Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hodepine

Jeg har nettopp blitt sykemeldt 50% pga høyt blodtrykk. Det ble oppdaget pga hodepine som har vart i ca 10 dager. Min fastlege tror det er stressreaksjoner, men jeg føler meg ikke stresset. Jeg er 32 år, har fulltidsjobb, ingen barn. Går tur og trener regelmessig. Spiser mye grønnsaker, kylling, fisk og grovbrød, men er glad i smør og ost. Drikker nok litt mer vin og øl enn jeg burde. Røyker en skjelden gang. Er normalvektig. Blodtrykksmålingene jeg har tatt hos lege var 190/120, 180/105, 200/110 og til sist 170/100. Skal tilbake om 16 dager til 24t måling. Det er ikke tatt noen andre prøver eller undersøkelser og jeg har ganske kraftig hodepine. Det hjelper litt med Paracet. Er det trygt å vente såpass lenge før det tas en vurdering? Hva bør jeg være obs på i tiden fremover, når tar jeg evt kontakt med lege igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke svare vedrørende hodepinen, da det ikke er min spesialitet.

Når det gjelder blodtrykk, så bør det gjøres en litt bredere utredning med blodprøver. Spesielt med tanke på om det kan være en eller annen underliggende årsak som gir det høye trykket. Relevante blodprøver er blodsukker, elektrolytter, nyrefunksjon, fettstoffer, stoffskifte. Urinanalyse og EKG hører også med. Rtg av hjertet og lungene kan også være relevant.

Jeg synes det er lurt at du tar en 24-timers måling. Det vil gi et bilde av hvordan trykket ditt egentlig ligger gjennom døgnet. Hvis man ikke finner noen annen underliggende årsak (noe man som regel ikke gjør), er det viktig å komme i gang med behandling av høyt blodtrykk. Ubehandling høyt blodtrykk skader organene og øker risikoen for slag.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre atrieforstørrelse på EKG

Var innlagt hjerteavdeling for operasjon av pericard/thymuscyste. I innkomstjournalen min har legen skrevet : «EKG : sinusrytme, HR 65, sannsynlig venstre atrieforstørrelse» Har ikke fått noe forklaring på hva dette betyr, opplever endel hjertebank og «tung pust», kan dette henge sammen? Ønsker gjerne å starte å trene litt intervalltrening igjen, men ble urolig av å ikke vite hva dette betyr. Er 39 år og normalvektig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

EKG måler hjertets elektriske aktivitet. Ved å se på konfigurasjonen på EKG-et kan vi få mistanke om ulike problemer med hjertet. Merk: mistanke. Det betyr at EKG ikke gir noen fasit, men kun en antydning og en mistanke. Denne mistanken må evt bekreftes eller avkreftes med nærmere undersøkelser.

Hjertet består av fire rom: Høyre og venstre forkammer (atrie) og høyre og venstre hovedkammer. Forkamrene til hjertet er representert ved det vi kaller "p-bølgen" på EKG. Hvis denne har unormal form, eksempelvis to pukler istedenfor kun en, kan det være tegn på at noe er feil i atriene. Jeg tipper at det er dette legen har sett på EKG-et ditt.

For å sjekke om du virkelig har forstørret venstre atrium, må det gjøres en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi).

Et forstørret atrium kan forårsake hjerterytmeforstyrrelser. Du skriver at du har mye hjertebank. Det kan ha en mulig sammenheng med atriene dine. Derfor synes jeg det er grunn til å utrede deg videre med tanke på dette. Det bør både gjøres ekkokardiografi, og en 24 timers EKG for å kartlegge hjerterytmen din nærmere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet og lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en jente på 29 år som den siste tiden vært svært svimmel. Vært hos legen for å ta div blodprøver som viste seg å være helt fine. Blodtrykket ble målt til 100/60 ved to anledninger hos legen. Jeg har aldri hatt lavt blodtrykk tidligere, har ligget rundt 120/70-80. Jeg har de siste dagene målt BT hjemme til 89/50, 90/54 og 100/59. Hva kan være årsaken til at jeg plutselig har fått lavt BT? Jeg har ingen andre symptomer enn svimmelhet, og jeg har heller ikke startet på noen nye medisiner, endret kosthold osv.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke alltid mulig å finne årsaken til lavt blodtrykk. Vi vet at enkelte tilstander kan gi lavt blodtrykk:

Svangerskap: Når du er gravid skjer det endel endringer i kroppen og blodsirkulasjonen. Men disse normaliseres som regel igjen etter fødsel.

Vektreduksjon: Hvis du går ned noen kilo i vekt, kan det være nok til å få lavere blodtrykk. 

Hjertesykdom: Rytmeforstyrrelser, hjertesvikt, klaffefeil og hjerteinfarkt kan gi lavt blodtrykk. Men dette er sjeldent hos unge personer og vil uansett lett kunne fanges opp med undersøkelser.

