Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Mageproblemer etter allergivaksine

Hei! Jeg har siden barndommen av hatt pollenallergi, (gress/ bjørk og kryssallergi mot dette). Jeg har tatt vaksiner mot bjørk og holder på med gress nå. Men jeg har blitt mer allergisk mot matvarer og problemer med mage/tarm (microskopisk kolitt) etter vaksinasjon? Er det mulig?

Jeg har blitt bedre når jeg har kuttet ut laktose og gluten, men gluten fri mat er dyrt og slår heller ikke ut på tester. Jeg føler også at jeg har blitt veldig tappet energimessig. Har følt meg trøtt og sliten selv uker/Mnd etter vaksinasjon. Har nevnt dette for legen, men de sier det ikke er noen bivirkning på disse vaksinene??

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mye kan påvirke almentilstanden, også allergivaksjonasjon selv en stund etter selve injeksjonen. Om mageproblemen skyldes vaksinen er vanskelig å si. Se om det er et mønster ved at de samme reaksjonen kommer til samme tid etter hver behandling. Er det en sammenheng og plagene er så ille at du vil vurdere å avslutte vaksinasjonsprogrammet må du ta det opp med legen. Dersom det er en sammenheng vil sansynligvis vil plagene forsvinne når vaksjonasjoneprogrammet er fullført

Når man er allergiker kan man i voksen alder begynne å reagere på nye matvarer. Det gjelder om man har gjennomgått allergivaksine også. reaksjon på hve kan skyld cøliaki eller IgE mediert hveteallergi. Begge disse tilstanden kan diagnosyiseres gjennom laboratorietester. Men man kan også ha en ikke-IgE mediert hveteallergi i eller hveteintoleranse. Dette er vanskeligere å diagnostisere. Da er det eliminasjonsdiett der man fjerner alle hvete fra kosten til man er symptomfri og reintroduserer det for å se om symptomene kommer tilbake. Du bør gjøre det i samråd med lege som kan bekrefte en ev hveteallergi med attest om at det er gjenomført kostprovokasjon (reintroduksjon) Du vil da kunne søke grunnstønad for fordyrende kosthold grunnet matallergi

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Middallergi og medisiner

Min sønn på 7 år har fått påvist allergi mot støv/midd. Eneste symptom han har er at han er tett i nesen når han har lagt seg. Men han sover godt gjennom natten. Lege sa at jeg burde gi aerius hver dag, men at jeg bestemte. Jeg syntes det hørtes unødvendig ut når han er så lite plaget? Det er jo bivirkninger med medisiner og min mann som også er allergisk mot støv har aldri tatt medisin for dette. Men jeg blir jo usikker på hva som er rett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Tett nese ved allergi er det symptomet som har størst innvirkning på livskvaliteten fordi det ofte gir dårlig søvn. Den tette nesen skyldes en betennelse som gjør at slimhinnen i nesen hovner opp. Det er lite bivirkninger ved de nyere allergitablettene, som aerius, og de tolereres derfor godt, men de har begrenset effekt på tett nese. Da brukes nesespray med kortison eller en kombinasjon av kortison og antihistamin. Selv om middallergi er en helårsallergi, vil mange oppleve mer plager på vinteren og når det er fuktig vær. Om gutten deres viser tegn på slitenhet og/eller er ukonsentrert, vil det være et tegn på at søvnene hans ikke er tilfredstillende. Dere kan også forebygge for oppvekst av midd ved å følge noen enkle råd ved middallergi

Du kan lese mer om medisiner ved allergi her

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Allergi

Melkeallergi og amming

Hei! Min datter tåler ikke at jeg spiser/drikker melkeprodukter (gjennom amming). Det har spesielt vært produkter som melk, rømme, ost, fløte ++. Det er veldig lite info om melkeprotein. Lurte derfor på om det skjer noe med melkeprotein ved oppvarming ? Altså om det blir utsatt for varme. Har tålt at jeg feks spiser pizza med ost, derfor jeg lurer. Lurte også på om det er melkeprotein i myse? Spør fordi jeg vil vite mer om hvordan jeg kan spise uten å la dattera mi lide for at jeg skal "teste" ut.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Når barnet reagerer på melk via morsmelk må mor stå på melkefri ditt slik du gjør. Å identifisere melkeprotein i matvarer, kan som du har erfart, være en utfordring.

Myse og kasein er melkeproteiner og må derfor utelates.

Melkeproteiner kan endre seg ved oppvarming, så om du syns du går greit med visse meierprodukter og din datter ikke merker noe kan du fortsette med det. For å teste ut kan du starte med små mengder (en teskje, en par biter pizza osv), gjerne på dagtid når dere begge likevel er våkne.

Mange barn med kumelkallergi vokser av seg allergien frem mot 2-3 års alderen. De begynner å tåle varmebehandlet melk i kokte og bakte produkter, nettopp fordi proteinene endrer seg ved oppvarming. Mulig din datter allerede har begynt å tåle varmbehandlede melkeproteiner ettersom hun ikke reagerer når du spiser pizza med ost.

kumelkallergi.no og lhl-astma-og-allergi/allergi/melkeallergi finner du praktisk informasjon om tilrettelegging og merking av mat.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi

Fisk man kan spise ved fiskeallergi?

Hei, jeg har allergi mot ganske mange matprodukter. Blant annet torsk og laks. Lurer på hvilken fisk man da kan spise hvis man har allergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De fleste som er allergiske mot fisk reagerer på mange fiskeslag. Noen kan tåle en sort eller to. Eneste måte å finne ut det på er å prøve seg frem. Dersom du får kraftig allergisk reaksjon av torsk og laks bør utprøvingen skje i samråd med lege.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi mot egg og melk

Min datter på seks år har i følge brev fra lege lett til moderat allergi mot eggehvite og melkeprotein. Dette ble konstatert etter blodprøve nylig. Hun reagerer med vondt i magen og løs avføring. Én gang har hun fått elveblest, men det er lenge siden. Kan hun spise matvarer med litt egg, som bakevarer som er penslet med egg eller matvarer som inneholder "spor av egg"? Eller kan det føre til at hennes eggeallergi utvikles til å bli mer alvorlig? Bør vi holde henne unna alt som inneholder egg eller spor av egg? Det samme gjelder melkeprotein, kan hun spise matvarer med litt melk, så lenge hun ikke får vondt i magen eller løs avføring? Eller vil det kunne føre til forverring av allergien?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Allergi mot melk og egg er av de vanligste matallergier hos små barn mellom 0 og 3 år. De fleste vokser av seg denne type allergier før skolealder. Positivt utslag på blodprøve er en del av en utredning. Det er imidlertid minst like viktig å kortlegge sykehistorie og symptomer - får hun symptomer hver gang hun spiser egg/melk? Er det mengdeavhengig? Tåler hun varmebehandlet dvs bakt, kokt, stekt?

Legen som tok blodprøvene bør følge opp med veiledning i hvor streng diett hun skal ha, ev henvise til barnelege for å sikre riktig diagnose. Det syns jeg er spesielt viktig ettersom symptomene virker noe diffuse og hun er såpass stor til å debutere med allergi overfor melk og egg

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Pollenallergi hele året?

Hei!
Jeg er fryktelig allergisk mot pollen - såpass allergisk at legen min har fortalt meg at når jeg går med tett nese i november, skyldes dette at jeg er allergisk året rundt. Er dette i det hele tatt mulig? Er snakk om å få ei sprøyte i februar.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Symptomer fra pollenallergi kalles sesongbundet allergi fordi det dreier seg om plager i et visst tidsrom. Om du opplever allergiske symptomer hele året, kalles det helårsallergi og gir mistanke om at det kan være andre ting enn pollen du også reagerer på. Det må derfor gjøres en grundig kartlegging for å finne en mulig årsak til dine allergiske reaksjoner også utenfor pollensesongen. Dersom du vanligvis har mye plager i pollensesongen til tross for at du har prøvd ut det meste av de tradisjonelle allergimedisinene, kan du be legen din vurdere om du er aktuell kandidat for allergivaksinasjon. Sprøyten som du omtaler, går jeg ut fra er en kortisonsprøyte. Kortisonsprøyter kan brukes når det er behov for rask behandling av alvorlige sypmtomer ved pollenallergi, og i tilfeller hvor det ikke holder med vanlig behandling. Kortisonsprøyte kan virke som en lettvint behandling, men kan i enkelte tilfeller føre til uønskede bivirkninger. Du kan lese mer om dette under behandling av pollenallergi.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge, Rettigheter, Allergi

Astma, kosthold og trening

Når jeg leser om astma og allergi ser jeg at det er viktigere å spise næringsrikt og rett, da immunforsvaret er svekket på grunn av denne sykdommen. Så mitt spørsmål til dere er: Finnes det noen plass man kan få en ernæringsfysiolog til å sette opp kosthold og opptreningsprogram for meg som har denne sykdommen? Finnes det noen hjelp å få på dette området?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Immunforsvaret trenger ikke være svekket ved astma eller allergi. Hvis man har en astma som ikke er godt nok behandlet eller kutter ut mange essensielle matvarer fra kostholdet, er det større risiko for sykdom. Har du en godt kontrollert astma, er det like viktig for deg som en helst annen frisk person å ha et sunt kosthold. På våre nettsider finner du mye god informasjon om temaet.
Det kan være flere muligheter for å få en gjennomgang av blant annet mat og trening, som et rehabiliteringsopphold. Du kan eventuelt få en henvisning til ernæringsfysiolog fra fastlege eller du kan selv bestille time hos en privat ernæringsfysiolog. Fra 1.1.2018 vil det ikke lengre være krav om henvisning fra fastlege for behandling hos fysioterapeut. Den enkelte fysioterapeut har et selvstendig ansvar for å vurdere pasientens behandlingsbehov og skal ved behov samarbeide med pasientens fastlege. Les mer om saken her. Om du ikke innfrir kravene for dette, kan du kontakte et treningssenter for å få hjelp til å sette opp et individuelt treningsprogram.
Om du søker opp astma og trening i databasen til Spør Eksperten, vil du finne mange relevante spørsmål og svar om temaet.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Nøtteallergi

Hei. Jeg reagerer veldig på nøtter. Og div andre ting. Men har hatt anafylaktisk sjokk flere ganger. Også begynt å reagere på at det er nøtter i rommet med kløe og rødhet. Men leger veit ikke hva hun skal gjøre? Må jo være en måte en kan teste seg på? Hørt om Balderklinikken men har ikke 4000kr. Begynner å bli litt frustrert. Hilsen Therese

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Nøtteallergi kan testes ved blodprøve tatt hos fastlege og ev prikktest som tas hos spesialist. En øre,- nese- halslege vil på henvisning fra fastlege kunne gjøre det. Da betaler dere kun engenandel på noen hundre kroner.

Viktigst er det å ikke spise nøtter. Noe opplever lette symptomer av nøttestøv i lufta men det er gir ikke anafylaktisk sjokk.

Ved alvorlig allergi er det mange som får EpiPen eller Jext fra legen. det er adrenalinsprøyte man selv har med seg i tilfelle man får allergisk reaksjon.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi

Melkeallergi hos spedbarn?

Hei Vi har en sønn på snart 2 mnd. Da han var 1 uke gammel ble han innlagt på sykehus pga høy puls og veldig slapp, veldig trøtt og kaldsvettet til tider . Mens han lå der hadde han bla hvilepuls på 207 over tid, den lå høyere også 210 en sjelden gang. Det ble tatt ekg 2 ganger å ultralyd av hjertet 1 gang. Disse var fine. I forkant hadde de tatt blodprøver der som viste seg å være noe forhøyet (den var i forbindelse med hjertet). Virusprøver ble tatt, resultat var negativt . Etter den ble tatt fikk han veldig løs avføring,vi hørte å så "det bruset "som å åpne en brus. Veldig grønn også. Feber ble målt men hadde ikke da. Han ble friskmeldt etter 5 dg der,hvor det står uvelhet å tretthet på diagnose.

Forhistorie ang mat er at han ble lite ammet å fikk morsmelkerstatning pga jeg fikk ekstremt såre brystvorter. Jeg hadde paravirus og annet (bronkitt)i 1,5 mnd før han ble født.

Nå har gutten vært syk i en uke, veldig forkjølt. Ikke feber. Han er fornøyd innimellom og spiser bra. Han hadde gått ned i vekt når vi sist var hos helsesøster, før han nå ble forkjølt . Han har prikker som ligner på kviser i ansiktet å har endel magevondt,"jobber " mye å ynker seg før avføring/luft. Jeg lurer på, bør vi ta kontakt igjen ang hendelse med høy puls som han hadde? føler vel egentlig sykehuset ikke ga stødige svar, og ikke trygghet av ulike årsaker .

Kan han ha per nå melkallergi? jeg har holdt meg unna laktose en stund å han har ikke hatt grønn avføring. Men nå når han er forkjølt har han hatt blankt geleaktig avføring (1 gang) og ellers gul og løs. Han hadde også helt vannaktig men med gul farge,også en gang. Jeg vet man ikke skal henge seg opp i farge alene men summen av alt gjør meg litt bekymret.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er forståelig at dere er bekymret. Små barn som gråter og gir uttrykk for smerte og at de ikke har det bra, bekymrer foreldrene.

Små barn med forkjølelse svelger slim og snørr. Det kan gjøre at de enten kaster opp eller at avføringen blir slimete. Fargen på avføring preges også av hva han spiser, så fargevariasjon er normalt.

Melkeallergi er den vanligste matallergi hos de minste barna. Mistenker dere at han ikke tåler melk bør det utredes. Fastlegen kan henvise til barnelege eller allergologisk poliklinikk for utredning. Det er viktig å få visshet og viktig å skille ut hva som skyldes infeksjon og hva som ev er allergi.

Vil dere prøve melkefri kost i mellomtiden må han over på melkefri morsmelkserstatning. Dersom du fortsatt ammer og vil holde deg unna melk kan du heller ikke bruke laktosefrie produkter. De innholde melkeproteiner spm er årsaken ved melkeallergi. Les mer om kumelkeallergi hos små barn her.

Ønsker dere lykke til, hilsen Helle

 

Lunge, Allergi

Barn med astma og katt i huset

Vår datter på 7 mnd fikk i dag diagnosen infeksjonsutløst astma og skal begynne medisinering med flutid og ventolin. Vi har en katt hjemme, bør vi få katten vår omplassert eller er det kun ved allergiutløst astma?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 28. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vi deler inn astma hos barn hovedsakelig i to grupper: forkjølelsesutløst astma, tidligere også kalt barneastma og astma utløst av allergi og/eller faktorer som aktivitet, værendringer etc. Gruppene kan være overlappende.
Barn med forkjølelsesutløste symptomer har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder. Når astmaen er utløst av allergi er det større sannsynlighet for at symptomene varer over tid.
Om datteren deres ikke viser tegn til allergi overfor katten, er det ingen grunn til at dere skal kvitte dere med dyret. Store europeiske studier av barn som ble fulgt fra fødsel til skolestart viser at kjæledyr hjemme verken øker eller reduserer risikoen for astma og allergi. Dette gjelder også der hvor andre familiemedlemmer har allergi. Mye tyder på at det er genene våre som bestemmer hvilken betydning dyrehold kan ha, men vi trenger flere studier før vi kan konkludere. Hvis hun derimot skulle utvikler allergi mot kjæledyret, er rådene krystallklare på at omplassering må skje så raskt som mulig.

Du kan lese om symptomer på pelsdyrallergi her

Vennlig hilsen
Grethe Amdal