Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hull i hjerteskilleveggen

Hei Jeg har hull i hjerteskilleveggen og åpen operasjon er eneste utvei dersom jeg ikke skal bli syk av dette. Jeg er 38 år og har kjent til dette i 5 år. Medfødt men ikke oppdaget før da. Jeg er livredd og er redd komplikasjoner. Jeg har ingen symptomer enn at hjertet er forstørret. Jeg har tenkt fram og tilbake på hva jeg bør gjøre og tror nok min fornuft må overvinne frykten. Men ønske er jo å overleve dette. Hva er prognosen? Og hvor mange slike operasjoner utføres der man må åpne? Hilsen bekymret kvinne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke de presise tallene for mange slike operasjoner som gjøres i Norge, men det er et visst antall. Videre er slike inngrep sentralisert til store sykehus, slik at de gjøres på få og trente hender. Operasjonene er stort sett veldig trygge og prognosen god. Unge pasienter med hull i hjerteskilleveggen er som regel ellers friske og i god form, og tåler operasjonene godt. Jeg synes du skal følge anbefalingene til legene dine og gjennomføre behandlingen. Ubehandlet kan slike hjertefeil føre til hjertesvikt og store plager. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Type 1-diabetes og hjertet

Okei.. hei. Jeg er 25 har diabetes 1 og tenker på hjertet eller hodet. Usikker. Har hatt mange hypoglykemier av ulike årsaker mer når jeg er stresset enn noe annet. Har flere ganger trengt hjelp med å våkne opp. Siste gangene har pårørende etterlatt en liten bit sjokolade i munnen min og forlatt meg. Jeg våkner da av meg selv kanskje 3 timer senere, med et svært lavt blodsukker. Hvis jeg er kapabel til å måle blodsukker gjør jeg det (siste var 1.8). Tok meg da ca. 2 timer å klare å kravle/falle til sted hvor mat står og få dette i meg. Har da null kontroll på armer og ben og slår meg rett som det er. Typisk er hodet i veggen. Også går talen uendelig sakte. Bruker kanskje ti minutter på å si et ord. Hvor farlig er dette? Hvor bekymret bør jeg være? Bor for tiden utenfor Norge og har ikke helt fått i gang oppfølgingstimer, men de kommer. Er bekymret og redd. Kan det føre ril slag? Hjertestans? Hjerteproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er på ingen måte en tilfredsstillende situasjon. Det du trenger først og fremst er noen som kan hjelpe deg med fininnstille diabetesbehandlingen din. Stadige hypoglykemier kan være farlig, både for hodet og hjertet. Både hjerteinfarkt og farlige hjerterytmeforstyrrelser kan forekomme. Du må komme raskt til en lege som kan regulere diabetesbehandlingen din. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Name of medication

I am Norwegian citizen, currently visiting Iraq. I take medicine regularly after heart attack. I have one kind of tablets finished. Its name is primbini but I am not sure of the spelling. I will have ten days before coming back home. Could you kindly give me some possible correct spellings? Very sincerely yours

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hi

I am sorry but I am not familiar with any heart medicine with that name, or even a resembling name. I have tried searching google, but cannot find the correct name. Are you sure this is the name of the medicine?

Regards

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertet hopper før innsovning

Hei. Har siste 2-3 mnd. hatt et problem som spesielt gjør seg gjeldende idet jeg skal til å sovne. Da opplever jeg at hjertet gjør 'hopp/støt' som er utenfor rytme. Dette hindrer meg i å sovne og er veldig ubehagelig. Noen dager opplever jeg det i løpet av resten av dagen også, men det er i all hovedsak ved innsovning. Det er ikke hver dag det er slik, men ofte. Opplever også at det ofte skal lite til før pulsen stiger. Ved fysisk aktivitet opplever jeg ingen plager og har normal 'treningspuls'. Er i god form, normal vekt. Har også svimmelhet, men det går mer på 'balansesvimmelhet' i forbindelse med muskelstivhet i nakke/skuldre, ikke sånn svimmelhet at jeg føler jeg vil besvime. Synes du dette er noe jeg bør få undersøkt? Det skal sies at jeg har vært gjennom en tøff periode i det siste, som blant annet har medført en del angst.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette høres veldig ut som såkalte ekstrasystoler, eller ekstraslag. Vanligvis har hjertet en helt stabil og jevn rytme. Men innimellom kommer det et ekstra slag i tillegg til de vanlige. Dette oppleves ofte som at hjertet hopper litt kraftig eller tar en liten pause. Alle har slike ekstraslag, men noen har mer enn andre. I perioder med mye stress kan man får flere slike ekstraslag. Slike sporadiske ekstraslag er nesten aldri farlige, men kan være ubehagelige. Jeg vil anbefale deg å snakke med legen din, og få deg henvist til et langtids-EKG. Da kan man se hvor mange slike slag du har. Det finnes flere typer medisiner som kan hjelpe mot slike slag, dersom man opplever de som plagsomme. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Laserstråle mot hjertet

Kan en laserstråle som treffer hjertet endre rytmen en kort tid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke til så sterke laserstråler som kan trenge gjennom brystveggen og forstyrre hjerterytmen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økning i INR

hei, jeg bruker marevan og min INR ligger på ca 2,9. nå sjekket jeg den og den var 5,6. Det er ca. 4 uker siden sist jeg sjekket fordi jeg er på ferie. jeg er vegetarianer og helt avholdende fra alkohol. Jeg har spist mye bær og nøtter kan det være det som er årsaken?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Marevan påvirkes av endel matvarer. Men hvor mye dette forstyrrer INR-nivåene er veldig individuelt. Noen pasienter ligger helt stabilt, selv om de spiser veldig variert, mens andre svinger raskt opp og ned selv om de prøver å spise regelmessig og kontrollert. 

Du har spist bær, og endel bær og frukt kan påvirke INR. Dette gjelder spesielt matvarer med mye vitamin K. Tørkede svisker og plommer inneholder mye vitamin K og bør inntas med forsiktighet hvis man går på Marevan. Kiwi, rabarbara, avokado, blåbær og bjørnebær bør man også være forsiktig med. 

Det har kommet nye medikamenter som kan være et alternativ til Marevan. Fordelen med disse er at de har samme dosering hele tiden og man slipper INR-målinger. Men det er ikke alle pasienter som disse passer for. Hør med fastlegen din. 

 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ufør pga hjerteklaffeil?

Har fått påvist hjerteklaffeil i alder av 60 år. Er selvstendig næringsdrivende og trives i jobben min. Har vert gjennom kontroll av hjertespesialist. Spørsmålet mitt er: Hvor vanlig er det for pasienter med min type sykdom å for eksempel søke om 50 % uførhet da jeg har redusert min arbeidsmengde og innsats betraktelig pga manglende kapasitet. Blir trett og må hvile videre føler jeg manglende konsentrasjon. For øvrig har jeg ingen mén i form av smerter eller lignende.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ikke noe entydig svar på dette. Hvorvidt du får akseptert arbeidsuførhet (delvis eller helt) avhenger ikke av type sykdom, men i hvor stor grad din arbeidskapasitet er redusert som følge av sykdommen. 

Hvis sykdommen gir deg så store plager at du ikke klarer å arbeide fullt, bør du kunne få innvilget noe uførhet. 

Jeg vet ikke hvor vanlig det er for klaffepasienter å søke om uførhet, og det varierer sikkert fra person til person om det søkes eller ikke. 

Et annet aspekt er at hos en 60-åring med symptomgivende klaffefeil, vil det være veldig aktuelt med behandling av feilen (en eller annen type operasjon). Med operasjon kan bli frisk igjen, og jobbe. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lungefibrose og brystsmerter

Hei, jeg er en dame på 56 år som har lungefibrose, bruker oksygen ved aktivitet. Men i det siste har jeg hatt en del ubehagelige opplevelser av brystsmerter. Opplevde at brystetkassen ble veldig stram, akkurat som ett bånd, smertene gikk ut i begge armene og opp i kjevene. Smertene var ikke veldig sterke, men ble litt svimmel. Jeg har en oksygenmåler som jeg setter på fingeren og da var pulsen min på 42, ettersom jeg var i dusjen dette skjedde så er det veldig lavt for meg, pleier og ha puls i over 100 i aktivitet, oksygen opptaket var ok. Jeg dro på legevakten etter noen timer , tok bla EKG der de ikke fant noe. Har hatt flere slike "anfall" og noen ganger opplever jeg ett trykk midt i brystet. Jeg buker Cozar comp og Albyl E. Begynte også med Ofev i jannuar i år pga lungefibrosen. Blodtrykket mitt er nå stabilt. Kan man se alle hjertesykdommer på EKG? Dette stresser meg opp og blir da enda mere tungpusten. Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes absolutt det er grunn til å utrede deg videre. Et enkelt EKG kan ikke vise alt av hjertesykdommer. Smertene du beskrive kan ligne på de man får hvis man har trange kransårer på hjertet. Dette viser seg ikke alltid på EKG. Du bør henvises til arbeids-EKG. Dette gjøres hos en spesialist. Enten på sykehus, eller privat. Her tester man hjertet med EKG samtidig som pasienten belaster kroppen og hjertet med aktivitet. Med den lave pulsen og svimmelheten, bør du også utredes med langtids-EKG. Dette vil vise om du kan ha noen hjerterytmeforstyrrelser som kan forklare plagene dine. Be fastlegen din om henvisning til begge disse undersøkelsene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Antiobiotika før tannbehandling

pasient beskriver hjerte feilen som lekkasje i hjerte ventilen. Bør han få profylaktisk antibiotika før periodontitt behandling?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver lekkasje i hjerteventilen. Betyr det at pasienten har vært hjerteoperert og fått operert inn en ventil i hjertet? I så fall skal han ha antibiotika før tannbehandling. Men hvis det kun er en lekkasje i hans naturlige hjerteklaff, er det ikke nødvendig med antibiotika. Men dette skal tannlegen vite. Hvis du er usikker, snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid