Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hyppige ekstraslag og tykk i brystet

For endel år siden hadde jeg mye hjertebank og ble satt på Metoprolol for ekstraslag. Det er de siste årene blitt veldig økende og de siste 4 mnd har jeg vært sykemeldt og holder helt ro pga smerter/trykk i brystet som nå også kommer i hvile. Nylig holter viste ves i bigemini (?) Går jeg opp en trapp blir jeg tungpunsten og svimmel. Ligger jeg flatt får jeg press og smerter i brystet. Det veksler mellom smerter fra bryst til rygg og omvent. Føler litt at ting ikke blir tatt på alvor. Kan jeg på noen måte kreve/ønske at blodårene i hjerte blir sjekket? Det å gå sykemeldt i 2 mnd og kun ligge på sofaen, det taper livskvalitet, man legger på seg og får ikke vært i aktivitet. Hvordan kan jeg gå frem og hva bør jeg ha fokus på? Hilsen en frustrert jente på 36 år, tidligere litt forhøyet blodtrykk og veier 8 kg for mye nå

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på det du skriver her synes jeg det er grunn til å utrede deg videre hos hjertespesialist. Svært hyppige VES kan i noen tilfeller være tegn på underliggende hjertesykdom. Når du så skriver at du i perioder har VES i bigemini og kan kjenne trykke/smerter i brystet støtter det videre utredning.

Jeg synes det bør gjøres ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). Undersøkesle av kransårene gjøres med koronar angiografi. Dette er en invasiv undersøkelse som ikke er helt uten komplikasjoner. Derfor skal man ha god grunn til å gjøre den. Du havner kanskje litt i grenseland for om det er grunn eller ikke. Da kan man istedet henvise til noe som heter CT koronar angiografi. Denne undersøkelsen sjekker også hjertets kransårer, men uten at man trenger å gå inn i hjertet. Den utføres i stedet i en CT-maksin.

Hvis ekko (og evt CT) er normal, kan man vurdere andre medisiner enn metoprolol. Det finnes et par andre alternativer som vi kardiologer kan bruke. Hvis det heller ikke fungerer kan man henvise til ablasjon. Det utføres på noen få sykehus i Norge. Man går da inni hjertet med katetere og kartlegger hvor ekstraslagene kommer fra. Hvis det ligger til rette for det kan man "brenne" vekk disse områdene og bli kvitt problemet. Om du er kandidat for dette må vurderes av en kardiolog.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvordan påvirker høyder hjertet?

Hej! Jag är en dam som gärna vill veta om hur höga höjder påverkar hjärtat och om det är klokt å dra på hiking upptill 6000 m o h viss man är "hjertesyk". I maj 2017 var jag på angiografi med resultat blocking och stenting av två store årer (blant annat LAD). Den fysiske formen er god, men jag sliter fortsatt med lite ojämn hjärterytm. Jag har också et utvidget aorta på ca 4,7 cm som skall följes upp. Innan allt detta hände hade jag ett mål om trekking i Himalaya, något som jag fortsatt önskar å gennomföra, men jag har också innsett att livet är mig kärt och att jag kanske inte har samma tur en gång till...

1,5 år innan jag blev sjuk var jag uppe på 6000 m utan några större problem. Hade högre vilopuls och andra "normala" höjdsymptomer, men inget alarmerande. Det finns lite forskning om hjärtsjukdom och höga höjder (upptill 6000 m) och det jag funnit är inte alltid så lätt å förstå då jag inte har medicinsk bakgrunn. Hoppas därför att få lite information och råd här. Tack!

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Det er som du beskriver begrenset med forskning på om pasienter med hjertesykdom tåler opphold i store høyder. Du har det vi kaller kransåresykdom(forsnevringer i kransårene som forsyner hjertemuskelen med blod). Du har blokket ut forsnevringer i to årer. Det betyr at du hadde redusert tilførsel med oksygenrikt blod til hjertemuskelen. Du skriver ikke om du hadde typiske anginasymptomer eller om du hadde et hjerteinfarkt før du ble blokket ut.

Når man kommer opp i store høyder blir luften "tynnere", og med det mener vi at oksygeninnholdet i luften blir lavere. Når blodet passerer gjennom lungene blir det tilsatt mindre oksygen enn når du er i lavere høyder. Siden blodet som senere passerer gjennom kransårene er mindre oksygenrikt så får hjertemuskelen tilført mindre oksygen. Siden du er blokket ut er det mulig at du fortsatt har noe redusert oksygentilførsel enn om du ikke hadde kransåresykdom. Det betyr at å oppholde seg i store høyde innebærer større risiko for deg enn andre for  å få hjertekrampe(angina) eller hjerteinfarkt i slike høyder som du nevner. Mitt råd er derfor å være forsiktig med å reise til store høyder.

Hjerte/kar

Økt kolesterol til tross for behandling

Hei Jeg ble stentet i venstre hovedstamme i 2011 på grunn av ustabil angina og har siden gått på Albyl E og Lipitor. Kolesterolet mitt den gang var på 6,7. Siden da har kolesterolet mitt ligget på ca 4 inntil for to måneder siden. Ble målt i juni, var da på 4,2. Så ble det målt på nytt i september, da var det steget ytterligere til 5,2. Dette til tross for at jeg bruker Lipitor daglig og har, etter mitt skjønn, et rimelig sunt kosthold med mye flerumettet fett og grønnsaker daglig. Innimellom kan jeg nok skeie ut, men da helst ved festlige anledninger. Legen min sier at det ikke er grunn til bekymring, til tross for at jeg fikk beskjed den gang jeg var innlagt at kolesterolet til pasienter med hjertesykdom, skal ligge på under 4.

Dette bekymrer meg og jeg lurer på om det stigende kolesterolet mitt kan indikere at noe er på gang igjen med hjertet mitt. Kan kolesterolsenkende medisin slutte å virke? Vil det hjelpe å bytte medisin? Jeg har også hatt vage symptomer i brystet, som lett svie bak brystbeinet, små stikkinger for brystet etc. Dette trodde jeg hadde sammenheng med muskulatur, men nå er jeg usikker på hva det kan være. Jeg har tatt det opp med min fastlege, men føler jeg blir ikke tatt på alvor. Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Ved måling av kolesterol i blodet er det en betydelig måleusikkerhet. Med det mener jeg at en enkelt  måling ofte må gjentas en eller flere ganger for å finne "sann" verdi. Eksempelvis hvis din "sanne" verdi er 5.0 så kan dette en gang gi svaret 4.5 og en annen gang 5.5 i målingen på laboratoriet. I ditt tilfelle er det viktigste er å gjøre flere målinger.

Kolesterolsenkende medisiner slutter ikke å virke, selv ikke etter mange års bruk. Effekten er hele tiden den samme. Det viktigste målet er verdien av det såkalte "farlige" LDL-kolesterolet. Dette bør helst være under 1.8 mmol/l når man har påvist hjertesykdom.

Du hadde forsnevring i venstre hovedstamme, og dette kaller vi alvorlig koronarsykdom. Siden du nå har fått symptomer fra brystet som du er usikker på hva kan være, så bør du absolutt henvises til ny undersøkelse for å utelukke at der ikke er tilkommet ny forsnevring i en eller flere av kransårene.

Hjerte/kar

Tynne blodårer og risiko for blodpropp

Etter at jeg har hatt blodpropp i foten er det snakk om at jeg skal bruke blodfortynnende som livslang behandling. Jeg har vært plaget med tynne blodårer i nesen i flere år, og har vært en del til spesialist for å brenne disse blodårene. Dette er et vedvarende problem. Det jeg tenker og lurer på er om jeg da har lettere å få blødninger lenger opp også ? Har jeg generelt tynne blodårer som kan gi blødning eller er dette bare et neseproblem? Da tenker jeg på blødninger i hjernen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Det at du har tynne blodårer i nesen betyr ikke at du har tynne årer andre steder i kroppen. Dette er et lokalt fenomen i nesen, som ganske mange har. Dessverre er det  slik at det at du må bruke blodfortynnende medisiner etter en blodpropp i foten  også gjør at du lettere blør i nesen.

Siden man har vurdert at du må bruke blodfortynnende medisiner resten av livet så har blodprøver vist at du har arveanlegg som gir høyere risiko for blodpropp enn andre. Alternativt er det fordi du har hatt blodpropp mer enn en gang. Det man frykter mest ved blodpropp i benet er at en propp i leggen skal løsne og gå til lungene. Det er en livstruende tilstand.

