Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Gutt med høyt kolesterol

Min sønn på 12 år har fått konstatert ved to ulike prøver at han har høyt kolesterol, 6,9. Hans far har høyt kolesterol, hans onkel også. Far er testet og det er konstatert at han ikke er bærer av genfeilen som gir arvelig høyt kolesterol. Hva kan da hans høye verdier skyldes? Jeg har ikke høyt kolesterol. Vi skal til samtale med lege, men hva bør jeg gjøre nå? Er det flere prøver jeg bør kreve at tas av min sønn?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

6.9 mmol/liter er en høy verdi av kolesterol for en gutt på 12 år. Når man tester for genfeil så regner vi med at cirka 70% av alle genfeil er kjent, og det er disse man tester mot. Det betyr at man antar der er ytterligere 30% med genfeil som vi enda ikke kjenner uttrykket for i genmaterialet. Dere bør spørre legen hvor din mann testet seg hva det stod på testrapporten hans. Ofte står det på slike rapporter"Ikke funnet genfeil mot kjente mutasjoner". Ved svært høye verdier av kolesterol antar man allikevel at det skyldes en genfeil, selv om denne enda ikke er beskrevet.

En annen tilstand som kan gi svært høye kolesterolverdier er hvis man har lavt stoffskifte. Dette er svært sjelden hos en 12-åring, men dere bør spørre fastlegen om der en tatt den enkle blodprøven om avdekker lavt stoffskifte.

 

 

Hjerte/kar

Ung jente med hjertebank

Hei. Jeg har i noen dager vært plaget av hjertebank. Jeg er ei jente på 19 år som trener regelmessig og har et sunt kosthold. Denne hjertebanken føles svært ubehagelig og kommer oftest når jeg slapper av. Det føles ut som jeg får et sug i brystet før det kommer et svært kraftig hjerteslag. Dette kan skje flere ganger om dagen. Hva kan dette være? Kan det komme av stress? Er det farlig? Har ingen tidligere påvist hjertesykdom, men man blir jo bekymret når det kommer ubehag fra hjertet. Hjertebankene er ikke vonde, bare ubehagelige, noe som gjør at jeg også er mer oppmerksom på puls og hjerteslag.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Hjertebank er noe de aller fleste opplever, og hos de fleste er det ufarlig. Allikevel er det ofte grunn til å reagere hvis dette er noe du ikke har hatt tidligere, men som er tilkommet.Den enste måten å avdekke hva dette representerer er ved å ta EKG under en slik episode med hjertebank. Ofte vil det være vanskelig å rekke fram til fastlegen mens anfallet varer. Derfor blir de fleste i slike tilfelle henvist fra fastlegen til hjertespeialist(kardiolog). Denne har utstyr til å registrere hjerterytmen gjennom ett eller flere døgn. Samtidig vil kardiologen gjøre ultralydundersøkelse for å se etter om det er noe ved hjertets struktur som gir økt risiko for alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.

Hjerte/kar

Lavt kolesterol

Er det farlig med lavt kolesterol? Kan det ha sammenheng med muskel og skjelettplager?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Når vi er nyfødte har vi en totalmengde av kolesterol i blodet på  ca. 2 mmol/liter. Vi har altså en veldig lav verdi i forhold til det nivået de fleste i Norge har senere i livet. I enkelte land ligger og befolkningens kolesteolverdier lavt, helt nede på 3-tallet. Det er ingen holdepunkter for at slike lave verdier av kolesterol har noen skadelige effekter

Kreftceller bruker kolesterol for å bygge cellevegger, og ved enkelte kreftformer kan man se at pasienter får vesentlig lavere verdier av kolesterol enn hva som var det nivået de lå på før kreftsykdommen tilkom. Måling av kolesterol er alltid forbundet med noe måleusikkerhet, slik at en enkelt måling som viser veldig forskjellig verdi fra det man har ligget på tidligere bør kontrolleres med en ny måleprøve.

Det er ingen holdepunkt for at det foreligger noen sammenheng mellom muskel/skjelettplager og lave kolesterolverdier.

 

Hjerte/kar

Klage på mangefull helsehjelp

Hei, jeg har hatt hjerneslag og ble i den innledende fasen vurdert på legevakten - som konkluderte med "mest sannsynlig ikke slag", med beskjed om å ta kontakt med fastlege 1 dag senere om ikke mine plager forsvant. Jeg tok imidlertid ikke dette svaret til følge og kontaktet fastlege umiddelbart neste dag. Fastlegen sendte med direkte på sykehus. Jeg vurderer å rette en klage på behandlingen ved legevakten, er det noe du anbefaler og i såfall hvem skal klagen rettes til og hvilken dokumentasjon må jeg vedlegge.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er Fylkesmannen som er klageinstans. Her finner du informasjon om hvordan du går frem: klage

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Symptomer og behandling på iskemisk hjertesykdom

Hei! Hva er symptomer og behandling for iskemisk hjertesykdom? skriver en eksamen nå og trenger litt hjelp, da jeg finner svært lite på nette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan jeg skrive en helt bok om. Iskemisk hjertesykdom er blant de vanligste sykdommene i verden og det står svært mye om det på nettet. Her har du noen linker:

https://helsenorge.no/sykdom/hjerte-og-kar

https://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-heart-disease/Pages/Introduction.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_artery_disease

Lykke til med eksamen!

Mvh
Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nødvendig med pacemaker?

Hei! Jeg fikk for 3 år siden pacemaker fordi jeg stadig besvimte,fordi jeg hadde flere korte hjertestans. Jeg ble lagt inn på sykehuset på hjerteovervåkinga. Det viste seg at jeg hadde 9 stans på opp til 11 sekunder på ett døgn. Jeg har vært på pacemakerkontroll 3 ganger etterpå. Nå sist sa legen at jeg brukte pacemakeren veldig lite. Faktisk bare 3%. Det jeg lurer på er hvor mange prosent en pacemaker ville slått inn for et vanlig fungerende hjerte? Regner med at en pacemaker vil slå inn hos alle mennesker uansett innimellom? Teoretisk sett,kunne jeg levd uten pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor ofte en pacemaker slår inn avhenger av hvordan man har programmert den. Hvis man programmerer at den kun skal slå inn ved pauser på over 2 sekunder, vil den hos friske nesten ikke slå inn i det hele tatt, dvs null prosent.

Ut i fra det du skriver, virker det som om pacemaker har vært helt nødvendig for deg. 3% høres ikke mye ut, men i løpet av et døgn har sannsynlig hele 2500 av slagene dine vært avhengig av pacemaker.

Om du kunne levd uten pacemaker? Kanskje det, men pausene og besvimelsene dine kunne også ha kommet i farlige situasjoner som feks ved bilkjøring.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risikoene ved høyt over- og undertrykk

Er farene ved forhøyet overtrykk eller undertrykk de samme?Hva hvis undertrykket er forhøyet mens overtrykket er ok? Hva kan gjøres/må unngås for å senke blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både overtrykket (systolisk) og undertrykket (diastolisk) er viktige i vurderingen av blodtrykket. Begge bør være normale. Behandlingen er som regel den samme selv om det er isolert forhøyning av den ene eller andre, forutsatt at det ikke er andre underliggende sykdommer som forårsaker forskjellene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Innleggelse ved høyt blodtrykk

Når fører blodtrykk til sykehusinnleggelse?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Innleggelse grunnet blodtrykket er sjeldent nødvendig. Hvis blodtrykket er veldig lavt, kan det være tegn på alvorlig sykdom. Da blir pasienten innlagt akutt for undersøkelser og behandling.

Ved høyt blodtrykk skjer utredning og behandling som regel hos fastlegen. Noen ganger kan blodtrykket være så høyt at det gir akutte skader på kroppens organer. Det kalles malign hypertensjon eller hypertensiv krise. Da må pasienten raskt inn på sykehuset. Som oftest skjer dette først ved svært høye blodtrykksverdier.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nødvendig med ablasjon

Hei. Jeg har hele livet vært plaget med forkammertachicardi av og til, periodevis mer eller mindre, litt avhengig av fysisk og psykisk "form". For et pr siden ble anfallene mye mer plagsomme og det ble tatt ultralyd som viste lekkasje ved hjerteklaffer og en utposing på aorta. Dette ble ordnet med vellykket operasjon for et halvår siden. Etter operasjonen hadde jeg mye mer tachicardi enn tidligere. To ganger måtte den stoppes med adenosin på sykehus og ene gangen målte legene grundig elektrofysioligisk og sa at de visste nå nøyaktig hvordan ablasjon må gjøres. Nå har jeg fått innkalling til ablasjon om en uke, men hjertet har roa seg veldig ned de siste ukene. Jeg slutta feks med betablokker og kan drikke kaffe og trene uten anfall. Spørsmålet: Er det en fare for at de brenner av for mye basert på målinger rett etter klaffeoperasjonen? Hva blir eventuelle ulemper isåfall?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brenning av slike takykardier er symptomlindrende behandling. Det er viktig å huske på. Det betyr at hvis du har lite symptomer, har du lite å vinne på ablasjon. Du sier at du nå merker mye mindre til plagene. Da kan det være greit å utsette ablasjonen og se an videre. Kommer takykradianfallene hyppigere igjen, kan man ta ablasjonen da.

Det er alltid en fare for å brenne av for mye, og det er noe de som utfører inngrepet er veldig oppmerksomme på. Det forekommer derfor heldigvis sjeldent at man brenner for mye. Men det kan skje, og i verste fall kan bli avhengig av pacemaker.

