Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Oppfølging etter stent i aorta

Hei! Om man får satt inn stent i hovedpulsåren, hvordan vil oppfølgingen være og hvor lenge følges man opp?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter stent behandling i aorta anbefales det oppfølging etter 1 måned, 6 måneder og 12 måneder. Deretter årlig. Kontrollene består av bildeundersøkelser. CT, ultralyd og mr kan være aktuelt. Legwbe vurderer hvilken undersøkelse som er passende.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

TIA? TGA?

Hei. Jeg er 83 år. Sprek. Går mye og svømmer. Siden midten av desember har jeg hatt fem slags anfall. Det har økt i styrke for hver gang. Plutselig mister jeg tilstedeværelsen. De rundt meg får ikke kontakt. De forstår ikke hva jeg sier. Veit ikke hvilken dag det er. Etter ca 20min er jeg tilbake og alt er normalt. Vært på sykehus etter siste gangen, men dem finner ikke noe. Hva tenker du?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

Du beskriver anfallsvise episoder hvor du endrer bevissthet, men jeg oppfatter at du ikke blir bevisstløs. Du forsøker å snakke, men de rundt deg forstår ikke hva du sier.

Det er vanskelig å si hva dette kan skyldes, men jeg tenker at det er på sin plass å få en skikkelig utredning om det skulle oppstå flere ganger. Det kan være et lite "drypp" eller TIA-anfall, altså en bitteliten blodpropp som løses opp av seg selv etter få minutter. Det kan være et kortvarig TGA, altså forbigående total hukommelsessvikt som også kan gi forvirring. Det kan være en slags epileptisk episode, det kan kanskje være en forbigående hjerterytmeforstyrrelse som påvirker sirkulasjonen opp til hjernen. Det bør kanskje gjøres både hjerterytmeutredning med EKG, EEG og mulig CT eller MR av hjernen om dette ikke ble gjort ved siste innleggelse, like mye for å utelukke at det er noe på gang. Eventuelle forebyggeende medisiner kan være aktuelt om man får "napp" i utredningen.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med AMK ved neste episode.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Hjerteflimmer?

Hei. Her om dagen fikk jeg plutselig en følelse av at det vibrerte på venstre side av brystet, samtidig som jeg fikk plutselig veldig høy puls. Jeg har aldri hatt så rask puls før, som var mye raskere enn om jeg trener, løper, el. Det varte ikke veldig mange minuttene før det roet seg igjen. Jeg gikk i vanlig tempo da det hendte. Jeg har litt ujevn hjerterytme til vanlig, men har forstått at dette er vanlig. Er dette noe man bør oppsøke lege for? Det har kun skjedd denne ene gangen.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Det kan høres ut som du har hatt en kortvarig episode med rask hjerterytme, uten at det er mulig å si mere om dette nå. Det å ha litt ujevn rytme innimellom er vanlig, og sjelden noe å bekymre seg for. Episoder med svært rask hjerterytme bør kanskje utredes om det skulle oppstå flere ganger, men dette må du diskutere med egen lege.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

ungdom med høyt blodtrykk

Er det flere ungdommer som har høyt blodtrykk? Hva kommer det av? Legene finner ingen årsak. Hvorfor skjer dette i ung alder?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Høyt blodtrykk er sjelden hos unge mennesker. Allikevel viser undersøkelser at det i familier med mye høyt blodtrykk ofte er slik at 20-åringer kan ligge høyere enn jevnaldrende allerede i denne alderen. Det er imidlertid sjelden man trenger medisin i ung alder.

Stort inntak av enkelte populære leskedrikker som inneholder mye koffein kan øke blodtrykket, også hos yngre personer. Det samme kan snus.

Noen sjeldne tilstander i nyrer og binyrer kan gi raskt økende blodtrykk hos unge mennesker. Ved slike brå endringer i blodtrykket må man undersøke for slike bakenforliggende årsaker til høyt blodtrykk.

 

 

 

 

Hjerte/kar

Statiner og bivirkninger

Forsøker lavdose, dvs 10 mg, Pravastatin 2 ggr.per uke. Det er statin nr. fire. Bivirkninger er hoven hals, svimmel, trykk i hodet, metallsmak, noe hjertebank og gen. uvel i flere timer medisindagene. Samme erfaring som med tidligere statin-tabletter. Kan man forvente bedring eller forverring ved bruk framover? Hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Bivirkninger på statiner er relativt sjelden, selv om mange rapporterer om det. Når man gir narrepiller (placebo) i stedet for statin angir også mange bivirkninger. Dette gjør det vanskelig å vite sikkert hva som er bivirkninger eller som er ubehag man uansett vil oppleve fra tid til annen. Du forteller om flere symptomer som du opplever som bivirkninger. Er det de samme bivirkningene du har erfart på alle de fire typene av statiner du har brukt?

Statiner gis først og fremst for å motvirke den langsomme prosessen med kolesterolavleiringer i åreveggen som kan gi angina og hjerteinfarkt. Det er forsvarlig om du prøver 6 måneder uten statin, for slik blir det lettere for deg å bedømme eventuelle bivirkninger.

Hjerte/kar

Bivirkning av betablokker

Har gått på 20 mg Pranolol morgen og kveld i 6 år,og har fungert supert. Er nå blitt plaget med sviendes utslett/elveblest på deler av kroppen. Ansikt,hals,armer,hender..Ingen utslag på allergitester. Kan en utvikle allergi for betablokkere etter 6 års bruk? Vil helst ikke bytte de ut..

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Mange typer av medisiner kan gi hudreaksjoner. Oftest vil slike reaksjoner komme relativt raskt, men de kan og komme etter en tids bruk. At de skulle komme så sent som etter at du har brukt de i 6 år virker imidlertid lite sannsynlig. Jeg er derfor ikke sikker på at dette skyldes medisinen. En sjelden gang kan man reagere på tilsetningsstoffer i medisinene, og sjekk derfor om Pranolol som du bruker nå er fra den samme produsenten du har brukt gjennom disse 6 årene.

Allergi mot medisinen eller et tilsetningsstoff vil neppe slå ut på en vanlig allergitest, så det sier ikke så mye.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Bivirkninger : Jeg bruker 5 forskjellige medisiner. 1.Prenisolon (Revmatime ,noe) 2:Albyl-E 3:Sellosok 4:Xarelto 5.Kadesartan Har lavt blodtrykk. Har vørt nede i 64/41 69/46 81/44 Forsøkte Furis mot hovne ben(Noe hevelse) da ble det enda værre . Svimmel og ikke bra. Kan sammensettningern av medisinene gi lavt blodtrykk ? 83 år gammel , men i ganske bra almentilstand. Måket to timer snø idag ,ble slien men OK

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Medisinene SeloZok og Kandesartan gir lavere blodtrykk. Det samme gjør Furix som du prøvde en stund. Jeg antar at du får disse medisinene for å stryrke hjertet ditt(mot hjertesvikt). Det kan bety at de er viktige for deg å bruke for at du ikke skal bli verre av hjertesykdommen, og dette må  veies opp mot at du har bivirkning i form av lavt blodtrykk som gir deg svimmelhet. Du må høre med legen din om det er forsvarlig at du  reduserer noe på dosene av disse medisinene på grunn av din bivirkning.

Hjerte/kar

Bivirkninger på pranolol?

Har gode erfaringer etter 6 års bruk av Pranolol 20 mg morgen og kveld. Er nå plaget med svie og utslett mest i ansikt,hals og litt på armer og hender. Kommer og går, sviende/brennende følelse. Ikke kløe. Startet i fjor sommer,tålte dårlig sol på det. Vart verre. Kan dette ha noe med Pranoloen å gjøre? Tok en ablasjon for 6 år siden,og har gått på disse uten problem siden da. Prøvde 2 andre typer betablokkere først,men ble så svmmel. Pranololen fungerer supert,så vil helst ikke bytte.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har gått på pranolol i flere år og har fått utslett og svie først nå, har det neppe noe med pranolol å gjøre. For hvis pranolol hadde vært årsaken, ville du fått utslettet og plagene for lenge siden.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og synsforstyrrelser

Hei, er en mann på 52 år og har forhøyet blodtrykk. Det varierer fra 131/91 til 152/92. Jeg har tidvis synsforstyrrelser, og har målt blodtrykk når synsforstyrrelsene er der. Målingene viste da 150/92. Målte blodtrykket samme dag da synsforstyrrelsene var borte, og målingen viste 134/91. Blodtrykket mitt har forøvrig vært forhøyet over flere år. Tar ikke medisin for blodtrykket, kun allergimedisin Kosthold må sies å være vanlig og er aktiv i hverdagen uten å kalle det trim. Har du norn gode råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på rundt 150/90 vil normalt ikke forårsake synsforstyrrelser og det spørs om det er blodtrykket som er årsaken her.

Uavhengig av synsforstyrrelsene, hvis trykket ditt som regel ligger mellom 130/90 og 150/90, så ligger det nok litt for høyt. Det kan være grunn til å se litt nærmere på dette og vurdere medisinering. Dette må du gjøre i samråd med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

Jeg har et blodtrykk på 170/110 som jeg har forstått er altfor høyt, selv om min fastlege mener det er normalt. Jeg har i tillegg døgnåpne og er overvektig. Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis blodtrykket ditt virkelig ligger på 170/110 eller deromkring mesteparten av tiden, er det for høyt og må behandles. Ubehandlet høyt blodtrykk som får stå over flere år skader blodårene og nyrene, og risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt går opp. At du har søvnapne og overvekt bidrar til risikoen.

Mosjon og vektreduksjon kan få ned trykket noe og dette bør forsøkes. Men det kan være aktuelt med medisiner også. Jeg synes du skal ta opp dette med legen din igjen.

Mvh

Wasim Zahid