Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykk for 65-åring

Jeg er 65år og har målt blodtrykket oss min lege til 135/80 er det greit? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 135/80 hos en person på 65 år er helt normalt, og du trenger ikke medisiner for å kontrollere blodtrykket.

Hjerte/kar

Blødningsrisiko av blodfortynnende

Man vet jo at blodfortynnende medisiner kan gi uheldige blødninger. Når man går på full dose med medisin for å løse opp en DVT, og får senere beskjed på at man må gå på forebyggende dose, dvs. halvparten av dosen, er mitt spørsmål: Når dosen halveres, vil det si at faren for blødningen også halveres? At risikoen for alvorlige blødninger ikke blir så stor som da man gikk på 5 mg to ganger daglig i motsetning til i dag 2,5 mg to ganger daglig.

Et annet spørsmål er dette: Jeg fikk min DVT i leggen. Er det mulighet for å operere denne venen slik at jeg kan unngå flere blodpropper i ettertid? Synes det er meget slitsomt å gå å være redd for å gå nye blodpropper. Dette preger livet mitt. Både med å få nye blodpropper og også bruke slike medisiner som gir en del uheldige bivirkninger

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Det er vanlig å gå på den høye dosen blodfortynnende medisin de første månedene etter blodpropp, for da er risikoen for en ny blodpropp størst. Undersøkelser har vist at det etter disse første månedene er forsvarlig å gå ned til lavere dose, og det medfører at faren for blødning på grunn av medisinen blir betydelig lavere.

Du spør om det er mulig å operere venen på leggen hvor blodproppen kom fra. Det er det, men det hjelper først og fremst mot lokale plager fra leggen som skyldes av blodproppen skadet slusene i venen(hevelser og sprengfølelse i leggen). Risikoen for blodpropp derimot skyldes flere forhold ved blodet enn bare hvordan det anatomisk ser ut i venen på leggen.

 

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisin og lavt blodtrykk

Hei, min far på 79 år gjennomgikk hjerteinfarkt for fem uker siden. Han har fått metoprolol sandoz 25 MG, som han har tatt 1 av pr dag etterpå. Han har alltid hatt lavt blodtrykk, 55-60/90. Han er plaget av svimmelhet, spesielt om natta, etter hjerteinfarktet. Han er nyreoperert (kreft) for 10 år siden. Er det riktig at han skal fortsette med denne medisinen? Han ønsker å kutte den ut etter å ha lest pakningsvedlegget. Han har legetime om to uker, men vil ikke vente til da. Hva sier legen? Mvh datteren

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. november 2017
Helge Istad, Overlege

Medisinen metoprolol som du nevner er det vi kaller en betablokker. Grunnen til at slik medisin gis etter et hjerteinfarkt er at man særlig den første tiden etter hjerteinfarkt har økt risiko for å få livstruende hjerterytmeforstyrrelser. Betablokkere regulerer  hjerterytmen. I tillegg er de blodtrykkssenkende, og det er nok dette som gir din far ubehag da han jo allerede ligger lavt i blodtrykk. Før gav man betablokker til alle etter hjerteinfarkt. I dag mener man at det er forsvarlig å ikke gi betablokker dersom en pasient har hatt et lite hjerteinfarkt. Ved store hjerteinfarkt, og særlig hvis det i de dagene pasienten lå inne på sykehus observerte farlig hjerterytmeforstyrrelser, bør man absolutt stå på betablokker etter hjerteinfarkt. Din far bør be om en rask legetime for å vurdere om han må fortsette med metoprolol eller om han kan slutte med den.

Hjerte/kar

Lav hvilepuls og migrene

Jeg er en kvinne på 50 år med hvilepuls på ca 45. Jeg har mye migrene, men kun på nettene. Våkner med dette rundt kl 3. Jeg går nesten konstant med et trykk og dotter i ørene. Blodtrykket mitt er i orden. Noe forklaring på nattmigrenen min?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom noe lav puls og migrene som oppstår på natt. Jeg regner med at du er utredet for din hodepine, slik at det ikke finnes andre årsaker til den? Hvis du har anfall ofte, regner jeg med at du er vurdert for forebyggende medisin? Det kommer ikke frem om du bruker denne typen medisin, slik at det er vanskelig å svare på generelt grunnlag. Noen bruker betablokkere som forebyggende migrenemedisin, og denne senker pulsfrekvensen.

Jeg foreslår at du bestiller deg time hos fastlegen slik at du kan diskutere symptomer og behandling med han/henne.

Lykke til!

Mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Rusmidler og hjerteinfarkt

Jeg er en mann 63 år har hatt mange små hjerteinfarkt og et stort. Bruker amfetamin og røyker og drikker en del- hva er verst? Og Viagra, skjønner at det ikke er bra, men trimmer mye, bruker nitroglyserin

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Takk for spørsmålet!
Jeg regner med at du selv vet at overforbruk av både amfetamin, røyk og alkohol påvirker kroppen din negativt, og øker risikoen for at du vil kunne få flere hjerteinfarkt, i tillegg til risiko for hjerneblødning. Alt er "verst", men du bør jo tenke på hva du er mest tjent med å kutte ut? Det å kombinere flere rusmidler gir økt risiko for skade sammenlignet med å bruke en type alene. Både amfetamin og overforbruk av alkohol kan påvirke potensen. Amfetamin gir økt blodtrykk, noe som både er skadelig for ditt hjerte som allerede er redusert etter hjerteinfarkter, og også øker risikoen for hjerneblødning.

Er du motivert for nedtrapping av rusmidler, så er mitt råd å kontakte fastlegen som kan henvise deg til videre oppfølging. Denne henvendelsen kan være ditt første skritt til et bedre liv med redusert risiko for helseproblemer fremover.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Hjelp etter hjerneslag

Hei. Min venninne på 37 har nettopp kommer hjem fra Sunnås som følge av en hjerneblødning. Har du noen råd og tips for hvordan jeg kan hjelpe henne i hverdagen. Jeg har selv to barn og er i full jobb, så har ikke mulighet til å gå turer med henne i hverdagen. Men jeg prøver å støtte henne mye på telefon nå når hun er hjemme igjen. Hun må øve på å gå igjen, sleper litt på den ene foten. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er godt å høre at du har lyst å bidra slik at din venninne kan få en bedre hverdag nå når hun er kommet hjem, det vil bety mye for henne. De som har gjennomgått hjerneslag beskriver at det praktiske i hverdagen betyr mye. Hvis dere har barn på samme alder, så tilby kjøring hvis de går på fellesaktiviteter. Inviter med ungene på kino, på pizza eller annen aktivitet. Rett et ekstra fokus på barna slik at de ikke blir oversett; lytt til dem.

Ta med en pose rundstykker og putt i fryseren hennes. Inviter på middag av og til. Kanskje er det muligheter for å bidra med litt praktisk husarbeid, legge sammen klær eller tilby hjelp til rengjøring. Bare komme på besøk og lytte til og være der. Nå når det nærmer seg advent og jul, vil det kanskje være behov for praktisk hjelp i forhold til det. Baking, innpakking, adventskalendre osv, normalaktiviteter som nå kan være utfordrende for den slagrammede og familien.

LHL Hjerneslag Ung er etablerte nettverk for slagrammede i yrkesaktiv alder i mange regioner av landet. Vi anbefaler å knytte kontakt med et nettverk i nærheten, for erfaringsutveksling og læring. Ellers har LHL Hjerneslag laget flere informasjonsbrosjyrer som kan bestilles hos oss: hjerneslag@lhl.no

Lykke til!

mvh

Marita L. Bjerke
LHL Hjerneslag

 

Hjerte/kar

Vann i bena, lekkasje i hjerteklaff

Var til ultralyd i august, fikk påvist lekkasje i hjerteklaff. Har nå fått «vann i begge leggene/bena» dette kan jeg tydelig se. Er dette noe som må følges opp kjapt? Er på reise i utlandet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vann i bena kan ha ulike årsaker. Flyreiser, temperaturforandringer etc kan også være forklaringer. Lekkende klaffer kan også gi vann i bena. Men det sees ofte når lekkasjen er stor. Små eller middels lekkasjer trenger ikke gi hevelser.

Jeg tror det er viktig at du oppsøker en lege der du er og får vedkommende til å se på dette litt nærmere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker etter besvimelse

Min mor er 73 år, tidligere frisk. Ingen kjent hjertesykdom hos henne eller nære slektninger. Hun kjørte av veien for en mnd siden. Hun følte seg plutselig uvel (hadde drukket svært sterk kaffe), og bilen hun førte, skjente av vegen i god fart. Hun hørte at det smalt, og så mistet hun bevisstheten. Da hun våknet, skrudde hun straks av tenningen, for å sikre bilen mot evt. brann ved bensinlekkasje. Hun fikk tak i mobiltelefonen og ringte etter hjelp. Krasjen resulterte i benbrudd og ribbensbrudd, samt noen skrammer. I etterkant ble hun kalt inn til hjerteavdeingen, der hun ble intervjuet pga. at hun hadde besvimt. Jeg var tilstede under intervjuet. Hjertesykepleier fortalte henne etter intervjuet at ingenting tyder på at det feiler hjertet hennes noe. Han ville for sikkerhetsskyld snakke med hjertelegen. Dersom hjertelegen likevel ønsket å undersøke hjertet, ville de ringe henne og gi beskjed. Stor var derfor overraskelsen da svigermor - uten å ha blitt kalt inn til undersøkelse av hjertet - fikk en innkalling til sykehuset for å få lagt in pacamaker!!? Dette må vel være feil? Vil ikke blande meg unødig i hennes ting, men må si jeg blir bekymret... Det virker merkelig å sette inn pacemaker kun på bakgrunn av en enkelt besvimelse, og uten at det er påvist uregelmessig hjertefrekvens e.l.? Mor har ikke besvimt tidligere, og har vært i svært god form og kondisjon i alle år. Har de forvekslet henne med en annen pasient?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En besvimelse kan ha flere ulike årsaker, og behandling vil avhenge av dette. Hos noen kan årsaken være at hjertet går for tregt eller tar pauser i bankingen. Iblant kan pausene bli så lange at man mister bevisstheten. Da vil pacemaker være en svært god behandling.

Men man setter ikke inn pacemaker med mindre man har en rimelig sterk mistanke om at årsaken til besvimelsen har vært pauser eller langsom puls. Kanskje har sykehuset tatt en hjerteovervåkning som har dokumentert dette? Eller at de på annen måte har fattet sterk mistanke om at dette er årsaken?

Hvis dere mener det er gjort en feil, og at det ikke riktig at hun skal ha pacemaker, er det viktig at dere kontakter sykehuset og får dette oppklart.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank hos kvinne på 27 år

Hei! Min datter på 27 år har i mange år hatt av og til «hjerteklapp». Det vil si hjerte slår hurtig, kraftig og ujevnt. Ofte kunne det skje i trening, men også ellers mens hun slappet av. Når hun gikk gravid økte hyppigheten og det var flere ganger i mnd. Hun har lavt blodtrykk. Hva kan dette komme av, og hva bør hun gjøre? Min bror ble operert i midten av 40 årene pga hjerteklaff som ikke fungerte optimalt. Mine bestefedre og oldefar har død forholdsvis tidlig pga hjerte. Hadde satt stor pris på avklaring og råd fra deg. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes datteren din skal oppsøke lege og få dette sjekket nærmere. Det er ikke sikkert dette er noe alvorlig i det hele tatt, men kan være greit med en sjekk basert på de symptomene du beskriver. Fastlegen kan begynne med et EKG og noen blodprøver. Hvis det er behov for videre henvisning til hjertespesialist, vil fastlegen ordne dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsette med lipitor?

Hei. Jeg er en kvinne på 70 år som hadde hjerteinfarkt i 2013. Begynte etter dette bla med kolestroldempende medisin Lipitor. Nivået på Kolestrol har etter dette ligget på for S- Kolestrol ca 4,5 for S- HDL Kolestrol ca 1,4 for S- LDL Kolestrol ca 2,3. Etter diverse andre plager er jeg nå blitt gjort oppmerksom på at jeg har over mange år hatt for lite salt i kroppen. Etter at normalt saltnivå er nådd og ny kolestrolprøve er tatt er nivået på S Kolestrol 3.6, HDL på 1,2 og LDL på 1,7. Jeg spiser fortsatt Lipitor. Er dette riktig??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, du skal fortsette med lipitor. Etter et hjerteinfarkt skal man bruke lipitor (eller annen tilsvarende medisin) på ubestemt tid. Målet er å holde LDL under 1,8. Du ligger på 1,7 og det er kjempebra. Dette minker faren for nye infarkter.

Mvh

Wasim Zahid