj.snitt puls på 54. Får vondt i magen og blir anspent med en gang jeg får 24-t apparatet på meg. Og mener det ikke gjenspeiler den normale meg.

Er 163 og veier 56 kg. Lever sunt, løper 1 mil ca 2 ganger i uken( ofte lengre) og har gjennomført 6 halvmaraton og 4 kvartmaraton i løpet av de siste 7 årene. Elsker å løpe langt og kjenne at kroppen må jobbe . Røyker litt, men alt fra 0 til 3 om dagen. Kjøpte meg blodtrykkapp for 2 mnd siden og den den viser gj.snitt fra 121/73 til 134/80. Mest fra 127/78 til 134. På jobb viser den lav puls 51, men 140/80 flere ganger. Men når målt gang 2 går den ned til 135. Har kontorjobb og sitter mest foran PC. Hvordan kan trykket variere fra 140/85 til eks 127/78 på måling 2? Har også målt det til 155/90 et par ganger men har da vært stresset. Og hva kan jeg stole på?

Er rolig type, ikke angst eller stresset og spiser normalt sunn mat. Kjenner meg i topp form og aldri vært plaget på noen måte. Håper dere kan svare med . På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg forstår at det er vanskelig å slå fast hvor høyt blodtrykk du egentlig har. Det er vanlig å sette på 24-timers blodtrykksmåler i slike situasjoner, men som du skriver kan også disse målingene være noe mindre informative når du føler så uttalt stress/ubehag ved å ha på denne måleren. I tillegg til dette kan du selv gjøre gjentatte målinger gjennom et par døgn, og ta med en liste som viser disse målingene når legen skal vurdere blodtrykket ditt. Det at blodtrykket ditt varierer så mye i forskjellige situasjoner bedømmer jeg å være uttrykk for at ditt "sanne" blodtrykk ikke er så høyt som det du har målt i de mer stressede situasjonene.

Hjerte/kar

Hjertestans blant unge mennesker

Hei! Er det normalt at folk under 20/25 får hjertestans? Jeg har hørt snakk om 100 personer mellom 20-25, årlig? Mens andre estimerer det til 2 pr 100.000? Spør da jeg leser om flere unge idrettsutøvere som bare faller om, uten forvarsel.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Det er riktig at noen relativt få personer under 25 år hvert år får hjertestans i Norge. Det dreier seg om noen relativt sjeldne arvelige tilstander hvor yngre mennesker får unormal vekst av deler av hjerteveggen(kardiomyopatier), og dette disponerer igjen for at man kan få livstruende forstyrrelser i hjerterytmen. En annen gruppe av lignende tilstander er arvelige anlegg for unormal aktivitet i hjertets ledningssystem. Også disse kan utløse livstruende hjerterytmeforstyrrelser. Man kan falle om med hjertestans både når man er i ro, men og under fysiske aktiviteter. Siden tilstandene er arvelige er det ofte slik at nære slektninger har opplevd det samme, og man bruker derfor mye tid på å kartlegge om det har vært slike hendelser i slekten. De fleste av disse pasientene må operere inn en hjertestarter som slår inn ved nye episoder med livstruende hjerterytmeforstyrrelser.

Personer med arvelig hyperkolesterolemi kan ha svært høye kolesterolverdier allerede fra tenårene, og av og til ser man at disse får hjerteinfarkt som kan kompliseres med hjertestans allerede før 25-års alder.

Hjerte/kar

Forkalkning på MR

MR av hjertet viser: kalsium 609, Forkalket part i proksimale.. midtre LAD. Mulig signifikante stenoser midtre LAD. Venter på innkalling til videre undersøkelse. Er Mann - ikkerøker- bra form- og livredd.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Du skriver at du er i bra form, og da antar jeg at du ikke har kjent brystsmerter eller annet ubehag ved fysiske anstrengelser. Forkalkninger i kransårene forekommer i økende grad ved økende alder, så betydningen av det funnet du har gjort på MR-undersøkelsen er avhengig av din alder. Jeg antar du skal til koronar angiografi, og denne undersøkelsen vil avklare om du trenger behandling for dine stenoser på midtre del av LAD. Jeg synes det er helt riktig at man i ditt tilfelle går videre med ytterligere undersøkelser, men siden du ikke har hatt symptomer og stenosen på midtre LAD kanskje ikke er av de mest uttalte, så synes jeg ikke det er grunn til å være livredd. Jeg antar du allerede er satt på Albyl E og eventuelt statin i påvente av den kommende undersøkelsen.

Hjerte/kar

Blodtrykk for 65-åring

Jeg er 65år og har målt blodtrykket oss min lege til 135/80 er det greit? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 135/80 hos en person på 65 år er helt normalt, og du trenger ikke medisiner for å kontrollere blodtrykket.