Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Pustebesvær ved fysisk aktivitet

Hei! Jeg har ei jente på 11 år som sliter veldig når hun blir tungpusten under aktivitet. Blir da fort angstfull, og ønsker å avslutte aktiviteten. Helsesøster ber oss om å få utredet eventuelle somatiske årsaker, før vi sier at det kun er psykisk. Hva bør vi forvente av en slik utredning. Hva bør en se etter?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det høres veldig fornuftig ut å undersøke dette nærmere. Man kan bli engstelig av ikke å få puste. Det kan være at det foreligger en forklaring i lungene, eventuelt ved hjertet. De mulghetene bør man nok undersøke for enten å utelukke eller påvise noe som trolig kan behandles og bedre situasjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Flytende oksygen versus oksygen fra konsentrator og veggkobling på sykehus.

Hei. Jeg er o2-bruker, og bruker flytende oxygen. Hadde en samtale med dere for noen dager siden, da jeg snart skal på et opphold hos dere. Er det virkelig sånn at jeg ikke kan få flytende o2 annet enn fra uttak iveggen. Om jeg skal ut å gå eller trene ,blir det med konsentrator eller komprimert luft? Blir litt betenkt og bekymret, da konsentrator ikke gir meg denn o2mettning jeg trenger. Her hjemme er jeg aktiv og går ute hver dag,i tillegg til fast treningstid hver uke.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanligvis nok med oksygen fra veggen og fra konsentrator. Hvis du tviler på om det går bra bør du kontakte sykehuset og spørre nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Verre etter å ha sluttet med astmamedisin.

Hei! Jeg sluttet på astmamedisin for 1-2 uker siden da legen sa jeg muligens ikke hadde astma allikevel. Nå verker brystet og føles tett, jeg er også slapp. Er det vanlig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du blir dårligere etter at du sluttet med astmamedisin kan det være det svaret legen din ønsket å få. Trolig trenger du medisinen likevel fordi du nå får astmasymptomene tydeligere frem. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmaforverring på inhalasjonsmedisin

Hei! Var hos en lege og tok spirometri, fikk så et medikament som trigget et astma anfall, ventoline hadde god effekt. Legen mente jeg hadde mild astma, noe som sikkert stemmer da jeg sjeldent føler meg tett. Jeg fikk foreskrevet relvar ellipta 184/22, da han mente jeg ville ha effekt av kombinasjonspreparat. I og med min astmas alvorlighetsgrad, ville ikke 92/22 ,vært mer passende dose for meg? Føler pusten generelt er lettere, men det ville en ikke-astmatiker også muligens følt med dosen?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 15. oktober 2018
LHL

Hei,

Normalt vil det ikke være mer bivirkninger av den sterke enn av den svake typen. Oppstart med høy dose kan noen ganger påvirke tilstanden bedre, slik at man kan senke dosen etterhvert. Det kan nok være pulveret som utløser irritasjonen, for medisinen i seg selv virker relevant. Kanskje en aerosol i en periode kan virke mindre irriterende før astmaen har roet seg ned. Eller kanskje har den gjort det allerede uten skifte av behandling?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Antibiotika eller ikke ved mulig lungebetennelse

Har MC og bruker Humira. Har hostet og vært i dårlig form i to måneder etter hjemkomst fra feriereise i Asia i midten av august. Ikke tatt humira siden medio juli. Ved første besøk hos fastlegen hørtes "lyder" på lungene, men CRP var ikke forhøyet. Ble bedre i ca en uke, men så ble jeg "syk" igjen og hosten tiltok kraftig. Ny time hos legen, men CRP var fortsatt ikke forhøyet. Legen mistenkte virus, men nye utvidede blodprøver ble tatt og er visstnok ok. Fått ventolin, hostestillende og slimløsende, men hosten, slapphet og hodepine har vedvart og slipper ikke taket. Helt utmattet nå fordi det påvirker selvsagt nattesøvnen. Mistenker selv mycoplasma lungebetennelse/klamydiainfeksjon i luftveiene, men legen vil ikke gi antibiotika pga lav CRP og at antibiotika følgelig ikke vil ha noen effekt. Har hørt om andre som har fått medisin og blitt bra ganske umiddelbart. Hva vil dere anbefale meg å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste er et vanlig symptom med mange årsaker, blant annet virus. Det kan ikke utelukkes at du har en mycoplasmainfekj\sjon, men normalt vil det gi noe feber. Annen årsak kan være astma, evt bivirkning av medisiner som du bruker. Et røntgenbilde kan være til hjelp, evt. en blodprøve for å sjekke antistoffer. De færreste leger ønsker å gi antibiotika uten når det er helt påkrevet. Men jeg forstår at du er frustrert. Kanskje det går an å prøve andre måter å finne en forklaring, som nevnt ovenfor?
Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungetransplantasjon ved idiopatisk lungefibrose

