Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerterytme etter cellegift

Jeg fikk påvist tarmkreft mars 2017. Ble satt på Klux cellegift i 3 omg med 14 dg mellom. Ble svært kvalm . Slapp stråling. 1 mnd etter avsluttet cellegift, ble jeg operert på Radiumen. De fjernet deler av tynn og tykktarm, begge egg stokker, livmor, deler av sjeden og deler av blære, samt fj av blindtarm. Jeg mistet ikke håret under cellegiften, men ingen fortalte meg om bivirkningene etter beh var ferdig. Hjertet slår veldig i utakt og jeg ble lagt inn og fikk betablokkere. Hadde lite jern i blodet (8%) og fikk intravenøst, som gjorde at jeg fikk tilbake energi. Nå er det 3 1/2 mnd siden cellegift beh og 2 mnd siden operasjonen, legene er veldig optimistiske, men for en mnd siden begynte jeg å miste mye hår og det har bare fortsatt. Jeg spiser sunt og tar B-vitamin, Sink og omega 3. Men håret detter bare av hele tiden. Jeg ringte kreftkoordinator idag, hun mente det var stress reaksjon på alt kroppen har vært igjennom. Men hva kan jeg gjøre, for at håret skal slutte å dette av og hvor lenge skal hjertet fortsette å slå sånn i utakt? Håper dere kan hjelpe meg med dette, tusen takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke svare på hvor lenge håret vil fortsette å falle av da det er utenfor mitt fagfelt.

Det er kjent at hjertet kan påvirkes av cellegift. Jeg vil anbefale at du blir henvist til hjertespesialist og får gjort en ultralyd av hjertet. Dette for å sjekke om pumpekraften er normal. Hvis den er det, er det et godt tegn på at urytmen du kjenner ikke skyldes noen alvorlig skade eller svekkelse av hjertet. Hvor lenge urytmen vil vedvare er vanskelig å si og veldig individuelt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykket vil ikke ned

Hei :) Jeg fikk påvist høyt blodtrykk og har vært til angriografi fikk følgende vurdering: Koronarangiografi viste atherosklerotiske veggforandringer men ingen signifikante stenoser..henvist til ekkografi for videre dyspnoeutreding vurdering mtp. hypertensiv hjertesykdom. Jeg startet med blodtykksmedisiner først 4 mg så 8 mg og nå 16 mg men blodtykket er fortsatt høyt 170 /106 79 i puls ..hvorfor vil ikke trykket gå ned ?? eller er jeg for utålmodig og blir stresset/redd av at det fortsatt er så høyt etter snart 2 mnd. Tar følgende medisiner Acetylsalisyre actavis 75 mg simvastatin 20 mg (fine kolesterolverdier) Candesartan krka 16 mg. Jeg har mb chron og illiestomi..kan det være at tarmen ikke tar opp medisiner tilstrekkelig ? Håper du kan svare meg ..jeg er skikkelig engstelig pga av dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er ingen uvanlig situasjon. Ofte må pasienten ha to eller flere ulike medisiner mot høyt blodtrykk for å få det ned til fine nivåer. Hos deg ville jeg ha fortsatt med de medisinene du har og lagt til enda et blodtrykksmedikament. Hvis ikke det hadde hjulpet, hadde jeg økt dosen på det nye medikamentet og evt. lagt til enda et. Sånn er det med blodtrykksbehandling. Ofte må det litt prøving og feiling til før man finner optimal behandling. Vi er alle  ulike. Noen trenger bare en liten dose av ett medikament for å få effekt, mens andre på må ha høye doser med flere ulike medikamenter. Du bør dra tilbake til legen din for videre vurdering og behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Senke begynnende høyt kolesterol

Hei når en person begynner å få høyt kolesterol, hva skal man være forsiktig med og hva kan man gjøre å ikke få det, eller slippe å ta legemidler for det ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. oktober 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hvis du har lett forhøyet kolesterol er det mye du kan gjøre for å senke det uten medikamenter. Du finner flere tips om livsstilstilak (blant annet kostholdsråd) her: Høyt kolesterol. Dette skal som regel alltid prøves før man begynner på medisiner. 

Hjerte/kar

Høyt LDL-kolesterol, grunn til bekymring?

Jeg ble stentet i venstre hovedstamme i februar 2011 på grunn av ustabil angina. Jeg hadde da et totalkolesterolnivå på 6,7. Kolesterolet mitt har lagt seg på 4 siden jeg ble frisk. I juni i år ble det målt til 4,2 (totalkolesterol), fikk ikke vite hvor mye LDL lå på. Så ble det målt på nytt i september og da var det steget til 5,2, fikk brev fra legen, LDL ligger på 3,2 og HDL på 1,5. Dette skapte bekymringer hos meg, fordi både sykehuspersonale og hjertespesialist har sagt at mitt kolesterol skal ikke være høyere enn 4, der LDL skal være under 2. Min fastlege synes ikke det er grunn til bekymring og sier at 3,2 på LDL ikke er særlig høyt. Det skal også legges til at kostholdet mitt er både sunt og variert. Jeg er ikke veldig aktiv, men heller ikke inaktiv, går raske turer da jeg har hund som skal luftes. Hvordan skal jeg forholde meg til dette? Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For pasienter som har kransåresykdom, og spesielt de som har gjennomgått stenting, er det helt klare anbefalinger om at LDL skal senkes ned mot 1,8. Det er bred enighet om dette og derfor del av internasjonale retningslinjer. Hos friske mennesker er ikke en verdi på 3,2 spesielt høyt, men hos personer med hjertekransåresykdom, må det reduseres. Derfor bør kolesterolbehandlingen din intensiveres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, tar blodtrykksmedisin

Vil gerne vide hvorfor mit blodtryk ligger så højt, selv om jeg er slank og dyrker motion? Tager normalt blodtryksmedisinen Ancozan, men mit blodtryk kan variere fra 170/105 til 152/83 mens pulsen ligger på 57-47.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er dessverre ikke noe godt svar på det. Vi er alle ulike. For de fleste er det sånn at fysisk inaktivitet og overvekt gir høyt blodtrykk, mens de som er aktive og har normal kroppsvekt har normalt blodtrykk. Men dessverre er det ikke alltid slik at hovedregelen gjelder alle. Iblant ser vi også individer som har høyt blodtrykk selv om de lever sunt. Når du får påvist høyt blodtrykk hos legen din, skal det utredes videre med tanke på underliggende årsak. Iblant kan det være andre tilstander, feks visse typer hormonforstyrrelser, som er årsaken til høyt blodtrykk. Men ofte kan man ikke finne noen årsak. Det viktigste da er at blodtrykket behandles slik at det kommer ned i normale verdier. Ofte må pasietnene ha flere ulike typer medisiner samtidig for å få det ned på en tilfredsstillende måte. Snakk med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atorvastatin og nyrefunksjon

Atorvastatin kan slik jeg forstår det gi muskelskade som påvirker nyrene? Er det da rabdomyolyse det menes? Opplever ingen bivirkninger, men har merket annen lukt på urinen. Dette forsvinner om jeg ikke tar medisinen på et par dager. Står oppført at utskillelse skjer via galle, men på noen måte måmdet vel da påvirke mine nyrer? Hvilke blodprøver avslører evt bivirkninger av dette? Ck og Kreatinin?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det stemmer at atorvastatin kan gi muskelskade, men det er ganske sjeldent. At skaden blir så stor at du får rhabdomyolyse med påfølgende nyreskade er enda mer sjeldent.

Mat og medisiner vi spiser kan påvirke lukten på urinen uten at det er tegn på nyreskade. Selv om atorvastatin skylles ut i gallen, kan tabletten inneholde andre hjelpestoffer som følger urinen og påvirker lukten.

Hvis du vil få undersøke muskelskade og nyrefunksjon er det i første omgang blodprøver som CK, kreatinin, urea, natrium og kalium som gjelder.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy pro-BNP

Jeg er en mann på 58 år, noe overvektig. har pacemacer som pacer hele tiden, og mekanisk hjerteklaff. Ved siste blodprøvetaking var S-PRO-BNP på 1962, S-URAT 644 og S-GT 114. Hvilke grep kan jeg ta? Uføretrygdet sykepleier.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pro-BNP er en blodprøve som brukes til å diagnostisere og følge progresjonen av hjertesvikt. 1962 regnes som en høy verdi og sees ved forverret hjertesvikt. Jeg synes det er viktig at du kommer til en kardiolog og får sjekket dette nærmere. Det bør gjøres en ekkokardiografi for å se på pumpekraften til hjertet. Hjertesvikt behandles først og fremst med medisiner. Kardiologen vil se gjennom medisinene dine og gjøre evt. justeringer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Troponin-nivå

Hei, jeg lurer på hvor høyt troponin-nivå man kan overleve?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette finnes det ikke noe svar på.

Troponin er et lite protein som finnes inni hjertemuskelcellene. Ved infarkt dør disse cellene og troponinet lekker ut i blodbanen hvor det kan måles med blodprøver. Jo høyere nivåer, jo større hjerteskade. Verdiene ved infarkt varierer mellom alt fra bare 14-15 og oppover til flere hundre tusen. Hva som er absolutt høyeste nivå før hjertet dør helt er det ingen som vet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Xarelto for å forebygge blodpropp?

Jeg brukte Eliquis ved behandling av blodpropp. Det Jeg lurer på er om jeg kan bruke Xarelto til forebygging av nye blodpropper hvis det blir aktuelt? Jeg lurer på om jeg kan bruke denne medisinen når jeg har mellomgulvsbrokk? Det virker som det er flere farlige bivirkninger ved å bruke Eliquis. Derfor ønsker jeg å bruke Xarelto hvis dette blir er tema. Hva mener dere jeg skal gjøre. Er Xarelto er godt valg for meg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Xarelto og Eliquis er nokså likeverdige i dette henseende, men det er litt individuelt hvordan pasienter reagerer på de ulike. Noen får mindre bivirkninger av den ene typen, andre av den andre typen. Det koker ofte ned til personlig preferanse.

Mvh

Wasim Zahid