Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bikuspid aortaklaff

Hei jeg er en mann på 28år som har påvist bikuspid aortaklaff og middels grad aortastenose. Jeg lurer på 2 spørsmål. 1. blir TAVI operasjon kun tilbudt eldre, eller kan en i min alder få det? 2. jeg liker å drive med tung styrke trening, vil jeg kunne trene tung styrke og fungere optimalt igjen etter operasjon av ny klaff?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aortastenose blir vanligvis behandlet først når den blir stor/alvorlig. Det kan ta mange år før den går fra middels til alvorlig. De fleste med bikuspid aortaklaff trenger behandling først i 50-årene. For deg kan det være mange år unna.

TAVI blir i hovedsak tilbudt eldre pasienter fordi man tror at disse protesene ikke varer så lenge. Kanskje bare 10-15 år Tanken er at den gamle pasienten sannsynligvis vil være død før klaffen blir slitt ut. Metallklaffer varer i teorien evig, men ulempen er at du må bruke blodfortynnende medisiner, samt at det er en større operasjon enn TAVI.

Men dette kan jo endre seg i fremtiden. Kanskje har vi helt andre og mye bedre TAVI-klaffer om 20 år? Du får nesten vente og se an utviklingen.

Etter en hjerteoperasjon følger en tid med rehabilitering. De første månedene kan du naturligvis ikke trene tungt. Men hvis alt går bra, forventer man at pasienter skal kunne leve et normalt og aktivt liv.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stent for coarctatio aorta

Hei Dersom man har fått satt inn stent i aorta fordi det ble trangt pga. arrdannelse etter et operativt inngrep, hvor lenge må det kontrolleres at stenten ligger der den skal være og at alt er i orden? Vil det etter en tid være unødvendig med kontroller av selve det området der stenten er satt inn? Hilsen yngre person med medfødt operert innsnevring. Frisk ellers.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Beklageligvis får jeg ikke svart på dette. Det blir altfor spesialisert stoff. Jeg vil be deg om å ta opp disse spørsmålene med legene som behandlet deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium og marevan

Har blitt bedt om å ta magnesiumtilskudd pga hjertebank. Kan det være interaksjoner mellom magnesiumtilskudd og Marevan. Bruker også Metoprolol.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen interaksjoner mellom magnesium, marevan og metoprolol. Disse medisinene kan du trygt bruke sammen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko for hjerteinfarkt

Farmor og far fikk hjerteinfarkt i tidlig alder, de hadde begge høyt kolesterol og fikk hjerteinfarkt i 40-årene. Jeg er nå 35 og begynner å bli bekymret for dette. Mitt kolesterol er normalt og jeg er sjekket for familiær hyperkolesterolemi og har ikke dette. Er jeg fortsatt i stor risiko for å få hjerteinfarkt tidlig? Kan jeg unngå det til tross for familieforhold? Jeg røyker ikke, er overvektig men har gått ned 20 kg siste året og fortsetter vektnedgangen. Jeg er litt redd for dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det gjelder arv for hjertesykdom er det viktigst med informasjon om førstegradsslekt. Dvs foreldre og søsken. Hvis noen at de har hatt hjertesykdom før 65 årsalder, kan din risiko vær forhøyet.

At besteforeldrene dine fikk hjertesykdom tidlig skyldes kanskje mest høyt kolesterol og røyking. Siden du har ingen av de faktorene er nok ikke din risiko høy.

Kjempebra at du har gått ned i vekt og fortsetter videre! Dette kommer du til å tjene mye på i fremtiden!

Det virker på meg som om du gjør alt det riktige med tanke på hjertet. Da blir også risikoen lav. Jeg vil anbefale deg å sjekke kolesterolet igjen når du blir 40 år.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls og isoptin

takk for svar på spørsmål om Takykardi med puls på 207. Jeg fikk akutt time dagen etter hvor det ble tatt EKG, selvfølgelig normal, men med jevn puls på 112 bps. jeg si at jeg ikke er nervøs eller noe hos leger eller undersøkelser, og det har blitt vanlig for meg etter jeg fikk anfall. Først ville ikke legen gjøre noe med det fordi det er ufarlig, men fikk så isoptin som anfallsmedisin? Er ikke dette en forebyggende? Hva bør jeg gjøre og be om? Det er lang historie med hjertesvikt familiært.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Isoptin kan også brukes som anfallsmedisin.