Det er ingen grunn til å tro at du har tynne årer i hjernen. Bruk av blodfortynnende medisiner gir en liten økt risiko for å få blødning i hjernen, men denne faren er vesentlig mindre enn faren for blodpropp dersom du ikke bruker blodfortynnende. De nyeste blodfortynnende medisinene gir heldigvis mindre risiko for blødninger i hjernen enn hva tilfellet var da vi bare hadde Marevan.

Hjerte/kar

Betennelseshemmende medisiner og hjerte

Hei, jeg er buypass operert og går på medisin Albyl e 75mg , Metroprolol 50mg og Lipitor 80mg. Jeg har sterke smerter i høyre overarm som nå har vart i 14 dager, har vært hos fastlege , legevakt ,fysioterapeut og tatt røntgen(som ikke viser noe unormalt). Fikk beskjed av legene at jeg ikke kunne ta Voltaren eller andre betennelsesdempende medisiner. Fikk i første omgang beskjed om å ta kun Parasett, det virket ikke noe særlig. Deretter ble jeg foreskrevet Prednisolon20mg hver morgen og Nobligan50mg for smerter, har tatt disse uten noe særlig effekt. Har også fått foreskrevet Ibux 400, 3 ganger daglig, men i henhold til pakningsvedlegget så skal de ikke tas når man går på blodfortynnende.Kan jeg ta disse ? Er det noen annen god medisinering for å bli kvitt problemet? Alle råd mottas med stor takk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Kolesterolsenkende medisiner som Lipitor kan i svært sjeldne tilfelle gi muskulære smerter. Diss kan i noen tilfelle bare kjennes i avgrensede områder av muskulaturen. Du bruker en høy dose Lipitor, og for å utelukke denne medisinen som årsak til skuldersmertene bør det tas en blodprøve og måle CK-MB. Dette kan du gjøre hos fastlegen.

Det er riktig at hjertepasienter skal være svært forsiktige med å bruke betennelseshemmende medisiner. Bruk av slike medisiner har vist seg å øke forekomsten av nye tilfeller med hjerteinfarkt og annet. Skal man bruke et av disse medikamentene så er naproksen(Napren-E) det som er forbundet med minst risiko. Voltaren og Ibux skal unngås. Dessverre gir alle disse medisinene, inklusive naproksen, økt risiko for blødninger når de tas sammen med Albyl E. Mitt råd vil være at du prøver en kortvarig kur på naproksen, for eksempel Napren E 250mgx2 i 10 dager.

Bruk av prednisolon sammen med Albyl E gir og økt risiko for blødninger, og er ikke å anbefale.

En vanlig røntgenundersøkelse av skulder gir vanligvis lite informasjon. Ved langvarige skuldersmerter bør der gjøres MR-undersøkelse av skulderen.

 

Hjerte/kar

Lav puls hos ung dame

Farlig lav puls? Hei, jeg er ei ung dame på 34 år. Jeg har hele livet vært overvektig, og har aldri trent eller vært i fysisk aktivitet. Jeg er nå 166 cm og 74 kg. Dette mye knyttet til overvekten. Jeg er mor til to barn, 5 og 11 år, og er i full jobb. For et år siden kjøpte jeg meg ei pulsklokke, begynte å gå mer tur, og tok en og annen spinningtime. Jeg stusset på at pulsen min var så lav, med tanke på at jeg både er utrent og overvektig. Jeg har tidligere slitt med angst, og kjenner at den lave pulsen trigger dette. Jeg gikk til innkjøp av ny pulsklokke for et par mnd siden, og tenkte at den første hadde vist feil. Dessverre viser også ny pulsklokke lave målinger. Jeg kan sitte i sofaen, og pulsen viser 44. Når jeg sover ligger pulsen på mellom 38-48. Dette virker for meg å være merkelig, og når jeg nevner det til andre får jeg reaksjoner på at "det ikke er normalt". Har jeg grunn til å bli urolig, eller burde jeg oppsøke lege for å få dette undersøkt? Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det du beskriver bekymrer meg ikke. Det er riktig at veltrente mennesker har lav hvilepuls, men hvilepuls er også genetisk bestemt. Det er mange som har naturlig lav hvilepuls selv om de ikke trener. Lav puls er stort sett en fordel og forbundet med god hjertehelse. Hvis du er usikker på om den lave pulsen din er noe mer enn bare vanlig lav hvilepuls, kan du ta et EKG hos fastlegen din. Da man enkelt slå fast om det er noe mer som bør sjekkes eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Liten lekkasje i klaff og hard trening

