Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Fysisk aktivitet

Treningsgrupper i Oslo

Hei. Finne noen treningsgrupper Oslo sør/øst?

Hei, de treningsgruppene vi har i Oslo finner du her på denne siden.
Det kommer fra April også et helt nytt tilbud på NIMI klinikken på Ullevål.
https://www.lhl.no/lokallag/oslo/lhl-oslo/

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut


Hei, de treningsgruppene vi har i Oslo finner du her på denne siden.
Det kommer fra April også et helt nytt tilbud på NIMI klinikken på Ullevål.

Lykke til med treningen.

Vennlig hilsen, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Fysisk aktivitet

Trening og skoliose

Hei. Hvilken trening er å foretrekke ved scoliose ? Mvh kerstin

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei Kerstin

Takk for relevant spørsmål.

Skoliose er noe som finnes hos opptil 10% av befolkningen i Norge.

Nå skriver du ikke noe om skoliosen er strukturell eller ikke-strukturell, men jeg kan svare deg på generellt grunnlag. Feks ved ikke-strukturell skoliose er det ikke selve ryggraden som er skjev, men årsaken kan være benlengde forskjell. Noe som kan forårsake noe forskjell på hvordan man respondere på trening.

Det er desverre ikke mulig å korrigere tilstanden ved hjelp av fysisk aktivitet og treningsøvelser. Slik egentrening er likevel fornuftig for å motvirke plager som smerter el lignende. Det vil si at den type trening som er mest lystbetont samt ikke fører til for store smerter er å foretrekke. Når det er sagt har vi noen små muskler som går mellom hver enkelt ryggvirvel og disse er vesentlig når det kommer til skoliose. Fokus på ryggmuskulatur samt kjernemuskulatur (mage/rygg) vil derfor være viktig å trene opp. Typiske øvelser for dette vil være; Rygghev, diagonal hev, planken, sideplanke samt monstergange med strikk som kan bidra til økt stabilitet i hofte og bekken og dermed gi bedre "støtte" til ryggraden. Er du usikker på hvordan øvelsene utføres vil du kunne få opp video av de fleste ved å søke etter de på youtube feks. Eventuelt kan en time hos fysioterapeut, hvor dere går igjennom denne type øvelser være til god hjelp.

Masse lykke til med treningen:)

Vennlig hilsen, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til erstatning etter hjerneslag

Hei ! Har hatt Hjerneslag og er 100 prosent ufør ,har jeg rett på noen form for erstatning fra jobb eller forsikring ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det beror på om du har forsikringer som gir rett til utbetaling som følge av uførhet og/eller medisinsk invaliditet. Dette må du i så fall undersøke med din tidligere arbeidsgiver.

Ett hjerneslag utløst av en konkret hendelse på jobb, kan være grunnlag for yrkesskadeerstatning.

Trening etter hjerneslag

Hei, Jeg er 70 år og ble hjerteoperert ( ny hjerteklaff og en bypass). Tre dager etter at jeg kom hjem fikk jeg hjerneslag. Ble sendt til sykehuset hvor MR rønken bekreftet dette. Har full rørlighet og ingen fysiske men. Holder på å trene meg opp etter hjerteoperasjon, men er usikker på hvor mye jeg kan presse kroppen i forhold til hjerneslaget? Min makspuls sist sommer var på 157 I henhold til hjerteoperasjon skulle det ikke være noe problem å presse seg, men jeg vil ikke gå så høyt opp uansett. Med er usikker på dette med hjerneslaget? Mvh. II

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Det er vanligvis ingen restriksjoner på trening etter gjennomgått hjerneslag. Man oppfordres til å komme i gang med normal aktivitet så raskt det lar seg gjøre, men det må kanskje gjøres tilpasninger på grunn av endret funksjon. Mange slagrammede opplever derimot mye trøtthet og slitenhet etter et slag, og mye tyder på at det - iallefall i tidlig fase etter slaget - er viktig å lytte til kroppen og gjennomføre økter med tilpasset intensistet, og gi god mulighet for å hvile etterpå. Er du i tvil om hvor hardt du kan trene, bør du snakke med fastlegen din. Treningen kan gjerne planlegges i samarbeid med fysioterapeut.

Lykke til, og god bedring!

mvh
Marita L. Bjerke

Lunge

Langvarig bruk av kortison

Hva kan bruk av prednisolon føre til over lengre tid?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Binyrene produserer et hormon som heter kortisol. Dette hormonet er et av kroppens stresshormoner, og bidrar til at kroppen selv i større grad klarer å håndtere infeksjon, skade og stress.

Prednisolon er et av flere kortikosteroider som ligner mye på kroppens eget kortisol. Hvis man bruker Prednisolon over tid vil kroppens egenproduksjon av kortisol dempes. Man bruker medikamentet der man vil dempe immunapparatet og få en betennelsesdempende effekt. Det kan være helt nødvendig å bruke ved noen lidelser, men som man, på grunn av mye bivirkninger, forsøke å holde på lavest mulig dose og helst over så kort tid som mulig. Bivirkningene, som er doseavhengig, er mange, men de mest vanlige er:

  • Søvnløshet
  • Kvalme, brekninger, mageplager
  • Slapphet eller svimmelhet
  • Muskelsvakhet eller leddsmerter
  • Vansker med kontroll av diabetes
  • Økt sultfølelse eller tørste
  • Bruker man kortison i høye doser over lengre tid, kan bivirkningene være:
  • Akne
  • Økt hårvekst
  • Tynnere hud
  • Tegn til grå stær
  • Tegn til grønn stær
  • Beinskjørhet
  • Rundt ansikt, såkalt "måneansikt"
  • Atferdsendringer
  • De som bruker kortison over lang tid, skal også ta medisiner for å forebygge benskjørhet, og mange bruker også medikamenter for å forebygge magesår og mageubehag. Det høres kanskje rart ut å måtte ta medisiner for å forebygge bivirkninger, men noen ganger er kortisonbehandling helt nødvendig, særlig i forhold til luftvegslidelser (KOLS), noen typer reumatisme (SLE) men også i endel kreftbehandling.

mvh Marita L. Bjerke

Sykehjem for lungesyke

Hei,
Min bror er sterkt rammet av kols. Er innvilget permanent plass på sykehjem. Problemet er at det er liten eller ingen kompetanse på kols på sykehjemmet. Det betyr at behandlingen er mangelfull, alt fra slurv med oksygen og forstøver, feil bruk av BIPAP maske osv. Finnes det sykehjem som har spesialkompetanse på lungesykdommer? Kan man be om eller forlange å bli flyttet til sykehjem i annen kommune? Har LHL et opplærings tilbud på lungesykdommer som sykehjem kan benytte seg av?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Dere må først få en samtale med leder (og eventuelt behandlende lege) på sykehjemmet for å diskutere hvordan hans behandling skal håndteres videre. Ta med dokumentasjon(liste over hva som konkret er mangelfullt/hva slags slurv dere har opplevd etc)
Dere kan også be om at din bror i mellomtiden overføres et annet sykehjem hvor de har kompetansen på plass. Noen kommuner har en kols koordinator som kan bistå personalet med opplæring på kols. LHL har kurs og seminarer for blant annet kommunehelsetjenesten. Det kan også være nyttig for dere å kontakte 
pasient- og brukerombudet. Pasient- og brukerombudet skal arbeide for å ivareta pasientens og brukerens behov, interesser og rettsikkerhet overfor spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenseten, og for å bedre kvalieteten i tjenestene.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter hjertestarter

Kann eg sykle og gå turer etter innmontering av hjertestarter . Er 78 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt vil jeg svare, ja, det kan du. Fysisk aktivtet er sunt, også for pasienter hjertesykdom. Gåturer og sykling er bra for de aller fleste. Men jeg kan ikke gi deg et helt sikkert svar da jeg ikke kjenner til detaljene om helsa di ellers. Hos enkelte pasienter kan det være unntak fra hovedregelen som gjør at de ikke kan trene. Dette må du derfor høre med legen din om.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi mot øl?

Hei Etter en liten men litt tøff joggetur og dusj i ettermiddag tok jeg meg på ganske tom mage en liten øl (vanlig tuborg.) Reaksjon var etter kort tid en del kvelningsfornemmelse og litt slitsomt svelg (svelget ganske mye en liten periode) Lurte på om dette kan være allergi og i tilfelle hva? (Har ellers hatt en lign. men da verre opplevelse for 10 år siden på resturant hvor jeg prøvde å spise snegler) Er ellers vokst opp med noe kronisk bronkitt/allergi for div. dyr og pollen (høysnue) men dette har jeg vokst fra meg.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for et interessant spørsmål.

Det er vanskelig å si hva det kan skyldes. Det trenger ikke å være allergi, spesielt ettersom du sansynligvis tåler ingrediensen i øl ellers Da kan det være at det skyldes at ølet var veldig kaldt.

Aktivitetsutløst allergi er en sjeldnere form for allergi, der den allergiske reaksjonen kun inntreffer i forbindelse med fysisk aktivitet. 

Vanligvis oppstår det når man har spist noe med hvete i og få en reaksjon dersom man er fysisk aktiv etterpå. Personene tåler altså både kornvarer og fysisk aktivitet hver for seg, men reagerer allergisk når hveteinntak etterfølges av fysisk aktivitet. Slike reaksjoner er også beskrevet etter inntak av skalldyr.

Dersom du opplever det samme igjen etter inntak av øl, så tenk over om det er hvete i ølet. Enkelte med pollenallergi overfor gress kan reagerer på hvet ettersom det også er et gress. Da skulle du normalt også reagert på andre produkter med hvete.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, ubehag i brystet

Hei! Jeg gikk med 24-timers blodtrykksmåling og den viste flere ganger etter natten et blodtrykk på 218/112. I snitt 160/100. Jeg har vært mer eller mindre sengeliggende etter en operasjon (refluks) i 2016, og fikk også bilyd på hjertet i etterkant. Jeg er 39 år, og lurer på om jeg bør utrede dette videre privat? Av fastlegen fikk jeg beskjed om å kjøpe blodtrykksapparat og ta Losartan. Jeg føler at noe ikke er rett. Jeg har vibrasjoner i brystet, kan kun trene forsiktig yoga (av kondisjon blir jeg dårlig, svimmel, tungpustet, og får økte brystsmerter i ettertid, som adrenalin som pumper ut og kroppen vibrerer.) Jeg er ute av arbeidslivet pga alt som skjedde etter operasjonen. En lang tid kunne jeg bare ligge og var helt utmattet. Har jobbet ti pr i samme bedrift før dette, men nå er jeg en skygge av meg selv. Tidligere jobbet jeg i en hektisk jobb, og kunne fint sykle 8 timers sykkeltur. Har du noen råd til meg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har svært høyt blodtrykk, bilyd på hjertet, brystsmerter etter anstrengelse og er helt utmattet. Dette er svært gode grunner til å gjøre en skikkelig hjerteutredning. Om du vil gjøre den privat eller offentlig får du bestemme selv, men disse symptomene ville fått en prioritert og god utredning i det offentlige helsevesenet. Få deg henvist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteklaff og klorvann

Jeg har bicuspid aorta valve og aortastenose, og skal operere inn mekanisk hjerteklaff i løpet av året pga. innsnevringer som ligger akkurat på grensen. Går til tette kontroller nå pga. innsnevringene, blir det litt verre blir det operasjon så snart som mulig, enten jeg vil eller ei..

Så til mitt spørsmål; jeg opplevde en traumatisk situasjon igår kveld i svømmehallen. Jeg har nettopp lært meg å svømme på dypet etter mange år med vannskrekk. På vei fra dypet og over til grunnen så jeg en dame som sank opp og ned flere ganger. Jeg forstod da jeg passerte henne at hun faktisk var i ferd med å drukne, og ropte til badevaktene at det var en person som holdt på å drukne. Jeg rakk ikke å rope ferdig før hun tok tak i meg og trakk meg også under vann for å komme seg opp selv. Jeg klarte ikke å komme meg over vann igjen pga. styrken hos denne damen, og jeg svelget masse vann i panikken.

Da jeg kom til meg selv hadde badevakten stupt uti bassenget og hentet meg opp og fått meg inntil vannkanten. Jeg hostet mye og klarte ikke å snakke etterpå (hostet ikke opp vann), og reiste på legevakten for å sjekke blodtrykk og puls, mtp hjerteklaff-feilen jeg har. Legen jeg var hos sjekket meg ikke med EKG, hun bare lyttet på meg og sa at alt hørtes helt fint ut. I dag har jeg derimot smerter/trykk i brystet og unormalt mye hjertebank. Dette har jeg ikke lyst å gå til lege med (igjen) fordi jeg har vært så mange ganger nå, og vil ikke oppsøke lege i tide og utide.

Jeg spør derfor dere; kan det bli belastninger/skader på hjerteklaffen ved å inhalere mengder med klorvann? Burde isåfall legen sett dette rett etter det skjedde i går kveld, eller kan dette utvikle seg over dager? Jeg ser ikke bort fra at disse symptomene jeg har nå kan ha oppstått pga. sjokket etter det jeg opplevde, men jeg blir naturligvis redd når jeg kjenner at hjertet dunker mer enn normalt og dette trykket ikke opphører... Jeg skal fly til Oslo på konsert imorgen og overnatte til søndag, og med opplevelsen fra i går i bakhodet har jeg ikke lyst at hjertet skal ha blitt påført ytterligere belastninger når jeg nå skal på denne konserten imorgen kveld.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes ikke du skal være redd for å oppsøke lege "i tide og utide". Du har en kjent hjertesituasjon og når du opplever brystsmerter og hjertebank, skal du gå til lege. Jeg anbefaler deg å oppsøke legevakt i dag.

Så til spørsmålet ditt vedrørende klorvann og klaff. Nei, det er ikke farlig for deg eller klaffen din å være i klorvann. Det er ikke kloret som var problemet her. Problemet er at du har en trang aortaklaff. Dette gjør at hjertet ditt har betydelig redusert kapasitet sammenlignet med en som har frisk og åpen klaff. Du kan selv tenke deg at det pumpes ut mer blod fra et hjertet med en normal klaff, enn et hjerte med en trang klaff. Når du går under vann og bruker krefter og muskler for å komme opp igjen, trenger musklene dine mye mer blod enn ellers. Men pga klaffen kommer det ikke ut nok blod og du blir svært tungpusten og sliten. Dette er faktisk sympotmene på aortastenose.

Jeg tror det skal gå greit for deg å reise på konserten, men ta en sjekk på legevakten for sikkerhets skyld før du drar til Oslo.

Mvh

Wasim Zahid