HVorvidt du skal ta ablasjonen nå eller vente, må du avgjøre i samråd med kardiologene dine.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Osteogenesis imperfecta type 3

Hei Har tidligere skrevet inn her vedr. uro for hjertet. Jeg er kvinne 37 år med type 3 av den sjeldne bindevevssykdommen Ostegenesis Imperfecta. Jeg har en sterk skoliose på 54 grader i ryggen. For et år siden var jeg innlagt på sykehuset med veldig høy puls over mange timer. Det ble gjort masse undersøkelser uten at noe ble påvist. Men ble satt på 2,5mg bisoprolol for ettertiden så jeg ville ha det bedre pulsmessig ( mennesker med OI har en mye høyere hvilepuls enn normalbefolkningen). Dessverre har dette skapt sterk grobunn for angst og mye tanker rundt hjertet mitt , da jeg også vet at flere med OI opplever uro i brystet.

I sommer var jeg på ultralyd av hjerte på spesialistsenter i Oslo. Her ble jeg fortalt at det var tipp topp stand og fungerte meget godt. I sommer tok jeg også CT av hjertet (uten kontrast) og en overlege sa det ble bra bilder som viste kalsiumscore 0 ( uten at jeg helt vet hva det betyr), og ikke kunne dem se noe åretetthet visstnok. Nylig i høst har jeg gått med 72 timers R test som ikke viste urytme av noe slag. Påvist 5 episoder totalt på at hjertet tok en liten pause for så å slå hardere. Hjertelegen kalte det ekstrasystoler type SVES og sa dette var helt fint og normalt og absolutt ikke noe behandlingskrevende. Pulsen hadde vært gjennomsnitt 82 på tre dager. Han mente Bisoprolol og angst kunne trigge ekstrasystoler. Jeg hverken røyker eller drikker alkohol. Alle blodprøver er veldige fine, kolesterol på 3,1. Blodtrykk på hjemmemålinger er litt variable men type 128/85....

Likevel har jeg plager ofte med at hjertet girer opp i fart, helt ut av ingenting. Spesielt om det er noe jeg gruer meg for eller tenker på (type begravelser) da blir det slående fort og hardt over lengre tid før det lander. Det verste er derimot en følelse som kommer et par ganger i uken, noen ganger et par om dagen. Det at hjertet slår kolbøtte, kvelver rundt, søkk/sug i brystet. Det er som om det forsvinner fra sin plass et lite øyeblikk. Man skvetter så man blir helt kald og kvalm og livredd når disse episodene oppstår. Av og til kan jeg også kjenne det i halsgropen. Jeg kan f.eks ikke ligge på venstreside, bøye meg, har kutta helt cola og er redd for å le eller hoste hardt. Ofte merker jeg disse episodene rundt menstruasjonen. Jeg er også plaget med mye sure oppstøt/tilbakestrømning av mat, luft, magesmerter øverst i magen og raping. Har tatt ultralyd av abdomen der alt var fint og likeledes gastroskopi. Legen mener luft og syre kan også være en trigger for disse hjertekolbøttene. Legene kaller det dysepsi og trøbbel med lukkemuskel. Tar av og til Nexium

Jeg tenker veldig mye på at når hjertet tar disse kolbøttene/pausene/ rullene at det bare skal stoppe/henge seg opp uten at det kommer deg videre ? Har mye brystsmerter og smerter mellom skulderbladene, kvalme, små-svimmel og magesmerter samt ut i armene noe som også gjør meg livredd for infarkt og tror jeg har dette hver dag. Tatt sikkert 40 hvile ekg siden nyttår , alle like fine. Legen min mener at jeg er så utredet at det finnes lite sannsynlighet for infarkt og at disse smertene skyldes min spesielle kroppsbygning, dårlig lukkemuskel , luftproblemer og svært sterk helseangst. Nevner også at legen sier at siden min kropp er så trykket sammen av diagnosen kan mage organer «dytte» litt opp i hjerteregionen. Jeg tenker jo jeg burde sikkert tatt en arbeids ekg men dette sier legen er unødig når Ct var så fin. Likeledes får jeg ikke ta angiografi når der ikke foreligger grunn. Hva tenker du om hva jeg skriver? Har jeg grunn til å uroe meg, hva bør jeg gjøre videre? evt hvordan kan jeg lære Meg å leve med disse «rullene» Det ødelegger verden totalt for meg med disse «kolbøttene» og jeg sitter i høyspent angst å venter på neste liksom...dem kan komme i alle slags situasjoner men oftest i hvile. Og jeg har så mer enn nok med sterke smerter og utfordringer knyttet til funksjonshemmingen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du er usedvanlig godt utredet og har vel i praksis fått utført alle spesialundersøkelser som er mulig å gjøre av hjertet. At det ikke er funnet noe galt etter denne enorme utredningen må tas som et svært positivt tegn. Det er svært beroligende at man ikke har funnet noe galt.

Jeg er helt enig i vurderingene til både fastlegen din og de kardiologene du har vært i kontakt med.

Det kan tenkes at du rett og slett har et hjerte som er veldig sensitivt for omstendighetene og raskt går opp i puls når det stimuleres på ulike måter (som aktivitet, stress, angst etc). Enkelte mennesker har det bare sånn og det er ikke et tegn på underliggende hjertesykdom.

Jeg kan ikke annet enn å berolige deg. Det er sjeldent jeg er noen som er så godt undersøkt som deg og her det absolutt ingen indikasjon på hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid