Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt trykk på morgen

Blodtrykket mitt er høyt om morgenen, ofte 160/110 , idag noe mer. Det er særlig det diastoliske trykket som er altfor høyt. Blodtrykket faller en del utover formiddagen, i snitt til 135-140/90-95. Jeg bruker Losartan 1 tabl. Om morgen. Ellers har jeg klaffelekkasje i Mitralklaffen, men nylig vurdert til ikke så mye at operasjon er nødvendig. Ellers ble det for 18 år siden pga angina og tett åre i hjertet satt inn en stent som fungerer fint. Bruker Metoprolol og Lipitor. Har også ifølge fastlegen ujevn pulsrytme. . Det merker jeg selv også av og til. Pulsen er i snitt ca 55, er ofte nede i rundt 45-50. Jeg er særlig bekymret for det høye morgentrykket. Bør jeg utredes videre for dette? Jeg er kvinne og 80 år. Ellers velfungerende.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du skal ta opp dette med fastlegen din. Hvis du har høyt blodtrykk på morgenen, kan det hende at du har det i deler av natten også. Dette kan være uhedlig.

Du skriver at blodtrykket går ned utover dagen når du får tatt medisinen din. Effekten av Losartan skal vare i 24 timer. Men det kan hende at du har for lav dose og at effekten har gått ut av kroppen i løpet av natten. Og at det er derfor du våkner med lavt blodtrykk. Snakk med legen din om dette. Kanskje du må øke dosen eller legge til et annet medikament?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oversett hjertesvikt-diagnose?

Har vi forstått legene på det kommunale legesenteret riktig? Har legene ment, ut fra pasientjournal og pasientens egne beskrivelser, at det ikke var grunnlag for å vurdere alvorlige sykdommer?

Pasienten hadde siden tidlig sommer 2017 merket at den allmenne helsetilstand etter hvert begynte å bli dårligere. Familien skjønte rett og slett ikke at helsetilstanden som etter hvert ble verre, kunne være symptomer på alvorlige sykdommer. Sykdommene kulminerte og ble påvist på sykehus nesten 4 måneder senere. 10 dager etter innleggelse på sykehuset døde pasienten. Årsak: Post-infarkt hjertesvikt. Som skyldtes hjerteinfarkt.

Pasienten hadde i mellomtiden hatt flere konsultasjoner på legesenter. Ingen av legene hadde kommet fram til noen reell konklusjon med diagnose på alvorlige sykdommer. Pasienten hadde kun lungebetennelse. Den ble behandlet uten at pasienten opplevde noen bedring i løpet av halvannen måned fram til sykehusinnleggelse.

Nedenfor vises de forskjellige symptomer som pasienten hadde og hvordan de ble behandlet.
Lungebetennelse
Legene behandlet lungebetennelse i 7 uker uten at pasientens helsetilstand ble bedre. Hovne ankler og legger
Legene konstaterte hovne bein uten å se dette i forbindelse med symptomer på alvorlig sykdom. Legene henviste ikke pasienten til sykehus for utredning og behandling.
Tung pust. Legene konstaterte tung pust, hoste og oppkast uten å gi noen begrunnelser. Legene henviste ikke pasienten til umiddelbar hjerteundersøkelse.

Legene tok ikke ad notam, heller ikke i pasientjournalen, at pasienten kom til konsultasjon to dager etter hverandre fordi pasienten hadde kvelningsfornemmelser Legene avviser i pasientjournalen at pasienten hadde hjertesvikt og lungesykdom, til tross for at nettopp dette ble påvist på sykehuset. Manglende oppfølging av Helse- og omsorgstjenesteloven Kommunen har ikke gitt pasienten lovbestemt utredning, diagnostisering og behandling av pasientens symptomer. Kommunen har ikke gitt pasienten lovbestemt legevakthjelp ved melding om akutt nød på dagtid.

Med hilsen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det blir vanskelig for meg å kommentere spesifikt om en sak jeg ikke kjenner personlig, og kan bare svare generelt.

Hjertesvikt betyr at hjertets pumpeevne er redusert. Av en eller annen grunn har hjertet blitt svekket. Hjerteinfarkt er en vanlig årsak til hjertesvikt. Men også klaffesykdommer, ulike rytmeforstyrrelse og genetiske tilstander kan føre til hjertesvikt.

Ved hjertesvikt opplever pasienten tungpustenhet ved fysiske anstrenglser, eller ved å ligge flatt på ryggen. Tretthet og svimmelhet kan være andre symtpomer. Et problem ved hjertesvikt er at kroppen drar på seg væske. Dette kan sees i form av hevelser rundt anklene, væske i buken og væske i og rundt lungene.

Symptomene som du beskriver hos aktuelle pasienter gir mistanke om hjertesvikt. Hvorfor legene til pasienten ikke tenkte på hjertesvikt, eller om de gjorde det, men ikke så tegn på hjertesvikt, er ikke mulig for meg å si noe om.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig sirkulasjon i armer

hei jeg er en mann på 33 år har normal vekt. har i 1 år vært plaget med lav blod sirkulasjon, svimmelhet og høyt blodtrykk. Å kjente hjerte slagene veldig ofte når jeg skulle sove eller var stresset. blod prøvene er normale. Å mister følelsene i hendene og beina å var veldig kald på hendene og beina. Har gått på betablokker tabletter i ca 8 mnd det har hjulpet litt har kommet ned i normalt blod trykk kjenner ikke lenger hjerte slagene å føler jeg har fått litt bedre blod sirkulasjon. Men får noen ganger stikkninger i brystet. å blir veldig fort sliten å føler meg slapp og tungpustet. F.eks (å leite i krydder skap i hode høyde begynner det prikke og verke i armene og blir kjempe tungt etter kort periode. helt til jeg tar armene nedover kjenner jeg at blodet strømmer tilbake å alt er normalt igjen) Eller holde handlekurv må jeg bytte hender hele tiden siden armene blir for slitsomt. er kjempe tungt å gå i trapper å får følelsen av at beina ikke greier å bære kroppen. Er henvist til ekkokardiografi om 4 mnd. Men så er spørsmålet er det farlig å gjøre fysisk arbeid? Som grave i jord å sånn. Skulle fått flyttet litt jord sånn at jeg fikk parkeringsplass i sommer. Fysisk arbeid bør jo styrke blod sirkulasjonen å styrke muskulaturen i kroppen. Er ikke så store plassen som skal graves. Men er redd for at dette blir for høy belastning for hjerte siden jeg ikke vet hva som forsaker den dårlige blod sirkulationen,høyt blodtrykk, stikkninger i brystet og tungpustet

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det ser ut til at du allerede har fått en viss vurdering av hjertet, blodtrykket og sirkulasjonen. Dessuten har du fått en ventetid på 4 mnd på ekkokardiografi. Dette betyr at legene ikke mistenker noe akutt og alvorlig. Det bør derfor være greit for deg å drive fysisk aktivitet, som å grave og flytte på jord.

Plagene du beskriver kan både skyldes problemer med sirkulasjon og bivirkninger fra betablokker. Ta dette opp med legen din. Kanskje du må bytte type medisin for å føle deg bedre?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i legg

Hei. Har smerter ved gange bak i legg. Ikke trent eller gjort noe som skal tilsi at jeg skal få smerter. Begynte med litt vag krampaktig smerte i dag tidlig, men bare økt på i løpet av dagen. Ingen smerter når foten er i ro. Hva kan dette være? Hilsen en bekymret Kvinne som er overvektig på 37 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva dette kan være. I prinsippet kan det være alt fra en sliten og øm muskel, en senebetennelse, slimposebetennelse til blodpropp eller infeksjon. Hvis det ikke gir seg innen et par dager, eller hvis plagene øker på må du gå til legen. Ved blodpropp blir leggen også hoven og rød.

mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og perikarditt

Hei, utredet for recividerende perikadritt og lurer på hvilken treningsform som belaster hjerte minst? Kondisjon eller styrketrening? Veiledning ang hvordan å trene er til stor hjelp. Mvh ung jente

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trening og perikarditt er et litt vanskelig tema som det finnes lite forskning på. Den amerikanske hjerteforeningen har utformet noen råd og retningslinjer, men det vitenskapelige grunnlaget for disse er ganske tynt. Du kan lese dem her:

http://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2017/02/09/07/24/physical-activity-recommendations-in-patients-with-acute-pericarditis

Hjertet jobber nok mer og hardere under kondisjonstrening, sammenlignet med styrketrening. Man anbefaler at pasienter unnlater å utføre intens trening (feks løping, harde styrkeøkter, sykling med høy intensitet), helt til alle spor av betennelsen er borte. I praksis vil det bety at blodprøvene er normale og at det ikke er tegn til væske rundt hjertet, målt med ultralyd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av Atorvastatin?

Hei. Samme dag som jeg fikk ordinert 20 mg av Atorvastatin Mylan ble jeg så dårlig av oppkast og diare at jeg måtte ta drosje hjem fra jobb. Kan sykdomstilfellet skyldes inntaket av medisinen ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si. Det kan være at du reagerte på atorvastatin, men det kan også hende at dette var en tilfeldighet. At du fikk en slags omgangssyke av andre årsaker, og at det tilfeldigvis sammenfalt med dagen du startet på atorvastatin. Jeg vil anbefale deg å forsøke å ta medisinen igjen i noen dager. Hvis du ikke får oppkast og diare på nytt, har medisinen sannsynligvis ikke noe med saken å gjøre. Får du derimot på nytt plagene, er det mer sannsynlig at det er atorvastatin som er problemet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Albyl E

Er det riktig å bli satt på blodfortynnende når det ikke er påvist noen feil med hjerte eller blod? Er det nok at man har diabetes2? Eller at kolestrol er lett forhøyet? Jeg er veldig skeptisk og redd for å ta medisiner. Føler at å måtte bruke albyl-e resten av livet er skremmende. Høres sikkert merkelig ut, men sånn er det. Er livredd for å få sår eller kutt eller av andre grunner begynne å blø. Stopper det igjen? Klarer ikke å hygge meg med god mat og et glass vin. Livredd for at det skal bli galt. Legen sier at jeg selv må bestemme om jeg vil ta denne medisinen, men hvis jeg ikke trenger dem hvorfor foreslår han det da? Har jeg egentlig noe valg? Kvinne 57

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 16. april 2018
Helge Istad, Overlege

Pasienter som har hjertesykdom, som for eksempel et gjennomgått hjerteinfarkt, skal bruke albyl E.

For pasienter som har større risiko enn andre for å få hjertesykdom(for eksempel diabetilkere), men som enda ikke har utviklet hjertesykdom gjelder derimot at de ikke trenger å bruke Albyl E. Bakgrunnen for at man vet dette er at man har gjort store undersøkelser på mange tusen personer som fikk Albyl E eller narretabletter. Gevinsten man fikk ved å ta Albyl E i form av at der var færre som fikk hjerteinfarkt ble oppveid av at der var økt risiko for alvorlige blødninger på Albyl E.

Hjerte/kar

Fokus på spasmeangina

Jeg har spasmeangina og dette ble påvist for flere år siden allerede ved coronarangiografi. Det som for meg er rart er hvor lite det ser ut til at Norge har gjort med studier av denne sykdommen i forhold til feks Danmark. Hvis man goggler på dette på danske internettsider så finner man brukbar informasjon på hva danskene har gjort. Hvorfor er det da sånn i Norge? Det ser nesten ut til at Norge med feks LHL ikke har så veldig lyst til å gjøre noe med dette problemet. Da blir følgene at vi som har dette har feks vanskeligheter med å bli tatt på alvor fra blant annet Uvitende leger på denne sykdommen, Nav, forsikringsselskaper. Håper LHL gjør mer får å få denne sykdommen " anerkjent" da det ser ut til at mange almenleger bagatelliserer pasienter som har denne sykdommen!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er veldig trist dersom pasienter som egentlig har spasmeangina ikke blir tatt på alvor av leger, nav og forsikringsselskaper. Spasmeangina er en høyst reell sykdom, som kan gi store plager. Det finnes heldigvis god behandling og mange pasienter får det mye bedre med de rette medisinene.

Når det gjelder forskning på hjertesykdommer så er både Norge og Danmark veldig små aktører i internasjonal sammenheng. Vi er små land med små befolkninger, og kan rett og slett ikke gjøre store forskningsstudier slik feks USA og andre store land kan. På noen felt er vi i Norge bedre, mens på andre er danskene bedre. Om forskningen er gjort i Norge, Danmark eller et helt annet land har egentlig ikke noen betydning for behandlingen og kunnskapen i Norge. Vi følger med på forskningen i andre land og legger opp vår praksis basert på funnene. Alle europeiske land følger de samme retningslinjene. Nesten all hjertebehandling som utføres i Norge er basert på forskning fra andre land. Det samme gjelder for Danmark. Men Norge og Danmark bidrar inn til de store internasjonale studiene og det er et stort samarbeid mellom landene.

Vi i LHL vil gjerne gjøre mer for å synliggjøre spasmeangina.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

V02max-måling

Jeg er igang med en livsstilsendring som innebærer økt aktivitet og endring i kosthold , fordi jeg har kommet opp i en vekt som jeg ikke er komfortabel med. (51 år, 83 kg, 167 høy). Har kjøpt pulsklokke og bruk app som beregner vo2max. De tre ukene jeg nå har økt aktivitetsnivå er den beregnede vo2max blitt lavere for hver dag fra 43 til 37. Hva kan årsaken til det være ? Hadde håpet å kunne øke (hvis genetikken tillater det hos meg) . Har nylig sjekket hjertet (legen lyttet) og jeg har naturlig lavt blodtrykk og lav hvilepuls.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 16. april 2018
Helge Istad, Overlege

V02max er det vanlig brukte målet på fysisk kapasitet(kondisjonen).  Dette måler man ved at en person som testes løper på tredemølle eller sykler på ergometyersykkel, mens han har på en maske som han puster inn i. En maskin er koplet til, og beregner ut fra innholdet av oksygen og karbondioksyd i inn- og utåndingsluften personens fysiske kapasitet.

At en pulsklokke med en app skal kunne måle korrekt V02max er for meg ikke mulig å forstå, og jeg synes du bør spørre den som har solgt deg pulsklokka hvordan dette er mulig.

 

Hjerte/kar

statiner og hjertesykdom

Hei, jeg lurer litt på det med bruk av statiner, har begynt å bruke det pga farlig kolesterol, forkalkninger i hovedpulsåren, men har lest en del om forskningen rundt bruken og bivirkninger, mange forskere sier at det er tull å bruke statiner, at kroppen selv regulerer kolesterolet og at det ikke er noe som heter bra og dårlig kolesterol, hører at enkelte land ikke gir pasienter statiner i det hele tatt , hva mener du utifrå forskningen rundt dette, har også hørt at man helt tilbake til 60 tallet har vist at bruken er unødvendig, vil jo ikke utsette meg selv for alle de farlige bivirkningene ved bruk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 16. april 2018
Helge Istad, Overlege

Store internasjonale studier har grundig dokumentert at statiner beskytter mot hjerte- og karsykdom hos de som allerede har utviklet slik sykdom. I tillegg har studier vist at personer med høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom også reduserer risikoen for å få slik sykdom når de bruker statiner.

Norge og de fleste andre land har lagd retningslinjer for legene som sier hvilke pasienter som bør bruke statiner. De som har lagd retningslinjene er eksperter som i mange år har forsket og arbeidet for å bedre behandlingen til hjertepasientene.

Statiner senker det uheldige LDL-kolesterolet, men har og andre effekter som beskytter mot hjerte- og karsykdom.