Hormonsykdommer: Tyroideaproblemer, binyresykdommer og lavt blodsukker kan gi lavt blodtrykk. Dette kan enkelt sjekkes med blodprøver.

Dehydrering: Taper du mye væske grunnet oppkast, diare, svette, manglende inntak kan du få lavt blodtrykk.

Vitaminmangel: B12- og folatmangel kan gi lavt blodtrykk.

Medikamenter.

Disse tilstandene kan lett utelukkes hos fastlegen og bør sjekkes. Men ofte vil man ikke finne noen spesifikk årsak. Lavt blodtrykk er sjeldent farlig i seg selv, men svimmelhet kan gi fall og skader. Hos noen kan det hjelpe å drikke jevnlig gjennom dagen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mitralklaffoperasjon

Hei! Jeg har nylig vært til utredning og fikk vite at jeg trenger et mitralklaffoperasjon. Jeg er symptomfri pasient med stor lekkasje. Diagnosen er Barlow, utbredt mitralprolaps, chordaruptur, stor MI. Har lest at det er mer ønskelig med plastikk selvfølgelig om det lar seg gjøre. Hvordan kan man finne informasjon om sykehusene og eventuelt noen kirurger som spesialiserer seg på plastikk? Er det noen klinikker som har den profilen? Noen klinikker som utfører litt mer kompliserte operasjoner? Det hele føles veldig skummelt. Takk om du kan svare.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slike hjerteoperasjoner utføres som regel kun ved større sykehus, gjerne universitetssykehusene. Så vidt jeg vet så finnes det i Norge ingen rangering over hvilke sykehus, avdelinger eller kirurger som er best på slike inngrep. Operasjonene utføres som regel av svært erfarne leger. At operasjonene gjøres på relativt få steder i Norge sikrer at de få kirurgene som gjør dette, får operert mange og derfor mye trening og erfaring.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Hjerteflimmer og lav oksygenmetning

Hei. Jeg har slitt veldig mye med flimmer på hjertet. Jeg tok CT og MR for to år siden, men der fant de ikke noe unormalt. Blodtrykket mitt er normalt. Eneste jeg har fått påpekt på er at jeg har litt tykt blod og dårlig oksygenmetning i blodet. Ligger på ca 93 i oksygen metning i blodet. Har du noe logisk svar på det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav oksygenmetning i blodet tyder som regel på et lungeproblem. Jeg synes du skal henvises til røntgenundersøkelse av lungene og få en undersøkelse hos lungespesialist.

Hjertesykdom kan i enkelte tilfeller også gi lavere oksygenmetning. Eksempelvis hvis hjertefunksjonen er såpass redusert at det hoper seg opp væske i kroppen og lungene. Da blir lungene "tunge som våte svamper" og mindre oksygen går over i blodet. Det kan være flere årsaker til svekket hjertefunksjon. Mye og rask atrieflimmer kan er en av dem. Jeg synes derfor at du også bør vurderes av en hjertelege. Be fastlegen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av Levaxin?

Hei, jeg er en 31 år gammel kvinne som har en datter på 2,5 år. I forbindelse med svangerskapet gikk jeg opp over 20 kg, og mye av dette henger igjen. Jeg er 169 cm høy og 77 kg. Jeg går ikke ned i vekt selv om jeg er aktiv og spiser omtrent 1500 Kcal per dag. På grunn av vekten og at jeg var mye trøtt og kald oppsøkte jeg lege for å se om det var lavt stoffskifte. For 1,5 år siden begynte jeg på Levaxin etter å ha hatt forhøyet anti-TPO verdier og svakt førhøyet T3 og T4 (går nå på 100 x3 og 75x 4 per uke), og nå er mine stoffskiftenivåene mine innenfor normalområdet.

Problemet nå er at jeg har fått høyt blodtrykk (140/100). Min far har høyt blodtrykk, men bortsett fra det (og noen kg for mye) kan jeg ikke si at jeg skjønner helt dette høye blodtrykket. Kan det tenkes at jeg har fått høyt blodtrykk av levaxin? Jeg skal ha en 24 timers blodtrykkmåling om en uke, men jeg har målt endel selv og det er stabilt høyt. Jeg har også svært lav puls (helt ned til 43 sett etter 24 timers ekg) som de ikke helt vet grunnen til. Men ut i fra ultralyd av hjertet ser alt bra ut. Så kardiologen mente vi ikke trengte å bekymre oss for det, men fokusere nå på det forhøyede blodtrykket. Jeg vil nødig begynne med blodtrykkmedisiner hvis dette kan ungåes. Hva om trykket blir stabilt dersom jeg kutter ut/kutter ned på levaxin? Har dere noen tanker/erfaringer med dette? Jeg hadde satt veldig pris på svar, begynner å bli veldig sliten av all testingen. På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Noen har bare lav puls og det er normalt for dem. At du har fått sjekket hjertet hos kardiolog er også betryggende.

Ofte vet vi ikke hvorfor pasienter får høyt blodtrykk. Noen få har en eller annen underliggende sykdom som årsak, men hos de fleste finner man ingen spesiell årsak. Levaxin kan påvirke hjertet, men som regel gir det ikke høyt blodtrykk. Spesielt ikke hvis verdiene ligger innenfor normalområdet.

Du skriver at du veier nesten 20 kg mer enn du gjorde før. Overvekt er en av årsakene til høyt blodtrykk, og hos deg kan det godt hende at dette er årsaken. Da kan løsningen ligge i vektreduksjon. Ofte er det ikke mye reduksjon som skal til før trykket normaliseres.

Det er viktig å behandle høyt blodtrykk. Enten med medisiner eller med livsstilstiltak som mosjon og kosthold. Forblir trykket høyt kan det gjøre skade på organene.

Jeg tror det er lurt at du først får gjort en 24-timers måling for å se hvor trykket ligger. Deretter bør det fokuseres på tiltak for å redusere trykket dersom det blir nødvendig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stikk i brystet

God dag. Igår hadde jeg ubehag ved venstre side av brystet ca ved midten, litt over brystet, i 3-4 timer. Ikke smerter, men som en stikk/stikkende når jeg var framoverlendt/strakk meg feks ned for å hente opp noe fra bakken, eller ved pushups bare. Var også på trening, kjente ikke noe til dette da. Er 20 år, og bra form, drikker ikke, røyker ikke. Dette ubehaget ble borte etter at jeg spiste middag, ganske rart. Er det noe med hjertet? Eller muskel? Hvis hjertet hadde jeg vel hatt ubehag ved trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på beskrivelsen din, synes jeg ikke det høres ut som om dette har med hjertet å gjøre. Hjertesykdom er svært sjeldent hos unge personer. Det at du ikke fikk plager under treningen tyder også at dette neppe er et hjerteproblem. Det vanligste ved slike plager som du beskriver er muskelsmerter. Når en betent muskel strekkes, presset eller tøyes kan det kjennes smerter. At det ga seg av seg selv er også et godt tegn.

Ut i fra det du skriver virker det ikke som det er grunn til bekymring. Hvis plagene kommer tilbake, eller vedvarer, kan du ta kontakt med lege.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Dekning av utgifter hos kiropraktor

Jeg har to åpne hjerteoperasjoner på et år - aorta disseksjon og ny mekanisk hjerteklaff. Har valgt å ta rehabilitering hjemme hos fysioterapeuten. Nå har jeg også tatt noen timer hos kiropraktor, men dette må jeg betale for selv. Vet dere om det finnes mulighet for å søke å få dekket også kiropraktor som den del av rehabiliteringsopplegget?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er behandlingen av vesentlig betydning for din funksjonsevne, ytes det stønad fra folketrygden til behandling hos kiropraktor. Det er kiropraktoren som vurderer om vilkårene for stønad er oppfylt. Stønaden er 64 kroner per gang. Den utbetales fra Helfo til kiropraktoren. Det finnes ikke andre offentlige ordninger som dekker utgifter hos privatpraktiserende kiropraktor. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hjertestans hos unge mennesker

Hei! Ofte leser jeg om unge mennesker som faller om, pga hjertestans. Dette gjør at en blir litt urolig. Som kardiolog, hender det ofte at dere får inn pasienter på under 20 år, som har fått hjertestans, og hvorfor skjer det? Er det genetikk? Har en noen symptomer i forkant? Skal man unngå trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke vanlig. Det er faktisk veldig sjeldent. Men det gjør inntrykk fordi det er tragisk og får også mye medieomtale.

Det kan være flere årsaker til hjertestans hos unge mennesker, men nesten alltid skyldes det en underliggende og uerkjent hjertesykdom. De vanligste årsakene er hypertrofisk kardiomyopati (genetisk fortykket hjertemuskel), ARVC (en genetisk hjertemuskelsykdom), en medfødt feil i hjertekransårene, og andre genetiske sykdommer som disponerer for hjerterytmefeil og hjertestans.

Noen får symptomer i forkant (hjertebank, tungpust, brystsmerter, svimmelhet) men hos andre er dessverre hjertestansen det første tegnet.

For friske mennesker er det ingen grunn til å unngå trening med mindre man vet at man har en hjertesykdom hvor trening er frarådet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medfødt hjertefeil hos 8-åring

Har ei datter på 8 år med medfødt hjertefeil, aorta stensiler, som i den siste tiden har klaget over smerter i brystet.Skal på kontroll i november på Unn. Er dette noe bør ta opp med kardiolog?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, dette synes jeg du absolutt skal nevne for kardiologen for UNN. En viktig del av vurderingen av alle hjertesykdommer er symptomene som pasienten opplever. Legene er avhengig av å få god informasjon om symptomer for å vurdere videre behandling.

Jeg kjenner ikke tilstanden til datteren din i detalj og skal derfor ikke gi konkrete råd. Jeg synes det er best at du ringer avdelingen på UNN og spør hva du bør gjøre.

Mvh

Wasim Zahid