Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Mat og eosinofil øsofagitt

Hei! Jeg er en dame på 48 som i fjor vår ble diagnostiser med EOE (eosinofil øsofagitt). Har av KEF fått anbefaling om å ikke spise gluten, melkproteiner og soya. Har du noen erfaringer å dele i forhold til matallergier som er spesielt triggende for eoe? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Ved EoE gis både behandling med legemidler og diett der man vet hvilke matvarer som utløser plagene.

Det kan være vanskelig å finne akkurat hve som er utløsende årsak. Man starter da emn en eliminiasjondiett, evd kun få trygge matvarer til man har kontroll over symptomene. Deretter innføres en og en matvare samtidig som symptomer registreres. De matvarene som gir utslag utelukkes senere fra kosten og resten kan man spise.

Dersom du ikke får medisiner i dag bør du snakke med legen om det og ev henvises til spesialist om det ikke er gjort.

Lykke til, hilsen Helle

 

Knut Lundin ved Rikshospitalet har skrevet en artikkel om EoE https://gastroenterologen.no/2012/05/eosinofil-osofagitt-en-oversett-arsak-til-svelgvansker/

Allergi

E-stoff og pollenallergi

Hei. Jeg har et spørsmål ang pollenallergi. Er det gjort noe forskning som tilsier at det å kutte ut alt av e-stoffet E330 fra kosten vil hjelpe mot plagene?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

E330, sitronsyre som bla finns i citrusfrukt, brukes i en rekke produkter for å regulere syrenivå i mat. Man kan reagere på sitronsyre, men det er ingen kjent sammenheng mellom det og pollenallergi.

Det vil sansynligvis ikke lindre plagen ved pollenallergi å droppe E 330, desverre. Jeg vet det er en del som mener det hjelper men det er ingen forskning som støtter teorien.

Om du likevel ønsker å prøve er det ikke farlig heller. Jeg anbefaler likevel at du bruker faste medisiner som vanlig, spesielt om det er astmamedisiner du bruke.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Test for skalldyrallergi

Hei Jeg lurer på om man kan ta en allergitest som spesifikt viser hvilken type skalldyr og bløtdyr man ikke tåler. Vet jeg er veldig allergisk mot reker, og litt mindre allergisk mot krabbe. Noe mer enn dette fikk jeg ikke testet hos fastlegen. Kan det hende at jeg tåler f.eks blåskjell? Hvor kan jeg I så fall få tatt denne testen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å tåle en type skalldyr og reagere på andre. For å finne ut det kan en blodprøve med spsifikk IgE for hvert skalldyr være til hjelp. Blodprøve kan tas hos fastlege eller spesialist.Prøveresultatet tolkes og se i forhold til dine symptomer.

Avhengig av prøveresultatet og hvor kraftig reaksjon som kan forventes kan du prøve ut andre skalldyr enn dem du ikke tåler. Dette må du og legen bli enige om før du setter i gang. Detter gjøres av og til også uten at det tas en IgE analyse.

Bløtdyr omfatter muslinger, skjell og blekksprut. De tillhører en annen familie enn skalldyr så mange skalldyrsallergikerer tåler de.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi mot midd og muggsopp

Hei!
Har siden i sommer slitt med kløe i øynene, nysing og ekstremt tett og rennende nese. Kløen gav seg i høst, men neseplagene blir bare verre. Jeg har påvist blant annet midd- og muggallergi og lurer på om det er vanlig å være så plaget av dette om vinteren? Det blir i hvert fall verre i plussgrader.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke unormalt å oppleve veldig tett nese ved middallergi. Plagene er ofte verst om natten og morgenen, fordi det er i sengen vi får nærkontakt med midden. Midden trives best der det er varmt og fuktig, som i sengen, og når det er plussgrader ute, vil det også bli fuktigere innendørs. Du skriver ikke noe om at du har gjort noe tiltak på soverommet for å begrense mengden midd. Legger ved faktaaark om allergi mot husstøvmidd der du finner informasjon om behandling og gode råd for sanering. Når det gjelder muggsopp så kan det også gi samme plager som middallergi i tillegg til hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker. Les vårt faktaark om muggsopp og ta kontakt med oss via vår rådgivning om du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Hveteallergi

Hei, det var for noen år siden, legen min oppdaget at jeg hadde hveteallergi og allergi mot en del andre ting, og da sluttet jeg med kosthold som inneholdt gluten. Men fastlegen min tok full helseskjekk i begynnelsen av januar i år. Jeg fikk svarene i dag, der sto de Matvarepanel - NEG. Betyr dette at jeg ikke har hveteallergi lenger? Jeg har jo egentlig nesten aldri hatt noen reaksjoner etter at jeg har spist mat med gluten. Etter lege timen idag har jeg prøvd å spise vanlig brød med gluten, har ikke reagert enda og det har gått noen timer. Kan man egentlig spise gluten når du ikke reagerer på det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er ikke uvanlig at allergitester viser feil. En allergitest på hvete kan slå ut dersom man har pollenallergi, da tåler likevel de fleste å spise gluten fra hvete.

Man trenger ikke unngå noe hvis man ikke har symptomer. Om de skulle dukke opp får du heller kontakte legen igjen og vurdere ny glutenfri diett.

Når du begynner med gluten igjen er det lut å starte forsiktig og helle øke mengden slik at fordøyelsen venner seg til glutne igjen.

Håper det går bra - lykke til!

Hilsen Helle

Allergi

Mange allergier og symptomer, barn 11 år

Hei! Jeg har en datter som gjennom blodprøve har hatt utslag på en rekke allergener. Bjørk, timotei, burot, midd, støv, hvetemel, melkeprotein, soya, en rekke typer nøtter, mandler, kokos og peanøtt. Hun har hele livet vært plaget med atopisk eksem og hard mage. Fra hun var 9 år har hun vært plaget med forstoppelse og sterke magesmerter, og hun får til tider mye utslett og blemmer. Et eksempel på dette var da hun var med min mor og skulle bake noen kjeks, da fikk hun kraftig utslett oppover begge hendene og klødde kraftig i øynene. En annen gang ble det åpnet en pose med forskjellige nøtter og tømt oppi en skål ved siden av henne, hun reagerte da med å bli knallrød i kinnene, klø i halsen og i øynene. Vi har vært hos barnelege på sykehuset 2 ganger for å få hjelp, men legen der mener at den maten hun har utslag på "bare" er kryssallergier og at det er pollen og midd som er det største "problemet" vårt, i tillegg til at hun er forstoppet. Legen mener at dattra mi bare skal behandles for pollenallergi ved å gi allergitablett hver dag, og øyedråper og nesespray ved behov. I tillegg vil legen at hun skal stå på Movicol i et år for å hjelpe tarmene slik at avføringen blir mykere. Legen sier at dattra mi skal spise alt, og at det ikke er nødvendig å holde seg borte fra noe mat. I mitt hode skurrer dette litt. Er det ikke slik at dersom en er allergisk mot melkeprotein så kan det gi hard avføring? Og bør en da ikke fjerne det som gjør at avføringen blir hard istedenfor å bare gi Movicol? Dattra mi er mye plaget (hun er nå straks 11 år) og dette går utover både skole og fritidsaktiviteter. Synes du vi burde kreve en ny vurdering?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er en kompleks og utfordrnde situasjon med så mange allergier og ulike plager og det er ikke lett å si hva som skyldes hva.

Jeg anbefaler at dere ber om henvisning til Voksentoppen, dvs Rikshospitalet for en grundig utredning av henne. De har erfaring og svært god kompetanse inne allergi hos barn.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Gluten i hvetestivelse?

Er hvetestivelse glutenfri?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er ikke gluten i hvetestivelse. De fleste glutenfrie melblandinger og bakverk inneholder hvetestivelse og er godkjent for de med hvetealergi og cøliaki.

Noe få allergikere er så følsomme at de heller ikke tåler hvetestivelse pga små proteinrester som kan være i hvetestivelse.

Hilsen Helle

Kosthold, Allergi

Allergi mot kumelk

Kan man ved svak kumelk-allergi 0,110 som utslag på testen S-kumelk f2 as IgE, bruke litt kumelk?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 12. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei.

En blodprøve er en del av det å stille en diagnose. Symptomer, både utbredelse og alvorlighetsgrad må sees i sammenheng med blodverdiene. Derfor må legen som har tatt prøve tolke resultatet og gi råd om barnet skal stå på diett og ev hvor streng dietten skal være.


Les mer på www.kumelkallergi.no

 

Vennlig hilsen

Rose L Otterbech

 

 

 

 

 

 

 

Lunge, Allergi, Hud

Astma, kols og eksem

Hei.
Jeg er en 49 år gammmel kvinne med astma/mulig kols. Jeg hadde problemer med atopisk eksem (krevde sykehusinnleggelse) fra 2-års alderen.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dine spørsmål var for omfattende og detaljert til at det kan besvares her, så jeg har slettet mesteparten av innholdet. Om du ønsker veiledning på dine utfordringer, ring vår rådgivningstelefon og spør etter meg.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal