Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Medisinbruk og omsorg for barn

Hei. Lurte på en ting angående hvilke rettigheter man har som kronisk syk og om smertelindring. Jeg har fibromyalgi og endometriose og går på smertestillinde medisin, jeg tar Nobligan 50mg x 2 daglig. Dette har barnevernet hengt seg opp i og de tvinger meg til å stoppe å ta denne medisinen fordi de sier den er vanedannende, som er sant men er man syk så har man noen ganger faktisk behov for det! Jeg hadde også Sobril som jeg tok mot panikkangst som de tvinget meg til å slutte med da de hadde sagt til legen min uten min viten at om legen skrev ut mer angstdempende til meg så kom de til å ta datteren min på 8år fra meg, så legen torte ikke å skrive ut ny resept sa hun.. Fordi hun ikke ville at jeg skulle miste min datter. Det var over 1 år siden, og nå krever de at jeg slutter helt med smertestillende også, altså Nobligan. Dette kan da ikke være innenfor barneværnets myndighet? Jeg sier meg ikke enig i medisinslutt men de bryr seg ikke og overkjører meg og tvinger legen min.. De inneømmer at jeg aldri har virket sløv eller påvirket av hverken Sobril eller Nobligan, men de sier at man kan bli det og da får jeg ikke låv til å ta medisinen. Jeg trodde ikke at de medisinene der som jeg har tatt i flere år uten problemer og på lav dose var grunnlag til omsorgsovertagelse og tvang, da skulle jo veldig mange vært fratatt sine barn idag! Har de myndighet til å kreve og tvinge meg til dette ? Hva kan jeg gjøre? Jeg sliter med store smerter daglig og fungerer dårlig uten smertelindring, og har prøvd mange andre medisiner som ikke fungerer. Jeg foreslår å få avtale om så lite som 2-3 kapsler pr uke til krise smertelindring når det blur som værst, eller tilogmed kun en gang i uken med medisinen. Men de nekter selv om jeg ikke blir sløv av den og selv om den da ikke vil være særlig avhengighetsskapende... De påstår den medisinen ikke er forenelig med å ha omsorgen for et barn! Dette er helt sykt.. Hva er rettighetene mine? Hva kan jeg sliss tilbake mot dem med? Det vil ikke være noe mer bra for min datter med total medisin nekt for meg, da medisinen gjør meg til en bedre mor da jeg klarer hverdagslige aktiviteter osv mye bedre om jeg ikke har vondt hele tiden.. Nobligan gir ikke tilstrekkelig smertelindring for meg, men den halverer smertene og gjør at jeg kan ha en hviss livskvalitet. Ille nok å ikke få angstlindring, nå skal de også fjærne alt som holder et sykt menneske oppegående i hverdagen.. Hilsen frustrert mor.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Barnevernet har ikke myndighet eller faglige forutsetninger for å vurdere hvilken helsehjelp du trenger og hvilke medisiner du skal bruke. Men det ligger innenfor deres ansvarsområde å vurdere om du har tilstrekkelig omsorgsevne ovenfor dine barn. Ut fra hva du skriver synes de å mene at medisinsbruken svekker din omsorgsevne i en slik grad at de stiller spørsmål ved om du er egnet til å ha den daglige omsorgen for barna. I en slik situasjon vi det være korrekt av barnevernet å samarbeide med helsetjenestene og deg for å finne tiltak som ikke medfører omsorgsovertakelse.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Fysisk aktivitet

Pulsklokke, skritt og langrenn

Hei, er en gutt på 14 år som trener hver dag, for å bli best. Har en treningsklokke, garmin. I dag sjekka jeg gjennomsnittlige skritt og det lå på bare 12 000 om dagen. Syntes dette var lite, men trener mye, snitt 10 timer i uka. Lurer på om det kan være pulsklokka som er feil når jeg trener langrenn (veldig ofte) eller hvorfor jeg er så lavt. Går til skolen og noen ganger til trening.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Takk for spørsmål.

Nå kommer det litt ann på hva slags type garmin klokke du har og om den har langrennsfunksjon. Hvis den ikke har det og du feks registrere øktene som vanlig kondisjonstrening, løping eller lignende vil skrittantallet du får opp slå ut feil. Kanskje har du en smarttelefon med helsedata? Eventuellt fungerer appen Runkeeper bra på langrennsøkt måling. Da kan du eventuellt sammenligne med denne og sannsynligvis få et mer riktig estimat, ihvertfall når det gjelder antall skritt. Det er sånn at 10.000 skritt er ca 6,7 tilbakelagte kilometer, så det er noe du kan ta utgangspunkt i generellt.

Har selv Garmin pulsklokke og vet det kan være feilaktig estimat på den i forhold til langrenn. Polar M400 klokkene og nyere modeller har lagt inn langrenn som aktivitet og er ganske nøyaktig på målingene sine.

Flott at du når de 10.000 anbefalte skrittene hver dag, det er bra jobba.

God trening videre.

Vennlig hilsern, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Fysisk aktivitet

Treningsgrupper i Oslo

Hei. Finne noen treningsgrupper Oslo sør/øst?

Hei, de treningsgruppene vi har i Oslo finner du her på denne siden.
Det kommer fra April også et helt nytt tilbud på NIMI klinikken på Ullevål.
https://www.lhl.no/lokallag/oslo/lhl-oslo/

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut


Hei, de treningsgruppene vi har i Oslo finner du her på denne siden.
Det kommer fra April også et helt nytt tilbud på NIMI klinikken på Ullevål.

Lykke til med treningen.

Vennlig hilsen, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Fysisk aktivitet

Trening og skoliose

Hei. Hvilken trening er å foretrekke ved scoliose ? Mvh kerstin

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei Kerstin

Takk for relevant spørsmål.

Skoliose er noe som finnes hos opptil 10% av befolkningen i Norge.

Nå skriver du ikke noe om skoliosen er strukturell eller ikke-strukturell, men jeg kan svare deg på generellt grunnlag. Feks ved ikke-strukturell skoliose er det ikke selve ryggraden som er skjev, men årsaken kan være benlengde forskjell. Noe som kan forårsake noe forskjell på hvordan man respondere på trening.

Det er desverre ikke mulig å korrigere tilstanden ved hjelp av fysisk aktivitet og treningsøvelser. Slik egentrening er likevel fornuftig for å motvirke plager som smerter el lignende. Det vil si at den type trening som er mest lystbetont samt ikke fører til for store smerter er å foretrekke. Når det er sagt har vi noen små muskler som går mellom hver enkelt ryggvirvel og disse er vesentlig når det kommer til skoliose. Fokus på ryggmuskulatur samt kjernemuskulatur (mage/rygg) vil derfor være viktig å trene opp. Typiske øvelser for dette vil være; Rygghev, diagonal hev, planken, sideplanke samt monstergange med strikk som kan bidra til økt stabilitet i hofte og bekken og dermed gi bedre "støtte" til ryggraden. Er du usikker på hvordan øvelsene utføres vil du kunne få opp video av de fleste ved å søke etter de på youtube feks. Eventuelt kan en time hos fysioterapeut, hvor dere går igjennom denne type øvelser være til god hjelp.

Masse lykke til med treningen:)

Vennlig hilsen, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til erstatning etter hjerneslag

Hei ! Har hatt Hjerneslag og er 100 prosent ufør ,har jeg rett på noen form for erstatning fra jobb eller forsikring ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det beror på om du har forsikringer som gir rett til utbetaling som følge av uførhet og/eller medisinsk invaliditet. Dette må du i så fall undersøke med din tidligere arbeidsgiver.

Ett hjerneslag utløst av en konkret hendelse på jobb, kan være grunnlag for yrkesskadeerstatning.

Trening etter hjerneslag

Hei, Jeg er 70 år og ble hjerteoperert ( ny hjerteklaff og en bypass). Tre dager etter at jeg kom hjem fikk jeg hjerneslag. Ble sendt til sykehuset hvor MR rønken bekreftet dette. Har full rørlighet og ingen fysiske men. Holder på å trene meg opp etter hjerteoperasjon, men er usikker på hvor mye jeg kan presse kroppen i forhold til hjerneslaget? Min makspuls sist sommer var på 157 I henhold til hjerteoperasjon skulle det ikke være noe problem å presse seg, men jeg vil ikke gå så høyt opp uansett. Med er usikker på dette med hjerneslaget? Mvh. II

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Det er vanligvis ingen restriksjoner på trening etter gjennomgått hjerneslag. Man oppfordres til å komme i gang med normal aktivitet så raskt det lar seg gjøre, men det må kanskje gjøres tilpasninger på grunn av endret funksjon. Mange slagrammede opplever derimot mye trøtthet og slitenhet etter et slag, og mye tyder på at det - iallefall i tidlig fase etter slaget - er viktig å lytte til kroppen og gjennomføre økter med tilpasset intensistet, og gi god mulighet for å hvile etterpå. Er du i tvil om hvor hardt du kan trene, bør du snakke med fastlegen din. Treningen kan gjerne planlegges i samarbeid med fysioterapeut.

Lykke til, og god bedring!

mvh
Marita L. Bjerke

Lunge

Langvarig bruk av kortison

Hva kan bruk av prednisolon føre til over lengre tid?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Binyrene produserer et hormon som heter kortisol. Dette hormonet er et av kroppens stresshormoner, og bidrar til at kroppen selv i større grad klarer å håndtere infeksjon, skade og stress.

Prednisolon er et av flere kortikosteroider som ligner mye på kroppens eget kortisol. Hvis man bruker Prednisolon over tid vil kroppens egenproduksjon av kortisol dempes. Man bruker medikamentet der man vil dempe immunapparatet og få en betennelsesdempende effekt. Det kan være helt nødvendig å bruke ved noen lidelser, men som man, på grunn av mye bivirkninger, forsøke å holde på lavest mulig dose og helst over så kort tid som mulig. Bivirkningene, som er doseavhengig, er mange, men de mest vanlige er:

 • Søvnløshet
 • Kvalme, brekninger, mageplager
 • Slapphet eller svimmelhet
 • Muskelsvakhet eller leddsmerter
 • Vansker med kontroll av diabetes
 • Økt sultfølelse eller tørste
 • Bruker man kortison i høye doser over lengre tid, kan bivirkningene være:
 • Akne
 • Økt hårvekst
 • Tynnere hud
 • Tegn til grå stær
 • Tegn til grønn stær
 • Beinskjørhet
 • Rundt ansikt, såkalt "måneansikt"
 • Atferdsendringer
 • De som bruker kortison over lang tid, skal også ta medisiner for å forebygge benskjørhet, og mange bruker også medikamenter for å forebygge magesår og mageubehag. Det høres kanskje rart ut å måtte ta medisiner for å forebygge bivirkninger, men noen ganger er kortisonbehandling helt nødvendig, særlig i forhold til luftvegslidelser (KOLS), noen typer reumatisme (SLE) men også i endel kreftbehandling.

mvh Marita L. Bjerke

Sykehjem for lungesyke

Hei,
Min bror er sterkt rammet av kols. Er innvilget permanent plass på sykehjem. Problemet er at det er liten eller ingen kompetanse på kols på sykehjemmet. Det betyr at behandlingen er mangelfull, alt fra slurv med oksygen og forstøver, feil bruk av BIPAP maske osv. Finnes det sykehjem som har spesialkompetanse på lungesykdommer? Kan man be om eller forlange å bli flyttet til sykehjem i annen kommune? Har LHL et opplærings tilbud på lungesykdommer som sykehjem kan benytte seg av?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Dere må først få en samtale med leder (og eventuelt behandlende lege) på sykehjemmet for å diskutere hvordan hans behandling skal håndteres videre. Ta med dokumentasjon(liste over hva som konkret er mangelfullt/hva slags slurv dere har opplevd etc)
Dere kan også be om at din bror i mellomtiden overføres et annet sykehjem hvor de har kompetansen på plass. Noen kommuner har en kols koordinator som kan bistå personalet med opplæring på kols. LHL har kurs og seminarer for blant annet kommunehelsetjenesten. Det kan også være nyttig for dere å kontakte 
pasient- og brukerombudet. Pasient- og brukerombudet skal arbeide for å ivareta pasientens og brukerens behov, interesser og rettsikkerhet overfor spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenseten, og for å bedre kvalieteten i tjenestene.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter hjertestarter

Kann eg sykle og gå turer etter innmontering av hjertestarter . Er 78 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt vil jeg svare, ja, det kan du. Fysisk aktivtet er sunt, også for pasienter hjertesykdom. Gåturer og sykling er bra for de aller fleste. Men jeg kan ikke gi deg et helt sikkert svar da jeg ikke kjenner til detaljene om helsa di ellers. Hos enkelte pasienter kan det være unntak fra hovedregelen som gjør at de ikke kan trene. Dette må du derfor høre med legen din om.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi mot øl?

Hei Etter en liten men litt tøff joggetur og dusj i ettermiddag tok jeg meg på ganske tom mage en liten øl (vanlig tuborg.) Reaksjon var etter kort tid en del kvelningsfornemmelse og litt slitsomt svelg (svelget ganske mye en liten periode) Lurte på om dette kan være allergi og i tilfelle hva? (Har ellers hatt en lign. men da verre opplevelse for 10 år siden på resturant hvor jeg prøvde å spise snegler) Er ellers vokst opp med noe kronisk bronkitt/allergi for div. dyr og pollen (høysnue) men dette har jeg vokst fra meg.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for et interessant spørsmål.

Det er vanskelig å si hva det kan skyldes. Det trenger ikke å være allergi, spesielt ettersom du sansynligvis tåler ingrediensen i øl ellers Da kan det være at det skyldes at ølet var veldig kaldt.

Aktivitetsutløst allergi er en sjeldnere form for allergi, der den allergiske reaksjonen kun inntreffer i forbindelse med fysisk aktivitet. 

Vanligvis oppstår det når man har spist noe med hvete i og få en reaksjon dersom man er fysisk aktiv etterpå. Personene tåler altså både kornvarer og fysisk aktivitet hver for seg, men reagerer allergisk når hveteinntak etterfølges av fysisk aktivitet. Slike reaksjoner er også beskrevet etter inntak av skalldyr.

Dersom du opplever det samme igjen etter inntak av øl, så tenk over om det er hvete i ølet. Enkelte med pollenallergi overfor gress kan reagerer på hvet ettersom det også er et gress. Da skulle du normalt også reagert på andre produkter med hvete.

Lykke til, hilsen Helle