Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

statiner og muskelsmerter

Jeg vil slutte med statiner, har fått enn veldig dårlig livskvalitet etter at jeg begynte med det. Blei stenta på Feiring november 2016. Er i mye dårligere form nå enn da.. på grunn av store muskelsmerter orker jeg ikke yte så mye på trening som før.. og har da selvsagt lagt på meg mange kilo.. .. har prøvd lipitor og simvastatin og er nå på crestor 10 mg.. leser at noen hjertespesialister sier statiner er som gift og andre mener at det er livsviktig.. jeg er 57 år, røykfri, trener flere dager i uka og veier 72 kg.. Er det veldig farlig å kutte ut medisinene? Har kols og fibromyalgi Anne

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

De første årene statinene var på markedet ble det gjort studier hvor pasienter enten fikk narrepiller eller ordentlig statin, og så tellet man opp hvor mange som fikk bivirkninger, blant annet muskelbivirkninger. Omtrent like mange på narrepiller som på statiner fikk muskelbivirkninger. Smerter og ubehag i muskulatur er noe svært mange mennesker opplever fra tid til annen, uten at dette er uttrykk for sylkdom. Du har prøvd flere typer statiner, og opplever at alle disse gir deg bivirkninger. Store studier har grundig dokumentert at statiner gir mindre nye tilfelle av trange kransårer(som gir angina og kan gi hjerteinfarkt) hos de som allerede har kransåresykdom og er operert eller stentet. Jeg tror ikke det er riktig at seriøse hjertespesialister sier at statiner er som gift. Enigheten er stor om nytten av statiner blant anerkjente hjertespesialister. Du må selvsagt selv velge om du vil beruke statin. Det finnes et statin du ikke synes å ha prøvd, nemlig pravstatin. Kanskje du skulle spørre legen din om å prøve dette.

Hjerte/kar

Allergimedisin og hjertet

Hei! Jeg har et spørsmål ang allergimedisiner; er det farlig for hjertet å få hjertebank/ekstraslag og svimmelhet samtidig når man bruker disse medisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertebank er en relativt vanlig bivirkning ved flere av de vanlig brukte allergimedisinene. Hvis du merker det så uttalt at det gir deg svimmelhet så bør du ikke ta de foreløbig, men først undersøke med fastlegen din om du kan prøve en alternativ allergimedisin. Det vanligst har vært ufarlige episoder med hjertebank, men noen allergimedisiner har påvirket hjertets ledningssystem slik at det utløser mer alvorlig type av hjertebank.

Hjerte/kar

kalk i blodårene

Jeg er ei dame på 52 år som sliter med høyt kolesterol og blodtrykk,tar liptor 10 MG og Adalat,ved siste CT av magen ble det funnet mye kalk i årene mere enn vanlig på min alder,hva kan jeg gjøre for og unngå hjerteinfarkt,osv,siden prøvesvar har jeg blitt livredd, har ikke kontaktet lege enda, må jeg utredes videre,vil så gjerne ta grep selv for forebygging,men nå har jeg mere en nok og takle angsten,min mor har ingen hjerte/ kar sykdommer,farssiden vet jeg lite om, jeg får mye bivirkninger av lipitor,jeg er ikke overvektig,og har ikke sukkersyke,jeg går turer hver dag,og spiser ganske Sundt,og må prøve på røykeslutt 😳er bare redd for tidlig død osv😳mvh dame 52 år,håper på svar😊

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Mye kalk i årene hos en så ung dame som deg gir mistanke om avleiringer/forsnevringer i blodårer, og bør utredes videre. Ultralyd både av hjertet og av hovedpulsåren bør gjøres. Det viktigste du kan gjøre på kort sikt er å slutte å røyke. Det finnes flere typer av statiner som senker kolesterol, og hvis du føler deg sikker på at det er Lipitor i den svake styrken som du bruker som gir bivirkninger kan du prøve et annet statin.

Hjerte/kar

Trykk i brystet i motbakker

Jeg er 71 år , når jeg går turer i svak motbakker , eller litt fort blir jeg straks utmattet, får et lettere trykk for inni brystkassen ( hjertet/ lungene?).. og blir så svimmel at jeg må støtte meg. Jeg får også større mengder med vannklart spytt. Denne opplevelsene er særlig merkbar rundt klokken elleve og ved to tiden. Det kan variere fra dag til dag hvor sterkt og hvor ofte jeg kjenner dette. det er svært ubehagelig og gir meg en ytterst nedsatt livskvalitet.

Jeg tar hjertemedisin hver dag klokken 09.30 ( vanndrivende ) og kolesterolsenkende og Albyl E. Vet du hva dette kan skylles ? På forhånd takk for raskt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Symptomene du forteller om passer veldig godt med slik mange pasienter med hjertekrampe(angina pectoris) opplever det. Du bør raskt undersøkes hos hjertespesialist for å avklare dette.

Hjerte/kar

Åreknuter

Jeg har smertefulle åreknuter på framleggen. Hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Det er ikke så vanlig at åreknuter gir uttalte smerter, men det er åpenbart tilfelle hos deg. Åreknuter er enkelt å operere så det høres ut til å være den beste løsningen i ditt tilfelle.

Kosthold

Kolesterol og blodprøve

Hvorfor skal det ikke inntas alkohol dagen før kolesterol blodprøve? Hvordan påvirker det prøveresultatet?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Nivået av kolesterol i blodet påvirkes ikke av at du inntar alkohol kvelden før du skal ta prøve. Et annet fettstoff som vi kaller triglyserider påvirkes derimot av matinntak. Det vanlige er uansett å si at man skal ta 12-timers fastende blodprøve for å måle nivåene av de forskjellige fettstoffene i blodet. Skal du ta blodprøve kl 9 om morgenen så bør du bare drikke vann etter klokken 21 kvelden før.Skal du bare kontrollere nivået av kolesterol så kan du drikke alkohol kvelden før.

Hjerte/kar

væske i lungene

Fins det noen grense for hvor mange ganger man kan få tappet vann ut av lungene, som følge av hjertesvikt? En eldre mann på 92 år døde etter å ha fått tappet ut vannet ca 4 ganger. Han var i familie med meg. Og jeg forstår ikke helt hvorfor han døde; hvorfor hjalp det ikke å tappe ut vannet den siste gangen? Jeg vet han var gammel, og at det sånn sett var "naturlig" at han døde. Likevel er det jo vondt å miste noen man er glad i. Jeg sitter igjen med mange spørsmål. Han ble mye bedre etter de første gangene han fikk tappet ut vannet, kunne gå og stelle seg selv. Men etter den 4. gangen ble han plutselig sengeliggende. Alt gikk så fort nedover på slutten. Han tok alle de medisinene som legen på sykehuset foreskrev. Det var både hjertemedisin, blodfortynnende og vanndrivende. Men til slutt klarte han ikke å spise, han kastet opp maten. Det var ille. Tror det kan være bivirkning av hjertemedisinen, dessverre. På forhånd takk for svaret, Med vennlig hilsen et barnebarn.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Det man gjorde i hans tilfelle var å tappe væske fra den sekken som omgir lungene(pleurasekken). Det er strengt tatt ingen grense for hvor mange ganger man slik kan tappe væske. Imidlertid må man stadig ta blodprøver å kontrollere at ikke tappingene fører til at der blir ubalanser i stoffer vi kaller elektrolytter(kalium, natrium osv.) i blodet.

Siden han åpenbart raskt dannet ny væske etter tappingene betyr dette at han hadde en meget uttalt hjertesvikt. At han følte seg vesentlig lettere kort etter tappingene er helt vanlig.

Hjerte/kar

Kransårer

Kor mange kransårer finnes, og kva funksjoner har dei forskjellige?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Vi har tre kransårer, den høyre(RCA), den venstre(LAD) og en som går rundt hjertet(circumflex). Alle tre har som oppgave å forsyne hjertet med oksygenrikt blod. De forsyner hver sine deler av hjertet, ,men det er og i noen grad slik at samme område delvis forsynes av to kransårer. Slik sikres blodtilførselen i de forskjellige områdene hvis en av årene går helt eller delvis tett. Kransårene har også forgreninger lenger ute i forløpet av den enkelte åren.

Allergi

Allergidiagnose hos små barn

Hei! Jeg opplever at vi ikke blir tatt på alvor angående vår datters allergisymptomer, og vil gjerne spørre om det er noe i forløpet du kjenner igjen når det gjelder pollenallergi hos småbarn.

Min datter (nå 3,5 år) var 22 måneder gammel da hun en varm vårdag måtte hentes i barnehagen pga rennende øyne, masse vandig snørr og en flammende eksem som nærmest "bølget", og som raskt ble ekstremt smertefull for henne. Hun hadde aldri hatt noen tegn til utslett/eksem tidligere, og ved forkjølelse er hun heller aldri slik at det renner som vann. Altså, vi vasket henne og skiftet tøy, og i løpet av trilleturen til legevakten ble hun SØKKVÅT helt ned i fanget, slik rant det!

Vi har pollenallergi på begge sider i slekten, og kjente umiddelbart igjen symptomene fra våre egne søskens debut som allergikere (de var dog 5-6 år), så vi dro rett til legen og fikk resept på minste dose Zyrtec. Datteren min ble bedre, men hadde lette symptomer ved utelek på tørre dager gjennom hele sesongen inntil buroten var ferdig med sitt og høsten kom med regn. Eksemen kom ved hudkontakt med gress, timotei, sandkassesand osv, og hun kunne aldri gå uten tights ute.

Våren i fjor var vi tidlig ute, og ba om både testing og en vurdering av om hun kunne få prøve en annen medisin. Og det endte med resept på Aerius (som har fungert helt topp) "på mors ønske", en foreløpig negativ prikktest (noe vi ikke forstår siden hun reagerer som bare det hvis hun f.eks faller med ansiktet ned i langt gress og/eller oppholder seg ute/på bakken på tørre sommerdager), og en barnelege som helt klart diagnostiserte meg som overbekymret, siden han ordrett uttalte at "dette her var garantert bare en langvarig sommerforkjølelse." Men ærlig talt, sommerforkjølelser to HELE sommersesongen på rad, uten noen som helst tegn til feber, hoste, tykt slim etc? Og med eksem som kommer ved høy eksponering, og aldri ellers, akkurat slik det gjør hos våre søsken?

Hva ER dette, hvis det ikke er allergi? Og hvorfor har medisineringen så god effekt, mens hvis vi tester en dag uten så begynner symptomene å komme igjen? Vi har hentet ut Aerius nå i år også, og tenker å starte opp nå etter påske. Men vi er oppgitte over hvordan vi har blitt møtt hos både barnelegen og vår datters fastlege, som begge rett ut sier at her sitter vi og vil tylle i datteren vår medisin hun ikke trenger. Hva skal vi gjøre neste år, når resepten er gått ut, hva om vi ikke får fornyet den? Finnes det noe sted man kan henvende seg, der man er garantert å bli tatt på alvor?

Jeg skjønner at prikktesten var negativ, men altså, her snakker vi om et fagfelt der man for tjue år siden insisterte på at INGEN småbarn hadde allergi, og sendte samtlige hjem uten hjelp, så det må jo gå an å ha det i mente at det kan være mer man ikke vet? For JEG husker hvertfall godt hvordan det var da min lillesøster debuterte med allergi som femåring, og min datters symptomer er jo helt identiske! Og jeg har ikke tenkt å sitte med skalpell og dele opp reseptfrie allergitabletter ment for voksne, betale en arm og et bein for medisin som langtfra fungerer like bra som den hun tar nå, og få det svart på hvitt i min datters journal at jeg er "hysterisk", slik mine foreldre måtte i 1992. Og de skrikenettene da eksemen var som verst, før medisineringen fikk effekt; hun var helt hysterisk av fortvilelse!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet og en god beskrivelse.

Mitt svar her på "spør eksperten" må ikke betraktes som en diagnose men som synspunkter, råd og tips. Når det er sagt vil jeg si at allergi ikke har noen nedre aldresgrense. Man må riktignok gjennomleve en pollensesonge eller flere for å utvikle allergien.

En laboratorietest alene bekrefter eller avkrefter ikke en allergidiagnose. Man skal alltid se på de faktiske symptomene og se etter sammenhenger. At antihistaminer har effekt styrker allergimistanken. Husk at en prikktest ikke må tas mens hun tar allergitabletter, da slår den ikke ut. Det kan også blodprøve, dvs IgE for det man mistenker hun reagerer på, der påvirkes ikke resultatet av allergimedisniner.

Selv om hun ikke fikk utslag på prikktest ved 2 års alder kan det ha endret seg nå. En ny prikktest vil mulgens gi utslag.

Håper dere finner ut av dette. Det er viktig for din datter at du har tillit til legen og at du opplever å bli trodd. Om nødvendig kan du be om second opinium hos en annen barnelege.  

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergi mot hund, farlig å bli eksponert?

Hei Jeg har hatt hund i mange år og da den vi hadde døde for ikke lenge siden, valgte vi å skaffe ny hund av samme rase. Jeg har alltid vært allergisk, men reagerte bare en sjelden gang på den gamle hunden vår, med tett nese, nysing og rennende øyne. Valpen derimot reagerer jeg mer på. Får rennende øyne, tett nese og blir tett i pusten. Er det farlig for kroppen om jeg utsetter den for dette over tid, eller er det ingen fare utover ubehaget det medfører? Allergimedisin har noe effekt og demper symptomene litt. Kan hyposensibilisering være et godt alternativ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det har vist seg i enkelte tilfeller at man kan tåle en hund (eller katt) men reagere om manfår en ny. Desverre er ikke dette noe som går over. Det er mer sansynlig at dine symptomer vil tilta jo mer du er sammen med den nye hunden. Allergimedisiner og ev lungemedisiner vil dempe symptomene noe. Du må selv ta stilling til i hvor stor grad du vil leve med symptomer eller ikke. Allergivaksine er en mulig behandling, men anbefales ved dyreallergi først og fremst for de som ikke har dyr selv. Man har ikke dokumentasjon sov viser at vaksine gir god nok beskyttelse for daglig omgang med dyr

Det generelle rådet ved allergi er å unngå det man ikke tåler, desverre.   Å redusere nærkontakt og begrense hundens bevegelsesfrihet i huset kan hjelpe litt. Ikke la den ha tilgang til soverom, polstrede møbler, tepper osv.

Lykke til, hilsen Helle