Er det mulig å få lungetransplatasjon ved IPF til tross for alder 66 år? Sprek som en 20 åring og ellers frisk. Hvorfor er det i tilfelle ikke mulig? Går det an å få slik operasjon privat om man betaler selv? Hva er prisen? Hvor lenge er det mulig å leve med IPF om man er heldig med Ofev medisin?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er satt en øvre aldersgrense ved ca. 60 år for lungetransplantasjon. Bakgrunnen er et stort behov og liten tilgang på organer. Jeg kjenner ikke til at man kan bli operert privat, men sikrest svar på dette får du nok ved henvendelse til Rikshospitalet. Behandling med medisiner som kan bemse utviklingen ved IPF gir bedre håp for flere som får denne behandlingen. Forløpet ved IPF er svært individuelt, og effekten av medisiner vil heller ikke være mulig å forutsi sikkert. Men en bremsing av sykdomsutviklingen vil kunne forlenge livet ut over det man ellers ville kunne forvente.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Tørrhoste og tung pust

Hei. Vedrørende spirometri. Jeg har tung pust og tørrhoste men spirometri viser at lungekapasiteten min er over 100 prosent. Derfor sender ikke fastlegen min meg til lungespesialist og jeg hoster og er tungpustet år etter år...

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har langvarig tørrhoste og tung pust, men normal spirometri, bør du nok få gjort en nærmere lungeundersøkelse, kanskje helst også med røntgenbilde og CT av lungene. Kanskje hjertet også bør undersøkes?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kull på lungene

Hei, eg har fått påvist kull på lungene. Har vært innlagt en periode på sykehus. Metningen min ligger mellom 90-93 etter tre uker fra eg ble utskrevet fra sykehuset. Har aldri røykt, har et yrke der eg beveger meg en del i løpet av dagen. Alderen min er 46.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har fått påvist kullstøv i lungene må du vel ha vært kraftig eksponert i arbeidssammenheng tidligere. Ved slik påvirkning kan lungene bli ganske affisert slik at de ikke får tatt opp surstoff tilstrekkelig. En infeksjon i lungene kan føre til at man blir ganske syk og må innlegges på sykehus. Hvis man blir liggende til sengs i flere dager vil musklene trenge lang tid til å komme seg i form igjen. Pusten vil da føles enda dårligere enn den opprinnelig var, inntil formen blir bedre etter ganske lang opptrening.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan man bli bedre av kols på kort tid?

Hvis ein har alvorlig fremtredende kols, er der mulighet for over kort tid at hun kan plutselig bli ein god del bedre? Trudde ikke det var mulige.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Alvorlig kols vil normalt ikke bli spesielt bedre enn det man kan oppnå ved riktig medisinering, røykeslutt og fysisk trening. Men noen ganger kan pusten bli dårlig i forbindelse med en luftveisinfeksjon, og forverringen kan være alvorlig og vare i flere uker før den går tilbake. I tillegg kan en hjertesykdom med svikt og eventuelt hjerteflimmer påvirke pusten like mye, og da kan pusten ta seg godt opp hvis man får behandlet hjertet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Fortsatt behov for astmamedisiner?

Hei! Jeg er en frisk og aktiv kvinne på 27 som har hatt astma og anstrengelsesastma nesten hele livet. Fra fylte 15 har jeg fått seratide for bruk to ganger om dagen og ventoline for trening (opp til tre doser avhengig av anstrengelsesnivå). Saken er den at jeg synes i en periode frem til for tre år siden at astmaen gikk svært mye bedre og har derfor ikke tatt seratide fast på flere år. Ventolinen bruker jeg selvsagt. Men, de siste årene har jeg vært mye plaget av lungebetennelse og opplever ukentlig at det er vondt å puste/tungpust. Det blir verre i kulde og ved irritasjon, f.eks røyklukt. Er dette egentlig et tegn på at jeg burde ta seratide fast igjen?

Fastlegen min har ikke så mye kjennskap til astma og har bare vist til behandlingsplanen som jeg fikk for mer enn ti år siden hvor det står at jeg bør ta seratide morgen og kveld. Jeg føler meg likevel litt usikker på hvordan jeg best skal gå videre siden fastlegen min ikke kunne svare på så mye (han tipset om å kontakte dere forøvrig). Hvordan unngår jeg å få lungebetennelse i år igjen? Hvor mye seratide bør jeg ta? På forhånd tusen takk for hjelpen,

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma er en sykdom som forandrer seg gjennom livet og derfor er det viktig å tilpasse behandlingen etter symptomene/plagene. Du beskriver typiske symptomer som gir mistanke om at astmaen er tilbake igjen.
Hurtigvirkende astmamedisin som Ventoline gir rask bedring og brukes ved forverrelser som kommer raskt, som ved anstrengelse.
Siden astma er en betennelses- eller irritasjontilstand i luftveiene, er det viktig å behandle selve betennelsen. Da må man bruke betennelsesdempende medisiner som kortison til inhalasjon, ofte i kombinasjon med en langtidsvirkende anfallsmedisin slik som Serevent. Du burde helt klart starte opp med Serevent igjen i den dosen du hadde tidligere. Den må brukes regelmessig, også i symptomfrie perioder fordi den virker forebyggende. Om du ikke oppnår god nok effekt, kan det være at du trenger en høyere dose og da må du kontakte lege. Spørsmålet er om du burde bytte fastlege til en som har mer kunnskaper om astma? Her finner du ut hvordan det gjøres.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe