Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma og muggsopp

Hei Grethe!
Har en gutt på 2 år som har slitt med astma hele livet. Da han begynte i barnehagen etter sommerferien har han vært syk. Astmaen har vært dårlig, slitt med øynene, hoste og generelt vært utilpass. Han har ikke vært seg selv siden oppstarten. I går sa barnehagen at de hadde funnet muggsopp i sovestallen, og det var mugg langs begge sidene på vognen. Jeg blir da bekymret for at han har sovet i muggsopp i en tid. Hva er dine tanker om dette? Takk :)

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan være at muggsoppen har påvirket han, men det kan også være andre ting som en høstforkjølelse eller forverrelse fordi vi går inn i en årstid som utløser mer astmasymptomer. Uansett bør ikke vognen brukes mer og heller ikke sovestallen inntil muggsoppen er sanert.

Se her hvordan muggsopp fjernes

Om dere kan øke mengden på medisinene hans, er det riktig å gjøre det nå når han sliter mer med astmaen.

Blir han ikke bedre etter disse tiltakene, bør dere kontakte legen hans.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Skader fra støv i forbindelse med oppussing?

Hei. I fjor totalrenoverte vi badet vårt. Alt ble tatt ut til stenderverket. Vi bodde i huset mens det pågikk, men hadde dekket til med plast inn til de andre rommene. I etterkant har jeg blitt bekymret for at det kunne vært asbest i de gamle materialene, selv om det ikke er noe som indikerer dette. Det støvet godt en ukes tid og noe støv ble nok spredt til andre rom ved at vi gikk gjennom gangen for å komme ut og inn. Vi har vasket godt etter det. Et skap i gangen ble også nedstøvet og en del babyklær ble støvete. Alt ble vasket og babyen ble født 3 mnd senere. Jeg bekymrer meg for om noe av dette kan ha hatt skadelig effekt for oss og babyen. Det er mye skremmende å lese om dette med asbest på nett og det har gjort meg urolig og gjort meg bekymret for en rekke ting som f.eks hvor mye risiko er det ved å ha et bygg med skadde eternittplater på fasaden som nærmeste hyttenabo? Og siste spørsmål, jobbet med en tapet som drysset masse fiber forleden. Dette så ut som små glassnåler og irriterte huden veldig. Vi vasket og støvsuget huset grundig i etterkant, er det helserisiko ved å ha pustet inn dette? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er neppe grunn til å bekymre seg for asbest, for dette ville man nok ha gjenkjent underveis. Og da er det plutselig mye strengere forskrifter for hvordan man må dekke seg som arbeider. Eksponering for støv er nok mer bekymringsfullt hvis man eksponeres direkte og over lang tid, slik som de som arbeider direkte med det. Man utsettes jo også mye for støv og partikler også utenfor hjemmet, men det er en del av et normalt liv, og det er ikke grunn til å tro at dette kan ha skadet barnet som har ligget trygt i mors liv. Asbest i eternittplater anses ikke som farlig så lenge det ikke blir boret eller slipt i slik at det avgis rikelig med asbeststøv. Jeg oppfatter ikke den eksponeringen du beskriver som så intens og langvarig at det kan gi varige skader.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Overlevelse med IPF

Hvor lenge kan man leve med IPF etter diagnostisering? Går på medikament Ofev. Har lest 2- 5 år, men kan man leve mye lengre hvis man er heldig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

IPF er idiopatisk pulmonal fibrose, i praksis en vanlig type lungefibrose. Medisinen du nevner har vist seg å kunne bremse utviklingen av sykdommen. De tall som oppgis for overlevelse er gjennomsnittsverdier. Det er ikke mulig å angi dette eksakt for den enkelte person. Forløpet av tilstanden kan være svært forskjellig fra en person til en annen. Det gjelder også overlevelsen. Og i tillegg kommer effekten av medisinen. Så det er lov å håpe!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Vaksine mot lungebetennelse

Min fastlege anbefaler at jeg tar vaksinen mot lungebetennelse. Jeg har vært innlagt to ganger på sykehus på grunn av lungebetennelse. Er 63 år gammel og fått påvist kols.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er svært viktig å beskytte seg mot lungebetennelser når det er mulig. Særlig hvis det foreligger lunge og/eller hjertesykdom. Det viktigste tiltaket smittemessig er å vaksinere seg mot influensa hver høst. I tillegg anbefales vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine) for å unngå de farligste effektene som kan oppstå ved en type lungebetennelse. Jeg synes anbefalingen er god, og i tillegg bør du ta influensavaksine i løpet av høsten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Når kan man starte treningen etter forkjølelse?

Har astma og har vært forkjølet. Det virker som det har satt seg litt i lungene, og jeg har en salig blanding av tørr- og slimhoste. Ventoline hjelper. Ellers fin i formen. Når kan/bør jeg begynne å trene igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Forkjølelse vil ofte affisere slimhinnen i bronkiene og derved øke astmasymptomene. I den aktive fasen er slimhinnene mer følsomme for irritasjon. I praksis betyr det at man irriterer bronkiene mer ved å trene slik at man må puste mye, særlig i kald luft. Følsomheten er økt også i en periode etter gjennomgått forkjølelse. Det gjelder da å bruke medisinen regelmessig, og vanligvis vil det også innebære bruk av inhalasjonssteroider. Hvis du merker at hosten tiltar når du prøver å belaste deg, er det grunn til å ta det litt rolig igjuen, for det hjelper ikke å presse på uten å irritere ytterligere og forlenge problemfasen. I praksis betyr det at du må teste ut gradvis hva du tåler uten å få mer hoste, dessuten bruke medikasjonen helt regelmessig. God bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre refvem

Lunge

Hvordan unngå å utvikle kols

Hei Olav Kåre vi har en oppgave om KOLS og lurte på hvordan man kan unngå å få KOLS? Er det noe spesielt man kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

For de fleste er det ikke så vanskelig å unngå å få kols. Det viktigste er å unngå tobakksrøyking. Dernest er det lurt å unngå visse støvfylte yrker, samt yrker hvor man opplever mye røyk, støv og irriterende gasser i luften på arbeidsplassen.

Men for å utvikle kols er det ofte en medfødt disposisjon/følsomhet for å utvikle tilstanden. Derfor er det viktig å sjekke i nær familie om noen har astma eller kols. Hvir det er flere kjente tilfeller i nær familie er det trolig klart større fare for å utvikle tilstanden hvis man utsetter seg for de farer som bidrar til kolsutvikling. Astma er i seg selv en risikofaktor, og tilsier at man bør unngå de samme tingene og dessuten sikre at astmaen blir best mulig behandlet.

Lykke til med oppgaven!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smerter og pusteproblemer

Hei. Jeg har ei søster på 32 år..Hun har sterke smerter i lungene, og har problemer med å puste, og hun klarer ikke å ligge. Men de på sykehuset vil jo ikke undersøke dette. Kan du vite hva grunnen kan være? 😞 VENNLIG hilsen Carina

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kjenner ikke grunnen til at man ikke vil undersøke dette på sykehuset. Har de undersøkt henne før uten å finne noe galt? "Smerter i lungene" kan bety flere ting, men en hyppig årsak er smerter i musklene som ligger i brystkassen. Kanskje fastlegen kan hjelpe?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Mer astmasymptomer høst og vinter

Sønnen vår på 8 år har mild astma. Men såpass at han tar flutide morgen og kveld. Han har vært veldig velfungerende siden han fikk medisin i april. Spiller fotball med høy intensitet og liker det godt. Er som unger flest veldig fysisk aktiv. Nå i høstferien har han fått tilbake den konstante hosten som var utgangspunktet for at vi tok ham til barnelege og fikk påvist astma. Ventolinen synes ikke å virke. Han hoster konstant på kvelden, nærmest ved hvert innpust. Blir selvfølgelig veldig sliten. På dagtid er det mye bedre. Er det bare å kjøre på med ventolin på kveld og natt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Veldig mange barn med astma blir verre i pusten på høsten og vinteren. At han har mer astmasymptomer og økt behov for ventoline tyder på en forverring i astmaen og at han ikke har en god nok grunnmedisinering. Det vil si at det kan være nødvendig å øke den faste, regelmessige medisineringen(Flutide).Ta han med til legen igjen for ny vurdering og be om at det lages et egenbehandlingsskjema.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

Lunge, Rettigheter

Støtte til trening ved yrkessykdom

Jeg har fått kols og den er godkjent som yrkessykdom i NAV. Har jeg rett til økonomisk støtte til trening.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du skal da ikke betale egenandel hos fysioterapeut som har avtale med kommunen. Du får ikke støtte til trening på vanlig treningssenter.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Gulgrønt slim og slimprøve

Har hostet gult slim i 3 mnd. Skal ta prøve av slimet nå hva kan de se på det ?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Gultgrønt slim kan tyde på en bakteriell infeksjon. På en slimprøve som bør tas om morgen før mat, kan man finne ut hvilke(n) bakterie(r) det eventuelt kan være og også hvilket antibakteriell middel som har best og dårligst effekt.
Regner med at legen din har gjort en grundig kartlegging av sykehistorien din for å finne ut hvorfor du har slimproblemer. Sykehistorie forklares slik: pasientens redegjørelse som er basert på opplysninger fra pasienten selv eller fra pårørende. Sykehistorien er grunnlaget for all medisinsk praksis og uten sammenligning det aller viktigste element i enhver utredning av et sykdomstilfelle.

God bedring!

Vennlig hilsen Grethe