Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vente på operasjon av hjerteklaff

Jeg er satt opp til forundersøkelser de neste par månedene pga. operasjon av mekanisk klaff til høsten (ca. august), da jeg har bicuspid aortaklaff og aortastenose. Nå har jeg derimot begynt å føle på skrekken for å få hjertesvikt....

Da jeg var hos kardiologen sist gang sa han at grensen for operasjon av hjerteklaff er ca. 1 kvadratmillimeter (?) Hos meg var det nede på 0.8, men siden det ikke hadde snevret seg inn de siste par gangene mente kardiologen at det ikke var kritisk...? Nå har jeg begynt å føle et lite snev av panikk at jeg skal utvikle hjertesvikt ved ikke å operere tidlig nok, kan dere fortelle meg sjansen for å få dette ved hjerteklaffeil og aortastenose?

Jeg blir fort tungpustet ved å gå i trapper, gå turer osv. Når jeg svømmer kan jeg kun svømme én lengde, da må jeg stoppe og vente litt før jeg kan svømme tilbake, fordi jeg er så andpusten. Jeg går i trapper på jobb, fra 2. til 5. etasje, men er så tungpustet at jeg ikke klarer å snakke de første minuttene. Er det slik at man ikke klarer å gå i så mange trapper hvis man lider av hjertesvikt, eller har dette ikke noe å si? Jeg trimmer og går turer, men pulsen stiger fort og jeg blir ofte så sliten at jeg må roe ned farten betraktelig. Jeg har fått beskjed fra kardiologen at pulsen min ikke skal overstige 140, men siden jeg blir fort sliten kommer jeg ofte ikke opp i mer enn toppen 110-120 i puls. Når jeg ser på pulsklokken ser jeg derimot at pulsen fyker opp til 180 rett som det er, men det kan mest sannsynlig være feil på klokken har jeg tenkt...

Er sjansen stor for å kunne utvikle hjertesvikt eller å få andre bivirkninger/skader på hjertet de neste månedene fram til august når jeg har innsnevring på 0.8? Som dere sikkert forstår tenker jeg ganske mye på dette, og det hemmer meg ganske mye i hverdagen da jeg går og er redd for å plutselig falle om.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noen absolutt grense for når en aortastenose skal opereres. Alvorligheten i en aortastenose graderes med ulike ultralydmål av hjertet. Er åpningsarealet under 1,0 kvadratcentimeter sier vi at stenosen er alvorlig. Men det betyr ikke at den må opereres straks. Her spiller sympotmene også en stor rolle. Hvis man får symptomer ved normal fysisk aktivitet som å gå i trapper og motbakker, bør man opereres. Det virker som om du har både en trang nok klaff og symptomer. Det er nok derfor du snart skal opereres.

Du stiller et godt spørsmål vedrørende hjertesvikt. Hvis aortastenosen blir veldig trang, vil den etterhvert belaste hjertet så mye at det begynner å svikte. Men dette er ikke noe som kommer over natten og kan utvikle seg over måneder og år. Symptomene du beskriver, skyldes nok først og fremst den trange klaffen og ikke hjertesvikt.

Hvis man har mistanke om at en pasient med aortaastenose er i ferd med å utvikle hjertesvikt, tar man pasienten inn til hyppigere ultralydkontroller. Viser det seg på disse at hjertet svekkes vil man prøve å fremskynde operasjonen.

Hvis du mene at plagene dine er i ferd med å bli verre, må du kontakte fastlegen din og be om rask henvisning til sykehuset for å få en ekstra ultralydkontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Prolaps, frozen shoulder og dårlig form

2012 Prolaps begynte i tungt fysisk arbeide , med sterk feber og lindring med pinex x det som er i 50 mg pakke jobbet 13 dager fikk så akutt blodpropp 2013 Bolpropp i lyske venstre ben svakhet venstre side ben masse åre knuter gir smerter og opphovning hjelper littt med støttestrømper. Jobbet så i 8-9 mnd det og tungt fysisk , trente en god del på kjernemusklatur , Fikk så frozen shoulders i begge armene, disse lot jeg brenne ut i 2-3 år of føle av og til jeg har en inflamasjon i kroppen . ved lett belastning også. Hele tiden har jeg forsøkte jeg trene styrken uten noe som helst progresjon , Og følte bare influensalignende kroppsværk viss jeg forsøkte presse meg på trening og fryktelig andpusten etter belastning. I dag går jeg turer men etter 3-5 km må jeg hvile og har vont i nedre del av rygg og blir stiv og støl . Så i dag har j ca 1/4 del av styrken j hadde før blodpropp. målt ved underhåndsgrep å løft av kropp fra strake armer til hakespiss før klarte jeg 12 opløft i dag kun 3 og ikke helt opp. Hadde trening 2 ganger i uke på Norservice i 6 uker etter veileding av fysio t Det var veldig liten, belastning men ingen progresjon i styrke, men betydelig bedring av balansen og motorik . kan jeg komme å få ett trenings opplegg hos dere ? Jeg bor også 450 m fra treningshallen deres . ønsker en utredning siden verdagen blir ganske begrense.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 29. april 2018
LHL

Hei

Jeg skjønner at du har en del plager som begrenser deg. Hva som er årsaken til disse og hvordan de bør behandles er ikke lett å si. Om plagene har noe med blodproppen eller hjertesykdom forøvrig å gjøre kan jeg heller ikke si noe om.

Jeg synes det er grunn til å utrede deg. Fastlegen må nok gå systematisk frem og utelukke et og et organsystem av gangen. Når det gjelder hjertet bør du hensvises til sykehus eller spesialist for å kartlegge formen nærmere. Arbeids-EKG bør gjøres for å se hvordan du reagerer på fysisk anstrengelse. Det kan også være nødvendig med måling av lungekapasitet hos lungelege. Hvis disse testene viser at det ikke er noe galt med hjertet og lungene, må legen din vurdere andre årsaker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Migrene og bikuspid aortaklaff

Jeg leser på amerikanske nettsider at de som har bicuspid aorta valve ofte er plaget med migrene? Er dette noe man har funnet ut blant norske kardiologer også, eller som dere har hørt om? Er det isåfall en spesiell grunn til denne sammenhengen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er velkjent at migrene er forbundet med ulike typer hjertefeil. Det finnes ulike hypoteser om hvorfor det er slik, men vi vet ikke helt sikkert ennå.

Det er spesielt de hjertefeilene med hull i skilleveggen som er forbundet med migrene. Det kan tenkes at slike hull og feil forårsaker mikroskopiske drypp i hjernen og at dette fører til migrenehodepine. Det trengs mer forskning for å avklare dette.

Mvh

Wasim Zahid

Fysisk aktivitet

Trening med LHL i Trondheim

Finns det noe treningstilbud igjennom LHL i Trondheim sentrum?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. april 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Vi har nylig åpnet for trening hos LHL-klinikkene i Trondheim. Les mer om dette her: https://www.lhl.no/trondheim/vare-tilbud/styrketrening-med-lhl/ 

Du kan også ta kontakt med et av LHL sine lokallag i Trondheim, som du finner her: https://www.lhl.no/lokallag/sor-trondelag/ 

Allergi

Melkeallergi jente 5 måneder

Hei 😊 har et barnebarn på 5 mnd som di mistenker har melkeprotein allergi fordi hun la på seg lite. Hun veier ca 5,5 kilo nå å begynte å stige i vekt etter hun begynte med spesialgrøt. Hun har blitt henvist til Stavanger universitetssykehus neste mnd for utredning. Det jeg lurer på er hvordan di utreder et så lite barn for dette? Hva slags undersøkelser blir tatt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Kumelkallergi er den vanligste matallergi hos så små barn.

En grundig sykdomsbeskrivelse der symptomer og kosthold registreres er grunnlaget for all diagnostisering av matallergi. Når barnet ammes vil mors kosthold kunne ha betydning. I tillegg tas det blodprøve for å se på spesifikk IgE for melk. Om den slår ut vil melk fjernes fra kosten for å se om symptomene forsvinner eller blir bedre.

Barn med påvist melkeproteinallergi kan få fullverdig melkefri morsmelkserstatning på blå ressept til barnet blir ti år.

De aller fleste barn med melkeallergi utvikler toleranse overfor melk fra 2-6 års alder, dvs at de vokser av seg allergien.

Her kan du lese mer om melkeallergi

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Eggallergi

Hei! Eg har fått påvist allergi mot eggekvite ved blodprøve. Er det vanlig/mulig at eg likevel kan tåle å ete berre eggeplommen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Vanligvis reagere man både på eggeplomme og eggehvite om man har allergi mot egg. Noen tåler varmebehandlet egg bedre enn rått egg, dvs bløtkokt eggeplomme, eggedosis osv.

Les mer om eggallergi

Om du tidligere har spist egg uten å få symptomer må du diskuter med legen din hvor streng du skal være mht diett.

Lykke til

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Treningstilbud i Oslo

Ønsker å trene på Furuset på Granstangen skole, hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 26. april 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei:)

Så flott, da kan du kontakte Hans Christian Bestum på 93405667 som har treningen to ganger i uken. Treningene er i utgangspunktet åpen for alle, men noen steder kan det være en liten symbolsk deltageravgift for leie av lokale. Det varierer fra treningsgryppe til treningsgruppe ut ifra lokalisasjon. Men tror det er gratis på denne gruppen. Jeg ser det er nivå 3 dvs at treningen er ganske hard, men man kan selvfølgelig tilpasse nivået selv også. Treningen foregår hver mandag 16.00 og hver onsdag 17.00.

Mer informasjon finner du her, oversikt over alle gruppen til LHL Oslo. Det er også nylig startet opp et tilbud på NIMI Ullevål som er gratis, på onsdager om det skulle være av interesse.

Lykke til med treningen!:)

Vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, spesialfysioterapeut

Rettigheter

Time hos ny fastlege

Hei! Jeg byttet fastlege og dette er registrert fra 1/2-18. Byttet er grunnet flytting til ny kommune. Da jeg for første gang skulle bestille legetime i dag grunnet sykdom som medfører fravær fra jobb, nektet kontordamen meg time grunnet at hun ikke fant meg i systemet der. Jeg ringte da mitt gamle legekontor og bad om flytting av journal. De ville gjøre dette elektronisk i dag, de opplyste at jeg kan få time uavhengig av dette. Jeg ringte opp igjen det nye legesenteret og informerte. Kontordamen der vil fortsatt ikke gi meg time. Har hun rettmessig anledning til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når bytte av fastlege har trådd i kraft, har du samme rett til time som alle andre på fastlegelisten. Det er ikke slik at bytte av fastlege først trer i kraft fra tidspunktet den nye fastlegen mottar journalen. Bytte av fastlege trer i kraft fra første dagen måneden etter at du foretok byttet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Trening med lekkasje i klaff

Jeg er 65 år og trener løping og styrketrening tre ganger i uka.Var til test hos hjertespesialist og fikk påvist liten lekkasje på en klaff. Er det fornuftig og trene når man har det. Mvh.Frank

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du er så aktiv og trener! Dette vil du høste mange fordeler av i årene som kommer.

En liten klaffelekkasje er ikke noe problem. Du kan fortsette å trene for fullt som før. Får du økende plager senere (tungpust, tretthet) får du oppsøke lege på nytt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flere hjerteoperasjoner?

Jeg har en rekke hjerte/kar operasjoner bak meg deriblandt skifte av en hjerteklaff og reperasjon m/ring av en annen. Kan dette gjøres flere ganer? Tusen takk for hjelpen NB Kan ikke åpnes i brystet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt prøver kirurgene å unngå å operere med åpen brystkasse flere ganger da det øker risiko for komplikasjoner. Etter en operasjon danner det dessuten seg arrvev inni brystet som gjør det vanskelig å operere på nytt. Men hvis operasjonen er absolutt nødvendig vil man selvfølgelig operere. Det blir da gjort nøye undersøkelser og overveielser før man går løs med ny operasjon. Enkelte behandlinger kan også gjøres uten å åpne brystkassen. Eksempelvis kan trange årer på hjertet åpnes ved å gå inn i pulsåren på armen. Hos enkelte pasienter kan også klaffefeil behandles uten å åpne brystkassen, men det er generelt veldig vanskelig hvis man allerede har gjennomgått en klaffeoperasjon tidligere.

Mvh

Wasim Zahid