Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Magesmerter - jente 15 år

Jente 15 år har smerter nederst under ribb beina. Smerten varer en kort stund, går over og kommer tilbake. Noen ganger går det timer andre ganger dager og andre ganger igjen uker før smertene kommer igjen. Har også sterke smerter under foten og smerter i kneet. Virker som smerten forflytter seg. Er bekymret for blodpropp. Hun har ofte sure oppstøt og kaster også opp innimellom. Hun har mye hodepine, nesten daglig. Hun har fått vite av fastlege at hun ikke tåler melk og melkeprodukter og at det blir verre med årene, fordi hun er asiat. Hun er fra Nepal så vi har ingen historie fra hennes familie. Hun er adoptert og har vært i norge siden hun var 9 mnd. Vi føler ikke at vi kommer videre med legen, de gir henne bare piller for sure oppstøt og det hjelper ikke. Med vennlig hilsen bekymret mamma

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er alltid vanskelig når man ikke finnner årsaken til plagene hos et bra. DIn datter har sikker laktoseintoleranse, dvs at hun ikke tåler melkesukker men kan bruke en rekke andre meieriprodukter som feks hvit ost, smør osv. les mer her: laktoseintoleranse

Hva smertene skyldes er vanskelig å si. Blodpropp er ikke en tilstand som kommer og går så det er neppe det. Smerter kan ha utrolig mange årsaker, først og fremst fysiske. Men om noe plager henne på annen mååte kan det gi seg utslag i smerter i kroppen. Om plagen fortsetter bør dere be om henvisning til barnelege for vider utredning. En ung jente skal ikke gå rundt å ha vondt, uansett va årsaken er.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Introduksjon av melk ved melkeallergi

Har du anbefalinger til hvordan man introduserer melk i kosten til et barn (2.5 åt) som har melkeproteinallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Barn med melkeprotein vokser vanligvis av seg allergien fra 2 års alder.

Legen som stilte diagnosen må gi råd i det enkelte tilfelle om introduksjon ettersom det avhenger av symptomene til barnet og hvilken reaksjon som forventes og ev hvor alvorlig.

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold, Allergi, Hud

Allergi, amming og introduksjon av fast føde

Hei.
Jeg lurer på hva som er riktig vedrørende innføring av fast føde på allergidisponerte barn. Søsken og en av foreldrene har atopi, eksem, astma og matallergier (nøtter, egg, pollen, nøtter, enkelte frø) og den lille synes å ha atopi også, med eksem og plutselige oppbluss. Fullammes nå, og nærmer seg 4 mnd og innføring av fast føde.
Hva anbefaler du med tanke på mat med allergener?
Er det noe jeg bør utsette eller prøve mest mulig mens babyen ammes mest mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

De nasjonale retningslinene anbefaler at barn fullammes de først 4 -6 måneder, og del ammes videre så lenge mor og barn ønsker dette. Fra et allergiforebyggende ståsted viser nyere forskning at man ikke bør utsette introduksjon av vanlig allergener, som melk, egg, hvete, fisk eller peanøtter. Nøyaktig hvilket tidspunkt som er optimal for introduksjon av allergener med hensyn til allergiforebygging er foreløbig uklart, men fast føde bør tidligst introduseres når barnet er fire måneder og senest når barnet er seks månder gammel. Matens konsistens må selvfølgelig tilpasses etter alder.

Bare ca. 20 /30 prosent av de som har atopisk eksem har allergier som kan påvirke eksemet. Eksemplagene kan forverres når barnet blir eksponert for noe de er allergisk mot, bla. mat. Av den grunn er det anbefalt å introdusere en og en matvare, vente en tid før ny matsort prøves, og i melomtiden observere om det kommer reaksjoner.

For mer informashon kan du ringe LHLs rådgivere på telefon 67 023 023 eller chatte på lhl.no/chat

 

Lykke til

Vennlig hilsen Rose L Otterbech.

Allergi

Allergi mot støv

Hei.
Jeg har allergi mot støv, men allergitabletter hjelper ikke. Jeg har ikke sjekket vaskemidler. Kan du si meg hva som kan hjelpe?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 09. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er veldig begrenset med opplysninger i henvendelsen din og derfor blir det vanskelig å være konkret. Reaksjoner på støv behøver ikke være allergi, men en overfølsomhetsreaksjon som ikke involverer immunapparatet og da vil ikke en allergitablett ha effekt. Du kan lese mer om allergi her.
De som har en allergi mot støv, er som regel allergisk for midd, dvs at de har en støvmiddallergi. Den kan dokumenteres ved allergitesting.
Du skriver ikke hvilke plager du opplever og du antyder også at det kan være andre ting enn støvet som gir disse plagene. Det kan være mange ting i innemiljøet som gir plager, fra planter til hyppig bruk av rengjøringssprayer til at temperaturen er for høy slik at luften oppleves tørr og gir irriterte slimhinner.
Tips til et godt inneklima.

Ring oss gjerne på rådgivningstelefonen hvis du ønsker at vi skal hjelpe deg videre.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi, Hud

Atopisk eksem

Har utbrudd over hele kroppen. Har brukt kortisonsalve i en måned uten å bli kvitt den. Har også smurt med fuktighetskrem. Klør og gir ubehag i kroppen slik at en ikke vet hvor en skal gjøre av seg.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 04. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Siden du har brukt kortisonsalve i en måned uten effekt på eksem og kløe så vil jeg anbefale deg å gå til din lege for en vurdering av både eksemet og behandlingen. Det finnes ulike styrker på kortisonsalver, noen er også tilsatt midler for å behandle infeksjon eller sopp i huden, og i tillegg finnes det andre behandlingsmetoder for eksem og kløe. Evt. bør du henvises til en hudlege for utredning og vurdering av ekesmbehandlingen.

Vær påpasselig med å smøre med parfymefri fuktighetskrem, det er viktig. Fuktighetskrem er basisbehandling ved atopisk eksem og i tillegg forebygger det opp bluss og forverring av eksem. Smør med fuktighetskrem minst to ganger om dagen, samt etter dusj og bad. Når huden er svært tørr og klør kan du smøre oftere. Etter behandling med kortisonpreparater bør du vente rundt ti minutter før du påfører fuktighetskrem.

Tørreheten i huden og graden av eksem kan være avgjørende ved valg av fuktighetskrem og hvor fet krem du har behov for. Noen kremer er tilsatt stoffer som karbamid eller glyserol og disse binder vann til det øverste laget i huden og øker hudens evne til å ta vare på fuktigheten.

Det finnes en fuktighetskrem, Canoderm, som kan fås på blå resept ved diagnosen Aropisk eksem. Denne har via kliniske studier bevist å kunne forebygge opp bluss og forverring av eksem.

Ta gjerne kontakt med rågivningstjenesten vår på telefon 67 023 023.

Les mer om eksem og behandling på: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose L Otterbech

 

 

 

Kosthold, Allergi, Hud

Atopisk eksem og matallergi

Jeg har atopisk eksem(ganske ille), mange allergier (pelsdyr, masse mat, gress, bjørk og matintoleranser (gluten, melk osv) og astma siden jeg var seks år gammel (er 15 år nå).

Jeg er lei av å ha disse sykdommene og har gått til mange leger som har tatt tester og så er de på en måte ferdige med meg. Jeg har ikke lyst til å smøre på mange kortisonkremer osv, for jeg vet at det er det under huden og det som skjer inni kroppen som har noe å si. Jeg ønsker å bli kvitt eksemen naturlig med mat og det som trengs i steden for å smøre på oversiden av huden når man må egentlig se på innsiden.
Håper du kan anbefale hvordan kost jeg burde leve på.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 02. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg kan forstå et du blir lei av å ta hensyn til dine allergier i tillegg til å behandle atopisk eksem og astma. Ikke alle matallergier påvirker eksem så å anbefale en kost som du bør leve på er vanskelig. Det kan være nyttig for deg å komme til en som jobber spesielt med ernæring, ernæringsfysiolog, og som kan gi deg god kostveiledning. Ernæringsfysiologer finnes på sykehus, i noen kommuner eller i det private helsevesenet. Du bør ha henvisning fra fastlegen.

Den beste behandling av allergi er å unngå det man ikke tåler og for en ungdom i vekst og utvikling er det også viktig å erstatte noen av de næringstoffene fra matvarerene som blir fjernet fra kosten på grunn av allergi og intoleranse. En god utredning av allergien er viktig, samt å revurdere matallergiene, blant annet så kan man vokse av seg noen matallergier, f. eks melk. Derfor bør du be legen sjekke dette slik at du unngår å ha en unødig streng diett.

Atopisk eksem er en sykdom som svinger, kommer og går, og det er mye jobb med smøring for å holde huden hel. Hvis du unngår det du vet du får eksemutbrudd av så blir huden ofte bedre. Den beste og viktigste eksem behandlingen er å smøre forebyggende med fuktighetskrem daglig og med kortison når eksemet blusser opp. Opplæring er nyttig, samt møte andre ungdommer som har de samme utfordringene som du har. Statens Behandlingsreiser for barn og ungdom har egne ungdomsturer som det kan være nyttig å søke på. Les mer: https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/direktorens-stab/stab-fag-pasientsikkerhet-og-samhandling/avdeling-for-samhandling/behandlingsreiser

Du må gjerne ringe våre råsgivere på 67 023 023 eller chatte: www.lhl.no/radgivning/chat/

Vennlig hilsen

Rose Lyngra Otterbech

 

 

 


 

 

 

Allergi

Allergi mot hasselnøtt uten symptomer

Hei jeg tok en allergi test for å finne ut om jeg var allergisk mot hund, det var jeg, i tillegg til flere ting som blant annet hasselnøtt. Merker ingen symptomer når jeg spiser mat med hasselnøtter og har alltid spist mye nugatti. Er det farlig å spise det for meg, selv om jeg ikke opplever noen bivirkninger?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er fullt mulig å ha utslag på allergitester uten å ha symptomer. Så lenge du ikke merker noe kan du fortsette å spise hasselnøtter og Nugatti.

 

Lykke til, hilsen Helle

Allergi, Hud

Allergimedisin mot eksem

Hei. Jeg er 26 år gammel mann og har seboreisk eksem i ansiktet og i hodebunnen. Samt er jeg litt allergisk mot hund og merker at utbruddene av eksemet ofte kommer av at jeg er i nærheten av de. Vil det gi noen effekt av at jeg begynner å ta allergimedisin for å hindre utbruddene?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 02. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Seboreisk eksem er ikke forårsaket av allergi, men man tror pr. i dag at det har sammenheng med blant annet en naturlig forekommende hudsopp. Allergimedisin vil ikke ha effekt i forhold til utbruddene av denne type eksem.

En del av de som har atopisk eksem har også allergier som kan innvirke på eksemet. Hos disse kan eksemplagene forverres når de blir eksponert for det de er allergisk mot, blant annet pelsdyr, og allergimedisin vil dempe symptomene.

Du kan prøve å ta allergimedisin før kontakt med hund og hvis dette har effekt i forhold til hudplagene dine så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med lege for en vurdering.

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose Lyngra Otterbech

Allergi

Fuktskader i huset

Hei. Har flyttet til et hus som det er fuktskade i. De fant masse sølvkre, nærmere 100, og enda kommer det mer sølvkre og et fuktinsekt til som jeg ikke husker navnet på. Men helt siden vi har flyttet hit har ungene vært dårlige. Spesielt hun eldste har reagert på dette. Huden hennes har blitt veldig ille rød under øynene, hoste m.m Hva skal jeg gjøre? Dette er noe vi ikke visste om at det var fuktskade i huset. Forsikringen bruker altfor lang tid.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

 

Hei

 

Takk for spørsmålet. Det er en kinkig situasjon for dere.

 

Det er en kjent sammenheng mellom fukt i bolige og astma og allergi hos barn. https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/inneklima/muggsopp/ Fukt i boligen gir grobunn for muggsopp som er en risikofaktor for utvikling av astma og allergi.

 

Når barnas helseplager kan relateres til boforholdene bør man vurdere om det er mulig å bytte bolig mens utbedringene pågår. Er det mulig å bo hos familie, venner, kan forsikringen dekke alternativ bolig mens fuktskaden utbedres? Dersom det er en bolig dere har leid bør dere serkt vurdere å flytte. Jeg skjønner at det ikke er så enkelt i praksis.

 

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

 

Allergi

Noe nytt om allergivaksine?

Hei.
Vet dere noe om hva som skjer rundt forskning på allergivaksinering? Leste denne artikkelen fra 2015, og er veldig nysgjerrig på hvordan det går? https://forskning.no/allergi-kreft-nanoteknologi/2015/10/bedre-allergivaksine

Er selv i gang med vaksine mot bjørk, og har rett og slett et nytt liv, mye mindre allergisk om sommeren, og mye bedre immunforsvar ellers i året, med langt færre infeksjoner.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 22. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Godt å høre at du har god effekt av behandlingen!

Det er en hurtig utvikling på feltet allergivaksinasjon. I artikkelen beskrives flere typer allergivaksiner, vi kjenner ikke resultatene av de studiene og tror ikke de er publiserte. I Norge gjøres det forsøk på å sette færre sprøyter rett i lymfer eller halsmandler, men dette gjøres kun som forsøk og er ennå ikke et offentlig tilbud.
Det aller nyeste innen allergivaksinasjon, er å vaksinere med dråper under tunga. LHL kommer til å tilby dråpevaksinasjon på hund, katt, midd og ulike typer pollen ved sin poliklinikk på det nye LHL sykehuset på Gardermoen fra mars-april 2018. Fordelen med denne typen vaksinasjon, er at det etter oppstart hos spesialist kan administreres hjemmefra av den enkelte. Behandligen går ut på å legge et par dråper allergen under tunga hver dag i ca. tre år.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal