Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Arcon-Tisane hårprodukter og Eliquis

Kan man bruke arcon tisane hårprodukter sammen med eliquis blodfortynnede ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har tittet på nettsidene til Arcon-Tisane. De selger mange ulike produkter og jeg har ikke mulighet til å vurdere hver enkelt av disse. Kosttilskuddet som de selger ser ut til å inneholde ulike b-vitaminer. Dette er uproblematisk å kombinere med den blodfortynnende medisinen Eliquis.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteflimmer siden 12 årsalder

Hei. Har hatt hjerte flimmer siden jeg var 12 år, som utartet seg med at jeg fikk høy puls, svimmelhet, tungpustet og svak. Fikk utbedret dette noe i en alder av 24, da legen aldri fant noe før den tid. Er dette noe hjerte kan ha tatt skade av? Slitasje eller noe sånt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mange år med ukontrollert flimmer kan hos noen svekke hjertet. Men det er lett å sjekke med en ultralyd av hjertet. Hvis en slik undersøkelse viser at hjertet har normal pumpekraft har det ikke skjedd noen skade. Selv om man finner en svekkelse kan dette normalisere seg igjen med riktig medisinering. Symptomer på svekket hjerte er tretthet, tungpusthet og dårlig kondis. Hvis du er usikker, bør du snakke med legen din og evt. få en henvisning til hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt undertrykk

Jeg er en mann på. 71 år. Er fysisk aktiv. Var hos legen i dag, der ble blodtrykket målt til 140 overtrykk og undertrykk på 52. Er det farlig med et så lavt undertrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hos en 71 åring kan et blodtrykk på 140/52 godt være normalt. Men når det er så stor forskjell på over og undertrykk, bør legen tenke seg om et par ganger. For det første bør det kontrolleres noen ganger for å sjekke at det virkelig er en stor differanse. Det bør også lyttes på hjertet for å høre etter bilyder. Iblant kan klaffefeil gi stor forskjelle på over og undertrykk. Hvis det er mistanke om noe slikt, må du henvises til ultralyd av hjertet for å sjekke det ut. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Selozok ved atrieflimmer

Jeg er 57 år med atrieflimmer og bt 145/95. Legen sier jeg skal bruke Selo-Zok 50mg for lavere puls og Candesartan Krka 8mg for lavere bt. Men vil ikke Selo-Zok virke på både puls og bt? Har Isoptin også en rytmeeffekt, ikke bare frekvenseffekt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at Selo-Zok påvirker både pulsen og blodtrykket, men effekten på blodtrykket er ikke spesielt stor. Dessuten er 50 mg en lav dose og vanligvis vil dette ikke gi lavt blodtrykk. Isoptin har primært en frekvenseffekt og for å få rytmeeffekt bruker vi andre medisiner, som feks sotalol, flekainid, dronedarone og amiodarone. Men dette er potente medisiner som kardiologer kun skriver ut hvis det er god grunn til å bruke dem, og etter nøye undersøkelser av hjertet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aorta ascendens

Aorta ascendens på diameter på 42 mm. Hva betyr dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aorta er navnet på hovedpulsåren. Den starter ved hjertet, går rett oppover i noen centimeter før den snur 180 grader og fortsetter ned mot bekkenet. De ulike delene av den har ulike navn. Den delen som går rett opp fra hjertet heter aorta ascendens. Den har normalt en diameter på 2-3 cm. Hos noen kan den bli utvidet. 42 mm betyr at den er moderat utvidet. Som regel krever ikke det noen behandling, men den må følges med på med jevne mellomrom (feks årlig). Når den blir tilstrekkelig stor (over 55 mm) pleier man å operere den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsatt sliten etter bypass

Hei, Jeg ble bypass operert i november 2016, en trippel bypass. Fikk beskjed om at jeg hadde hatt et lite hjerteinfarkt da jeg ble lagt inn. Jeg hadde da i et halvt års tid hatt store problemer med å gå i oppoverbakker, fikk store smerter i bryst og kjeve. Jeg har hatt høyt blodtrykk i over 20 år, har gått på blodtrykksmedisin hele denne perioden, men blodtrykket har til tross for dette vært vanskelig å regulere. Jeg har i tillegg hatt diabetes 2 i 3 år, men dette blir greit regulert med Metaformin Orifarm. Jeg er snart 57 år. Kommer fra en familie med en hjertetrøbbel, bl.a en far som døde 37 år gammel og en bror (50 år) med alvorlig hjertesvikt. Etter operasjonen i november 2016 fikk jeg lungebetennelse og nyresvikt. Nyreverdiene har svingt mellom 130 og 190, men er nå nede i rundt 120. Jeg har og hatt store plager med urinsyregikt etter operasjonen og har hatt hyppige urinsyre «angrep» i kne, tå, vrist og albue, men dette har avtatt de siste 2 månedene. Jeg har vært på 3 ukers hjerte rehabilitering, vært aktiv med å gå turer og har trent intervaller, 4x4, på tredemølle, i mitt tempo :-) Det siste året har jeg redusert vekten fra 99 kg til 83 kg. Tiltross for dette blir fortsatt veldig fort sliten. Jeg går 50% sykemeldt. Merker at jeg etter 4 -5 timer på jobb blir veldig trøtt og utmattet. Får behov for å sove/hvile. Jeg jobber med salg innenfor oljeindustrien. Jeg opplever noen ganger samme type tretthet etter trening og 4x4 intervaller. Det jeg lurer på er om hjertet fungerer normalt? Er det normalt å fortsatt bli så fort utmattet ett år etter bypassoperasjon? Er dette noe jeg må innfinne meg med og tilpasse «farten» deretter? Jeg har ikke lenger smerter i brystet/kjeve ved belastning.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert informasjon.

Du er en 57 år gammel mann som hadde angina i et halvt år, fikk så et lite infarkt og ble bypass-operasjon. Du hadde i forkant høyt blodtrykk og diabetes, noe som øker risikoen for hjertesykdom. Det samme gjelder arv for hjertesykdom. Etter operasjonen fikk du en lungebetennelse og nyresvikt, men har kommet deg bra. Trener nå på høyt nivå og har redusert vekt. Dette er veldig positivt. Men du blir fortsatt fort sliten og er 50% sykemeldt. Du har ikke lenger angina, noe som tyder på en vellykket operasjon. 

Det kan være ulike grunner til at du føler deg sliten og søvnig. Det er grunn til å se nærmere på dette. Jeg hadde bestilt generelle blodprøver (fastlegen vet hvilke) og også et røntgenbilde av brystkassa for å få en grov vurdering av lunger og hjertet. Videre bør du henvises til en hjertespesialist eller til et sykehus. Det bør gjøres et arbeids-EKG for å se hvordan hjertet ditt reagerer på belastning. Det bør også gjøres en ultralyd av hjertet for å vurdere pumpekraften i hjertet. Noen bør også gjøre en grundig gjennomgang av medisinene dine for å se om det er noe der som gir bivirkninger.

Jeg synes man skal forfølge dette skikkelig før man evt slår seg til ro med at "slik er det".

Lykke til

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infeksiøs endokarditt

Hei! Hva menes med Infeksiøs endokarditt?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Infektsiøs endokarditt betyr betennelse på en hjerteklaff som skyldes en mikrobe, oftest en bakterie(bakteriell endokarditt). Dette var vanlig i Norge for 70-80 år siden, men er sjelden i dag. Blant innvandrere fra fattige land som Soamlia og Eritrea ser vi imidlertid ikke sjelden skader på hjerteklaffene etter gjennomgått bakteriell endokarditt. Ofte kom bakteriene fra munnen pga dårlig munnhygiene.

Barn som fødes med alvorlige hjertefeil blir i dag ofte operert flere ganger, og vokser opp. Disse har økt risiko for endokarditt. Det samme gjelder når man opererer inn kunstige hjerteklaffer. Narkomane er i dag en av de største gruppene som rammes av infektsiøs endokarditt.

             

Hjerte/kar

Høye blodplateverdier ved MS

Jeg tok en blodprøve, og den viser at A blodplatene var på 444 (ref. Verdi 165-387).. jeg har MS og har derfor en sykdom som kan være grunn for nivået jeg fikk om jeg ikke tar feil. Min spørsmål er da; er dette noe jeg må følge ekstra nøye med når min far har hatt endel blodpropper og har hatt hjerteproblemer? Gjør ms at jeg har større mulighet for å få blodpropp selv? Jeg får rituximab, og jeg vet den angriper b-celler i blodet.. har det noe å si når det kommer til blodplatene?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Mange medisiner kan gi økning i antall blodplater, og hvis det er tilfelle med rituximab så er det nevnt i paskningsvedlegget til medisinen. En moderat økning i antallet blodplater, slik dine verdier uttrykker, har ingen betydning. Det er ved betydelig økt antall blodplater at det kan foreligge økt risiko for blodproppdannelse.

Hos din far er det sannsynligvis tatt blodprøver for å se om han har tilstander som disponerer for økt tendens til blodproppdannelser, inklusive økning i antallet blodplater.

Siden du har MS og samtidig bruker medisin så er det naturlige å kontrollere med senere blodprøver i forhold til at antallet blodplater ikke stiger ytterligere hos deg.

Hjerte/kar

Hjerteflimmer

Regnes hjerteflimmer som en hjerte,- og karsykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Hjerte/karsykdom er et uttrykk som ofte brukes for å inkludere alle sykdommer i hjertet og i kroppens blodårer. Allikevel er vanlig bruk av begrepet ofte først og fremst ment å omfatte prosesser i blodårenes vegger og hjertets blodårer(kransårene) som har felles kjennetegn(for eksempel åreforkalkningsprosessen). Det vanlige med atrieflimmer er å omtale dette som en spesifikk hjertesykdom. Samtidig forholder det seg slik at det er en prosess som er betinget i endringer i blodårenes vegger, nemlig høyt blodtrykk, som er den vanligste årsaken til hjerteflimmer. Slik kan årsaken til hjerteflimmer ligge utenfor hjertet, selv om selve sykdommen skyldes endringer i selve hjertet.

Hjerte/kar

Gutt med høyt kolesterol

Min sønn på 12 år har fått konstatert ved to ulike prøver at han har høyt kolesterol, 6,9. Hans far har høyt kolesterol, hans onkel også. Far er testet og det er konstatert at han ikke er bærer av genfeilen som gir arvelig høyt kolesterol. Hva kan da hans høye verdier skyldes? Jeg har ikke høyt kolesterol. Vi skal til samtale med lege, men hva bør jeg gjøre nå? Er det flere prøver jeg bør kreve at tas av min sønn?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

6.9 mmol/liter er en høy verdi av kolesterol for en gutt på 12 år. Når man tester for genfeil så regner vi med at cirka 70% av alle genfeil er kjent, og det er disse man tester mot. Det betyr at man antar der er ytterligere 30% med genfeil som vi enda ikke kjenner uttrykket for i genmaterialet. Dere bør spørre legen hvor din mann testet seg hva det stod på testrapporten hans. Ofte står det på slike rapporter"Ikke funnet genfeil mot kjente mutasjoner". Ved svært høye verdier av kolesterol antar man allikevel at det skyldes en genfeil, selv om denne enda ikke er beskrevet.

En annen tilstand som kan gi svært høye kolesterolverdier er hvis man har lavt stoffskifte. Dette er svært sjelden hos en 12-åring, men dere bør spørre fastlegen om der en tatt den enkle blodprøven om avdekker lavt stoffskifte.