Jeg synes det er svært viktig at det tas et EKG akkurat i det du har den høye pulsen på 200. Du må be om å bli henvist til en 24 timers EKG registrering slik at anfallet evt. kan fanges opp og analyseres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Press i brystet og høyt kolesterol

Hei. Er medlem av LHL, Tromsø og 66 år tenker å jobbe 100% til 70 år som byggesaksbehandler. Mitt spørsmål er: I de siste 3-4 uker våknet 3-4 gang av et press midt i brystet og en stråling rundt presset størrelse som en appelsin...Det har ikke vart så lenge. I forrige uke sjekket legen blodtrykk som var perfekt, tok EKG-test som ikke viste tegn til noe galt og målte kolestrolet som var 7,9. Flere i fam har hatt hjerneslag, noe med hjerte, årer osv. Er 7,9 mye og er det farlig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Med disse opplysningene synes jeg det er viktig at du utredes med tanke på hjertet. Legen din bør henvise deg videre til sykehus eller spesialist for å få klarhet i dette. Du har hatt symptomer som kan komme fra hjertet, og i tillegg virker det som om du har en arvelig belastning. Kolesterol på 7,9 regnes som høyt og bør medisineres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Starte blodtrykksmedisin

Hei, jeg har blitt foreskrevet en lav dose blodtrykksmedisin etter en 24 timers blodtrykksmåling. 18 av 33 var litt forhøyet, dvs 140/90, muligens litt høyere, fikk ikke vite eksakt. Jeg er 58 år og meget aktiv og spiser sunt. Jeg er 1.93 og 103 kg men har en kraftig bygning. Av alle tidligere blodtrykksmålinger har jeg aldri vært over 140, men noen ganger såvidt over 90. Målingen hos legen i forgårs var 120/90. Hva sier du, lurt å starte med medisin?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Anbefalingene tilsier at det bør startes behandling ved blodtrykk over 140/90, så jeg skjønner at legen din har gjort det. Men i tillegg til å følge anbefalingene og retningslinjene gjør vi alltid en individuell vurdering også. Hos noen aksepterer man litt høyere blodtrykk, mens hos andre er det viktigere og være "raskt på ballen" og starte med medisiner. Dette er nok vurderinger som fastlegen din har gjort og det beste er følge rådene til legen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Pasientskadeerstatning

Min samboer fikk hjerneblødning april 2018,har nedsatt gåfunksjon og affisert arm,korttidsminne,tror han har hjerneskade,ikke fått tilstrekkelig rehabilitering og oppfølging av nevrologer,ikke blitt innkalt til kontroller og samtaler,han er 53 år,fikk live sitt snudd på hode på 1/2/3,har han krav på noen form for erstatning ?mistet førerkortet pga epilepsi i juli.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. februar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kravet for å få pasientskadeerstatning er at det har vært en svikt ved helsehjelpen. Jeg forstår det slik at dere mener svikten knytter seg til oppfølgingen etter hjerneslaget. Skal svikten gi rett til erstatning må han ha kommet dårligere ut helsemessig som følge av svikten. Det betyr at svikt i seg selv ikke gir rett til erstatning. Svikten må ha ført til et økonomisk tap på minst 10 000 kroner og/eller en varig medisinsk invaliditet på minst 15 %. Her finner dere informasjon om pasientskadeordningen: Npe

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Stent etter arr

Hei Er det veldig risikabelt å sette inn stent i innsnevret blodåre der arrdannelse etter et tidl. operativt inngrep har ført til forsnevring? Er stentene tryggere nå enn for 10-15 år siden eller er det ikke skjedd mye på denne tiden? Hvordan er det med arrdannelse etter operasjon på hovedpulsåren, er det veldig forskjellig fra person til person hvor mye arrvev som dannes?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig å sette stent inn i et område med arrdannelse. Stentene nå til dags er blitt betydelig bedre enn de vi brukte for noen år siden.

Arrdannelse på aorta varierer fra person til person. På samme måte som arrdannelse i huden. Noen for store arr, andre ikke i det hele tatt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tåler jeg narkose?

Hei! Det diskuteres om jeg skal opereres for kronisk blindtarmbetennelse, og jeg er ekstremt nervøs angående dette. Jeg har ekstraslag på hjertet, og i tillegg plutselig innsettende takykardi (opp mot 200 bpm), samt jeg er utredes for prinzmetals angina (kardiolog mener det er høyst usannsynlig, men likeså...), blir sliten av små utfoldelser og har ekstraslag ved anstrengelse. Har vært utredet i åresvis med ultralyd, ekg, holter og sykkeltester. Har også RBBB. Tåler jeg narkose for blindtarmop?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er en vurdering som kardiologen din må gjøre. En slik vurdering gjøres på bakgrunn av samtale, undersøkelse, blodprøver, EKG og ultralyd av hjertet. Alle disse undersøkelsene er allerede gjort hos deg og legene har det de trenger for å ta beslutningen. Hvis kardiologen din mener det er trygt for deg å ta narkose og operasjon, ville jeg fulgt dette.

Mvh

Wasim Zahid