Hei, er bypassoperert for 3 år siden ( ikke infarkt) , trener kardio og styrke 4 dager i uka som avtalt med Feiring. Trener 4x4 hva kardio angår. O2 opptak på 53 på tredemølle test i mars i år. Var for 2 år siden og tok ultralydundersøkelse av hjertet hvor legen i en bisetning sa at jeg hadde en mikroskopisk lekkasje fra en klaff aner ikke hvem. Han sa d kunne sammenliknes med alders forandringer. Er sterkt preget psykisk fremdeles etter bypass runden ,4 dobbel. Er hypokonder av grad sterk. Er det farlig med høyintensiv trening ved slik mikro lekkasje, kan d bli verre etc etc ? PS jeg er 53 år gammel Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først av alt: Flott at du trener og er så aktiv som du er. Det har både kroppen og hjertet godt av, så det må du bare fortsette med.

Små lekkasjer i klaffene har vi alle. Det er å regne som et normalfunn. Høyintensitetstrening vil ikke forverre dette eller din hjertehelse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

K2 vitamin

Kan jeg tage K2 vitamin, når jeg tager Clopidogrel?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

K2 vitamin har de siste årene vært kraftig markedsført som et tilskudd som skal kunne gi beskyttelse mot en lang rekke sykdommer, inklusive hjerte/karsykdommer. K2 har ikke dokumentert gunstige effekter på hjerte/karsykdommer som har medført at tilskudd av dette går inn i helsemyndighetenes anbefalinger av hva hjerte/karpasienter bør bruke. Siden du bruker klopidogrel så har du sannsynligvis en form for hjerte/karsykdom.

Bruk av klopidogrel innebærer en viss økt risiko for blødninger. Jeg kjenner ikke mer detaljert til om kosttilskuddet K2 kan ha egenskaper som kan svekke eller forsterke effekten av klopidogrel. Det bør stå på pakningsvedlegget til K2 dersom det har noen slike effekter.

Hjerte/kar

Jerntilskudd og medisiner

Kan jeg ta Duroferon sammen med Albyl e og Simvastatin? Er det noen økt blødningsfare i det eventuelt?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Duroferon er et jerntilskudd. Så langt jeg kjenner til gir ikke inntak av Duroferon noen økt risiko for blødninger. Simvastatin er en kolesterolsenkende medisin som heller ikke gir økt blødningstendens. Albyl E gir økt risko for blødning, men i moderat grad med den lave dosen 75mgx1, som er den mest brukte.

Mitt svar er at du kan ta Duroferon sammen med de to andre medisinene du nevner.

Hjerte/kar

Hjertesykdom, pusteproblemer og medisiner

Var bypass-operert i 1995 med brukbart resultat. Etter år 2006 har det vert litt som har tettet seg ,så en del stent har vert sett inn. Har hatt et innfarkt i 2010 og ett no i juli 2017. Det var no sett inn stent i to baypassårer. Vart utskreven med Albyl 75, Diovan 320. Lipitor 80 og Brillique 80. Etter ei uke hjemme fikk eg mange oppvåkninger på natt med pustestopp og vansker med å komme i gang med normal pust. Vart så innlagt på lokalsjukehus og oppfølgd i fem dager med litt surstoff og noko inhalering. Vart så utskriven med tillegsmedikament : Spirix 25, Furix 40, Norvasc 10 og Imdur depo 30 mg. Resultat vert ikkje betre, vakner flere ganger på natt med store problem med pusten. På dagtid vert en gåande med litt synsforstyrrelse og hodepine. Er det noko med all medisin som gjer at pusten vert forstyrret ? Er det verkeleg nødvendig å ta inn så mykje tabeletter.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pustevanskene om natten har de nok oppfattet som tegn på hjertesvikt. Det er ikke uvanlig ved koronarsykdom og hjerteinfarkt. Noen ganger kan det oppstå hjerterytmeforstyrrelser som også trenger behandling. Det er ikke uvanlig å gi flere typer medisin samtidig. Noen ganger kan det føre til litt for lavt blodtrykk og svimmelhet. Hodepine kan være en bivirkning av flere medisiner. Likeså er synsfortyrrelser en mulig bivirkning ved bruk av Norvasc. Men etterhvert vil det trolig være mulig å plukke vekk noen når tilstanden stabiliserer seg. Du bør gå til legen for å gjennomgå medisinene hvis det ikke blir bedre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem