Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertesykdom, pusteproblemer og medisiner

Var bypass-operert i 1995 med brukbart resultat. Etter år 2006 har det vert litt som har tettet seg ,så en del stent har vert sett inn. Har hatt et innfarkt i 2010 og ett no i juli 2017. Det var no sett inn stent i to baypassårer. Vart utskreven med Albyl 75, Diovan 320. Lipitor 80 og Brillique 80. Etter ei uke hjemme fikk eg mange oppvåkninger på natt med pustestopp og vansker med å komme i gang med normal pust. Vart så innlagt på lokalsjukehus og oppfølgd i fem dager med litt surstoff og noko inhalering. Vart så utskriven med tillegsmedikament : Spirix 25, Furix 40, Norvasc 10 og Imdur depo 30 mg. Resultat vert ikkje betre, vakner flere ganger på natt med store problem med pusten. På dagtid vert en gåande med litt synsforstyrrelse og hodepine. Er det noko med all medisin som gjer at pusten vert forstyrret ? Er det verkeleg nødvendig å ta inn så mykje tabeletter.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pustevanskene om natten har de nok oppfattet som tegn på hjertesvikt. Det er ikke uvanlig ved koronarsykdom og hjerteinfarkt. Noen ganger kan det oppstå hjerterytmeforstyrrelser som også trenger behandling. Det er ikke uvanlig å gi flere typer medisin samtidig. Noen ganger kan det føre til litt for lavt blodtrykk og svimmelhet. Hodepine kan være en bivirkning av flere medisiner. Likeså er synsfortyrrelser en mulig bivirkning ved bruk av Norvasc. Men etterhvert vil det trolig være mulig å plukke vekk noen når tilstanden stabiliserer seg. Du bør gå til legen for å gjennomgå medisinene hvis det ikke blir bedre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Strålebehandling og ICD

Kan det være farligt med strålebehandling når man har hjerteproblemer og innsatt ICD ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er en viss risiko med strålebehandling hvis du har ICD. ICD-en blir ikke ødelagt, men programmeringen kan bli forstyrret slik at den ikke fungerer som den skal. Strålebehandling bør derfor koordineres med en hjertespesialist som kan sjekke ICD-en i etterkant av hver stråling for å sjekke at den fortsatt fungerer som den skal.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og høyt kolesterol

Hei En dag på vei til skolen besvimte jeg. Tenkte ikke noe videre over dette - før et par dager etter, da jeg fikk hodepine og ble kvalm. Ringte legevakten og spurte hva jeg skulle gjøre. De ville ha meg inn en tur, denne turen endte med innleggelse og døgnregistrering av hjertet. Dagen etter fikk jeg beskjed om at jeg hadde hatt hvilepuls på 32, og at de ville operere inn en pacemaker. Det ble gjort 2 mnd etterpå. Har alltid hatt lav hvilepuls, og levd godt med det. vanlig hvilepuls er cirka 45 på meg. Så fikk jeg vite at jeg har litt høyt kolesterol, ikke alarmerende høyt, men litt høyt sa min fastlege. Allikevel høyt nok til at fastlege vil starte med medisinering. Jeg sa nei, vil se om det hjelper med kostholdsomlegging. Nå spiser jeg jo veldig rett fra før, men noe kan jeg nok endre litt på ( går helst på sjokolade, kaker og slike ting).

Så til mitt spørsmål; Gjør alt dette meg mere utsatt for slag, propp og slikt noe?? Det kan jo handle om gener for høyt kolesterol. Jeg røyker ikke, har ikke bil så jeg får mye bevegelse og trim hver dag, er ikke overvektig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterol er en av flere risikofaktorer for hjerneslag og hjerteinfarkt. Høyt kolesterol i seg selv er ikke nødvendigsvis nok til å øke den totale risikoen. Før vi igangsetter kolesterolbehandling med medisiner gjør vi en en helhetlig vurdering av pasienten. Blodtrykk, røykestatus, kolesterolnivå, høyde/vekt og andre sykdommer tas også med i vurderingen. Det finnes ulike risikokalkulatorer på nettet som kan si noe om du bør ha kolestersenkende medisiner eller ikke. Du kan prøve en selv her:

HJERTERISIKO

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lekkasjer i klaffene

Hei. Har lekkasje i tre av hjerteklaffene hvor to av dem klassifiseres som små og en rett under middels. I fjor var det kun en klaff som hadde lekkasje. Dvs det har kommet to nye på ganske kort tid. Jeg hadde en lengre periode med svimmelhet og besvimelsestendenser spesielt under aktivitet. Det har gitt og har ikke hatt noen symptomer på ca et halvt år. Var på ul av hjertet nylig og skal til kontroll igjen om tre år. Det jeg lurer på er: Er det smart å trene? Kan det føre til overbelasting? Trener intensive idretter (squash og cageball et par ganger i uken) Jeg merker at jeg ble litt engstelig etter disse to nye lekkasjene. Føler at jeg er "litt på vent" til det skal bli så stor lekkasje at det kan opereres. Og at risikoen for svikt eller infarkt "lurer rett rundt hjørnet". Vil det være fornuftig å bare operere nå mens jeg fremdeles er frisk og relativt ung?( 46)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ser ingen grunn til å være "litt på vent". Du kan trygt trene, også med høy intensitet. Små lekkasjer er nærmest som normale å regne, og øker ikke risikoen for svikt eller infarkt. Og det er heller ikke sikkert at de to nye lekkasjene har kommet på kort tid. Det kan godt hende at de har vært der hele tiden, men at de ikke ble fanget opp på den første ultralyden. Små lekkasjer kan være vanskelige å fange opp. Det er ingen grunn til å operere små eller middels lekkasjer. Operasjon er kun aktuelt ved store lekkasjer som belaster hjertet og gir plager.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trange halsårer

Hei! Jeg jeg er 51 år og sliter med tette årer. Fikk for tre år siden konstantert mild grad av tette årer i bena. Året etter ble jeg bypassoperert for tre tette årer til hjerte. Et halvt år etter dette fikk jeg via ultralyd på privatklinikk påvist tette halskar, særlig på høyre side (77%) v.side var litt over 50% tett. Et år etter tok jeg ny ultralyd u.s. Den viste da at h.åre var 84% tett. Dette er noe som bekymrer meg mye så jeg var på ny hos en privatklinikk som målte hastigheten i åren. Det kom også da frem at denne åren var veldig tett.

Har fått informasjon om at man ikke operere halskar så fremt man ikke har hatt ett forvarsel på slag. At beste behandling er å bruke blodfortynnende og kolesterol medisiner. Noe jeg gjør. Allikevel er jeg veldig urolig for dette og siste legen jeg var hos mente han kunne søke meg inn til operasjon fordi denne tilstanden går utover min livskvalitet. I tillegg forårsaker den søvnproblemer da jeg hører en "suselyd" i øret når jeg legger meg. Denne er ganske plagsom. Han henviste meg også til CT med kontrast som bekreftet at det var omfattende tett årer. Har derfor noen sp.mål til deg. Jeg vet at min h.åre til slutt vil tette seg helt, hva da? Min v.åre er jo også ganske tett. De to i nakken er også endel fortette, men de kan man jo ikke operere Vil tro at dette ikke er en heldig situasjon.

Hva er praksisen i andre land (Sverige, Finland, Danmark) ifh til dette? Må man ha hatt et forvarsel på slag før man operere? Jeg har også vært mye plaget av svimmelhet i det siste uten at min fastlege har funnet noen årsak til dette. Kan det være fordi jeg ikke får nok blod til hjernen? Jeg vet at risikoen for å få et slag er større med så stor fortetning i årene. Samtidig vet jeg at dette er et problem som mennesker på 70-80 år har. Så da sier det seg selv at min(e) åre(r) til slutt vil tette seg helt. I mitt hode tenker jeg at jeg bør opereres før det er for sent. Vet også at en operasjon kan utløse et slag... men hvor lenge kan jeg vente? hva tenker du om dette?

Dette er et forferdelig dilemma og plager meg virkelig. Er i full jobb og trives med det. Har snakket med fastlegen min om dette, men hun sier selv at hun ikke har nok kunnskap om dette. Henviser meg istedenfor til private eller noen som er spesialister på kar. Hva råder du meg til å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Og takk for gode spørsmål. Vedrørende praksis i andre land. Norske leger følger internasjonale retningslinjer og vår behandling er lik den i andre vestlige land.

Kravet for operasjon er 70% tett + symptomer (drypp/slag). Grunnen til at man har disse kravene er at forskning har vist at det er hos disse pasientene kirurgi har noen fordel over medisiner alene.

Pasienter med trange halsårer men uten symptomer skal ha den beste medisinske behandlingen som mulig for å minke risikoen for hjerneslag. Dette innebærer kolesterolsenkende i høyest mulig dose, blodfortynnende medsin, god kontroll på blodtrykket, røykeslutt, lavere alkoholinntak, vektreduksjon, kondisjonstrening og et sunt kosthold, gjerne middelhavskost.

Når det er sagt, kan i enkelte tilfeller de med over 80% tetthet likevel være kandidater for operasjon. Det kan godt hende at du faller inn i denne kategorien.

Jeg synes det er viktig at du får en skikkelig vurdering hos en karkirurg på et offentlig sykehus. Det er karkirurger som er det fremste ekspertene på operasjoner, og de jobber stort sett ikke i det private. Her må fastlegen din rett og slett henvise deg sykehuset som evt. skal operere.

Mvh

Wasim Zahid

Im

Hjerte/kar

Blodtrykksstigning

Hva kan det skyldes av at undertrykket økte fra 85 til 100 på fire dager? Jeg lå på sykehuset når det ble målt. Og flekker på lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si noe sikkert om. Det kan være mye som påvirker blodtrykket i en sykehussituasjon. Uansett virker ikke dette som et farlig høyt undertrykk, men høyere enn det som er normalt over tid.Når trykket stiger noe i løpet av få dager er det vanlig å ta ny kontroll av blodtrykket etter en tid, hvis du ellers ikke har spesielle symptomer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Antibiotikaprofylakse

Hei! Hva mener du om antibiotika profylakse ved tannbehandling hos pasienter med innopererte hjerteklaffer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er retningslinjene ganske klare:

Hos pasienter med innopererte hjerteklaffer skal det gis antibiotika ved tannbehandling dersom det blir manipulasjon av og kan oppstå rift/skader i tannkjøtt og munnslimhinne.

Ved mindre tannbehandling er det ikke nødvendig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening etter myokarditt

Hei. Etter myokarditt for 5 år siden og tidvis mye ekstraslag og vondt i brystet (er utredet og ingenting annet funnet), klarer jeg ikke å trene slik jeg ønsker. Får fortsatt vondt i brystet etter trening og føler seg utilpass et par dager etter. Dette spesielt ved ved en skitur, spinning, høy puls osv. Jeg bruker liten dose med betablokker (prøvd å bytte merke og dose uten bedring). Hvilken trening anbefaler du for en med myokarditt for 5 år siden? Jeg ønsker svært gjerne å trene noe som gir gevinst i form av forbrenning. Kan ekstraslag påvirkes av hormoner? Merker det spesielt godt i syklus perioder

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Som regel får man treningsforbud på minst 6 mnd. Etter det må man gjennom en hjerteundersøkelse med ultralyd, ekg, blodprøver og arbeids-ekg. Hvis testene er normale får man klarsignal for å trene. Det er ikke noen spesielle anbefalinger om hvilke typer trening som er egnet eller anbefalt. Her må du selv finne frem til det du liker og det som interesserer deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag, angstutløst eller ikke?

Hei Jeg sliter med sterk utmattelse, angst og depresjon. Har ME diagnose også. Er under behandling. Har plager med svimmelhet, pustevansker ved anstrengelse, smerter, utmattelse.

Opplever tidvis ekstraslag, og får høre at det er angst. Har hatt 2 episoder de siste månedene hvor hjertet "dirret" med påfølgende utmattelse og noe økt hvilepuls (rundt 95/min) i 45 min. Det ble tatt ekg uken etter som var normal. Men jeg hadde ikke dette "anfallet" da. Er uansett 6 uker siden dette skjedde. Nå er det mer ekstraslag som kommer av og til, spesielt når jeg føler meg sliten og anstrenger meg. For første gang fikk jeg nå prøve sobril 15 mg pga angst. Allikevel opplevde jeg noen ekstraslag (ikke mange kanskje 4) ca 1 1/2 time etter jeg tok sobrilen. Betyr det at ekstraslagene ikke er angstutløst? Er de allikevel ufarlige? Kan sobrilen ha gitt meg ekstraslagene? Ekstraslagene kom mens jeg pratet med noen og ble litt engasjert. Er det kroppen min som pga mye stress over lang tid tidvis gir fysiske ufarlige ekstraslag, men altså ikke direkte angstutløst? Burde ikke sobrilen ta bort hjertebank/ekstraslag?

Har normalt blodtrykk, normale blodprøver. Har generelt dårlig kondisjon grunnet årevis med utmattelse og vært mye i ro. Normalvektig. Røyker av og til i perioder. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har ekstraslag. Noen mer enn andre. Og noen har det mer i enkelte perioder enn i andre perioder. Angst, stress, enkelte matvarer og drikke kan øke forekomsten. Angstdempende medisiner som sobril har ikke nødvendigvis noen særlig effekt på ekstraslag. Er man mye plaget med ekstraslag, er det betablokker som er riktig behandling.

Stort sett er slike ekstraslag ufarlige. Det er først når det blir svært mange (flere tusen i døgnet) at det kan svekke hjertet.

Jeg vil anbefale deg å få deg henvist til langtids-EKG. Da kan man virkelig måle hvor mange ekstraslag du har og om det er behov for behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Å være aktiv med hjerteflimmer

Hei, Jeg er nå 68 år og har etter et temmelig aktivt liv i mange år fått ved en innleggelse på Diakonhjemmet i mars i år fått konstatert at jeg har hjerteflimmer og at venstre forkammer i hht kardiologen der er utvidet fra 15?? til 45?? (Jeg er usikker på hva disse måletallene betyr, men det vet kanskje du).

Med aktiv så kan jeg forklare det med at jeg har løpt og gått på ski, syklet og svømt i nesten alle år. 50 ganger til Rena for å gå på ski eller sykle over fjellet, 10 ganger i New York Marathon + mange flere og en uendelig antall kilometer på ski i lange turrenn og på sykkel. 10 ganger Oslo Triatlon er også gjennomført. Det må sies at jeg vel egentlig har ventet på dette med hjerteflimmer siden de fleste av mine venner, som også har vært og er temmelig fysisk aktive enda, har fått dette konstatert opp gjennom de senere årene.

Jeg går mye turer med bikkjene og pga kuldeastmaen så sliter jeg litt med motivasjonen til å løpe. I sommer syklet jeg fra byen og opp til Tryvann 2 til 4 ganger i uken uten at jeg merket noe "feil" utslag på hjerterytmen min. Jeg tar fremdeles (pr oktober) en liten svømmetur fra Paradisbukta eller hytta en gang i uken -- hvis solen skinner.

Kardiologen spurte meg om jeg har merket noe til dette med flimmer siden jeg ifølge ham hadde hatt dette i flere år allerede. Jeg har ikke merket noe spesielt og har heller ikke visst eller forstått hva jeg skulle "merke". Jeg har hatt kulde-/anstrengelsesastma i en 20 års tid og har da brukt to forskjellige inhalatorer, bl.a Ventolin når jeg skulle ta i og en annen (rosa inhalator) i det daglige når pustingen ble for tung bare å sitte på en kontorstol. Nå tar jeg dette mer og mer sjelden, men har økt dosen min med Omega 3.

Jeg lever og har levd rimelig sunt og har alltid hatt blodtrykk 120/80. Lav hvilepuls (134-136) har jeg alltid hatt uten at bedrifts- og fastlegene mine gjennom de siste 30 årene har gjort noe stort nummer av det annet enn å konstatere det faktum at jeg har en litt uvanlig lav hvilepuls. Makspuls min på mitt mest aktive var grei, altså noe over 200. I dag er den på ca 170 når jeg stresser den - noe jeg da nå er forsiktig med. Vekten min er +/- 85 kg og jeg er rimelig bra trent i forhold til gjennomsnittet i min aldersgruppe. Kolesterolnivået mitt har alltid vært på det sunne nivået - og det gjelder begge typer kolesterol.

Jeg er på Eliquis blodfortynnende siden mars i år. Merker ikke noe til flimmer i hverdagen og sykler stort sett hver dag med bikkjene og tur/retur kontoret. Jeg går og småjogger en runde med bikkjene på ettermiddagen.

Hva er din opplevelse og kunnskap mht hvordan en utålmodig livsvandrende syklist skal tenke for å leve aktivt videre - og finnes det en operativ løsning som du tror kan reparere det tekniske feilutslaget med hjerteflimmeret mitt...?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for svært detaljert og godt brev.

Faren med atrieflimmer er at det øker risikoen for hjerneslag. Men nå som du er satt på Eliquis er den risikoen borte.

Er det farlig for deg å trene og være aktiv? Sannsynligvis ikke. Enkelte med flimmer kan få altfor høy puls under trening, noe som i mer alvorlige tilfeller kan føre til besvimelse. Men dette gjelder neppe deg. Hadde du hatt noe sånt, hadde du helt sikkert ha merket det til nå.

Trening er er bar for kropp og humør og det er tydelig at du har hatt stor glede av det. Så lenge du ikke merker noen plager under treningen (økt tungpust, ubehag og uro i brystet, hjertebank, svimmelhet, nestenbesvimelse, besvimelse) er det uproblematisk å trene.

Atrieflimmer som har stått i mange år er det ikke mulig å gjøre så mye med, heller ikke operativt. Spesielt når man har store forkammere som deg. Men så lenge du ikke har plager, er det uansett ikke grunn til å gjøre noe med flimmeren. Indikasjon for behandling (ablasjon eller operasjon) er nemlig symptomlindring. Har du ikke symptomer, har du ikke noe å tjene på behandlingen.

Mvh

Wasim Zahid