Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Neseblod og Xarelto

Har opplevd uvanlig kraftig neseblod etter å ha "pirket" meg litt i nesen. Jeg bruker xarelto 20 mg pga atrieflimmer. På pasientkortet står det at jeg skal ta umiddelbar kontakt med lege ved feks uvanlig neseblod. Jeg er på hytta og er langt fra fastlegen min. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Xarelto er en kraftig blodfortynnende medisin. Hvis du får et sår, feks i nesen, vil det kunne blø endel før det stopper. Det er sjeldent at neseblødninger fører til alvorlig blodtap, men i noen tilfeller kan det skje. Hvis du ikke får det til å stoppe selv i løpet av noen timer, eller hvis blør betydelige mengder, bør du kontakte legevakten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner etter hjerteinfarkt

Hadde infarkt i desember 2016, men er nå på beina igjen, og var friskmeldt fra 1.12.17. Har ikke fått igjen sinusrytme, så motoren går litt "hakkete" = normofrekvent atrieflimmer. Konvertert i juni, med tilbake til A i løpet av et par uker. Går på litt for mye medisiner etter min smak: Eliquis 5 mg x 2 Lipitor 20 mg x 1 Selo-sok 15 mg x 2 Ramipril 10 mg x 1 Har aldri hatt høy kolesterol = 4,0. Men - vil helst slutte med alle medisiner - hva mener du om det ? Skal - skal ikke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du bør absolutt ikke slutte med medisinene dine. De er svært viktige og forebygger alvorlige sykdommer. Har du hatt et infarkt er det viktig at du går på både blodfortynnende medisiner, kolesterolsenkende medisiner og evt. blodtrykksmedisiner. Eliquis beskytter det i tillegg mot hjerneslag (fordi du har flimmer). SeloZok sørger for at pulsen ikke blir ubehagelig høy.

Medisinene du bruker virker for meg svært fornuftige og viktige. Hvis du ønsker å endre på disse må du gjøre det i samråd med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt på venstre side

Jeg har vondt i venstre side arm og bein, og er blitt veldig slapp og trøtt i siste 3 måneder. Jeg kan ikke klare å konsentrere meg og er svimmel hele tiden. Det går rundt for meg. Noen ganger har jeg vondt i hodet. hjertet pumper helt oppe når jeg tar trappa eller spiller fotball etter noen minutter. jeg vet ikke hva skjer i det siste. Kan du vær så snill finne ut hva som skjer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette hørtes absolutt ikke greit ut. Du må komme deg til legen og få tatt en skikkelige sjekk av kroppen. Plagene du beskriver kan skyldes mye ulikt og det er ikke lett å si nøyaktig hva som er problemet i ditt tilfelle. For å finne ut at det kreves det en skikkelig samtale med legen, undersøkelse og etterhvert ulike tester og prøver. Det er viktig at du starter hos fastlegen og tar det videre derifra.

Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Skjelvinger i brystet, hjertebank, hjerteflimmer

Jeg er en dame på 71 år som anser meg selv for å være aktiv og i god form. Jeg gikk av med pensjon da jeg fyllte 67 år og har trent aerobic 2 ganger i uka a 1 1/2 time fast i mange år. Av sykehistorie kan jeg fortelle at jeg i 1996 fjernet venstre halvdel av skjoldbruskkjertelen p.g.a. struma. Jeg går ikke på medisiner for dette og tar stoffskifteprøver en gang pr. år. Siste gang 8. jan. 2018. Har aldri fått tilbakemeldinger at det er noe galt med disse. Har også lett astma som ikke plager meg nevneverdig, men tar Seretide ved behov. I 2005-2006 hadde jeg mye vondt i brystet. Det ble tatt flere EGK på legesenteret som ikke viste noe galt og det tok derfor lang tid før jeg fikk fastlegen med på at det var noe galt og at jeg ville ha EKG med belastning. Jeg satte hardt mot hardt og ble sendt til Bærum sykehus for utredning hvor det ble påvist at ikke var som det skulle. Ble deretter sendt til hjertesenteret på Rikshospitalet og fikk satt inn 2 stent i en liten åre til hjertet. Har brukt Albyl-E og Simvastatin siden dette daglig. Alt har vært greit helt til mai 2017 da jeg fikk veldig hjertebank. Fastlegen min mente at det ikke var noe galt med hjertet mitt og ga meg magnesium tabletter. Det roet seg litt, men i juni ble jeg sendt til hjertespesialist på sykehuset til sykkeltest. Han forsto ikke hvorfor jeg hadde fått magnesium og ba meg be fastlegen ta prøver ang. magnesium i blodet. Dette har jeg ikke fått noe svar på og fortsatte ikke med magnesium. Hjertespesialisten fant ikke noe galt og mente jeg var i god form. Ok, slo meg foreløpig til ro med dette, selv om jeg ikke følte at alt var greit. I august var jeg hos legen igjen for å få fjernet en flått i ryggen. Hjertebankingen har aldri gitt seg ordentlig og i oktober var jeg hos legen igjen som også denne gang mente at det ikke var noe galt med hjertet og ga meg syretabl. for halsbrann! Hele tiden fra mai 2017 og fram til nå har jeg også hatt skjelvinger i brystet som har gått fra mellomgulvet/brystet og opp i hodet. I januar 2018 var jeg igjen hos fastlegen for fortsatt hjertebank/høy puls. Han gjorde ingen undersøkelse, men sa at han ikke visste hva skjelvingen kom av og ga meg betablokker (Dociton 80 mg retard) mot hjertebank. Vet ikke hvor lenge jeg kan gå på disse ? Tok influensavaksine. Så var det på igjen i februar med forkjølelse, kraftig hoste og veldig dårlig pust. Ingen lytting på brystet eller crp men fikk først prednisolon (2 tabl. daglig) og doksycyklin hexal 100 mg. Uken etter ny time hos legen og fikk beskjed om å ta prednosolon 3 tabl. morgen i 2 dager og deretter 2 tabl. morgen i en uke. I tillegg fikk jeg Amoxicillin Mylan 500mg. 1 tabl. morgen/middag/kveld i 10 dager. Følte meg endelig bra etter ca. 3 uker. Men hjertebanken og skjelvingen har jeg ennå. Dette kommer og går uavhengig om jeg sitter stille, er i aktivitet eller legger meg om kvelden. Tanken har slått meg om dette kan være hjerteflimmer, noe min mormor hadde i alle år jeg kan huske. Hun ble 86 år. Håper dere kan gi meg et svar på dette, da jeg føler at min lege ikke tar meg på alvor. Hypokonder er jeg ikke, men føler meg snart slik etter hvert legebesøk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er god grunn til å ta plagene dine på alvor og utrede skikkelig. Det kan hende at du har fått en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse som kommer i anfall innimellom. Det kan godt være hjerteflimmer, men det kan også være andre rytmeforstyrrelser. Den eneste måten å avgjøre hva det er som feiler deg er å få tatt et EKG akkurat i det plagene står på. Det er sikkert ikke lett, da du neppe rekker å komme til et legekontor så fort. Da kan 24-timers EKG være et alternativ.

Det er egentlig som et vanlig EKG: Du får klistrelapper og elektroder festet til brystet og hjerteaktiviteten blir registrert på en liten boks som du går med i lomma. Vanligvis går du med en slik registrering i 24 timer. Hvis arytmien din dukker opp i løpet av disse 24 timene, vil den bli fanget opp og dokumentert. Legene kan i etterkant avlese registreringsboksen din og se nøyaktig hva slag rytmefeil du hadde, og gi deg korrekt behandling.

Be legen din om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Huggormbitt og klaffefeil

Et familiemedlem ble bitt av huggorm som lite barn, og har i godt voksen alder utviklet klaffefeil på hjertet ("endokardiose"?). Hun har senere alltid vært frisk, sunn og i god fysisk form, har vært til årlige helsekontroller, men har nå fått bilyd på hjertet, og blitt undersøkt med ultralyd. Kan hjerte-sykdommen ha sammenheng med huggormbittet, giften eller medisinene? Mvh Bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei det er lite sannsynlig at huggormbittet har noe som helst å gjøre med bilyden på hjertet. En bilyd på hjertet skapes av at blodet flyter på en turbulent eller unormal måte forbi ulike strukturer i hjertet. Eksempelvis over en trang klaff, en lekkende klaff, eller gjennom et hull i hjerteskilleveggen. Noen kan ha en bilyd på hjertet uten at det er noe galt. Det kalles en fysiologisk bilyd og er normalt.

Det er bra at familiemedlemmet ditt følges opp med hjerteundersøkelser. Hvis det er en feil på en hjerteklaff vil den bli operert når og hvis det blir nødvendig. Her i Norge og vesten skyldes de fleste klaffefeilene enten slitasjeforandringer gjennom et langt liv, eller medfødte hjertefeil. Behandlingen er både god og effektiv hvis man har mye plager fra klaffefeilen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolverdier etter klaffeoperasjon

I 2007 ble jeg hjerteoperert på Feiringklinikken, fikk syntetisk aortaklaff. Har siden da brukt marevan, ca 18 i uken, INR, med få unntak, ganske stabil rundt 3. Pga måling av INR, har jeg vært til jevnlig kontroller hos fastlegen. Da fastlegen aldri målte blodtrykk, eller fulgte meg særlig opp med vanlige helsekontroller, byttet jeg fastlege. Min nye fastlege har i tillegg til Marevan satt meg på Lipitor 40 mg for å redusere min verdi av det dårlige kolesterolet som var på 4, samlet kolesterolverdi var 5,2, samme verdi som ble målt for ca 2 år siden. Jeg liker ikke å gå på tabletter og lurer på, er dette nødvendig, i såfall, hvorfor har ingen leger nevnt eller tenkt på dette før?? Min nye lege mener min kolesterolverdi bør ligge på rundt 2. Hva er riktig? Med vennlig hilsen kvinne på 72 år.

Jeg vil samtidig berømme Feiringklinikken for den fantastiske behandlingen jeg fikk der og likeledes takke for et fenomenalt rehabiliteringsopplegg på samme sted noen måneder etter operasjonen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lipitor brukes for senke kolesterolet. Det finnes ulike typer kolesterol og LDL-kolesterolet regnes som det farlige. Høye LDL-verdier øker risikoen for hjerteinfarkt. Det er utarbeidet retningslinjer for hvor høyt LDL bør ligge, og når det er nødvendig med kolesterolsenkende medisiner. Hvorvidt en person skal ha slike medisiner bestemmes utifra en helhetlig vurdering av helsen. Om du har hatt hjerteinfarkt før, har høyt blodtrykk, har diabetes, røyker eller er overvektig er blant faktorene som spiller inn. LDL-verdien i seg selv er ikke nok til å avgjøre om du skal ha medisiner eller ikke. Jeg kjenner ikke detaljene rundt din helsetilstand, og kan derfor ikke svare på om du skal ha Lipitor eller ikke. Har du hatt hjerteinfarkt før, eller det er påvist trange kransårer på hjertet, skal du kolesterolsenkende medisinen, nærmest uansett hva verdiene dine ligger på. Da skal LDL helst reduseres ned mot 1,8. Har du ikke hatt hjerteinfarkt eller trange årer, men legen din vurderer det til at du har en viss risiko for å få det i fremtiden, bør LDL-kolesterolet ditt reduseres ned mot 2,5.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av kolesterolmedisin

Jeg opplever mange bivirkninger av Atozet. Disse er sterke periodiske muskelsmerter, elendig libido etter at jeg startet medisineringen, irritabilitet og, bl.a. på grunn av dette, og periodisk depressive tilstander. Trøtthet og fatigue preger også totalbildet. Nylig startet jeg med Sarotex 2 x 10 mg om kvelden. Hjelper litt på mine søvnproblemer, men har fått litt "flatere" følelsesliv. Medisiner jeg bruker i tillegg: Albyl E pga et meget lett hjerteinfarkt for 17 år siden, Tamsulosin forebyggende for prostata, med PSA 1,1 nylig, Metformin for lettere forhøyet langtidsblodsukker 6,5, og Paracet/Pinex forte, daglig hvis behov. Det har ikke lykkes meg få faglige synspunkter på følgende: Kan jeg få skiftet ut Atozet med en ikke-statin-medisin? Nyere medisinske artikler om forskning jeg har lest, utenlandske og norske, benevner statiner som relativt bortkastet for en gruppe eldre. Jeg er mann, 78 år. Jeg trenger noe som kan lette mine bivirkninger. Kolesterolverdiene mine - HDL 1,3 og LDL 1,9 - altså meget bra, men de kan man vel også oppnå ved min relativt gode livsstil, tilpasset trening og riktig kosthold alene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dessverre har alle medisiner ulike grader av bivirkninger. Disse oppleves høyst ulikt mellom pasienter. De fleste har ingen plager, men noen kan få svært plagsomme bivirkninger. Det er vanskelig å forutse hvem opplever hva.

Det ideelle medikamentet har sterk medisinsk effekt og ingen bivirkninger. Dessverre finnes ikke noe slikt medikament. Man kan nesten si det slik at bivirkninger er den prisen man må betale for å høste fordelene av medikamentet. 

Flere av de bivirkningen du nevner er ikke typiske for statiner, så det er godt mulig de skyldes noen av de andre medisinene du bruker. Dette må du nesten finne ut av ved å prøve deg litt frem i samråd med legen din.

Retningslinjene er helt klare på at pasienter som har hatt et hjerteinfarkt, stort eller lite, skal ha statiner i etterkant. Også eldre pasienter. Derfor etterstreber man dette så langt det lar seg gjøre. Hvis bivirkningene blir svært plagsomme, finnes det andre kolesterolmedisiner også. Ezetrol er et slikt medikament. Hør med legen din om du kan bytte om til det en stund.

Mvh

Wasim Zahid

alkohol og magesmerter

Jeg har hatt noen plager i mageregionen etter inntak av moderat mengde alkohol. Hos legen ble Amylase målt til 106, og Lipase til 160. Dette synes jeg er mye, men fastlegen sier at det behøves ikke å gjøre noe med det. Jeg har nå seponert alkohol etter målingen, ca 1mnd, og har ingen plager. Hva mener du om dette, bør det ikke undersøkes videre? Mvh Kirsten

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Særlig syreholdige alkoholdrikker(vin) kan hos enkelte utløse eller forverre symptomer på mageirritasjoner som magekarr(gastritt) eller magesår(ulcus). Mørkt brennevin som cognac gir også ofte plager hos de som er disponert for mageirritasjon.

Det er naturlig at du kontrollerer verdien for amylase med en ny blodprøve, selv om verdien ikke er veldig høy.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk ved bruk av betablokker

Hei. Er blodtrykk på 98/60 lavt? Jeg har nettopp begynt på Propal og i tillegg sliter med angst. Så jeg er redd.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 98/60 er relativt lavt, men også helt vanlig hos en yngre person. Medisinen Propal er en såkalt uselektiv betablokker som senker pulsen. Før ble den mye brukt i behandlingen av høyt blodtrykk, men i dag brukes den oftest til pasienter som har hyppige migreneanfall.

Hjerte/kar

blodtrykksmedisiner

Jeg er en mann på 65 år, ikke overvektig og med fine verdier for triglyserid og kolestrol. Det er en del hjertelidelser, hjerneslag og vaskulær demens i nær familie på farsiden - far bestefar, onkel og søskenbarn. Legen måler lett forhøyet blodtrykk, men hjemmemåling over lang tid viser et snitt på 140/84, puls 56. Jeg anbefales å medisineres med Exforge HCT 10mg/160mg/12,5mg. Skal jeg si ja eller nei til å medisineres?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det at det har vært så mye hjertesykdom og hjerneslag hos dine nærmeste slektninger trekker i retning av at du bør bruke blodtrykkssenkende medisiner. Blodtrykket ditt er imidlertid veldig moderat forhøyet, og jeg ville da velge å starte med en forsiktig dose av medisiner. Den medisinen du nevner inneholder hele tre virkestoffer, og jeg ville absolutt ikke anbefale så sterk medisin i utgangspunktet. Du bør i første omgang ha en medisin med bare ett virkestoff, og da i moderat styrke.