Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ereksjonssvikt etter ablasjon

Hei! Jeg er en sporty man på 65 år og er i god helse! For ett år siden har jeg gjennomført hjerteablasjon. Etter dette merker at jeg har ereksjonssvikt. Kan ablasjon føre til ereksjonsproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ablasjon i hjertet har nok ikke noe med ereksjonssvikten å gjøre. Derimot kan det hende at du tar enkelte hjertemedisiner som er årsaken. Snakk med legen din om dette. Om medisiner ikke er årsaken, må legen vurdere andre årsaker. Det finnes nå også god behandling for ereksjonssvikt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Høyt blodtrykk og trening for eldre

Kan man trene(trim for eldre) hvis man har for høyt blodtrykk? Hilsen 84 år

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 15. september 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei og takk for fint spørsmål

 

Noe av det viktigste du kan gjøre når du har høyt blodtrykk er å trene, så trim for eldre hørtes ut som en fin aktivitet.

 

Forskning viser at regelmessig fysisk aktivitet, som trening og mosjon, motvirker utviklingen av høyt blodtrykk. Fysisk aktivitet er prioritert som behandlingsform ved høyt blodtrykk – dette fordi fysisk aktivitet senker blodtrykket markant. Faktisk er det sånn at en halv time med trening eller mosjon kan ha en blodtrykksenkende effekt i opptil ett døgn.

 

Etter dette forsvinner effekten, og det er nødvendig med en ny runde trening for å oppnå ny blodtrykkssenkende effekt. Dette fremhever hvor viktig det er å holde på med regelmessig trening eller mosjon, for å oppnå et lavere blodtrykk. 

 

Kondisjonstrening er den beste treningsformen for personer med høyt blodtrykk. Du bør da å ligge på et moderat nivå, som tilsvarer ca. 50-85% av maksimalt puls. Dette fordi belastningen vil være stor nok til å gi både akutt blodtrykkssenkning, samt mer langvarigetrykksenkning.

 

Det kan likevel være greit å være oppmerksom på følgende; Hvis du har veldig høyt blodtrykk, trykk over 200mm HG systolisk eller 115mm HG diastolisk, skal du ikke utføre fysisk trening før disse nivåene er stabilisert med blodtrykksenkende medisin. Men det går jeg utifra at du ikke har.

 

Kjempeflott at du ønsker å holde deg i aktivitet, lykke til med det!

 

Med vennlig hilsen

 

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hjerte/kar

Allergimedisin og hjerterytme

Kan allergimedisin gjera utslag på hjerterytmen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er kjent at allergimedisin (antihistaminer) kan gi både hurtig og langsom hjerterytme hos noen. Det regnes som en sjelden bivirkning, men kan altså inntreffe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Lang QT-tid i EKG

Hei. Eg var ho ein vikarlege pga. Eg har hatt litt urytme og ubehag i brystet. Dei meinte det var ufarlig. Men AT tida mi vært målt til 0.445. Eg meiner at meir enn 0.45 er unormalt. Legen meinte dette var ok, sjølv om eg merka på ho at ho var usikker (leste lenge på nettet). Er mann på 28 år og trener jamnt 5-8 t i veka.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. september 2017
Helge Istad, Overlege

Det du skriver om er nok at du har det vi kaller QT-tid på 445 millisekunder(Ikke AT).

Lang QT-tid i hjertets ledningssystem er en arvelig tilstand som kan medføre risiko for farlige rytmefortyrrelser i hjertet. Siden dette er arvelig skal legen spørre om der har vært tilfeller av brå hjertedød i familien hvis han finner det på EKG.

Når man måler den såkalte QT-tiden i hjertets ledningssystem så må man korrigere i forhold til hvor rask eller langsom hjertefrekvens(puls) man har. Det vanlige blant spesialister er derfor å snakke om hva QTc-tiden, hvor "c" står for corrigert for pulsfrekvensen.Man sier vanligvis at en QTc-tid hos menn over 450 millisekunder og over 460 millisekunder hos kvinner er forlenget. Du skriver at du trener mye, og det er nok mulig at din QTc-tid er godt under 450 millisekunder dersom du har langsom hvilepuls. Du skriver "0.445" og det betyr nok at QT-tiden er 445 millisekunder, før korrigering for pulsen.

Det du her har tatt opp er såpass spesiell kunnskap at det ikke er så rart at ikke alle fastleger er godt kjent med dette. Hør med hun/han neste gang du er der om det skal utredes videre hos hjertespesialist, og vis gjerne til dette svaret jeg har sendt deg.

Hjerte/kar

Tiltagende hjerteflimmer

Hei Har hatt tre hjerneinfarkt.. venstres side og venstre ben krangler..numment og rart... Har tiltagende hjerteflimmer,blir helt våt av svette og utmattelse. når disse anfallene kommer. Har vært til utredning, men legene sier forskjellig,en at årene til hjertet er krumme? Har ennå ikke hatt døgn/uke test av hjerte. Kan pacemaker hjelpe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Anfall med hjerteflimmer (eller atrieflimmer som er det faglige uttrykket) kan av endel pasienter oppleves som voldsomme og plagsomme. Heldigvis finnes det flere behandlingsmuligheter. Vi prøver alltid og regulere hjerterytmen med medisiner først. Legen har ulike medisiner å velge mellom og iblant må man prøve seg litt frem for å finne den rette for pasienten.

Hos noen pasienter kan det bli aktuelt med ablasjon, eller "å brenne inni hjertet" for å bli kvitt flimmeren. Hvorvidt dette er noe for deg, avgjøres av en kardiolog (hjertespesialist).

Pacemaker kan også være et alternativ for de som har svært plagsom flimmer og hvor de andre behandlingene ikke gir ønsket resultat. Men det er gjerne det siste man prøver.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon av klaffefeil, flimmer og tett åre

Hei, jeg har klaffefeil,flimmer og en tett åre. Dette skal de prøve å gjøre noe med samtidig og skal derfor opereres snart. Åpen operasjon. Hvor lang tid ca tar en slik operasjon? Hvor lang tid må jeg vente før jeg kan fly i 5 timer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jo mer man skal gjøre under en operasjon, jo mer tid vil det ta. Fra du får narkose, til du trilles ut igjen av operasjonssalen kan det fort gå 3-4 timer eller mer, avhenging hvor teknisk vanskelig inngrepet blir. Du merker uansett ikke noe til tiden da du har narkose. Rehabiliteringstiden kan være veldig ulik. Noen er hjemme igjen etter et par uker, mens andre må bli lenger på sykehuset.

Det er vanskelig å svare konkret på når du kan fly igjen. En god regel er kanskje når du er frisk nok til å bære egen baggasje samt gå lengre turer uten problemer?

Lykke til med alt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Veldig svimmel mor

Mor bruker losartan 50mg x 1. Hun er så svimmel hver dag at hun ikke orker gå ut. Har hun feil dose kanskje?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange ulike årsaker til svimmelhet. Hvis moren din er så plaget at hun knapt kan gå ut er det all grunn til å oppsøke legehjelp. Det kan godt hende at årsaken til plagene er for høy dose Losartan, men det kan også være andre årsaker. Dette må fastlegen utrede og vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkning i lyskekar

Jeg har bestandig hatt lavt kolesterol og lavt blodsukker. Blodtrykket er 140/80 på legekontoret ved siste time. Jeg bestilte meg en time på et privat institutt og fikk utført ultralyd av mine blodårer og aorta. Alt var fint og normalt, bortsett fra en forkalkning på 4 mm i høyre lyskekar. Jeg er en kvinne på 65 år. Jeg har aldri røkt og drikker ikke. Syns jeg spiser sunt. Har dere noen gode råd til meg? Kan jeg gjøre noe for å få dette til å forsvinne? Vil ellers opplyse at jeg har hatt en DVT i leggen. Trenger jeg å være bekymret for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes ikke du trenger å bekymre deg for dette. Du har en sunn livsstil, fine blodprøver og det er ikke gjort noen alvorlige funn. En liten forkalkning på 4mm i et lyskekar betyr ikke noe spesielt i denne sammenhengen. Den har nok vært der i mange år, og kommer til å forbli der. Det er ingen grunn til å gjøre noe med den så lenge bena dine har god blodsirkulasjon. Fortsett å leve det sunne livet som du gjør!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjæreste med høyt blodtrykk

Har en kjæreste som har 200/150 i blodtrykk, er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja dette er utvilsomt alt for høyt hvis det virkelig ligger rundt der. Kjæresten din må komme seg til lege så fort som mulig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk

Jeg har et blodtrykk som varierer mye mellom 120/82 til 150/105, opp og ned som en jojo. Er dette noe jeg kan stabilisere og få ned med endringer i livsstil? Jeg kan legge til at jeg er veldig overvektig (bmi 38), røyker ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Verdiene som du oppgir er egentlig ikke så unormale. Det avhenger mest av om du oftest ligger ned mot 120/82 eller opp mot 150/105. Ligger du hovedsakelig med høye verdier, er det grunn til å behandle. Enten med livsstilsendringer eller med medisiner. Men først synes jeg du skal få utført en 24-timers registrering av blodtrykket hos fastlegen din. Da får man virkelig se hvordan trykket varirerer og hvor det ligger gjennom døgnet.

Mvh

Wasim Zahid