Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodpropp med pacemaker

Kan man få blodpropp med pacemaker ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke større fare for blodpropp i lungene eller kransårene med pacemaker. Rundt pacemakerledningene kan det noen ganger levre seg litt blod, men dette er som regel ufarlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angst og ekstraslag

Er 26 år, slitt med helseangst i snart 6 år. Hovedsakelig redd hjertet og ekstraslag. Slitt med anfall av plutselig høy puls, og daglig ekstraslag (varierende). Noen ganger serier - er det farlig? Og mange ganger enkeltvis. Har hatt to 24 t EKG, men aldri fått anfall- foruten enkelte SVES (sist gang 19 stk i 2015). Har tatt ultralyd av hjertet og a-ekg. Intet funnet. Men når jeg skal prøve å jogge eller løpe raskt, føler jeg det kommer ofte ekstraslag - ikke alltid. Må legge til at jeg blir livredd når det skjer, og tenker mye på om det kommer til å skje før treningsøkten. Kan dette være grunnen? Altså at angsten gir meg ekstraslag når jeg trener, pga adrenalin? Har hørt det ikke skal komme under aktivitet, hvorfor? Er det farlig for meg? ... Morfar døde av hjertet når han var 58, mamma har behandlet blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du blir engstelig, men det er viktig å huske på at du har vært gjennom en utredning. Ultralyd av hjertet har vært normalt, noe som gjør faren for alvorlig sykdom svært liten.

Det kan godt hende at det er angsten og andrenalinet i seg selv som gjør at du får ekstraslag, og ikke selve aktiviteten. Hvis du føler at utredningen sålangt ikke har "fanget opp" plagene, kan det være en ide å gjenta den. Feks nytt AEKG og nytt 24-timers EKG hvor du bevisst prøver å fremprovosere symptomene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre grenblokk

Hei. Har fått påvist venstre grenblokk etter ct/mr å sykehus. Ble funnet i forbindelse med at jeg ble ilagt på sykehus for svimmelhet og kvalme. Har dette noen sammenheng med hverandre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk er noe man ser på EKG og angår det elektriske systemet til hjertet. Hvert eneste hjerteslag oppstår som en elektrisk impuls helt øverst i hjertet. Denne impulsen brer seg nå nedover forkamrene og får de til å trekke seg samme slik at blodet pumpes til hovedkamrene. Når det elektriske signalet kommer til hovedkamrene, deler det elektriske systemet seg i to: en høyre gren som går høyre hovedkammer og en venstre gren som går til venstre hovedkammer. Disse to grenene aktiverer hovedkamrene og får dem til å trekke seg sammen slik at de kan pumpe blod ut til kroppen og lungene.

Venstre grenblokk betyr at den venstre grenen er skadet. VEnstre hovedkammer blir likevel aktivert, men må vente på at signalet fra høyre gren skal komme frem. Det gir en litt uharmonisk og usymmetrisk sammentrekning av vendre hovedkammer. Hos noen kan det gi symptomer i form av slitenhet og tungpusthet.

Det er ofte en underliggende årsak til venstre grenblokk. Feks trange årer på hjertet, eller annen slitasje av det elektriske systemet. Derfor går man gjerne gjennom en utredning når venstre grenblokk påvises.

Svimmelhet og kvalme er ganske uspesifikke symptomer og kan skyldes mye ulikt. Det er ikke sikkert at de har noe å gjøre med venstre grenblokk i det hele tatt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Symptomer etter hjerteoperasjon

Hei Min mann fikk for tre uker siden en mekanisk hjerteklaff, nå den siste 10 dager har han blitt syk, han har veldig lav BT 100/60, puls 120, fryser, svimmel, hoster litt, besvimer, uttalte smerter i skjelettet i overkroppen..... jeg er urolig og kan ikke forstå hva det kan være. Avse forsøkt kontakt med lokalsykehuset men de ringer ikke tilbake

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slike symptomer så kort tid etter en hjerteklaffoperasjon må tas på alvor og undersøkes på sykehuset. I verste fall kan det ha tilkommet en feil eller betennelse på den nye klaffen. Dere må oppsøke legevakten og få ham innlagt på sykehus så snart som mulig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Styrketrening med pacemaker

Hei! Fikk satt inn pacemaker pga AV-blokk grad III i april. Lurer på om det er noen stryketreningsøvelser jeg bør unngå? Er det ok å gjøre armhevinger og øvelser med vekter over hodet, f.eks. skulderpress? Mvh aktiv kvinne 30år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Man må være forsiktig med løft og hevning av armer over skulderen de første ukene etter operasjonen. Men etter at pacemakeren har "satt seg", skal det være uproblematisk å trene stryke. Løfting over hodet skal også være greit, så det er bare å prøve seg frem. Skulle det dukke opp problemer, får du snakke med hjertespesialisten din da.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Upresist blodtrykk med automatisk måler

Jeg har et problem med automatiske blodtrykksmaskiner, både hjemme og hos legen. De viser alltid et mye høyere undertrykk enn normalt. Når det sjekkes manuelt etterpå så er det alltid innenfor normal/optimalt. Dette er et problem med stor mansjett også (jeg er overvektig). Hva kan dette problemet komme av? Det skaper alltid problemer hvis jeg er på legevakt eller sykehus og de ikke sjekker manuelt og tar ofte fokuset vekk fra årsaken til at jeg er der.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Automatiske blodtrykksmålere på sykehus er som regel av høy kvalitet, og svært presise. Men hos enkelte personer kan de vise feil verdier. Dette skyldes nok anatomiske forhold i armene dine. Det er dessverre ikke så mye å få gjort med dette annet enn at du alltid må opplyse om dette når du er på sykehus eller legekontor, slik at de kan ta BT med manuelt apparat med en gang.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tilbakefall av atrieflimmer

Hei Kvinne, 45 år. Tilbakefall av atrieflimmer etter ablasjon. Jeg ble abladert i Tromsø i mars. Pga komplikasjoner etter inngrepet, hoste og brystsmerter, seponerte jeg ikke flecaonid og metropolol før i begynnelsen av juni. 14 dager etter fikk jeg mitt første flimmeranfall igjen, en stor nedtur. Siden jeg er ung, slank og sunn, ble jeg nærmest garantert at inngrepet kom til å bli vellykket. Selv om jeg igjen er satt på medisiner, kan jeg få flimmer både ved fysisk anstrengelse og stress. Fysisk aktivitet og trening er viktig for meg, så føler livskvaliteten er veldig redusert. Jeg ønsker derfor en ny ablasjon. Spørsmål: Er det kontraindikasjoner når det gjelder ablasjon? Jeg hadde atrieflimmer i ca 10 år før jeg fikk diagnosen,legen hevdet at det var ekstraslag. Jeg har mao gått med en ubehandlet atrieflimmer veldig lenge, noe som sikkert ikke har vært gunstig for hjertet. Kan dette være årsaken til at ablasjonen ble mislykket? Hvor mange forsøk med ablasjoner kan man ta? Anbefaler du et nytt behandlingssted evt neste gang?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig at pasienter må gjennom både to og tre ablasjoner før de blir bedre av flimmeren sin. Det høres ut som du kan trenge et forsøk til.

Har man hatt flimmer lenge, er sjansen for å lykkes med ablasjon mindre. Men dersom flimmeren fortsatt er anfallsvis av natur, er det gode sjanser for å lykkes.

Det er ikke noe øvre tak på antall ablasjoner, men etter min erfaring er det sjeldent at det gjøres flere enn fire ganger.

Be kardiologen henvise deg på nytt. Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og sliten

Hei. Jeg er en dame på 56 år og har hatt pacemaker i 5 år. Følte noe var riktig galt for ca 1 år siden. Måtte skifte pacemaker og ledninger nå i januar pga. brudd i ene ledningen. Har vært tøffe år med mye ekstraslag, svimmelhet og tretthet i tillegg. Går nå på Emconcor 1.25 mg og hverdagen er blitt mye bedre. Operert for brystkreft i 2016 med påfølgende strålebehandling. Jobber 50% + AAP.

Har gått lenge med mange vondter i kroppen som jeg kaller det. Vondt i hodet, verking i alle ledd særlig nakke, venstre ben sovner og føles nummen med en rar kuldefølelse. Når jeg reiser meg opp suser det opp i ørene og jeg kjenner pulsslagene. Og i det øyeblikket er det som jeg mister hørselen. Nå har jeg fått påvist høyt blodtrykk 165/90 og har begynt på Cozaar 100 mg. Leverprøver er litt forhøyet og kolesterol på 6,7. Begynner å bli bekymret og har liten, eller ingen energi om dagen. Tenker på om det er lurt med en utredning hos en spesialist eller noe. Hva mener du? Mvh Rådløs dame.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du har vært gjennom mye og føler med deg.

Hvorfor du opplever symptomer som hodepine, ledd- og nakkesmerter, nummenhet, susing i ørene osv. er ikke godt å si. Kroppen din har vært utsatt for mange påkjenninger og bærer kanskje preg av det? Du bruker medisiner for blodtrykk, og det er sikkert nødvendig. Men noen ganger kan dosene bli for høye, slik at blodtrykket i perioder blir for lavt. Da kan få noen av de plagene du beskriver. Jeg vil anbefale deg å få utført 24-timers blodtrykksmåling mens du går på medisinene for å se hvordan trykket ligger gjennom døgnet. Kanskje dosen må reduseres? Dette må du sjekke i samråd med legen din. Jeg tror også det er på plass med en bredere vurdering hos fastlegen for å se om det er andre ting som bør sjekkes nærmere.

Håper det går bedre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

QS-komplekser på EKG, vondt mellom skulderbladene

Hei. Jeg er en dame på 36 år som har et litt komplisert sykdomsbilde. Men det jeg lurer på er: Tok et ekg som viste QS komplekser i V2 og V3, kunne tyde på gammelt fremreveggsinfarkt. Ble sendt til ultralyd av hjertet da det ikke har vært kommentert før ved tidligere EKG. Kardiologen var vanskelig å prate med og følte meg ikke helt trygg. Men fikk beskjed om at EKG også der viste det, men at ultralyd var helt fin. Jeg har dessverre hatt noen episoder med kaliumoverdoser, og lurer på om dette kan være grunn til at EKG er slik nå? Men regner med alt er greit nå som ultralyd var fint? Jeg har aldri røykt, er mer undervektig enn overvektig og har delvis lavt blodtrykk. Så har ingen faresignaler. Jeg tar minipress for mareritt. Så det er nok en delvis grunn til det lave blodtrykket, men hadde lavt blodtrykk før oppstart også.

Det jeg har oppdaget i det siste er at jeg ved hard aktivitet, spesielt i harde oppoverbakker når jeg går på fjellet, så får jeg på slutten veldig vondt bak i ryggen, mellom skulderbladene. Det føles som om jeg ikke kan bevege overkroppen i det hele tatt og må stå helt stiv i kanskje rundt 10 min. før det blir bedre. Det er da vondt å puste, men ikke i brystet, men mellom skulderbladene. Har tenkt at det er muskelstrekk eller noe, men det har kommet flere ganger etter hard motbakketur. Kan dette ha noe med hjertet å gjøre? Er det vits med videre undersøkelser av hjertet når ultralyd var helt fint? Og jeg ikke har noen risikofaktorer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Q-takker (som er det egentlige uttrykket) på EKG kan representere gammelt infarkt. Men EKG er ingen fasit i så henseende og gir bare en pekepinn. Hos noen er det helt normalt å ha Q-takker, uten at det er noe underliggende eller gammel sykdom. Ultralyd er mye mer presist. Hvis ultralydundersøkelsen viser at alt er normalt, har du neppe gjennomgått hjerteinfarkt før.

Symptomene du beskriver (smerter i ryggen i motbakker) kan være uttrykk for ulike ting. Hos noen kan dette være symptomer på hjertesykdom (trange kransårer), men det er svært uvanlig at en ung og slank kvinne har slik sykdom. At smertene kommer fra muskel- eller skjellettsystemet er mer sannsynlig. Hvis du likevel ønsker å få dette undersøkt videre, kan du få utført et arbeids-EKG. Da vil man kunne si noe om hvordan hjertet ditt reagerer på fysisk anstrengelse. Snakk med fastlegen om henvisning.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Datter med lavt blodtrykk

Hei. Har ei bonusdatter på 13 år som har lavt blodtrykk. Dette ble påvist for litt siden etter en ekkel opplevelse. Vi var i campingvogna. Hun stod seint opp, og gikk på toalettet da ho stod opp. Da ho var ferdig, og skulle vaske hender følte ho seg svimmel, og da satte ho seg ned. Dette hjalp ikke, så ho ville prøve å komme seg tilbake til oss (ca 200m å gå). Hun klarte bare å gå, kanskje 50m, før ho måtte stoppe fordi synet forsvant, ho så bare svarte rundinger, og klarte ikke å stå på beina da de svikta. Ho ble båret opp lagt i en stol. Da ble ho helt stiv, og fikk kramper. Ho så på meg med tomt blikk og pupillen var helt utvidet. Dette varte ca 15-20 sekunder. Ho var ikke bevisst da. Kan lavt blodtrykk være årsak til dette? Ho har hatt et sånt anfall en gang tidligere ca 1 år siden. Også blir ho svimmel relativt ofte. Hva gjør vi?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lavt blodtrykk kan være årsaken, men med en slik hendelse er det helt avgjørende at hun får en grundig utredning hos legen. Her kan det også ligge andre årsaker bak, og det er viktig dette avklares skikkelig hos legen. Bestill time hos fastlegen og ta det videre derfra.

Mvh

Wasim Zahid