Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerteplager under krampeanfall

Hei! Jeg er en jente på 17 år som sliter en del krampeanfall... Er under utredning mtp epilepsi, men lurer på en del i forhold til hvordan hjerte og kroppen takler disse anfallene. Under flere av anfallene (ser ut som GTK anfall) har det vært målt puls på 250+- og laveste metningsfall har vært på 62%. Det er riktig nok ikke like ille målinger under hvert anfall, men jeg syns dette er veldig voldsomt... Hvordan har hjertet det når hjernen holder på på sitt verste? Har normalt saturasjon på 95-96%, er dette normalt?

I det siste har jeg spesielt under fysisk aktivitet blitt blå/lilla på hendene og en sjelden gang blir leppene blålige (som de alltid blir under anfall), er dette noe jeg burde ta opp med legen? Blir også ganske fort sliten. Trapper feks er helt håpløst på dårlige dager, men har alltid tenkt det har kommet av at jeg i det siste har hatt en del anfall på natta, noe jeg blir veldig sliten av.

Anfallene har roet seg litt etter jeg trappet opp med Lamictal(?), så de har jeg så og si bare om natta. Hadde mitt siste anfall for en uke siden, men dette kom når de skulle vekke meg fra narkosen etter en koloskopi og gastroskopi grunnet mye oppkast og magesmerter. Ble da lagt i narkose igjen grunnet stort metningsfall, høy puls og for å la kroppen hvile litt. Er det noe jeg bør være litt ekstra obs på?

Har en smule sykehusskrekk etter alt jeg har vært igjennom, så vil helst ikke oppsøke lege ang de andre symptomene hvis ikke det virkelig er nødvendig. Går jo til jevnlige kontroller, så det blir nok nevnt der uansett, men ønsker å vite om dette er noe jeg burde ta tak i her og nå, og om anfallene er skadelig for f.eks hjertet? Takk:)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Et GTK-anfall kan være en kraftlig belastning på kroppen. Musklene er stramme og dirrer, og andrenalinnivået går opp. Dette "pisker" på hjertet og får pulsen opp. Epilepsianfallene kan også lamme pustemusklene (mens anfallene står på) og det er kanskje derfor du faller i oksygenmetning. Dette vil ytterligere drive pulsen oppover. Det er normalt at kroppen reagerer på lav metning med å øke hjertefrekvensen.

At du blir blå og lilla på fingre og lepper under anstrengelser er noe som må sjekkes ut videre. Jeg synes det er god grunn til å henvise deg til en hjertespesialist for utredning. Det kan være aktuelt å gjøre både arbeids-EKG for å se hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelser, og ekkokardiografi for å se hvordan hjertet ditt ser ut (om det har god pumpekraft, noen klaffe-feil, hull eller lekkasjer).

Jeg skjønner at du har vært gjennom mye og at du kvier deg for å gå til legen unødig, men her synes jeg det er god grunn til å undersøke hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Harde hjerteslag, tyngdefølelse i brystet og stikninger

Kvinne 40 år, har i en måneds tid merket at hjertet har begynt å slå hardere. Kjenner det hele tiden i halsen. Tung følelse fra kravebenet og nedover, og tidvis stikninger i brystet. Daglige smerter helt øverst i magen. Blir som oftest verre på kveldstid eller når jeg legger meg for å slappe av. Er dette typiske symptomer på noe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si ut fra plagene dine om dette skyldes hjertet eller ikke. Generelt er det uvanlig med hjertesykdom hos yngre kvinner. Symptomene du beskriver er heller ikke helt typiske for hjertesykdom, men likevel synes jeg at det her er god nok grunn til å oppsøke lege og få seg sjekket ut ordentlig. Bestill en time hos fastlegen og begynn med blodprøver og EKG. Om det er behov for ytterligere utredning, vil fastlegen henvise deg videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forhøyet nivå av alkalisk fosfatase

Hei! Var til legen og tok noen blodprøver og fikk litt forhøyet på følgende: Alkalisk Fosfatase (Alp): 145 HB: 17,9 S-Iga: 3,9 Jeg er veldig bekymret for om jeg har noe alvorlig, som feks kreft. Er dette noe som kan tyde på det? Mann, 29 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alkalisk fosfatalse (ALP) er en test som brukes for å påvise sykdom i lever eller skjellett. Hos unge mennesker (de under 18) er ALP betydelig høyere fordi skjellettet deres vokser. Normalverdi for de under 18 er opp til 400. For voksne/eldre er normalverdien under 105. Men her er det viktig å huske på et par ting: Normalverdien synker ikke fra 400 til 105 på dagen man fyller 18. Det er en gradvis reduksjon. For en 29-åring kan 145 være normalt.

Videre så må ALP alltid sees i sammenheng med andre leverprøver og skjellettprøver, og ikke minst i sammenheng med det kliniske bildet; pasientens symptomer og tegn. For noen kan en verdi på 145 være helt normalt, og ikke tegn på noe galt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Skal blodtrykket behandles?

Hei, bør BT på 176/92 behandles med tabletter hos mann på 77 år. Plaget med svimmelhet, hodepine og iblant kvalme.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet. Hvorvidt blodtrykket skal behandles avgjøres etter en helhetlig vurdering av helsesituasjonen. Legen tar med flere faktorer i vurderingen: Andre sykdommer, plager, symptomer og ikke minst faren for bivirkninger av behandling. Nytten av behandling må være større enn bivirkningene. Det kan godt hende at blodtrykket ditt skal behandles, men det kan også hende at det bare skal aksepteres. Dette må du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For høyt blodtrykk, tross endringer av medisiner.

Hei. Jeg har nettopp sluttet på mine gamle blodtrykksmedisiner. Starter opp på en ny ig en gammek for 14 dager siden ( novasc og candersatan krka 32 mg) blodyrykket er høyt 155/100 enda etter 14 dager. Er d normalt ? Er 33 år gammel. Vært blodtrykkspasient ca 6 år. Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis 155/100 er representativt for hvordan blodtrykket ditt ligger gjennom døgnet, så er det nok for høyt. Du bør oppsøke legen din igjen for å få en ny vurdering av medisinene og dosene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og hjerteklafflekkasje

Jeg har middels åpning/lekkasje på to hjerteklaffer. Siden jeg alltid har trent mye (nå 61 år), så kan det vel være flere grunner til at jeg har fått tilstanden. Har blitt rådet til å trene moderat og slutte med start nummer i løpe og sykkel konkurranser. Rådet følger jeg til punkt og prikke. Men jeg kan ikke finne dokumentasjon på hvorvidt moderat trening på for eksempel 6 timer i uken vil gjøre det verre eller bedre enn for eksempel 2 timer, noe heller ikke en hjerte spesialist kunne bekrefte/avkrefte. Har fått konstatert at årene rundt hjertet var veldig bra. Har tatt EKG, ultralyd, røntgen og bilde via hånd/hoved pulsåre. Andre verdier for øvrig som en ungdom...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Grunnen til at du ikke finner god dokumentasjon på rådet, er at slik dokumentasjon ikke finnes. Det er ikke forsket systematisk på treningsmengde- og intensitet ved klaffelekkasjer. Rådene du får er derfor mer basert på fornuft enn vitenskap.

Har du liten eller middels lekkasje og ikke har noen symptomer, er det som regel ikke nødvendig å begrense aktivitetsnivået. Likevel har det vært vanlig å fraråde startnummer, ut i fra en forståelse av hvordan slik hard og intens trening kan påvirke klaffene. Det man er redd for er at lekkasjen skal blir ytterligere forverret pga spesielt store belastninger på klaffen i forbindelse med hyppig og hard trening. Det er ikke mengden, men intensiteten som er viktigst.

Du kan sannsynligvis godt trene en time daglig med moderat intensitet, uten at det gir problemer. Høyintensitet og konkurranse er sannsynligvis frarådelig.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Høy makspuls ved hard trening

Hei! Jeg er en relativt godt trent mann på 51 år. Har i mange år slitt med litt høy vekt, men har nå gått ned en god del, og ligger nå stabilt på 79 kg (jeg er 173 høy og har relativ mye muskelmasse). For Litt over 1 år siden ble jeg innlagt pga akutte smerter i bryst/rygg/hjerteområde med en mistanke om infarkt, noe som viste seg å være ubegrunnet. Tester har vist at alt er i orden og at jeg er i god fysisk form og frisk.

Men jeg lurer litt på det med makspuls... hvilepulsen min er lav (mellom 42 og 54 er vanlig), men ved harde intervalløkter ser jeg at makspulsen går langt utover det som er "min" makspuls, noen ganger er jeg oppe i 220-230. Jeg opplever det ikke som problematisk, men jeg lurer jo litt på hvorfor det er slik, når makspulsen min bør være 170... Ser at andre har samme bekymring, men som sagt er jeg testet og ingenting er funnet...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Makspuls på 230 høres mye ut. Det kan godt hende at dette er en rytmeforstyrrelse, og ikke bare høy treningspuls. Er du sikker på at det er riktig målt? Hvordan har du fått dette tallet? Teller du manuelt (på halsen eller håndleddet), eller kommer tallet fra en pulsklokke? Pulsklokker kan iblant telle feil.

Jeg synes det er grunn til å sjekke dette videre. Du bør få utført et arbeids-EKG, for da kan legen se nøyaktig hvordan pulsen og hjertet reagerer på anstrengelse. Når du er der, be gjerne om å få "trå til skikkelig" for å få en god gjenskapelse av situasjonen når du trener.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Verk i brystet etter myokarditt

Hei. Ble innlagt med virus for ca 6 mnd. siden. Viruset gikk over og ble funnet på MR at jeg hadde fått myokarditt. Røntgen av hjertet viste ingen skade på hjertet eller hjertes pumpefuksjon. Hadde høye infeksjonsverdier og høy Troponin t som normaliserte seg 1 uke etter.

En uke etter jeg kom hjem, hadde jeg enda verk i venstre side i bryst og venstre arm, og ble satt på klokcin i 3 mnd, til neste undersøkelse. Undersøkelsen viste fortsatt at hjertet var normalt, og ingen tegn til noe som helst. Men jeg hadde forsatt verk og ble da satt over på perdisolon 20mg, med nedtrapping til 5mg. Ble da tatt av kolkisin. Ble fortalt at det sikkert var betennelsen som hang litt igjen. Har senere slitt med litt verk, og tatt blodprøver hos fastlege som viser helt normale verdier. Enkelte perioder har jeg ikke hatt verk i det hele tatt. Har nå gått 6 mnd, og jeg slet med betydelig mer verk i venstre bryst og arm, samt følt tung pust samme natt.

Ble dagsinnlagt for testing, som igjen viser helt normale verdier, og røntgen og EKG viser at hjertet er som det skal. Ble nå satt på 15mg prednisolon med nedtrapping, og kolkisin 2 om dagen. En annen hjertelege sa at jeg egentlig skulle ha stått på kolkisin hele tiden, og ikke skjønte hvorfor jeg var tatt av den. De har nå bestilt MR etter anbefaling fra legen.

Er en mann på 21år, som til vanlig driver med kampsport og lever av idrett. Har nå vært sykemeldt i 6 mnd, ettersom jeg har fysisk jobb. Samt ikke drevet med noen form for idrett. Legene har sagt at jeg kommer til å bli helt frisk. Mine spørsmål er da: Når kommer dette til å gå over? Er det vanlig med verk så lenge etter? Er dette tegn på tilbakefall, eller er det bare sykdommen som tar tid å bli kvitt? Kommer jeg til å bli helt frisk? Når kan jeg starte trening igjen? Hvor mye kan jeg bevege meg/arbeide nå? Kan jeg drikke alkohol? Kan det være underbevisstheten min som lager disse smertene? Vill jeg over lenger tid utvikle noe form for hjertesvik/ svekket hjerte av dette i senere tid?

Mvh en litt utålmodig og bekymret ung mann.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du stiller mange gode spørsmål og jeg skjønner at du blir utålmodig. Det er frustrerende å ikke få sikre svar. Dessverre er det slik mange ganger at det ikke er mulig å gi sikre svar. Alle sykdomsforløpene er unike. Selv om vi ofte kan si noe om hvordan ting vanligvis vil går, eller hvor lang tid det vil ta å bli frisk og være aktiv igjen, gjelder ikke dette alle. Hos noen kan forløpet være helt uforutsigbart. Kroppen er en biologisk masse og ikke en mekanisk maskin.

For meg høres det ut som at det begynte med myokarditt, som gikk fint tilbake, men at du så fikk en kronisk perikarditt etterpå. Perikarditt betyr at betennelsen beveger seg til hjerteposen. Slike betennelse kan iblant være vanskelig å behandle. Det finnes ikke gode svar på hvor lenge du skal bruke kolkisin, om det var riktig å stoppe den underveis, og når man skal begynne med prednisolon. Legen må gjøre individuelle vurderinger underveis, og legge om løpet i takt med utviklingen av sykdommen.

Det er ikke vanlig å ha smerte så lenge etterpå, men det er heller ikke sjeldent. Vi ser det fra tid til annen. Mange eksperter anbefaler at kolkisin skal brukes i minst 1 år etter at plagene er borte.

Det er ingen klare retningslinjer for lenge man skal unngå fysisk aktivitet eller hvor mye man kan gjøre, da det ikke er forsket systematisk på det. Mange pasienter forteller om forverring ved trening og de fleste eksperter anbefaler derfor at man skal unngå trening, og ikke øke aktivitetsnivået over det som kreves for dagligdagse oppgaver. Normal alkoholforbruk skal være greit.

Du trenger ikke engste deg for å utvikle hjertesvikt. Langtidssprognosen er svært god, hjertet tar ikke skade. Men dessverre er symptomene plagsomme.

Hvis du vil lese om dette i detaljer, vil jeg anbefale denne artikkelen (engelsk):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1768518/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stikking i hjertet

Hei! Når jeg sover på venstre siden om natten for lenge får jeg stikking i hjertet og hjertet føles slitsomt. Akkurat som om det har blitt "klemt" den natta, dette repeteres hver natt. Får ofte stikking i hjertet på dagtid. Årsak?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er lite sannsynlig at dette har noe med hjertet å gjøre. Hjertet ligger tett pakket inni brystkassen og er godt beskyttet. Det blir ikke klemt av å ligge i ulike stillinger. Det er nok mer sannsynlig at stikningene kommer fra mukslene eller skjellettet. Hør med fastlegen om det er noe som kan gjøres med dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Muskelsmerter og statiner

Eg hadde to infarkt (februar og i juni) i fjor, 2016. Fikk to stent og medikamentell behandling. Står per i dag fast på 40 mg Lipitor og Albyle-E for hjerte sjukdom, 300 mg Ranitidin mot spiserørssykdom og 100 mg Zoloft mot depresjon. Den siste tida (halve året) opplever eg tiltakande og vedvarande muskel- og leddsmerter. Det starta i hofteledd og lårmuskulatur, men nå kjenner eg meg kronisk gangsperre og smertene har tiltatt i legger legger og lår. Det siste er armene og skulderledd. Smertene og mangel på fysisk aktivitet går utover humør og allmentilstand. Er muskelsmerter og leddplager normalt tiltakande ved lang tids bruk av statiner?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 20. september 2017
Helge Istad, Overlege

Muskelsmerter forekommer ved statinbruk, og det kan godt forekomme først etter en tids bruk. Hvor hyppig dette forkommer er veldig vanskelig å fastslå, fordi også mange mennesker som ikke bruker statiner opplever muskelsmerter. I ditt tilfelle ville jeg først foreslå at du oppsøker fastlegen din og tar en blodprøve(måler enzymet CK-MB) for å se om der er tegn på mer alvorlig muskelskade. Dette forekommer, men er veldig sjeldent. Dersom blodprøven er normal foreslår jeg at du prøver seks uker uten statin, og så starter igjen. Hvis muskelsmertene ikke forsvinner i løpet av de seks ukene så er de neppe forårsaket av statinbruk. Da må det undersøkes for andre mulige muskeltilstander. Hvis du starter med statinbruk igjen og muskelsmertene da på nytt kommer så foreslår jeg at du prøver et av de andre fem statinene som finnes på markedet. Da kan du gjerne starte med lav dose og så øke dosen gradvis.

Siden du har hatt hjerteinfarkt er det veldig viktig at du bruker statin, men seks uker uten statin innebærer ingen økt risiko på kort sikt.